Η Στέλλα Πιερή, ομιλήτρια στο ΕΣΩ 2024 ‘DOWN TO EARTH’ μίλησε για την αρχιτεκτονική προσέγγιση των Pieris Architects η οποία επιδιώκει να συνδυάσει την αρχιτεκτονική πρακτική με βιώσιμες διεκδικήσεις στο πεδίο του σχεδιασμού και της κατασκευής. 

Διαβάστε περισσότερα για την ημερίδα ΕΣΩ 2024, ‘Down To Earth’: ο ρόλος της αρχιτεκτονικής στο Νέο Κλιματικό Καθεστώς, εδώ


Η Στέλλα Πιερή, άνοιξε την ομιλία της αναφερόμενη στην σύγχρονη συνθήκη ως μια κατάσταση “επιδεινούμενης κλιματική αλλαγής”.

“Παρά τις αξιοσημείωτες προσπάθειες και τους στόχους που έχουν τεθεί η μείωση των ρύπων σε σχέση με τον σχεδιασμό και την κατασκευή κτιρίων έχει ελάχιστα βελτιωθεί.”

“Στους Pieris Architects, στόχος είναι να σχεδιάζουμε κτίρια με θετικό πρόσημο για τον άνθρωπο, την κοινωνία και το περιβάλλον αξιοποιώντας όλα τα εργαλεία που έχουμε στη διάθεσή μας.”

Η κ. Πιερή αναφέρθηκε σε μερικά από τα εργαλεία πράσινου σχεδιασμού και καινοτόμας τεχνολογίας (green design & technology innovation) που ελαχιστοποιούν την κατανάλωση ενέργειας, σε διαδικασίες επαναχρησιμοποίησης ενώ τόνισε την προτεραιότητα για έργα σε περιβαλλοντικά υποβαθμισμένες περιοχές προς μια “αποκατάσταση φυσικών οικοσυστήματων”. 

“Πως πετυχαίνουμε όμως έναν σχεδιασμό με ολιστικά θετικό πρόσημο;” ήταν το ερώτημα που τέθηκε και γύρω από το οποίο κινήθηκε η υπόλοιπη ομιλία της. 

“Το περιβάλλον μας επηρεάζει, μας σχηματοποιεί ως οντότητες συμπεριφορικά, συναισθηματικά και ψυχολογικά. Αλλά και τα ίδια τα κτίρια μας γεννούν ανάγκες και επιθυμίες.”

Συναίσθημα, αισθήσεις, αίσθημα άνεσης, διαδράσεις, υφές ήταν κάποιες από τις έννοιες τις οποίες η κ. Πιερή επέλεξε, για να εξηγήσει τις άυλες και μη μετρήσιμες διαστάσεις του χώρου. Συγκεκριμένα τόνισε την αμφίδρομη σχέση ανάμεσα στο μικροκλίμα ενός χώρου και την χημεία του ανθρώπινου σώματος. 

Η οικοσυναισθηματική αφήγηση αφορά τα νοήματα πέραν της οπτικής σαγήνης. “Η αρχιτεκτονική πέραν από εικόνα είναι και μέσο μεταφοράς νοημάτων”

Η ανάλυση αυτή, της σύμπλεξης αρχιτεκτονικού χώρου και φυσικού περιβάλλοντος, αλλά και της αλληλεξάρτησης νοητικών συνδέσεων και σωματικών διεργασιών οδηγεί στην παρουσίαση κάποιων έργων-παραδειγμάτων των Pieris Architects.

Στην κατοικία “Urban Forest” η υφιστάμενη βλάστηση του οικοπέδου διατηρείται ενώ “το φυσικό και το δομημένο διαπλέκονται και διαδέχονται το ένα το άλλο αρμονικά”. Ο σχεδιασμός της κατοικίας “Diachronos” παρατηρώντας τις αλλαγές της ζωής μιας οικογένειας στο πέρασμα του χρόνου, προβλέπει την μελλοντική διάρθρωση των χώρων μέσω ελάχιστων κατασκευαστικών επεμβάσεων, 

Το έργο Viva Wallet Headquarters είναι ένα “εργασιακό οικοσύστημα” που αποτελείται από 2000 διαφορετικά είδη φυτεύσεων τα οποία “έχουν υφανθεί ώστε να αποτελούν οπτικά και πρακτικά αναπόσπαστο κομμάτι του σώματός του”. 

Στο έργο “Sky Eco City” η πρόθεση ήταν η δημιουργία ενός αυτόνομου ενεργειακά χώρου ενώ στον χώρο του λιμένα στην Ελευσίνα “οι μυρωδιές από θυμάρι, λεβάντα και χώμα κυριαρχούν. Ημιυπαίθροι χώροι κεντημένοι με την φύση διαδέχονται ο ένας τον άλλον σε ένα υβριδικό κτίριο μεταφορών που στεγάζει και άλλες χρήσεις”. 

Οι δύο χώροι φιλοξενίας της OLON στο Πήλιο και τη Μύλο μεταφράζουν την διαμονή στην εξοχή σε σύγχρονα ησυχαστήρια διαβίωσης. 

Κλείνοντας την ομιλία της και απαντώντας στο αρχικό ερώτημα η Στέλλα Πιερή υπογράμμισε κάποια σημεία προς έναν σχεδιασμό με ολιστικά θετικό πρόσημο. Η αξιοποίηση των κατάλληλων εργαλείων, η δημιουργία βιώσιμων δοχείων μνήμης, η ενσωμάτωση της φύσης με διάρκεια και όχι παροδικά, η αναγνώριση της ύπαρξης ανεξάρτητων μεταβλητών. 

Πετυχαίνουμε έναν σχεδιασμό με ολιστικά θετικό πρόσημο “όταν η αρχιτεκτονική μας λαμβάνει υπόψιν της τις δεκάδες διαφορετικού τύπου παραμέτρους που συνθέτουν το φυσικό και ανθρωπογενές περιβάλλον ιεραρχώντας τες ανάλογα με την περίπτωση. Τέλος, (…) όταν αντιλαμβανόμαστε και τους τρόπους με τους οποίους το ίδιο το ίδιο προϊόν δημιουργίας μας επηρεάζει με την σειρά του τις παραμέτρους αυτές” 


Διαβάστε περισσότερα για την ημερίδα ΕΣΩ 2024, ‘Down To Earth’: ο ρόλος της αρχιτεκτονικής στο Νέο Κλιματικό Καθεστώς, εδώ!

Στοιχεία διοργάνωσης
Τίτλος ημερίδας  ΕΣΩ 2024 – DOWN TO EARTH
Τυπολογία  Συνέδριο, Ημερίδα Αρχιτεκτονικής & Σχεδιασμού
Τοποθεσία  Αίθουσα Αλεξάνδρα Τριάντη, Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
Ημερομηνία  Τετάρτη 22 Μαΐου 2024

Χορηγοί
ΠΛΑΤΙΝΕΝΙΟΣ ΧΟΡΗΓΟΣ  GLM OUTDOOR SOLUTIONS
ΧΡΥΣΟΣ ΧΟΡΗΓΟΣ  ORAMA MINIMAL FRAMES
ΑΣΗΜΕΝΙΟΣ ΧΟΡΗΓΟΣ  EUROPA
ΧΑΛΚΙΝΟΣ ΧΟΡΗΓΟΣ  ELVIAL
ΔΙΑΚΕΚΡΙΜΕΝΟΣ ΧΟΡΗΓΟΣ  LAFARGE
ΜΕΓΑΛΟΙ ΧΟΡΗΓΟΙ  ELTOP, ΚΕΒΕ, TEXTURES AND TILES, SIFAKIS GLASS CONSTRUCTIONS, ΚΥΠΡΙΩΤΗΣ, KIMISOO, FRANKE, STO INTERNATIONAL, BRATTI, VERNOLIN DEFTEREOS, ARCHITEXTURE, BENJAMIN MOORE, NEOKEM, FURNITURE GALLERY, GRUPPO CUCINE, ISOMAT, MARMOURIS, SATO, STORMY SA, NAFPLIOTIS GLASS, URBI ET ORBI, MOLESKINE, ETHIMO, KLEEMANN, KALOTARANIS, AVE, TECHNOGYM, THE GREEN OFFICE.

Δημιουργία Περιεχομένου & Χορηγός Επικοινωνίας  Archisearch.gr
Διεύθυνση Παραγωγής & Καλλιτεχνική Επιμέλεια  Design Ambassador
Φωτογραφία  Αφροδίτη Χουλάκη, Curated by Design Ambassador


RELATED ARTICLES