City Moments Villa - Aποκατάσταση και εσωτερική αναδιαμόρφωση ενός νεοκλασικού κτιρίου στο Κέντρο Χανίων.

Η εταιρεία “Δημιουργική ΕΠΕ”, ανέλαβε την αποκατάσταση και εσωτερική αναδιαμόρφωση ενός νεοκλασικού κτιρίου στο Κέντρο Χανίων. Στόχος της μελέτης ήταν η μετατροπή του πέτρινου διώροφου κτιρίου σε μια ενιαία, σύγχρονη αστική κατοικία. Παράλληλα δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στην ανάδειξη των αξιόλογων αρχιτεκτονικών στοιχείων της δεκαετίας του ’30 κατά την οποία είχε κατασκευαστεί το κτίριο. Στο εσωτερικό, τα στοιχεία αυτά συνδυάζονται με σύγχρονες αναφορές, με την πέτρα και το ξύλο να επικρατούν στους χώρους.

Το έργο αφορά στην αποκατάσταση και τη νέα εσωτερική διαμόρφωση ενός νεοκλασικού κτιρίου, επιφάνειας 405 τ.μ., κατασκευασμένο το 1932, προορισμένο για κατοικία, στο κέντρο της πόλης των Χανίων.

Πρόκειται για παλαιό κεραμοσκεπές πέτρινο διώροφο κτίριο, σε γωνιακό οικόπεδο επιφάνειας 670τ.μ., το οποίο περικλείεται από δυο κεντρικούς δρόμους, με αποτέλεσμα το κτίσμα από τη μία του πλευρά να είναι ισόγειο και ημιυπόγειο από την άλλη, λόγω της κλίσης του εδάφους. Παράλληλα έγινε διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου με τη δημιουργία μίας περίκλειστης δεντροφυτεμένης αυλής με δύο εισόδους, μία ανά οδό.

Το κτίριο αρχικά, λειτούργησε ως κατοικία, ενώ διαχρονικά δέχθηκε πλήθος παρεμβάσεων, κυρίως εσωτερικά. Η νότια (κύρια) όψη διαθέτει δύο εισόδους, μία κεντρική στον τετράγωνο όγκο και μία δευτερεύουσα στον μικρότερο ανατολικό.

Αυτή η όψη είναι η πιο εντυπωσιακή του κτιρίου, καθώς διαθέτει γύψινα διακοσμητικά περιμετρικά όλων των κουφωμάτων, γύψινο γείσο και τρεις ψευδοκίονες. Τα δύο κουφώματα των εισόδων είναι ξύλινα ταμπλαδωτά, με διακοσμητικές λεπτομέρειες. Το επίπεδο εισόδου της κατοικίας είναι υπερυψωμένο σε σχέση με την στάθμη του δρόμου, σηματοδοτώντας την κεντρική είσοδο και ενδυναμώνοντας τη συμμετρία της όψης. Οι υπόλοιπες όψεις παραμένουν απλές.

Οι βασικοί στόχοι της αρχιτεκτονικής μελέτης ήταν, αρχικά η ανάδειξη των αξιόλογων αρχιτεκτονικών στοιχείων του κτιρίου, σε συνδυασμό με την αποκατάσταση του κελύφους του και δεύτερον, την εμφανή εσωτερική διάκριση των ορόφων μέσω της μορφολογίας.

Το κτήριο μετατρέπεται σε μία, ενιαία πλέον, διώροφη κατοικία, στην οποία προστίθεται ένα εσωτερικό κλιμακοστάσιο. Μέσα από την επέμβαση, το ημιυπόγειο και το ισόγειο δημιουργούν ένα άμεσα αναγνωρίσιμο δίπολο χαρακτήρα και ύφους προκειμένου να λειτουργούν κι ανεξάρτητα.

Συγκεκριμένα, το ισόγειο περιλαμβάνει τους χώρους διημέρευσης, έναν ενιαίο χώρο καθιστικό-σαλόνι-τραπεζαρία-κουζίνα και τους χώρους ύπνου, τρία υπνοδωμάτια με ιδιωτικά μπάνια. Το ημιυπόγειο περιλαμβάνει έναν ενιαίο χώρο κουζίνα-τραπεζαρία-καθιστικό, δυο υπνοδωμάτια με ιδιωτικά μπάνια κι έναν χώρο χαλάρωσης με εσωτερική πισίνα. Η ιδιαιτερότητα στη νέα διαμόρφωση του υπογείου, έγκειται στο γεγονός ότι οι χώροι διημέρευσης βρίσκονται σε άμεση επαφή με τον περιβάλλοντα χώρο και τη νέα εξωτερική πισίνα, ενώ παράλληλα ο χώρος του καθιστικού διαχωρίζει τους ιδιωτικούς χώρους από τους κοινόχρηστους, λειτουργώντας ως φίλτρο.

Το ισόγειο επιλέγεται να αποκτήσει χαρακτήρα αστικής σύγχρονης κατοικίας, με αναφορές σε αντικείμενα και υφές παλαιότερων δεκαετιών. Παρκέ ξύλινο δάπεδο, αντικείμενα με χρυσές λεπτομέρειες, μάρμαρο και δέρμα, έντονα στοιχεία της εποχής ανοικοδόμησης του κτηρίου είναι οι βασικές διακοσμητικές αρχές. Σε όλους τους χώρους του σπιτιού, τα έπιπλα, ο εξοπλισμός και οι διακοσμητικές λεπτομέρειες – στοιχεία της σύγχρονης τάσης – δημιουργούν μία αντίθεση με τον υφιστάμενο χώρο και γεφυρώνουν το χθες με το σήμερα.

Το ημιυπόγειο αντίθετα, μετατρέπεται σε ένα χώρο χαλάρωσης, με αναφορές σε εξοχικές παραθεριστικές κατοικίες. Εσωτερικά, καταφέρνει να συνδυάσει την τοπική αρχιτεκτονική με τον σύγχρονο σχεδιασμό, τόσο σε επίπεδο κάτοψης όσο και στη χρήση υλικών, όπου η πέτρα και το ξύλο κυριαρχούν, τόσο εσωτερικά, όσο εξωτερικά.

Δημιουργείται δηλαδή ένας χώρος κατοικίας εντός του αστικού κέντρου σε πλήρη αρμονία με τη φύση, συνδυάζοντας τη πατητή τσιμεντοκονία με το φυσικό ξύλο, τη στιβαρότητα των πέτρινων τοίχων και τα μεσογειακά φυτά.

 

Στοιχεία έργου:

Αρχιτεκτονική Μελέτη/ Μελέτη Διακόσμησης: Εταιρία “ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗ ΕΠΕ”
Τίτλος έργου: City Moments Villa
Τοποθεσία: Κέντρο Χανίων, Κρήτη
Αρχιτεκτονική μελέτη και περιβάλλοντος χώρου: Δημιουργική ΕΠΕ
Μελέτη διακόσμησης: Δημιουργική ΕΠΕ
Κατασκευή: Δημιουργική ΕΠΕ
Περίοδος μελέτης: Νοέμβριος 2020 – Μάρτιος 2021
Περίοδος κατασκευής: Νοέμβριος 2022 – Ιούλιος 2023
Επιφάνεια οικοπέδου: 1.697,84 τ.μ.
Σύνολο τετραγωνικών κατοικιών: 405τ.μ.
Τύπος: Τουριστικά Καταλύματα

Συνεργάτες:
Ξύλινες Κατασκευές: Τσουχλαράκης Γιάννης 
Σύμβουλος Στατικών: Πρώιμος Αντώνης
Σύμβουλος Μηχανολογικών: Κανατάκης Ηλίας
Ηλεκτρολογικές εργασίες: Τζανακάκης Στέλιος
Υδραυλικές εργασίες: Κουτσουκλάκης Γιάννης

Φωτογράφιση: Αναστασάκης Γιώργος – SOUTH space for photography

ΣΧΕΔΙΑΣΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ
Κώστας Γλεντουσάκης – Ιδιοκτήτης / Σχεδιαστής εσωτερικών χώρων
Γιώργος Φραγγεδάκης – Ιδιοκτήτης / Managing Director
Ελευθέριος Βολάνης – Project Manager
Γεωργία Σταμπολάκη – Λογίστρια
Μάνος Σπερελάκης – Υπεύθυνος Κοστολόγησης
Βασίλης Μπομπολάκης – Senior Πολιτικός μηχανικός / Επιβλέπων μηχανικός
Γιώργος Σεραφής – Υπεύθυνος σχεδιαστικού τμήματος
Βασίλης Ταμπακάκης – Πολιτικός Μηχανικός ΤΕ
Κορίνα Βαβάτου – Αρχιτέκτονας Μηχανικός
Γιώργος Γκότσης – Senior Interior Designer
Ιωάννα Μπομπολάκη – Senior Interior Designer
Λευτέρης Ανιτσάκης – Πολιτικός Μηχανικός TE
Ελίνα Κυρμίτζογλου – Πολιτικός Μηχανικός TE
Ελπίδα Σεργάκη – Πολιτικός Μηχανικός TE
Φωτεινή Άννα Σούρμπη – Σχεδιαστής εσωτερικών χώρων
Κωνσταντίνα Γαλάνη – Αρχιτέκτονας
Βαγγέλης Ζαμπιάκης – Πολιτικός Μηχανικός
Ελεάννα Μασσαλά – Senior Αρχιτέκτονας Μηχανικός
Νίκος Οικονομάκης – Αρχιτέκτονας Μηχανικός
Κυριάκος Ανδριανόπουλος – Πολιτικός Μηχανικός ΤΕ
Ειρήνη Τσακίρη – Αρχιτέκτονας Μηχανικός
Βαρβάρα Προεστάκη – Αρχιτέκτονας Μηχανικός
Αντωνία Ιντζέ – Υπεύθυνη Εμπορικού Τμήματος
Ζωή – Ευρυδίκη Τάλλαρου – Γραμματειακή Υποστήριξη
Ανδρέας Ζουριδάκης – Υπεύθυνος Προμήθειας Υλικών
Δημήτρης Μαρούγκας – Υπεύθυνος Προμήθειας Υλικών
Βασίλης Ταμπακάκης – Εργοδηγός
Βαγγέλης Ζαμπιάκης – Εργοδηγός


RELATED ARTICLES