Ο νέος χώρος materiality playground που σχεδίασαν οι monored.net για την CARTECO -εταιρία υλικών αρχιτεκτονικών εφαρμογών στην Αθήνα, θα αποτελεί ένα χώρο έκθεσης των προϊόντων καινοτομίας που αντιπροσωπεύουν την εταιρεία και προβολής του design. Ο πολυ-χώρος εκτός από την παρουσίαση πρωτοποριακών αρχιτεκτονικών υλικών θα μπορεί να φιλοξενεί εκδηλώσεις, ένα κατάστημα διάθεσης βιβλίων και προϊόντων με θέμα το design και ένα café.
Η πολυ-λειτουργικότητα του χώρου αντιμετωπίζεται με τη χρήση μιας ενιαίας επιδερμίδας (skin) που τυλίγει τον χώρο και οργανώνεται με τη λογική της κλιμακωτής (gradient) ροής. Η επιδερμίδα λειτουργεί ως οργανωτής του χώρου – ενοποιεί τον χώρο ως ένα συνεχόμενο στοιχείο (generic) τονίζοντας τη διαγώνια διάσταση του, και συγχρόνως προσφέρει κατά τόπους λειτουργική εξειδίκευση (specific). Σε δυο συγκεκριμένα σημεία η επιδερμίδα εξελίσσεται μορφολογικά -σε πάγκο στον χώρο του café και σε καθιστικό στον χώρο του αιθρίου.
Στην ενοποίηση του χώρου με τον εξωτερικό–δημόσιο χώρο συμβάλλει η νέα είσοδος. Αποτελεί μια αμφιθεατρική κλίμακα, η οποία κατεβάζει ροηκά τον επισκέπτη στο επίπεδο του κυρίως χώρου, επεκτείνοντας την κίνηση της επιδερμίδας προς τα έξω. Η κλίμακα λειτουργεί και ως κερκίδα δημιουργώντας τη δυνατότητα στάσης στον επισκέπτη.
Η πραγματοποίηση της επιδερμίδας επιτυγχάνεται με panel που αναπτύσσονται επί της επιφάνειας της. Τα panel οργανώνονται επί της επιδερμίδας ανάλογα με την διάσταση του ανοίγματος τους, με μια διαβαθμισμένη ροή (gradient) δημιουργώντας διαφορετικές ποιότητες χώρου. Μέσω της διακύμανσης των ανοιγμάτων τους, τα panel μπορούν και προσλαμβάνουν ανάγκες/χρήσεις σημειακά (βιτρίνες, ράφια, φωτιστικά, αεραγωγοί, γλάστρες κλπ) αλλά συγχρόνως συμμετέχουν οργανικά στην συνολική εικόνα της επιδερμίδας. Η ύπαρξη ενός κάνναβου, σε δεύτερο επίπεδο, επιτρέπει την ευελιξία δημιουργίας μεγαλύτερων ανοιγμάτων, ανάλογα με την περίσταση. Για την πιο -κατασκευαστικά και οικονομικά- συμφέρουσα (efficient) κατασκευή της επιδερμίδας, τα panel οργανώθηκαν σε 5 κατηγορίες -που ανταποκρίνονται στις ζητούμενες λειτουργικές ανάγκες.
Η οροφή του χώρου συμβάλει στην ευελιξία του και οργανώνεται σε δύο περιοχές με διαφορετικές ποιότητες. Η μια πλευρά εξοπλίζεται με ράγες για μεγαλύτερη ευελιξία φωτισμού για να ανταποκρίνεται στις πιο εξειδικευμένες ανάγκες ενός εκθεσιακού χώρου. Το μέρος της οροφής πάνω από τον χώρο του café και του καταστήματος φωτίζεται προσφέροντας μια πιο ατμοσφαιρική διάσταση. Το όριο στην οροφή πραγματοποιείται με μια ράγα, η οποία μπορεί να συμβάλει στην περαιτέρω διαβάθμιση του χώρου με μια κουρτίνα αλλά και στην επέκταση των δυνατοτήτων προβολής των εκθεμάτων, κρεμώντας τα από την ράγα.
“Η δουλειά μας βρίσκεται ανάμεσα στην έρευνα και τον σχεδιασμό. Μια μη-γραμμική αντιμετώπιση που λειτουργεί ως γεννήτρια ιδεών για την παραγωγή γνώσης μέσα από την επικοινωνία με τον πελάτη, την ανάλυση του τόπου, τις κοινωνικές σχέσεις, τις αισθητικές απαιτήσεις και τις σχεδιαστικές και κατασκευαστικές τεχνικές. Σε κάθε έργο επιχειρούμε τον πειραματισμό και την καινοτομία μέσα από συνεργασίες και πρότυπα προπλάσματα. Στόχος μας είναι η δημιουργία μοναδικών χώρων που διευκολύνουν και εμπνέουν τους χρήστες τους.
Έχουμε συμμετάσχει σε μια πληθώρα εκθέσεων και δημοσιεύσεων στην Ελλάδα και διεθνώς, όπως για παράδειγμα στην έκθεση της 5η Biennale Νέων Ελλήνων Αρχιτεκτόνων και στην 100% Design στο Λονδίνο. Ένα από τα πιο πρόσφατα έργα μας είναι ο σχεδιασμός του materiality playground για την Carteco. “READ ALSO: ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΟΠΤΙΚΩΝ EYELAB / ΣΙΜΟΣ ΒΑΜΒΑΚΙΔΗΣ