Έρχονται για δεύτερη χρονιά τα βραβεία GRAIL! GReek Architecture, Interiors, Lighting Awards | Υποβολή προτάσεων έως και τις 11 Νοεμβρίου

Τα βραβεία GRAIL έρχονται για δεύτερη χρονιά να δώσουν μια ώθηση εξωστρέφειας στην ελληνική αρχιτεκτονική. GReek Architecture, Interiors, Lighting. Tα αρχικά για την ελληνική αρχιτεκτονική, τον σχεδιασμό εσωτερικών χώρων και τον φωτισμό δημιουργούν τη λέξη που μεταφράζεται ως “δισκοπότηρο”. Όπως το ιερό δισκοπότηρο υπήρξε για αιώνες ένα σημείο αναφοράς, μια εννοιολογική μεταφορά του ιδεατού στόχου στη ζωή κάθε ανθρώπου, έτσι και τα βραβεία GRAIL φιλοδοξούν να εμπνεύσουν και να γίνουν ένα ορόσημο στην καριέρα κάθε επαγγελματία του αρχιτεκτονικού σχεδιασμού.

Η υποβολή συμμετοχών για τα GRAIL Awards έχει ξεκινήσει και θα ολοκληρωθεί στις 11 Νοεμβρίου

Τα βραβεία GRAIL έχουν ως στόχο να συγκεντρώσουν, να αξιολογήσουν και να προβάλουν την ελληνική αρχιτεκτονική και σχεδιαστική αρτιότητα εντός κι εκτός συνόρων.

Σκοπεύουν να γίνουν το σημείο αναφοράς στο οποίο θα προσβλέπουν οι άνθρωποι της αρχιτεκτονικής κοινότητας, αλλά και οι εκπρόσωποι της αγοράς (εγχώριας και μη) κατά την έρευνα τους για επιτυχημένες συνεργασίες.

Οι κύριες κατηγορίες έργων είναι Αρχιτεκτονική, Εσωτερικοί χώροι, Φωτισμός και Διάφορα 

 Αναλυτικά περιλαμβάνουν:

Αρχιτεκτονική – Κατοικία, Κτήρια Δημόσιου Ενδιαφέροντος, Χώροι Εργασίας και Εμπορίου, Τουριστικές Μονάδες, Επανάχρηση-Αποκατάσταση-Προσθήκη-Επέκταση, Σχεδιασμός Τοπίου-Αστικός Σχεδιασμός, Γενική Κατηγορία

Εσωτερικοί Χώροι – Κατοικία, Υγεία και Ευεξία, Γραφεία-Χώροι Εργασίας, Καταστήματα, Ξενοδοχεία, Χώροι Εστίασης-Διασκέδασης, Εκθεσιακοί Χώροι, Χώροι Δημόσιας Χρήσης, Γενική Κατηγορία

Φωτισμός

Διάφορα – Τεχνική Κατηγορία, Φοιτητικές Εργασίες

Η ομάδα πίσω από τα GRAIL αποτελεί εγγύηση για την επιτυχή στόχευση και έκβαση του εγχειρήματος για δεύτερη χρονιά: δημιουργοί του θεσμού είναι ο Βασίλης Μπαρτζώκας (Archisearch, Design Ambassador), ένας επαγγελματίας με πολυετή και βαθιά γνώση της αγοράς που υπάρχει γύρω από τα επαγγέλματα του αρχιτεκτονικού σχεδιασμού και ο Δημήτρης Φακίνος (δημιουργός των ΕΒΓΕ και διευθυντής των European Design Awards και του European Design Festival) ένας άνθρωπος που γνωρίζει όσο λίγοι τις διαδικασίες επιτυχούς λειτουργίας των θεσμών βραβείων που συνδέονται με τη δημιουργική οικονομία. Τα GRAIL “στήθηκαν” κατά κάποιον τρόπο οργανικά, από τις ενέργειες δύο ανθρώπων που τους συνδέει η κοινή αγάπη για το design σε όλες του τις εκφάνσεις. 

Κριτική Επιτροπή

Προσωπικότητες από την Ελλάδα και το εξωτερικό γνωστές για την πορεία, το ήθος και το έργο τους στους χώρους της αρχιτεκτονικής, του σχεδιασμού εσωτερικών χώρων και του φωτισμού, συνθέτουν τη φετινή Κριτική Επιτροπή. Πιο συγκεκριμένα τις αποφάσεις για τις βραβεύσεις των πρώτων GRAIL θα λάβουν οι: Maria Güell Ordis, Jette Cathrin Hopp, Ελένη Τσιγαρίδα, Kirios Criton, Χρήστος Πασάς, Κώστας Βογιατζής, Gian Paolo Venier και Julian Lipscombe. 

Η σύνθεση της κριτικής επιτροπής δημιουργήθηκε με αρχές την συμπερίληψη και την ένταξη ενός ευρύτατου φάσματος γνώσης, εμπειρίας και εξειδίκευσης. Άτομα από την Ελλάδα αλλά και το εξωτερικό, έτσι ώστε να διατηρείται η επαφή με το κρινόμενο περιβάλλον αλλά να ενθαρρύνονται σχέσεις με την διεθνή κοινότητα, θα δουν και θα αξιολογήσουν τα υποβληθέντα έργα.

Maria Güell Ordis

Η Maria Güell Ordis είναι καταξιωμένη επαγγελματίας στον τομέα του φωτιστικού σχεδιασμού, με εμπειρία άνω των 20 ετών στη δημιουργία φωτιστικών έργων για διάφορα δημόσια και ιδιωτικά έργα. Η καριέρα της έχει περιλάβει συνεργασίες με κορυφαίους αρχιτεκτονικούς και καλλιτεχνικούς οργανισμούς, ενώ το έργο της καλύπτει πολιτιστικούς χώρους, θέατρα, μουσεία και δημόσιες εγκαταστάσεις. Με εξειδίκευση στον αρχιτεκτονικό φωτισμό, η Maria προσεγγίζει κάθε έργο με σκοπό τη δημιουργία βιώσιμων και καλαίσθητων φωτιστικών συστημάτων που ενσωματώνονται με το περιβάλλον και την αρχιτεκτονική του χώρου. Επιπλέον, η Maria είναι η επικεφαλής του Llum Barcelona, ενός από τα μεγαλύτερα φεστιβάλ φωτός στην Ευρώπη, το οποίο κάθε χρόνο συνδυάζει την τέχνη, την τεχνολογία και τον φωτισμό για να μεταμορφώσει την πόλη της Βαρκελώνης σε ένα φωτεινό έργο τέχνης. Το στούντιο της, La Invisible, είναι διεθνώς αναγνωρισμένο για τον πρωτοποριακό σχεδιασμό φωτιστικών εγκαταστάσεων, διακρίνοντας τη Maria ως μία από τις ηγετικές φιγούρες στο πεδίο της.

Jette Cathrin Hopp

Η Jette Cathrin Hopp σπούδασε αρχιτεκτονική στη Städelschule – Academy of Fine Arts, στην τάξη των καθηγητών Peter Cook και Enric Miralles. Σήμερα είναι director for acquisition and new projects της Snøhetta για την Ευρώπη και το Ηνωμένο Βασίλειο, και μέλος της εκτελεστικής διοίκησης του γραφείου της Snøhetta στο Όσλο. Έχει εκτενή εμπειρία σε σύνθετα έργα τόσο στη Νορβηγία όσο και διεθνώς, καθοδηγώντας σημαντικές διεθνείς αναπτύξεις και διαγωνισμούς. Συχνά δίνει διαλέξεις σε αρχιτεκτονικά συμπόσια, συνέδρια και πανεπιστήμια ανά τον κόσμο, όπου μοιράζεται τη φιλοσοφία και τις σχεδιαστικές ιδέες της Snøhetta. Έχει διατελέσει πολλές φορές πρόεδρος κριτικών επιτροπών για διάφορους αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς και βραβεία. Η Jette Cathrin Hopp είναι μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Schelling Architecture Foundation και διδάσκει στο University of Technology and Design στο Wismar. Επιπλέον, είναι μέλος του Συμβουλίου Αρχιτεκτονικής της πόλης του Όσλο και πρόεδρος του Συμβουλίου Σχεδιασμού Αστικού Χώρου του Δήμου του Κιέλου στη Γερμανία.

Ελένη Τσιγαρίδα

Η Ελένη Τσιγαρίδα είναι αρχιτέκτονας και συνιδρύτρια του αρχιτεκτονικού γραφείου Etsi Architects, με έδρα την Αθήνα. Έχει μακρά εμπειρία στον τομέα της αρχιτεκτονικής και του σχεδιασμού, και το έργο της χαρακτηρίζεται από την καινοτομία και την προσαρμογή του στις σύγχρονες ανάγκες των πελατών και του χώρου. Η Ελένη είναι απόφοιτος του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, όπου απέκτησε την αρχιτεκτονική της εκπαίδευση, και έχει συμμετάσχει σε πληθώρα έργων τόσο στην Ελλάδα όσο και διεθνώς. Το γραφείο της έχει διακριθεί για τον μοντέρνο σχεδιασμό και την ενσωμάτωση των αρχών της βιώσιμης αρχιτεκτονικής. Το 2024, το Etsi Architects κέρδισε τον τίτλο “Αρχιτεκτονικό Γραφείο της Χρονιάς” στα GRAIL Awards, αναγνωρίζοντας τη συμβολή τους στον σύγχρονο αρχιτεκτονικό χώρο και την καινοτομία τους σε έργα μεγάλης κλίμακας.

Kirios Criton

Ο Kirios Criton είναι ένας διακεκριμένος δημιουργός στον χώρο του Interior Design, με μια καλλιτεχνική πρακτική που ξεπερνά τα όρια του συμβατικού σχεδιασμού. Συνδυάζοντας τη βαθιά του γνώση στις εικαστικές τέχνες και την επιτελεστική σκηνοθεσία, προσεγγίζει την αρχιτεκτονική εσωτερικών χώρων με έναν μοναδικό τρόπο που εστιάζει όχι μόνο στη λειτουργικότητα, αλλά και στην καλλιτεχνική έκφραση των χώρων. Η δουλειά του χαρακτηρίζεται από την αρμονική συνύπαρξη του κλασικού με το σύγχρονο, δημιουργώντας χώρους που προσφέρουν μια αισθητική και συναισθηματική εμπειρία. Με έντονο ενδιαφέρον στη χρήση του φωτός, των υλικών και της υφής, ο Κύριος Κρίτων επαναπροσδιορίζει τη σχέση του ανθρώπου με τον χώρο, προσφέροντας καινοτόμες λύσεις που ανταποκρίνονται στις ανάγκες του σύγχρονου τρόπου ζωής. Πέρα από τον σχεδιασμό εσωτερικών χώρων, ο Κύριος Κρίτων έχει συνεργαστεί με καλλιτεχνικά ιδρύματα και πολιτιστικούς οργανισμούς, δημιουργώντας έργα που ξεχωρίζουν για την έντονη προσωπικότητα και την αισθητική τους. Το καλλιτεχνικό του έργο αναγνωρίζεται διεθνώς, ενώ οι αρχιτεκτονικές του λύσεις έχουν εφαρμοστεί σε πληθώρα έργων, τόσο στον ιδιωτικό όσο και στον δημόσιο τομέα.

Χρήστος Πασάς

Ο Χρήστος Πασάς σπούδασε στο Architectural Association School of Architecture στο Λονδίνο και σήμερα κατέχει τη θέση του Διευθυντή Σχεδιασμού (Director of Design) στο γραφείο Zaha Hadid Architects. Η καριέρα του στο κορυφαίο γραφείο περιλαμβάνει τη συμμετοχή σε μερικά από τα πιο εμβληματικά και πολυδιάστατα έργα, τόσο στη Νορβηγία όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο. Έχει καθοδηγήσει μεγάλα διεθνή έργα, όπως το Πολιτιστικό Κέντρο του Βασιλιά Αμπντάλα στη Σαουδική Αραβία και το One Thousand Museum στο Μαϊάμι, και έχει διακριθεί για τη συμβολή του στη σύνθεση και την υλοποίηση σύνθετων σχεδίων που αλλάζουν τον αστικό ιστό. Εκτός από το επαγγελματικό του έργο, ο Χρήστος Πασάς συμμετέχει ενεργά σε εκπαιδευτικές και ακαδημαϊκές δραστηριότητες. Είναι τακτικός ομιλητής σε διεθνή αρχιτεκτονικά συνέδρια και συχνά προσκαλείται ως κριτής σε διαγωνισμούς αρχιτεκτονικής.

Κώστας Βογιατζής

Ο Κώστας Βογιατζής είναι ο ιδρυτής του Yatzer, της διαδικτυακής πλατφόρμας που από το 2006 θεωρείται φάρος έμπνευσης για σχεδιαστές, αρχιτέκτονες και ξενοδόχους, προάγοντας την ανάπτυξη, ενισχύοντας τη φήμη τους και διευκολύνοντας πολύτιμες συνεργασίες. Γεννημένος στον Πειραιά το 1980, αρχικά σπούδασε Μετεωρολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, αλλά τελικά αποφοίτησε από το τμήμα Εσωτερικής Διακόσμησης του ΑΚΤΟ. Κατά τη διάρκεια των σπουδών του, εργάστηκε σε κορυφαία περιοδικά διακόσμησης της Ελλάδας ως στυλίστας, αναπτύσσοντας εξαιρετικές σχέσεις με τη βιομηχανία του design. Το 2020, καθοδηγούμενος από τη δημιουργικότητά του και τις επικοινωνιακές του δεξιότητες, ίδρυσε το Yatzerlab, ένα στούντιο με έδρα την Αθήνα, που εστιάζει στο marketing και το branding με βάση τον σχεδιασμό, για ψηφιακές και αναλογικές εφαρμογές. Το στούντιο συμμετέχει σε δημιουργικά πρότζεκτ και συνεργασίες παγκόσμιας εμβέλειας.

Gian Paolo Venier

Ο Gian Paolo Venier είναι ένας διακεκριμένος σχεδιαστής και creative director με μια μοναδική, αισθητική που αντλεί την έμπνευσή της από διαφορετικές γωνιές της γης. Γνωστός για τη δυναμική του προσέγγιση και την κοσμοπολίτικη κομψότητά του, ο Gian Paolo συνδυάζει πλούσιες υφές, εξατομικευμένα υλικά και εκλεπτυσμένες παλέτες χρωμάτων που αντανακλούν το διαχρονικό του πάθος για τα ταξίδια. Η σχεδιαστική του φιλοσοφία είναι βαθιά επηρεασμένη από τις πολιτιστικές του ανακαλύψεις κατά τη διάρκεια των ταξιδιών του, δημιουργώντας έπιπλα και εσωτερικούς χώρους που συνδυάζουν τη λειτουργικότητα με τη διαχρονική ομορφιά.

Ο Venier έχει υπηρετήσει ως καλλιτεχνικός διευθυντής σε ιταλικές και διεθνείς μάρκες, όπως η Airnova και η lifestyle mary&, όπου διευθύνει σχέδια που εστιάζουν στον τομέα της φιλοξενίας και του όχι μόνο. Επιπλέον, συνεργάζεται στενά με την αναγνωρισμένη σχεδιάστρια Paola Navone στο OTTO Studio, αναπτύσσοντας εσωτερικούς χώρους και προϊόντα που χαρακτηρίζονται από υψηλή δεξιοτεχνία και πολιτιστικό βάθος.

Julian Lipscombe

Ο Julian Lipscombe έχει συμβάλει καθοριστικά στην εξέλιξη του αρχιτεκτονικού γραφείου Bennetts Associates στα σχεδόν 30 χρόνια της καριέρας του εκεί. Οι κύριες ενασχολήσεις του περιλαμβάνουν τη δημιουργία χώρων με ανθρωποκεντρική προσέγγιση, τη βιωσιμότητα και την επικοινωνία του σχεδιασμού στο ευρύ κοινό. Μεταξύ των δεξιοτήτων του, ο Julian διαθέτει αναγνωρισμένη εμπειρία στον πολεοδομικό σχεδιασμό, τους χώρους εργασίας, το χαμηλό αποτύπωμα άνθρακα και τις μεταφορές.

Ηγήθηκε της ολοκλήρωσης της έδρας της Jaguar Land Rover, που βραβεύτηκε με το RIBA National Award το 2021. Ο Julian διαδραμάτισε καίριο ρόλο σε πολλά σημαντικά έργα του γραφείου όλα αυτά τα χρόνια. Σήμερα, προΐσταται της διεθνούς επέκτασης του γραφείου, με έργα υψηλού προφίλ στην Αθήνα και ένα μεγάλο ερευνητικό και αναπτυξιακό κέντρο στη Νοτιοανατολική Ασία, βοηθώντας τους πελάτες να επιτύχουν τους βιώσιμους στόχους τους.

Η υποβολή συμμετοχών για τα GRAIL Awards έχει ξεκινήσει και θα ολοκληρωθεί στις 11 Νοεμβρίου

Λεπτομέρειες σχετικά με την υποβολή συμμετοχών αλλά και οτιδήποτε σχετικά με τα βραβεία θα βρείτε εδώ.


RELATED ARTICLES