Την ήδη μακρόχρονη περίοδο της οικονομικής κρίσης, ακολούθησε αναπόφευκτα έντονη αντιπαράθεση και προβληματισμός για τη θέση της Ελλάδας στην ΕΕ και κατά συνέπεια τη σχέση της με την Ευρώπη, γεγονός που συνδέεται αναμφίβολα με μια ευρύτερη διαδικασία ανακατανομής ισχύος και αναθεώρησης των επιμέρους γεωγραφικών και πολιτιστικών προσδιορισμών των κράτων-μελών.
Ωστόσο, πρόκειται για την επαναφορά ενός θέματος, διαχρονικού και επαναλαμβανόμενου στην ελληνική αρχιτεκτονική σκέψη, καθώς είναι κάτι που την απασχόλησε ήδη από τις πρώτες συναντήσεις με τη Δύση στον αστικό σχεδιασμό και την αρχιτεκτονική παραγωγή του 19ου αιώνα, γεννώντας ένα κριτικό δίπολο που αντιπαραθέτει ‘το συντηρητικό και το ριζοσπαστικό, το γηγενές και το κοσμοπολίτικο, το αυτόνομο και το ετερόφωτο, το προφανές και το λανθάνον’. Πάνω σε αυτό το θεμελιώδη προβληματισμό που διαμόρφωσε τον αρχιτεκτονικό λόγο στην Ελλάδα, ο Κώστας Τσιαμπάος, Επίκουρος Καθηγητής της Αρχιτεκτονικής Σχολής του ΕΜΠ, επιχειρεί μέσα από εννιά κείμενα και μια (μέχρι τώρα αδημοσίευτη) συζήτηση με το Σάββα Κονταράτο, το Δημήτρη Φιλιππίδη και τον Παναγιώτη Τουρνικιώτη, να ζυγίσει σε συγκεκριμένες ιστορικές περιπτώσεις, την αμφιθυμία της αρχιτεκτονικής κριτικής προς τη νεωτερικότητα.
Το βιβλίο ‘ΑΜΦΙΘΥΜΗ ΝΕΩΤΕΡΙΚΟΤΗΤΑ 9+1 κείμενα για τη μοντέρνα αρχιτεκτονική στην Ελλάδα’ είναι διαθέσιμο σε πολλά ελληνικά βιβλιοπωλεία από τις εκδόσεις Επίκεντρο.
Ταλαντευόμενη συνεχώς, σαν ένα εκκρεμές που έλκεται από πολλαπλούς πόλους, η μοντέρνα αρχιτεκτονική στην Ελλάδα ανοίγει θέματα και προκαλεί ερωτήματα προς κάθε κατεύθυνση.
Μέσα από τα κείμενα του παρόντος τόμου αποκαλύπτονται υπόγειες φιλοσοφικές αναφορές και πολιτισμικές επιρροές, φωτίζονται εναλλακτικές προσλήψεις της αρχαιότητας και της παράδοσης, αναδεικνύονται λανθάνουσες απόψεις για την κοινωνία και την πολιτική, χαρτογραφούνται μετατοπίσεις ανάμεσα στο τοπικό και το διεθνές, εντοπίζονται ασυνείδητες αντιδράσεις και αντιστάσεις στη νεωτερικότητα. Ιδιαίτερη σημασία αποδίδεται στον αρχιτέκτονα-δημιουργό, στο έργο του ως μια διαρκή μετουσίωση και στην επιθυμία-ικανότητά του να προτάσσει μια ιδανική συνθήκη την ίδια στιγμή που καλείται να επιλύσει πρακτικά σχεδιαστικά προβλήματα.
Η συλλογή αυτή μπορεί να λειτουργήσει και ως μια εναλλακτική, συνοπτική ιστορία αρχιτεκτονικής αφού διαπραγματεύεται διαχρονικά ‘συμπτώματα’ της αρχιτεκτονικής θεωρίας και πρακτικής στην Ελλάδα του 20ού αιώνα.
Ο Κώστας Τσιαμπάος είναι Επίκουρος Καθηγητής στη Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του ΕΜΠ. Σπούδασε στην Αθήνα και τη Νέα Υόρκη και η δουλειά του επικεντρώνεται στην ανάδειξη και χρήση θεωρητικών εννοιών και ερμηνευτικών εργαλείων δανεισμένων από τη φιλοσοφία, την πολιτική θεωρία και την ψυχανάλυση στην ιστορία και θεωρία της μοντέρνας και σύγχρονης αρχιτεκτονικής. Πρόσφατα κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Routledge το βιβλίο του με τίτλο From Doxiadis’ Theory to Pikionis’ Work: Reflections of Antiquity in Modern Architecture.
Μπείτε στη σελίδα μας στο Facebook για να συμμετέχετε στην κλήρωση για ένα δωρεάν αντίτυπο του βιβλίου, κάνοντας like και σχόλιο στο post!
____
Μη χάσετε – Η παρουσίαση του βιβλίου θα γίνει την Τετάρτη 31 Ιανουαρίου 2018, 19:00 στην οικία Κατακουζηνού(5ος όροφος Λ. Βασ. Αμαλίας 4, Πλατεία Συντάγματος).
READ ALSO: “Aidah - An Invisible City” is an immaterial city that aims to investigate what makes a city | Dubai Design Week 2017