«Palco» είναι το όνομα με το οποίο το μεγάλο βιομηχανικό κτίριο, 5.131 τετραγωνικών μέτρων, έγινε γνωστό τις τελευταίες δεκαετίες, μέχρι το 1990. Η βιοτεχνία που λειτουργούσε σε αυτό υπήρξε από τους μεγαλύτερους παραγωγούς εσωρούχων και t-shirts στην Ελλάδα και αποκλειστικός προμηθευτής του ελληνικού στρατού. Έπειτα από τις οικονομικές αλλαγές του 1980 και την μετανάστευση πολλών βιοτεχνιών εκτός Ελλάδας, το κτίριο έγινε ένα από τα εξέχοντα σύμβολα του βιομηχανικού παρελθόντος της περιοχής. 
 
Σήμερα ο χώρος μεταμορφώνεται από βιομηχανικό κτίριο σε ένα νέο συγκρότημα μικτών χρήσεων, που αποτελείται από πέντε ορόφους. Οι τρεις τελευταίοι περιλαμβάνουν 25 σύγχρονες διάφορου μεγέθους κατοικίες – λοφτ (80 – 150 τ.μ.) με ανοιχτά πατάρια (αξιοποιώντας των παλιό συντελεστή του κτηρίου). Στον πρώτο όροφο βρίσκεται ένα νέο πολιτιστικό κέντρο που ονομάζεται “THE HUB” (συνολικού μεγέθους 1400 τ.μ.). Το “ΤΗΕ HUB“ συγκεντρώνει μια σύνθεση πολιτιστικών εκδηλώσεων και δραστηριοτήτων, διαθέτοντας μεγάλους χώρους εκθέσεων, συναντήσεων, παρουσιάσεων, ανάγνωσης και εστιατορίου, δημιουργικά οργανωμένους στο πλαίσιο των μεγάλων βιομηχανικών και ανοικτών χώρων. Το ισόγειο περιλαμβάνει παρκινγκ, γυμναστήριο και αποθήκες για τους κατοίκους των πάνω ορόφων καθώς και ένα εστιατόριο που θα εξυπηρετεί το HUB.
 
Ο βασικός σχεδιασμός αναδεικνύει το βιομηχανικό παρελθόν του κτιρίου, αποκαλύπτοντας τον απλό και όμορφο χωροταξικό χαρακτήρα και την εντυπωσιακή βαριά κατασκευή του μπετό. Στην ανατολική όψη δημιουργήθηκε μια μεγάλη εγκοπή, με στόχο να διαιρέσει την μεγάλη επιφάνεια της πρόσοψης, να φέρει φως στο εσωτερικό και να αποκαλύψει και να αναδείξει την παλιά κατασκευή του κτιρίου. Μια νέα προγραμματική κατανομή πραγματοποιείται με την μεταφορά της εισόδου του HUB στην εγκοπή (κοινόχρηστων χρήσεων). 
 
Η ίδια αρχιτεκτονική αρχή χρησιμοποιήθηκε για τον σχεδιασμό τον μπαλκονιών των διαμερισμάτων στους πάνω ορόφους. Τα μπαλκόνια δημιουργήθηκαν από την αφαίρεση υφιστάμενου όγκου του κιρίου με αποτέλεσμα να είναι εσοχές της υπάρχουσας κατασκευής (αφαίρεση συντελεστή), με σκοπό την ανάδειξη της ενδιαφέρουσας βιομηχανικής κατασκευής. Ταυτόχρονα, η σχεδίαση του στηθαίου των μπαλκονιών εκφράζει μια νέα τοπογραφία των αστικών δραστηριοτήτων των ενοίκων. Το παλιό στηθαίο συντηρήθηκε και με αδιατάρακτη κοπή δημιουργήθηκαν τα νέα σχήματα που προσδίδουν νέα χρήση στο μπαλκόνι. Τα σχήματα αυτά είναι οι τομές των χρήσεων ενός μπαλκονιού (καρέκλα, γλάστρα, σεζλόνγκ).
Με αυτό τον τρόπο κάθε όροφος προβάλλει στην όψη την εσωτερική του χρήση.
Archisearch - HUB07 | ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΜΕΝΕΛΑΟΣ ΜΥΡΙΛΛΑΣHUB07 | ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΜΕΝΕΛΑΟΣ ΜΥΡΙΛΛΑΣ
Archisearch - HUB06 | ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΜΕΝΕΛΑΟΣ ΜΥΡΙΛΛΑΣHUB06 | ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΜΕΝΕΛΑΟΣ ΜΥΡΙΛΛΑΣ
Archisearch - HUB05 | ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: ΜΕΝΕΛΑΟΣ ΜΥΡΙΛΛΑΣHUB05 | ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: ΜΕΝΕΛΑΟΣ ΜΥΡΙΛΛΑΣ
Archisearch - HUB04 | ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΜΕΝΕΛΑΟΣ ΜΥΡΙΛΛΑΣHUB04 | ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΜΕΝΕΛΑΟΣ ΜΥΡΙΛΛΑΣ
Archisearch - HUB03 | ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: ΜΕΝΕΛΑΟΣ ΜΥΡΙΛΛΑΣHUB03 | ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: ΜΕΝΕΛΑΟΣ ΜΥΡΙΛΛΑΣ
Archisearch - HUB02 | ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: ΜΕΝΕΛΑΟΣ ΜΥΡΙΛΛΑΣHUB02 | ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: ΜΕΝΕΛΑΟΣ ΜΥΡΙΛΛΑΣ

THE HUB MAPPING


RELATED ARTICLES