To Architects Talk 2023 θα πραγματοποιηθεί στις 21 Οκτωβρίου 2023 στο Metropolitan Expo με θεματική “THE FUTURE OF ARCHITECTURE_Sustainable Design, Smart Cities & Adaptive Reuse with Cultural & Environmental Sensitivity”. Την επιμέλεια έχει αναλάβει η Design Ambassador, σε συνεργασία με το Archisearch. Στον κόσμο της αρχιτεκτονικής, παγκόσμιες τάσεις αλλάζουν τον τρόπο που αναπτύσσεται η πόλη και η ύπαιθρος, προσφέροντας εξέχουσα θέση στη βιωσιμότητα, την τεχνολογία και την ευοίωνη συνύπαρξη των ανθρώπων με άλλες μορφές ζωής – φυσικής και τεχνητής.
-Δελτίο τύπου
Με μια αυξανόμενη εστίαση στις περιβαλλοντικές ανησυχίες, ο βιώσιμος σχεδιασμός εμπνέει την έρευνα και απελευθερώνει τη δημιουργική φαντασία των αρχιτεκτόνων. Η προτεραιότητα για την ελαχιστοποίηση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων των κτιρίων αλλά και συνολικά του δομημένου περιβάλλοντος αλλάζουν τον τρόπο που σκεφτόμαστε και σχεδιάζουμε, αλλά και τα εργαλεία και τα υλικά που χρησιμοποιούμε.
Η άνοδος της τεχνολογίας αναβαθμίζει τον τρόπο που σκεφτόμαστε τα έξυπνα σπίτια. Οι νέες δομές ενσωματώνουν προηγμένο αυτοματισμό, συνδεσιμότητα στο διαδίκτυο των πραγμάτων (IoT) και συστήματα που βασίζονται σε δεδομένα για τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης, της άνεσης των κατοίκων και της συνολικής απόδοσης του κτιρίου. Ίσως δεν απέχουμε πολύ από την εποχή που το σπίτι θα είναι μία σκεπτόμενη, ενεργά δρώσα ακόμα και συναισθηματικά «ενήμερη» οντότητα. Τι γίνεται όμως με το υπάρχον κτιριακό απόθεμα στις μεγάλες μας πόλεις; Adaptive reuse είναι η λέξη κλειδί στην στρατηγική εξέλιξή τους. Η προσαρμογή και η επανάχρηση έχει κερδίσει δημοτικότητα ως βιώσιμη και οικονομικά αποδοτική προσέγγιση, αντί της κατεδάφισης. Νέες λειτουργίες και αρχιτεκτονική ακεραιότητα διέπουν τη μετατροπή των παλαιών εργοστασίων σε κτίρια γραφείων ή ξενοδοχεία και των παλιών πολυκατοικιών σε χώρους φιλοξενίας.
Στις δυναμικά εξελισσόμενες πολιτείες του μέλλοντος, με την μεγάλη παρακαταθήκη τους, οι άνθρωποι διψούν για την επαφή με τη φύση. Ο βιοφιλικός σχεδιασμός στοχεύει στην ποθητή επανασύνδεση, ενσωματώνοντας φυσικά στοιχεία στο δομημένο περιβάλλον. Φυσικό φως, ζωντανοί τοίχοι, πράσινες στέγες και φυσικά υλικά ενισχύουν τη σωματική και πνευματική υγεία των νέων, οπτικά ελκυστικών χώρων. Οι νέες αναγκαιότητες της εποχής μετατρέπονται σε αρχές. Αρχές με ισχυρές διανοητικές βάσεις. Ποια είναι η σχεδιαστική τους γλώσσα; «Απλότητα», απαντούν οι αρχιτέκτονες, ο καθένας επαναπροσδιορίζοντάς την, στο πλαίσιο ανθρωπολογικών, τοπικών, ιστορικών και προσωπικών συγκειμένων. Απώτερος στόχος, η αρμονία, η προαγωγή της ηρεμίας, η αίσθηση ισορροπίας.
Σε αυτόν τον γρήγορο κόσμο, που συχνά μας ξεπερνά, ένας πόλος της πυξίδας στην ανάπτυξη είναι η πολιτισμική ευαισθησία.
Τα στοιχεία ταυτότητας καθησυχάζουν την ψυχή και προστατεύουν την εμπορική αξία. Δίνεται αυξανόμενη έμφαση στο σχεδιασμό κτιρίων που αντικατοπτρίζουν και σέβονται τους τοπικούς πολιτισμούς και παραδόσεις.
Οι αρχιτέκτονες δημιουργούν δομές που συνδυάζονται με το περιβάλλον τους, αγκαλιάζουν τα τοπικά υλικά, τις τεχνικές κατασκευής και τα σχεδιαστικά μοτίβα, αλλά και εμπλέκουν την τοπική κοινωνία στην κατασκευή τους. Η πολιτιστική συνέχεια εντός των κοινοτήτων συνιστά αδιαπραγμάτευτο ζητούμενο. Στον μικρό, μεγάλο πλανήτη μας, οι τάσεις εξελίσσονται με διαφορετικούς τρόπους και ρυθμούς μεταξύ των διαφορετικών περιοχών. Με την πάροδο του χρόνου, όμως, τα διεθνή στιγμιότυπα των αρχιτεκτονικών τάσεων παρουσιάζουν μία τάση προς σύγκλιση, καθώς η ανταλλαγή ιδεών και πρακτικών συμπεριλαμβάνει και εμπλέκει κάθε πολιτισμική κοιτίδα και τόπο. Που βρισκόμαστε και που θέλουμε να πάμε στην Ελλάδα;
Στην τέταρτη διοργάνωση του συνεδρίου Architects Talk, στο πλαίσιο της έκθεσης “ΟΙΚΟΔΟΜΗ”, το οποίο επιμελούνται το Archisearch.gr και η Design Ambassador, οι εκπρόσωποι των κορυφαίων αρχιτεκτονικών γραφείων της χώρας καταθέτουν απόψεις και εμπειρίες, ανταλλάσσουν ιδέες, δημιουργούν γέφυρες για περισσότερη συνεργασία και συμπόρευση. Παρουσιάζει η Δανάη Μακρή, Head of Content της Design Ambassador.
Πάνελ 1_12:00-12:30: Sustainable Cities. The day after.
Μέχρι το 2050 ο πληθυσμός μπορεί να φτάσει τα 9.8 δις, με τα 2/3 των ανθρώπων να κατοικούν στις πόλεις. Ποιες είναι οι πραγματικά βιώσιμες πόλεις και από τι αποτελούνται;
Στο πρώτο πάνελ θα μιλήσουν οι: Γιώργος Παπανικολάου: Δήμαρχος Γλυφάδας, Γιάννης Αρμεύτης: Armeftis Architects / υποψήφιος Δημαρχος Λεμεσού, Μαρία Καλτσά Αρχιτέκτων ARC NEST πρώην Γενική Γραμματέας Χωροταξίας και Αστικής Ανάπλασης του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ήβη Νανοπούλου: ΤPA Architects, Θανάσης Παγώνης, Αναπληρωτής καθηγής Αστικού Σχεδιασμού στο ΕΜΠ. Τη συζήτηση θα συντονίσει η Δανάη Μακρή, head of content της Design Ambassador.
Πάνελ 2_ 12:35 – 13:05 & Πάνελ 3 _ 13:10-13:40: Τhe Νew Residence in the cities
Εστιάζουμε στην κατοικία στις πόλεις. Ποιοι είναι οι νέοι πελάτες και επενδυτές; Ποιες νέες τυπολογίες διαμορφώνονται στις αστικές κατοικίες, ποιες παράμετροι τις διαμορφώνουν και πως αλληλεπιδρούν με τις νέες συνήθειες της ζωής των κατοίκων; Θα συνεχίσουν να υπάρχουν μονοκατοικίες στις πόλεις και πως αλλάζει σήμερα το προφίλ προαστίων με άλλοτε χαρακτηριστική ταυτότητα από τη νέα ανοικοδόμηση;
Στο δεύτερο πάνελ θα μιλήσουν οι: Μαρίνα Καραμαλη | Kατερίνα Καραγιάννη: ΚΚΜΚ Architects, Αλέξης Βικέλας: Vikelas Architects, Σωτήρης Ανυφαντής: Α2 Architects, Μαρία Δέδα: Deda Architects, Δανάη Μανιαδάκη: DNE Architects, Γιώργος Μπαδογιαννάκης: Blue Development.
Ενώ ομιλητές του τρίτου πάνελ θα είναι οι: Ρήγας Ποτηρόπουλος: Potiropoulos + Partners, Μάρα Παπαβασιλείου: Micromega Architects, Κωνσταντίνος Λαμπρινόπουλος: KLab, Δημήτρης Τσίγκος: Omniview, Kωνσταντίνος Πανταζής: Point Supreme. Τη συζήτηση και στα δύο πάνελ θα συντονίσει η Δανάη Μακρή, head of content της Design Ambassador.
Πάνελ 4_13:45 – 14:15: Future Architect
Η άνοδος του ΑΙ και της τεχνολογίας προσφέρει νέα εργαλεία στους αρχιτέκτονες. Παράλληλα ανοίγει το δρόμο σε επαγγελματίες άλλων κλάδων να διαμορφώσουν θεωρία, πολιτική και δράση για τη ζωή στις πόλεις.
Ποιο είναι το μέλλον της αρχιτεκτονικής και των επαγγελματιών της; Σε αυτό το πάνελ θα μιλήσουν οι: Mίλτος Κοντογιάννης: Studio Materiality, Δημήτρης Παπανικολάου – Urban Synergetics Lab, Tσαμπίκος Πετράς: Petras Architecture, Ηλίας Παπαγεωργίου: PILA Studio, Πάνος Δράγωνας: Dragonas Studio, Γιάννης Ζαβολέας Αναπληρωτής καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. Τη συζήτηση θα συντονίσει ο Νίκος Νικολόπουλος: Creative Lighting
Πάνελ 5_14:20-14:50 & Πάνελ 6_14:55-15:25: Sustainable Country – Living Together
Το επενδυτικό ενδιαφέρον για την ελληνική ύπαιθρο συνεχίζεται αμείωτο. Όταν το φυσικό τοπίο κτίζεται πολύ, τι στόχους οφείλει και μπορεί να εξυπηρετήσει η αρχιτεκτονική και με ποια μέσα; Παραδείγματα τουριστικών μονάδων και θερινών κατοικιών μεγάλων γραφείων, δίνουν τις απαντήσεις. Μεταξύ άλλων εξετάζονται θέματα πολιτιστικής συνέχεια εντός των κοινοτήτων και θέματα υποδομών.
Στο πέμπτο πάνελ θα μιλήσουν οι: Tάσος Γεωργαντζής: Urban Soul Project, Κωνσταντίνος Καραμπατάκης: K-Studio, Σωτήρης Τσέργας: Block 722 architects+, Ρία Βογιατζή: Elastic Architects, Θωμάς Δοξιάδης: Doxiadis+, Ερρίκος Αρώνες: Hellenic Properties.
Ενώ ομιλητές του έκτου πάνελ θα είναι οι: Αude Mazelin: Mykonos Architects, Bαγγελής Στυλιανίδης: Stylianidis Vaggelis Architects, Γιάννης Δουρίδας: R.C.Tech, Xριστίνα Αργυρός: Neheiser Argyros, Γιώργος Σίνας: Sinas Architects και Γιώργος Ατσαλάκης: SCAPEARCHITECTURE Συντονίστρια των δύο αυτών πάνελ θα είναι η Δανάη Μακρή, head of content της Design Ambassador.
Πάνελ 7_15:30-16:00: Green look and feel
Όπως η βιωσιμότητα ορίζεται πολυπαραγοντικά, μέσα από μία πληθώρα εργαλείων και στόχων, το ίδιο συμβαίνει και με την αισθητική της. Ποιά είναι λοιπόν η αισθητική της βιωσιμότητας; Ποιοί παράγοντες θέτουν τις τεχνικές και τις αισθητικές προτεραιότητες; Ποιός ο ρόλος της φύτευσης στο βιώσιμο κτίριο;
Σε αυτό το πάνελ θα μιλήσουν οι: Στέλλα Πιέρη: Pieris Architects, Μαρία Παπαφίγγου: OOAK Architects, Sandra Baer: Beyond Sustainability, Koυφίδης Χρήστος Partner Divercity Architects, Θανάσης Πολυζωίδης TOPIO 7, και Άντρεα Πηλαβάκη H. Pangalou & Associates.
Πάνελ 8_16:05-16:35: New Life
Αυτά τα κτίρια άλλαξαν χρήση για να γίνουν γραφεία, κατοικίες και ξενοδοχεία. Ποια μαθήματα δίνουν, μέσα από την εμπειρία των αρχιτεκτόνων; Τι σημαίνει για τους σημερινούς αρχιτέκτονες να έχουν να δουλέψουν δημιουργικά με το υπάρχον; Ποιες δυνατότητες «βλέπουν» στην Αθήνα;
Ομιλητές θα είναι οι: Mίνως Διγενής: Minos Digenis Arquiteqtos, Στάθης Τρυφωνόπουλος: Diarchon, Mαρίκα Μαυρολέων: A&M Architects, Γιώργος Μπάτζιος: Georges Batzios Architects, Γιώργος Τσολάκης: Tsolakis Architects. Τη συζήτηση θα συντονίσει η αρχιτέκτονας Μυρτώ Κιούρτη
Πάνελ 9_16:40-17:10: Βιωσιμότητα & Ελληνικό Μάρμαρο
Σε αυτό το πάνελ θα μιλήσουν οι: Γιάννης Αρμεύτης: Αrmeftis + Partners, Άρης Κόρδας: Kordas Architects, *Πάνος Ηλιόπουλος Aντιπρόεδρος του ΣΕΜΜΘ και CEO της ΜΑΡΜΥΚ – ΙΛΙΟΠΟΥΛΟΣ, o Αλέξανδρος Κιτρινιάρης του γραφείου KAAF και η Ασπασία Τάκα του γραφείου TAKA+PARTNERS.
Τη συζήτηση θα συντονίσει η Ειρήνη Παπαγιανούλη της JOHN PAPAGIANNOULIS BROS και μέλος ΔΣ του ΣΕΜΜΘ
*Η εκδήλωση είναι δωρεάν για το κοινό.
Για να εξασφαλίσετε την είσοδό σας, εγγραφείτε στο event εδώ
READ ALSO: Exclusive Red Bull Showrun by ALUMIL: Η ΒΙ.ΠΕ. Κιλκίς «ανέβασε στροφές»!