Με αφορμή την ατμόσφαιρα και την εμπειρία, στο συνέδριο Hotel Experience, έλληνες και διεθνείς ομιλητές διαφορετικών ειδικοτήτων διερεύνησαν μαζί το μέλλον του τουρισμού και του δομημένου περιβάλλοντος – κλάδους συμπληρωματικούς και ευρύτερα συνδεδεμένους με την οικονομία και τον πολιτισμό της Ελλάδας. Ταυτόχρονα, το εκθεσιακό σκέλος υποστήριξε τον στόχο της προώθησης του δευτερογενούς τομέα της ελληνικής οικονομίας, προσφέροντας διευρυμένες δυνατότητες συνεργασιών. Πρόκειται για το μοναδικό event με αυτούς τους στόχους στη χώρα και μέσα σε πλαίσιο immersive σκηνογραφίας, σύμφωνης με την τοποθέτησή του.

-από την Δανάη Μακρή

Η ανάγκη επιστροφής τις ρίζες υπάρχει γενικευμένα. Γίνεται αντιληπτή και εκφράζεται με ποικίλους διαφορετικούς τρόπους, όπως φάνηκε σε πολλά από τα πάνελς του συνεδρίου Hotel Experience. Η συνέχεια της σχέσης των ανθρώπων με τη γη και την πρωτογενή παραγωγή στην ελληνική ύπαιθρο είναι αναγκαία, ώστε να συνεχίσει κάθε τόπος να έχει τη μοναδική ταυτότητά του, που δεν μπορεί να κλαπεί ή να αντιγραφεί – όπως πρότεινε το πάνελ για την Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά (Ήβη Νανοπούλου, Βίλλυ Φωτοπούλου, Δρ. ιωάννης Σπιλάνης, Τάσος Τέλλογλου). Ένα σημείο/ μουσείο storytelling, θα μπορούσε να κάνει τους επισκέπτες συμμέτοχους στην ουσία του τόπου που επισκέπτονται. Την ίδια στιγμή, όπως προτείνει ο Δρ Στάθης Καλύβας, η Ελλάδα, ως market maker θα πρέπει, με αυτοπεποίθηση, να επιδιώξει μία μονοπωλιακή θέση, για μεγάλα, μακροπρόθεσμα κέρδη στον τουρισμό και όφελος για όλη την κοινωνία. Ένα από τα εργαλεία που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν είναι οι εκπαιδευτικές καμπάνιες για το εσωτερικό μας κοινό στην Ελλάδα.

Όπως σημειώνει ο Γιάννης Τσάκαλος, η αύξηση του τουρισμού είναι δεδομένη, ωστόσο η διαχείρισή της θα πρέπει να γίνει κατά τρόπο που συνδέει το στόχο το συντονισμό και έλεγχο των ροών στη χώρα με την τάση του experimental travel, που προβλέπεται να ξεπεράσει το ένα τρισεκατομμύριο δολάρια μέχρι το 2025. Το wellness είναι η αδιαμφισβήτητη τάση, η οποία έρχεται να επηρεάσει όχι μόνο το χώρο, αλλά το σύνολο των operations, αγγίζοντας και HR θέματα. Ως προς την εφαρμογή του και την εμπειρία των επισκεπτών, η έννοια είναι μία: ευεξία είναι ό,τι κάνει καλό στο εκάστοτε segment των επισκεπτών (Νίκος Κουρεμένος, Kent Richards, Andrew Gibson, Αλέξανδρος Αγγελόπουλος), με άξονες την κοινότητα, την κίνηση του σώματος και την τροφή ψυχής και σώματος. Την ίδια στιγμή, οι αρχιτέκτονες αποκτούν μία κοσμοπολίτικη και διεθνή θεώρηση με ποικίλους τρόπους.

Ενδεικτικά, δουλεύοντας σε υβριδικά έργα του πρωτογενούς και του τριτογενούς τομέα (γραφείο OOAK) με έμφαση στην ελάχιστη κάλυψη της διαθέσιμης γης.

Επίσης αναπτύσσουν έργα στο εξωτερικό, αξιοποιώντας τη σχέση με τους ξένους πελάτες σε έργα που δουλεύουν στην Ελλάδα, την επικοινωνία, την αριστεία στην εσωτερική λειτουργία των γραφείων και τον κοσμοπολιτισμό των Ελλήνων (γραφείο Urban Soul Project). Το πάνελ σχετικά με την κλίμακα, ανέδειξε δε μία νέα πραγματικότητα. Επιχειρηματίες του εξωτερικού ζητούν την εφαρμογή του “ελληνικού στυλ” – κυρίως κυκλαδίτικου, σε έργα εκτός Ελλάδας. Οι Έλληνες αρχιτέκτονες έχουν ξεκινήσει σε επίπεδο γραφείων τη διερεύνησή του και αναζητούν τα κριτήρια. (Aude Mazelin, Μαρίνα Καραμαλή, Ουρανία Πικραμένου, Σωτήρης Ανυφαντής, Αλεξάνδρα Νταλιάνη) Νέοι ξενοδόχοι με καταγωγή και γνώση του τόπου, εμπειρία στη φιλοξενία και διάθεση για continuous learning δημιουργούν τις νέες τοποθετήσεις υπαρχόντων ή νέων ξενοδοχείων, με γνώμονα την απάντηση στο «τι είναι ελληνικότητα;» (Έλσα Εξάρχου, Ανέστης Ανέστης) αλλά και «τοπικότητα» σε πολύ εστιασμένη κλίμακα (Κάλια Κωνσταντινίδου). Οι αρχιτέκτονες συμμετέχουν δυναμικά και συνεργατικά σε dream teams ειδικών, προσθέτοντας αξία στην αλυσίδα του οράματος, ενώ τα μεγάλα ξενοδοχεία γίνονται κονσεπτικά με εξαιρετικά οικονομικά αποτελέσματα (Αγάπη Σμπώκου). Τα design ξενοδοχεία δημιουργούν “necklace of experiences” (Νίκος Καραφλός, Στρατής Μπατάγιας, Γιάννης Μπελλώνιας), περιηγήσεις δηλαδή ταξιδιωτών στην Ελλάδα με σταθμούς και σημεία αναφοράς τη διαμονή στα εν λόγω καταλύμματα. Διεθνείς προσκεκλημένοι (Adam Tihany, Double Decker, Paola Navone, Werner Aisslinger) ενίσχυσαν την εικόνα των πολυδιάστατων συνεργασιών, με διεθνή παραδείγματα όπως το παγοθραυστικό Seabourn Pursuit και τα ξενοδοχεία της 25Hours Hotels του Christoph Hoffman, ο οποίος κατέδειξε τον τρόπο με τον οποίο επικοινωνεί ένα συμπαγές όραμα σε δημιουργούς, καθένας από τους οποίους επιτελεί το έργο του με αριστεία.

Ο Chistos Passas των Zaha Hadid Architects και η Maria Vafiadis των MKV Design κατέδειξαν τέλος τις διαφορές της αρχιτεκτονικής αφήγησης σε τόπους tabula rasa (Dubai και δυνάμει νέοι προορισμοί στην Ελλάδα) αλλά και χώρους με ισχυρή προ υπάρχουσα ιστορία και ταυτότητα (Ελληνικά νησιά). Το Hotel Experience παρακολούθησαν περισσότεροι από 4.000 επισκέπτες, συμμετείχαν 70 ομιλητές και 50 εκθέτες από τη βιομηχανία των αρχιτεκτονικών υλικών. Η παραγωγή και η επιμέλεια ανήκουν στην Design Ambassador και το Archisearch του Βασίλη Μπαρτζώκα, σε συμπαραγωγή με την Aris Marinakis Architectural Editions. Στο επόμενο χρονικό διάστημα, θα κυκλοφορήσουν videos, αρθρογραφία και το αναλυτικό reporting του συνεδρίου, με στόχο την κοινή κατανόηση και την καρποφόρα συνέχεια του διαλόγου μεταξύ των κλάδων του τουρισμού και του δομημένου περιβάλλοντος αλλά και τη συμβολή στην ευρύτερη αναπτυξιακή διαδρομή της χώρας.

Φωτογραφία: Αφροδίτη Χουλάκη για την Design Ambassador 


RELATED ARTICLES