Έρχονται τα βραβεία GRAIL! GReek Architecture, Interiors, Lighting Awards | Υποβολή προτάσεων έως και τις 30 Νοεμβρίου

Τα βραβεία GRAIL έρχονται να δώσουν μια ώθηση εξωστρέφειας στην ελληνική αρχιτεκτονική. GReek Architecture, Interiors, Lighting. Tα αρχικά για την ελληνική αρχιτεκτονική, τον σχεδιασμό εσωτερικών χώρων και τον φωτισμό δημιουργούν τη λέξη που μεταφράζεται ως “δισκοπότηρο”. Όπως το ιερό δισκοπότηρο υπήρξε για αιώνες ένα σημείο αναφοράς, μια εννοιολογική μεταφορά του ιδεατού στόχου στη ζωή κάθε ανθρώπου, έτσι και τα βραβεία GRAIL φιλοδοξούν να εμπνεύσουν και να γίνουν ένα ορόσημο στην καριέρα κάθε επαγγελματία του αρχιτεκτονικού σχεδιασμού.

Τα βραβεία GRAIL έχουν ως στόχο να συγκεντρώσουν, να αξιολογήσουν και να προβάλουν την ελληνική αρχιτεκτονική και σχεδιαστική αρτιότητα εντός κι εκτός συνόρων. Σκοπεύουν να γίνουν το σημείο αναφοράς στο οποίο θα προσβλέπουν οι άνθρωποι της αρχιτεκτονικής κοινότητας, αλλά και οι εκπρόσωποι της αγοράς (εγχώριας και μη) κατά την έρευνα τους για επιτυχημένες συνεργασίες.

Η ομάδα πίσω από τα GRAIL αποτελεί εγγύηση για την επιτυχή στόχευση και έκβαση του εγχειρήματος: δημιουργοί του νέου θεσμού είναι ο Βασίλης Μπαρτζώκας (Archisearch, Design Ambassador) ένας επαγγελματίας με πολυετή και βαθιά γνώση της αγοράς που υπάρχει γύρω από τα επαγγέλματα του αρχιτεκτονικού σχεδιασμού και ο Δημήτρης Φακίνος (δημιουργός των ΕΒΓΕ και διευθυντής των European Design Awards και του European Design Festival) ένας άνθρωπος που γνωρίζει όσο λίγοι τις διαδικασίες επιτυχούς λειτουργίας των θεσμών βραβείων που συνδέονται με τη δημιουργική οικονομία. Τα GRAIL “στήθηκαν” κατά κάποιον τρόπο οργανικά, από τις ενέργειες δύο ανθρώπων που τους συνδέει η κοινή αγάπη για το design σε όλες του τις εκφάνσεις. 

“Επιθυμούμε να δώσουμε έναν χώρο όπου οι κορυφαίοι δημιουργοί στην αρχιτεκτονική και τον σχεδιασμό μπορούν να δείξουν την εξαιρετική τους δουλειά.”

Σε πρόσφατη συνέντευξή τους στη LIFO, οι δημιουργοί εξήγησαν την πρόθεση, τον σκοπό και το όραμα των GRAIL. O Βασίλης Μπαρτζώκας τόνισε την επιθυμία να δωθεί ένας χώρος “όπου οι κορυφαίοι δημιουργοί στην αρχιτεκτονική και τον σχεδιασμό μπορούν να δείξουν την εξαιρετική τους δουλειά. Ελπίζουμε να εμπνεύσουμε νέες γενιές αρχιτεκτόνων και να ενισχύσουμε τη δημιουργία σημαντικών έργων στη χώρα μας.”

“Θέλουμε να διαμορφώσουμε ένα αναγνωρισμένο βήμα για την ελληνική δημιουργικότητα”

Ο Δημήτρης Φακίνος πρόσθεσε πως τα βραβεία GRAIL συνεισφέρουν στην διαμόρφωση “ενός αναγνωρισμένου βήματος για την ελληνική δημιουργικότητα, που θα ενθαρρύνει τον διάλογο όχι μόνο ανάμεσα στους ανθρώπους του επαγγέλματος, αλλά και ανάμεσα σε αυτούς και τους ανθρώπους της αγοράς, τόσο εντός όσο και εκτός συνόρων.”

Από την άλλη πλευρά, την εγγύηση για την αρτιότητα και την ποιότητα των αποτελεσμάτων των πρώτων GRAIL την παρέχουν πέραν κάθε αμφιβολίας τα ονόματα των μελών της κριτικής επιτροπής. Πρόκειται για προσωπικότητες από την Ελλάδα και το εξωτερικό γνωστές για την πορεία, το ήθος και το έργο τους στους χώρους της αρχιτεκτονικής, του σχεδιασμού εσωτερικών χώρων και του φωτισμού. Πιο συγκεκριμένα τις αποφάσεις για τις βραβεύσεις των πρώτων GRAIL θα λάβουν οι: Δημήτρης Αντωνακάκης, Ελευθερία Ντεκώ, Λυδία Καλλιπολίτη, Μαριάνθη Τατάρη, Άρης Καφαντάρης, Πάνος Δραγώνας, Tom Lindblom, Ivan Blassi και Florencia Vetcher.

Η σύνθεση της κριτικής επιτροπής δημιουργήθηκε με αρχές την συμπερίληψη και την ένταξη ενός ευρύτατου φάσματος γνώσης, εμπειρίας και εξειδίκευσης. Άτομα από την Ελλάδα αλλά και το εξωτερικό, έτσι ώστε να διατηρείται η επαφή με το κρινόμενο περιβάλλον αλλά να ενθαρρύνονται σχέσεις με την διεθνή κοινότητα, θα δουν και θα αξιολογήσουν τα υποβληθέντα έργα.

Ο Δημήτρης Αντωνακάκης μαζί με την Σουζάνα Αντωνακάκη ανήκουν, αναμφίβολα, στο πάνθεο της εγχώριας αρχιτεκτονικής σκηνής, του δεύτερου μισού του 20ου αιώνα, ενσαρκώνοντας, υποδειγματικά, το προφίλ του αρχιτέκτονα-διανοούμενου. Συμφοιτητές στην Αρχιτεκτονική Σχολή του ΕΜΠ, τη δεκαετία του ’50, χάραξαν κοινή πορεία, στη ζωή και τη τέχνη τους, ιδρύοντας το Atelier 66, τη δεκαετία του ’60, ως μια ανοιχτή ομάδα δημιουργικών ανθρώπων – φίλων, συνεργατών, αρχιτεκτόνων. Έχοντας μαθητεύσει δίπλα σε σημαντικούς δασκάλους η Σουζάνα και ο Δημήτρης Αντωνακάκης έκαναν αρχιτεκτονική με συνείδηση, λογισμό και ευαισθησία. Αναζήτησαν, με πάθος, την ποιητική διάσταση του χώρου και στοχάστηκαν, επίμονα, πάνω στην οντολογία του κατοικείν σε άρρηκτη σύνδεση με τον άνθρωπο.

Η Ελευθερία Ντεκώ, ιδρύτρια της Eleftheria Deko & Associates – Lighting Design Studio, δραστηριοποιείται από το 1990 στο θεατρικό και αρχιτεκτονικό φωτισμό με περισσότερα από 700 έργα, μεταξύ των οποίων θεατρικές παραστάσεις, έργα όπερας και μουσικής, χορευτικές παραστάσεις, εγκαταστάσεις τέχνης και εκθέσεις. Έχει αναλάβει έργα αρχιτεκτονικού φωτισμού, δημόσια και ιδιωτικά, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, αποσπώντας δεκάδες διεθνή βραβεία και διακρίσεις. Σημαντική στιγμή στην καριέρα της, υπήρξε η συμμετοχή της στους Ολυμπιακούς Αγώνες ΑΘΗΝΑ 2004 ως Διευθύντρια και Σχεδιάστρια Φωτισμών των Τελετών Έναρξης και Λήξης, για την οποία απέσπασε το διεθνές βραβείο EMMY for Outstanding Lighting Direction, όντας η πρώτη Ελληνίδα με την διεθνή αυτή διάκριση. Ως Σχεδιάστρια θεατρικού Φωτισμού έχει λάβει εξαιρετικές κριτικές, ενώ έχει αποσπάσει σημαντικές διακρίσεις και βραβεία στην Ελλάδα και διεθνώς.

Η Λυδία Καλλιπολίτη είναι αρχιτέκτων μηχανικός, καθηγήτρια, θεωρητικός και ερευνήτρια με ερευνητικό έργο που εστιάζεται στην διασταύρωση της αρχιτεκτονικής με την τεχνολογία και την πολιτική του περιβάλλοντος. Επίκουρη Καθηγήτρια στο Cooper Union στη Νέα Υόρκη, έχει διδάξει, επίσης, στο Rensselaer Polytechnic Institute, όπου ήταν Διευθύντρια του Μεταπτυχιακού προγράμματος στο Syracuse University, στο Columbia University [GSAPP] και στο Pratt Institute. Έχει πτυχίο Αρχιτέκτονα Μηχανικού από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Master of Science [SMArchS] σε κτιριακή τεχνολογία από το MIT και PhD στην ιστορία και θεωρία της αρχιτεκτονικής από το Princeton University. 

H Mαριάνθη Τατάρη είναι αρχιτέκτων μηχανικός, απόφοιτη του ΑΠΘ. Έχει ακολουθήσει σπουδές Erasmus στο Παρίσι και μεταπτυχιακές σπουδές στο SCIArc στο Los Angeles, όπου εργάστηκε για 4 χρόνια. Από το 2007 ζει στο Άμστερνταμ με την οικογένειά της, όπου εργάζεται ως Associate Director στο γραφείο των UNStudio. Έχει εργαστεί παγκοσμίως σε περισσότερες από 15 χώρες με έργα αρχιτεκτονικής, πολεοδομίας και εσωτερικής διακόσμησης. Μεταξύ πολλών άλλων, έχει ηγηθεί του αρχιτεκτονικού σχεδιασμού και οργάνωσης για το δίκτυο του μετρό στη Ντόχα, το σχεδιασμό του campus της εταιρίας Booking.com στο Άμστερνταμ και του Residences στο Mandarin Oriental στην Κωνσταντινούπολη. 

Ο Άρης Καφαντάρης είναι αρχιτέκτονας μηχανικός, απόφοιτος του τμήματος Αρχιτεκτονικής του ΕΜΠ, του Πολυτεχνείου της Καταλονίας (ETSAV) και του Πανεπιστημίου του Τόκιο (東京大学). Σήμερα εργάζεται ως Chief Project Manager στην Kengo Kuma & Associates Tokyo (ΚΚΑΑ). Η KKAA ιδρύθηκε από τον Kengo Kuma το 1992 και είναι πλέον μια πολυεθνική εταιρεία που ασχολείται με αρχιτεκτονικά έργα κάθε κλίμακας. Ένα από τα χαρακτηριστικότερα πρόσφατα έργα της KKAA είναι το Εθνικό Στάδιο για τους Ολυμπιακούς αγώνες του 2020 στο Τόκιο της Ιαπωνίας. 

Ο Πάνος Δραγώνας είναι αρχιτέκτονας, ιδρυτής του Dragonas Studio, επιμελητής και Καθηγητής Αρχιτεκτονικής και Αστικού Σχεδιασμού στο Πανεπιστήμιο Πατρών. Ολοκλήρωσε τις προπτυχιακές του σπουδές στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (1992) και απέκτησε Μεταπτυχιακό Τίτλο Σπουδών στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια στις ΗΠΑ (1993) ως υπότροφος Fulbright. Από το 2001 έως το 2013, υπήρξε συντάκτης των ετήσιων εκδόσεων Architecture in Greece και Design + Art στην Ελλάδα ενώ το 2012 διετέλεσε επιμελητής της ελληνικής συμμετοχής στην 13η Μπιενάλε Αρχιτεκτονικής της Βενετίας, υπό τον τίτλο «Made in Athens». Έχει επιμεληθεί, ατομικά ή συλλογικά, πλήθος εκθέσεων. 

O Tom Lindblom είναι Αμερικανός αρχιτέκτονας και σχεδιαστής που ζει και εργάζεται στο Ηνωμένο Βασίλειο και εξειδικεύεται στο σχεδιασμό ξενοδοχείων, μουσείων και στο σχεδιασμό φωτισμού. Ως, για πολλά χρόνια, επικεφαλής της εταιρείας Gensler από τη θέση του αρχιτέκτονα-εταίρου στο Λονδίνο σχεδίασε έργα σε πολλά μέρη του κόσμου από την Ελλάδα μέχρι την Νότια Κορέα. Τώρα εργάζεται στην CSL, μια εταιρεία σχεδιασμού που δημιούργησαν μαζί με δύο πρώην συναδέλφους του από το Λονδίνο και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Έχοντας διδάξει στο Πανεπιστήμιο της Χαβάης, ο Τομ συνεργάζεται επίσης με το τμήμα αρχιτεκτονικής του Πανεπιστημίου της Λουιζιάνα στο πρόγραμμά του στο Παρίσι. 

Ο Ivan Blasi γεννήθηκε στη Βαρκελώνη, γιος ερευνητή γιατρού και φωτογράφου. Σπούδασε αρχιτεκτονική και έκανε ανταλλαγή Erasmus στο Delft στην Ολλανδία. Αφού άνοιξε το δικό του στούντιο με δύο ακόμη συνεργάτες διατελώντας γενικός γραμματέας του Docomomo international, επικεντρώθηκε στη διδασκαλία στη Σχολή Αρχιτεκτονικής της Βαρκελώνης και στη συνεργασία του με το Fundació Mies van der Rohe. Από το 2014 είναι επιμελητής προγραμμάτων και βραβείων, αναπτύσσοντας τις εκθέσεις, τις δημοσιεύσεις, τις συζητήσεις και τη διάδοση αυτού του ευρωπαϊκού θεσμού. 

Η Florencia Vetcher είναι αρχιτέκτονας, κάτοχος του Master of Architecture από το Πανεπιστήμιο του Πρίνστον. Απέκτησε το δίπλωμα της από το Πανεπιστήμιο του Belgrano το 2003 ενώ επίσης φοίτησε και στο ETSAB (Escola Tecnica Superior d’Arquitectura de Barcelona) ως visiting scholar. Έχει εργαστεί σε πολλά και σημαντικά έργα για το Miralles/Tagliabue EMBT. Έχει επίσης εργαστεί στη Νέα Υόρκη για την Eisenman Architects και για την Diller Scofidio + Renfro. Έχει διδάξει στην Architectural Association (ΑΑ) του Λονδίνου, στη Σχολή Αρχιτεκτονικής του Ινστιτούτου Pratt, στη Design School of Constructed Environments του Parsons School of Design, στη Σχολή Εικαστικών Τεχνών και στη Σχολή Αρχιτεκτονικής του Πολυτεχνείου του Ινστιτούτου Rensselaer στην Troy NY. Εκτός από τη διδασκαλία, η Vetcher διευθύνει το γραφείο αρχιτεκτονικής και εσωτερικής διακόσμησης vetcher-breidfjord με συνεργάτη τον Sigfus Breidfjord.

Η υποβολή συμμετοχών για τα GRAIL Awards έχει ξεκινήσει και θα ολοκληρωθεί στις 30 Νοεμβρίου, ενώ η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων θα γίνει σε ειδική τελετή που θα πραγματοποιηθεί στις 24 Ιανουαρίου 2024 στο αμφιθέατρο του Ωδείου Αθηνών.

Λεπτομέρειες σχετικά με την υποβολή συμμετοχών αλλά και οτιδήποτε σχετικά με τα βραβεία θα βρείτε εδώ.


RELATED ARTICLES