Theorist library cafe στο Ρέθυμνο | από την Ελευθερία Πυρούδη

Στο κέντρο της πόλης του Ρεθύμνου, απέναντι από το Δημαρχείο, στην οδό Καζαντζάκη 01, βρίσκεται το Theorist, μια επιχείρηση εστίασης με διττό χαρακτήρα, σχεδιασμένο από την Ελευθερία Πυρούδη. Οι δύο άξονες γύρω από τους οποίους περιστρέφεται ο σχεδιασμός είναι αυτός της εστίασης και αυτός της βιβλιοθήκης. Έπειτα από έρευνα και ανάλυση τόσο των αναγκών της πόλης όσο και του χαρακτήρα της περιοχής, προέκυψε πως η καλύτερη μορφή επιχείρησης θα ήταν αυτή που θα συνδύαζε τους γρήγορους ρυθμούς του αστικού κέντρου παράλληλα με τις αναγκές των φοιτητών, των μαθητών ή των εργαζομένων.

-κείμενο από τους δημιουργούς

PHOTO: ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΦΡΑΓΚΙΑΔΑΚΗ

Στην προηγούμενη μορφή της επιχείρησης, οι ιδιοκτήτες παρατήρησαν πως η σάλα στον χώρο του παταριού δεν ήταν ποτέ επιλογή για τους πελάτες. Μετά από επισκέψεις, πράγματι παρατηρήθηκε η δυσλειτουργικότητα της, καθώς στον χώρο ηχούσε η φασαρία του κάτω επιπέδου ενώ ταυτόχρονα η κατακόρυφη κυκλοφορία ήταν προβληματική.

PHOTO: ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΚΑΛΛΙΓΑΣ

Γι’ αυτό αποφασίστηκε να δοθεί λύση στους παραπάνω προβληματισμούς με μία μόνο σχεδιαστική χειρονομία. Η σκάλα που ορίζει την κατακόρυφη κυκλοφορία, διαχωρίζει τον μπουφέ από την σάλα του κάτω επιπέδου. Ταυτόχρονα σε προέκτασή της, μια βιβλιοθήκη ύψους 5,10 μέτρα και μήκους 6,00 μέτρα, δημιουργεί ένα οπτικοακουστικό “φίλτρο” στην πάνω σάλα χωρίς όμως να αποκόπτεται και να δίνει την αίσθηση ενός ξεχωριστού δωματίου.

PHOTO: ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΛΛΙΓΑΣ

Έτσι γεννήθηκε η ιδέα της (δανειστικής) βιβλιοθήκης με δυνατότητα φιλοξενίας πάνω από 1.000 βιβλία. Χαρακτηριστικό της είναι τα εναλλάξ διαχωριστικά πανέλα 15 μοιρών περιστροφής, τα οποία βοηθούν στην μερική ανάκλαση του ήχου αλλά και του φωτός στους χώρους της σάλας. Τέλος η βιβλιοθήκη δημιουργεί ένα πέρασμα στο χώρο εστίασης του ισογείου ενώ στο πάνω επίπεδο την είσοδο στην σάλα σηματοδοτεί ένα μεταλλικό πλέγμα, το οποίο, παράλληλα, την διαχωρίζει από τον προθάλαμο της τουαλέτας.

PHOTO: ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΚΑΛΛΙΓΑΣ

Ταυτόχρονα, στόχος, του σχεδιασμού, ήταν η διαχρονικότητά του, πράγμα που στρέφει την προσοχή στις υλικότητες του. Οι ποιότητες στις υλικότητες του κελύφους επιλέχθηκαν με στόχο τη δημιουργία ενός ουδέτερου καμβά. Καθαιρώντας τις επενδύσεις και επιλέγοντας υλικά όπως ο ασβέστης στις εμφανείς πλέον τοιχοποιίες, το μπετό στις γυμνές κολώνες της κατασκευής και το ανοιχτόχρωμο βιομηχανικό δάπεδο, αποδόθηκε η ζητούμενη ουδετερότητα στον χώρο.

PHOTO: ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΦΡΑΓΚΙΑΔΑΚΗ

Τα custom έπιπλα, και η σκάλα – βιβλιοθήκη, από ξύλο πεύκου και λευκό μέταλλο συμπληρώνουν τον σχεδιασμό. Επιπλέον λεπτομέριες όπως τα εμφανή ηλεκτρολογικά, με ίνοξ κανάλια καλωδίων, τα εμφανή μηχανολογικά, γραμμικές, θερμές απλίκες στις κολώνες, κρεμαστά φωτιστικά πάνω από τα τραπέζια με περιφερειακό φωτισμό σε custom pantone απόχρωση και επιδαπέδια φωτιστικά σε επιλεγμένες θέσεις, προσδίδουν στο φωτεινό βιομηχανικό design του χώρου. Τα
βιβλία και τα φυτά που κατοικούν την βιβλιοθήκη καθώς και η παρουσία του ανθρώπου στον χώρο, σπάνε την ουδετερότητα του καμβά και μ’ αυτόν τον τρόπο ολοκληρώνουν τον σχεδιασμό.

PHOTO: ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΦΡΑΓΚΙΑΔΑΚΗ

Facts & Credits

Τίτλος έργου: “Theorist” a library cafe

Τύπος έργου: Καφέ πολλαπλών χρήσεων

Αρχιτεκτονική μελέτη και εφαρμογή: Ελευθερία Πυρούδη

Επίβλεψη κατασκευής: Γιώργος Τζωρτζινάκης, Poliedro Architects

Τοποθεσία: Ρεθυμνο, Κρήτη

Εμβαδόν: 120 m2

Κατάσταση: Ολοκληρωμένο

Φωτογραφίες: Αγγελική Φραγκιαδάκη, Αλέξανδρος Καλλιγάς, Δημήτρης Καλλιγάς, Νίκος Κουκλάκης


RELATED ARTICLES