ΑΤΤΙΚΗ ΣΕ ΚΡΙΣΗ
Συνέδριο Τμήματος Αττικής Συλλόγου Αρχιτεκτόνων (ΣΑΔΑΣ-ΠΕΑ)
Παρασκευή 20 Οκτωβρίου – Κυριακή 22 Οκτωβρίου, Πατησίων 42, ΕΜΠ, Κτίριο Αβέρωφ.
Το συνέδριο Αττική σε Κρίση αποτελεί το πρώτο επιστημονικό συνέδριο, που φιλοδοξεί να εξετάσει το αποτύπωμα της κρίσης στο χώρο, στις κοινωνικές υποδομές και τις λειτουργίες της Αττικής, καθώς και στους ανθρώπους της που βιώνουν με άνισο τρόπο τις επιπτώσεις των μέτρων.
Το καθεστώς «έκτακτης ανάγκης» μεταβάλλει ριζικά τους όρους ανάπτυξης και σχεδιασμού δημιουργώντας, μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα, ένα νέο, τεταμένο και ασταθές περιβάλλον. Παράλληλα, η προσφυγική κρίση εισάγει μια νέα παράμετρο στην πόλη καθώς συντελείται η εγκατάσταση ενός νέου πληθυσμού, μικρού μεν αλλά με άγνωστη διάρκεια παραμονής και επομένως με ανάγκες στήριξης και ένταξης οι οποίες δεν έχουν συνυπολογιστεί στους μέχρι σήμερα σχεδιασμούς.
Για αυτούς τους λόγους, τον προσεχή Οκτώβρη, ο ΣΑΔΑΣ Τμήμα Αττικής, θα προχωρήσει στην διεξαγωγή Αρχιτεκτονικού Συνέδριου με Τίτλο:
«Μητροπολιτική Περιοχή της Αττικής: Όψεις της Κρίσης στην Πόλη και την Κατοικία και οι Αρχιτέκτονες. Μεταλλαγές στις Διαδικασίες Χωρικής Παραγωγής και Σχεδιασμού.”
Οι ενότητες, τις οποίες όρισε αρχικά η Επιστημονική Επιτροπή του Συνεδρίου για το κάλεσμα συμμετοχής των εισηγητών στο Συνέδριο ήταν οι ακόλουθες:
- ΡΣΑ 1985 – 2014, εξέλιξη του θεσμικού πλαισίου (οικιστικοί νόμοι) και των σχετικών διοικητικών δομών και πρακτικών κατά την ίδια περίοδο.
- Ζητήματα γης και ακινήτων (ιδιοκτησίες ΝΠΔΔ και Δημοσίου, κενό απόθεμα, ένταξη πακέτων γης στην αγορά, χρήσεις γης, αστική και γεωργική γη, ελεύθεροι χώροι, παραλίες, ορεινοί όγκοι, περιβαλλοντικά αγαθά κλπ).
- Για την «ιδιωτικοποίηση» του πολεοδομικού σχεδιασμού (παρεμβάσεις των Ιδρυμάτων, «μεγάλες» επενδύσεις, ιδιωτικοποίηση υποδομών, κλπ).
- Διερεύνηση της κρίσης των ρόλων της Αττικής μέσα στον Ελληνικό και τον διεθνή χώρο, αξιολόγηση των στρατηγικών διεξόδου που προτείνονται ή επιστρατεύονται.
- Όψεις της κρίσης στις λειτουργίες και τις υποδομές της πόλης. Επιπτώσεις της κρίσης στα δίκτυα συλλογικής κατανάλωσης και τις μεταφορές.
- Οι χωρικά άνισες επιπτώσεις της λιτότητας στη μητροπολιτική περιοχή της Αττικής (κοινωνικές, επαγγελματικές, έμφυλες, ανάμεσα σε Έλληνες πολίτες – μετανάστες – πρόσφυγες κλπ).
- Πρακτικές διεκδίκησης, αλληλεγγύης και επιβίωσης στις γειτονιές της πόλης.
- Η αστική πολυκατοικία σε συνθήκες κρίσης, (αναδιάταξη σχέσεων, λειτουργιών, χρήσεων, ανάγκες και δυνατότητες αναβάθμισης).
- Σχεδιάζοντας για το «ζήτημα της κατοικίας» (αστεγία, κόκκινα δάνεια, ενεργειακή κρίση, κενό κτιριακό απόθεμα, στέγαση προσφύγων, κλπ).
- Επιπτώσεις της κρίσης στις εκπαιδευτικές και επαγγελματικές τάσεις και θεσμικές προϋποθέσεις για την άσκηση της πολεοδομίας και της αρχιτεκτονικής.
- Οι εκδηλώσεις της κρίσης στα μελετητικά και κατασκευαστικά σχήματα (στρατηγικές που προτείνονται είτε επιδιώκονται, κριτική και διερεύνηση της βιωσιμότητάς τους).
Οι παρουσιάσεις των ανακοινώσεων θα πραγματοποιούνται παράλληλα σε τρεις ξεχωριστές αίθουσες του κτιρίου.
Δείτε αναλυτικά το πρόγραμμα του συνεδρίου και τις περιλήψεις των ανακοινώσεων, ανά ημέρα και ανά αίθουσα διεξαγωγής, στους παρακάτω συνδέσμους:
- Παρασκευή 20/10, Αίθουσα Τελετών Λύσανδρος Καυτανζόγλου
- Παρασκευή 20/10, Αμφιθέατρο Αβέρωφ 002
- Παρασκευή 20/10, Αμφιθέατρο Αβέρωφ 008
- Σάββατο 21/10, Αίθουσα Τελετών Λύσανδρος Καυταντζόγλου
- Σάββατο 21/10, Αμφιθέατρο Αβέρωφ 002
- Σάββατο 21/10, Αμφιθέατρο Αβέρωφ 008
- Κυριακή 22/10, Αίθουσα Τελετών Λύσανδρος Καυταντζόγλου
- Κυριακή 22/10, Αμφιθέατρο Αβέρωφ 002
- Κυριακή 22/10, Αμφιθέατρο Αβέρωφ 008
- Κυριακή 22 Οκτωβρίου, 17:30-21:00: Θεματική Ημερίδα – Τιμητική Εκδήλωση «Ιστορική Γενιά Αρχιτεκτόνων», Αίθουσα Τελετών Λύσανδρος Καυταντζόγλου, κτήριο Αβέρωφ ΕΜΠ
- Κυριακή 22 Οκτωβρίου, 17:30-21:00: Σύνταξη Σχεδίου Πορίσματος Συνεδρίου από την Επιστημονική Επιτροπή
- Κυριακή 22 Οκτωβρίου, 21:00: Έγκριση Πορίσματος Συνεδρίου
Μπορείτε να δείτε το πρόγραμμα για τις προσυνεδριακές ημερίδες και εκδηλώσεις του συνεδρίου “Αττική σε Κρίση” εδώ.
READ ALSO: IS ARCH AWARDS / OPEN CALL for architecture students