Στα πλαίσια των Archisearch Career Days, που έχουν ήδη ξεκινήσει, και των Archisearch Portfolio Reviews, ο Βασίλης Μπαρτζώκας, ιδρυτής του Archisearch.gr & της Design Ambassador,  φιλοξενεί όλη την εβδομάδα καταξιωμένους αρχιτέκτονες για να αφηγηθούν τη διαδρομή τους και τις εμπειρίες τους και να προσφέρουν χρήσιμες συμβουλές στους νέους αρχιτέκτονες.

Τα Archisearch Talks έχουν ήδη καταφέρει να βρεθούν στην 4η θέση στο ελληνικό τοπ 20 των Podcast Charts του Spotify!


Ερμής Αδαμαντίδης 

Πρώτος καλεσμένος της εβδομάδας ήταν ο Ερμής Αδαμαντίδης. Σπούδασε αρχιτεκτονική στο ΑΠΘ, στο RWTH του Aachen, ενώ κατέχει μεταπτυχιακό από την Bartlett του Λονδίνου. Προτού ξεκινήσει το δικό του γραφείο, συνεργάστηκε με τους Foster and Partners, ενώ το γραφείο, Not a Number Architects, του οποίου είναι συνιδρυτής, έχει συνεργαστεί με τα γραφεία των Zaha Hadid και Norman Foster. Διδάσκει σύνθεση στην Αρχιτεκτονική σχολή του ΑΠΘ.

Έχοντας δουλέψει στα μεγαλύτερα γραφεία παγκοσμίως παρατηρεί πως: «Δεν υπάρχει “κατάλληλη στιγμή” για ένα νέο αρχιτέκτονα που θέλει να ξεκινήσει το δικό του γραφείο. Όταν νιώσει κάποιος έτοιμος να δοκιμαστεί, νωρίς η αργά, δεν μπορεί να ακολουθήσει κάποια συνταγή», και συμπληρώνει: «Από το εξωτερικό και τη δουλειά σε μεγάλα γραφεία κρατήσαμε την οργάνωση της δουλειας, την εμπειρία από μεγάλα και πολύπλοκα έργα, την εμπειρία του να συνεργάζεσαι σε μεγάλες ομάδες. Εδώ δεν συναντάς αυτούσια τις ίδιες προκλήσεις, αλλά αποκομίζεις μια γενικότερη εμπειρία».

Όσον αφορά τους νέους αρχιτέκτονες και τα portfolios τους, διαχωρίζει το μεταπτυχιακό, από την πρακτική άσκηση: «Ένα portfolio για μεταπτυχιακό αφορά περισσότερο το ακαδημαϊκό έργο, τη συμμετοχή σε έρευνα ή σε workshops, ενώ και στη συνέντευξη πρέπει ο καθένας να είναι προετοιμασμένος να πάει τη συζήτηση εκεί που ξέρει ότι είναι δυνατός». Και συγκεκριμένα για την πανεπιστημιακή διαδρομή αναφέρει: «Για ένα φοιτητή είναι σημαντικό μέσα στα 5 ή 6 χρόνια που θα σπουδάσει να κάνει πρακτική σε κάποιο γραφείο, ή να συμμετάσχει στο πρόγραμμα erasmus και να αποκτήσει εμπειρία από άλλα πανεπιστήμια».

Τέλος σημειώνει πως ένας αρχιτέκτονας ξεχωρίζει ανάλογα με «την καλλιτεχνική του φύση, στοιχεία που αναπτύσσονται με τον καιρό. Βλέποντας έργα υλοποιημένα και μη, αντλώντας έμπνευση από το περιβάλλον σου μπορείς να βρεις τον τρόπο να ξεχωρίσεις».

Ακούστε το podcast με τον Ερμή Αδαμαντίδη εδώ.


Άννα Βασιλείου

Τη Δευτέρα ο Βασίλης Μπαρτζώκας συνομίλησε με την Άννα Βασιλείου. Η Άννα Βασιλείου σπούδασε αρχιτεκτονική στο ΑΠΘ. Το 2018 ακολούθησε μεταπτυχιακές σπουδές στο ΜΙΤ ως υπότροφος, ενώ εργάστηκε ως teaching assistant σε σχεδιαστικά εργαστήρια, καθώς και ως research assistant, συμμετείχε σε reviews μεταπτυχιακών φοιτητών. Το 2019 συμμετείχε στην ερευνητική ομάδα εργασίας του Hashim Sarkis, στα πλαίσια της 17ης Biennale αρχιτεκτονικής της Βενετίας.

Μιλώντας για τη ζωή της στο ΜΙΤ και την πρόσφατη κρίση του κορονοϊού σημειώνει πως: «συνειδητοποιήσαμε τη σημασία της καθημερινής διαπροσωπικής επαφής, που είναι αναντικατάστατη, παρά το κλίμα άγχους που μπορεί να υπάρχει καθημερινά», και συμπληρώνει πως: «Όταν το design βασίζεται και ενημερώνεται από διαδικασίες που έχουν σχέση με το fabrication η πρόσβαση σε labs είναι πολύ σημαντική. Στις εποχές της πανδημίας οι φοιτητές αναγκάστηκαν να χρησιμοποιήσουν ψηφιακά μοντέλα αντί για μακέτες, και δυσκολεύτηκαν να γεφυρώσουν τη δημιουργικότητα και τον computational σχεδιασμό».

Όσον αφορά την αρχιτεκτονική εκπαίδευση και την ανάγκη που έχει για καινοτομία αναφέρει πως: «Πρέπει να επαναπροσδιορίσουμε τον τρόπο με τον οποίο χρησιμοποιούμε όλα αυτά τα φυσικά και ψηφιακά σχεδιαστικά εργαλεία που διαθέτουμε, και να αναθεωρήσουμε το ρόλο που αυτά παίζουν στη σχεδιαστική διαδικασία».

Ενώ για τις νέες δυνατότητες που προσφέρει η τεχνολογία καθώς και για τη σχέση software-designer παρατηρεί: «designer μέσω του μοντέλου που ανέπτυξα κατάλαβα ότι όσο πιο δύσκολο γίνεται το σχεδιαστικό πρόβλημα, τόσο περισσότερο ο σχεδιαστής εμπιστεύεται τον υπολογιστή σε σχέση με τον εαυτό του, και παραμερίζει το δημιουργικό κομμάτι του σχεδιασμού που είναι αυτό που διαχωρίζει την ανθρώπινη από την τεχνητή νοημοσύνη».

Τέλος η συμβουλή της προς τους νέους αρχιτέκτονες σε σχέση με τα portfolios τους είναι: «Θα ήταν καλό αν ο φοιτητής διαπιστώσει ότι θέλει να ακολουθήσει μια συγκεκριμένη αρχιτεκτονική κατεύθυνση, να δομήσει το ακαδημαϊκό του υπόβαθρο, τα projects του και το portfolio, ώστε να αναπτύξει μια φιλοσοφία πάνω στο συγκεκριμένο θέμα».

Ακούστε το podcast με την Άννα Βασιλείου εδώ.


Ηλίας Μαστρομηνάς

Καλεσμένος της Τρίτης ήταν ο Ηλίας Μαστρομηνάς, αρχιτέκτονας και ιδρυτής του γραφείου Mastrominas Architects. Μερικές από τις βραβεύσεις του είναι από τα German Design Awards, Iconic Awards, International Design Awards. Έχει βραβευτεί επίσης για τα ξενοδοχεία Casa Cook Kos και το Caravia Beach. Διατηρεί γραφεία σε Αθήνα και Κω και υποστηρίζει πως: «η Αρχιτεκτονική σε διαλέγει.»

Το πρώτο του ξενοδοχειακό project το ανέλαβε σε ηλικία 26 ετών, ενώ έχει υλοποιήσει περίπου 100 μέχρι σήμερα. Όσον αφορά αυτόν τον τομέα παρατηρεί πώς: «ο αρχιτεκτονικός σχεδιασμός, τo interior design, η μελέτη εφαρμογής πρέπει να συμπληρωθούν από το construction management και την υλοποίηση του έργου σε σύντομο χρονικό διάστημα, καθώς η κατασκευαστική περίοδος στο χώρο των ξενοδοχείων είναι 6 μήνες.»

Έργα του έχουν δημοσιευτεί στον ελληνικό και ξένο τύπο. Ενώ το βραβείο για το ξενοδοχείο Casa Cook Kos ήταν νικητήριο στην Ευρώπη και η απονομή του έγινε στην έδρα της Unesco. Μέσα από την πολύχρονη εμπειρία του, όσον αφορά τη διαδικασία και τις αρχές του σχεδιασμού, σύμφωνα με τον ίδιο: «Προσπαθούμε να έχουμε μια ολιστική προσέγγιση και να την εφαρμόζουμε σε όλα τα στάδια. Βέβαια προσπαθούμε να δημιουργήσουμε ευχάριστους χαλαρούς χώρους που ο άνθρωπος να νιώθει άνετα. Εδώ αναφέρομαι στο δοχείο ζωής για το οποίο μιλούσε ο Άρης Κωνσταντινίδης. Αυτό είναι αρχιτεκτονική, είναι το δοχείο που υποδέχεται την ανθρώπινη εμπειρία.»

Μέσα στα χρόνια αντιλαμβάνεται πως: «Έχουν αλλάξει πολύ τα πράγματα. Εκείνη την εποχή το πιο σημαντικό ήταν η λειτουργία, σήμερα είναι η εικόνα»

Έχει επιλέξει να διατηρεί ένα μικρό γραφείο, όμως οι συνεργασίες είναι πολύ σημαντικές για τον ίδιο. Αυτό που αναζητά σε ένα νέο αρχιτέκτονα είναι: «Να είναι συνθέτης, να λέει όχι σε κάτι που δεν του αρέσει, ας μην ξέρει γιατί. Να βλέπω ότι εξελίσσεται, ότι έχει αγωνία για τη δουλειά. Και τέλος να είναι καλό παιδί, να είναι σεμνός. Δεν κάνουμε κάτι διαφορετικό, ο Renzo Piano είπε ότι είμαστε χτίστες. Σεμνότητα, ταπεινότητα και αγάπη για την αρχιτεκτονική.»

 Ως προς βιογραφικό και το portfolio ενός νέου αρχιτέκτονα τόνισε ότι: «Πρέπει να έχει μια αισθητική, γιατί σε προδιαθέτει για τον αρχιτέκτονα», ενώ η συμβουλή του προς του νέους αρχιτέκτονες είναι: «να κάνουν προσεκτικές σπουδές, να έχουν πάθος για δουλειά, να εργαστούν σε ένα γραφείο για να πάρουν την εμπειρία, να κάνουν μεταπτυχιακό στοχευμένο, να εργαστούν και στο εξωτερικό. Κάποια στιγμή θα ανοίξουν τα φτερά τους, απλώς να μη βιαστούν.»

Ακούστε το podcast με τον Ηλία Μαστρομηνά εδω.


Παύλος Χατζηαγγελίδης

Την Τετάρτη,  ο Βασίλης Μπαρτζώκας συνομίλησε με τον Παύλο Χατζηαγγελίδη, ιδρυτή του γραφείου 314 Architects. Έργα τους έχουν δημοσιευτεί στα σημαντικότερα media αρχιτεκτονικής του κόσμου και έχει μεγάλο αριθμό διακρίσεων, μεταξύ των οποίων, τρεις επίσημες συμμετοχές  στα Ευρωπαϊκά Βραβεία Mies van der Rohe, το 2015, το 2017 και το 2019.

Αυτό που χαρακτηρίζει τη δουλειά του γραφείου τους, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι: «Η διάθεση για πειραματισμό, η οποία ξεκινάει με το concept. Μετά έχει εφαρμογή στις φόρμες, δηλαδή κατά τη διαδικασία της σύνθεσης πώς το concept υλοποιείται και καταλήγει σε κάποια παρουσίαση προς τον πελάτη όπου κι εκεί πειραματιζόμαστε με διάφορα media -με φυσική μακέτα, με 3d printing, με διάφορα προγράμματα παραμετρικού σχεδιασμού και άλλα λογισμικά-»

Το γραφείο του, αποτελείται από μια ομάδα 15 ατόμων, νεών σε ηλικία, και για τον τρόπο λειτουργίας του σημειώνει: «είναι ευχάριστο το κλίμα στο γραφείο, λειτουργούμε σαν κοοπερατίβα, επικρατεί πολυφωνία, κατά τη σύνθεση. Όλο αυτό το κλίμα και μεσω του πειραματισμού συμβάλλει στο να δημιουργείται κάτι διαφορετικό και νέο, σαν αποτέλεσμα της σύνθεσης». 
Ενώ σε σχέση με την οικονομική κρίση λέει: «Το γραφείο ουσιαστικά στήθηκε μέσα στην κρίση. Προσπαθούσαμε με ελάχιστο budget να δημιουργήσουμε κάτι ξεχωριστό. Λειτουγούσαμε χωρίς δίχτυ ασφαλείας και αυτό αποτέλεσε το πιο δυνατό κίνητρο. Η επιβίωση δηλαδή του γραφείου»

Όσον αφορά τους νέους αρχιτέκτονες και το portfolio τους, η πρώτη συμβουλή του, είναι η προσωπική ενημέρωση: «Είναι πολύ βασική στο να εξελίσσει τη συνθετική του ικανότητα. Για τα portfolios, να δείχνει τα skills που έχει, και να αφήνει την εικόνα να μιλάει για τη δουλειά του. Επίσης, πολύ βασικό είναι, κάποιο παιδί που τελειώνει τη σχολή, να ξέρει περίπου τι τον ενδιαφέρει. Κάτι άλλο πολύ σημαντικό είναι η γνώση των προγραμμάτων. Τέλος, αυτό το οποίο παίζει πολύ μεγάλο ρόλο, είναι να δείξει μέσα από το portfolio του πόσο αγαπάει την αρχιτεκτονική και πόσο δείχνει προσωπική θέληση να εξελιχθεί από μόνος του.»

Πρόσφατα συνάντησε νέους αρχιτέκτονες στα πλαίσια των Archisearch Portfolio Reviews. Οι εντυπώσεις του από αυτήν την εμπειρία ήταν θετικές, αφού καταρχάς σημειώνει πως είδε πολύ αξιόλογα portfolios. Συνεχίζει, : «Υπήρχε ανησυχία, γιατί βγαίνουν τα παιδιά σε μια περίεργη συγκυρία. Θα ήθελα να μην ανησυχούν, υπάρχει ζήτηση για αρχιτέκτονες. Ωστόσο με τον κορονοϊό, τον τελευταίο μήνα και ενδεχομένως, μέχρι και τις αρχές του επόμενου χρόνου θα δημιουργηθεί πάλι ένα μικρο πάγωμα στην αγορά, αλλά νομίζω ότι θα ξεπεραστεί. Αυτό το χρονικό διάστημα, είναι μια καλή ευκαιρία να δημιουργήσουν κάποια φανταστικά projects, να κάνουν το portfolio τους ακόμα πιο καλό.»

Ακούστε το podcast με τον Παύλο Χατζηαγγελίδη εδώ.


Ρένα Σακελλαρίδου

Καλεσμένη της Πέμπτης, ήταν η Ρένα Σακελλαρίδου, μια από τις κορυφαίες και διεθνώς βραβευμένες Ελληνίδες αρχιτέκτονες, συνιδρύτρια του γραφείου SPArch, το οποίο έχει τιμηθεί με 15 εθνικά και διεθνή βραβεία και 26 βραβεία σε αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς.

Μερικά από τα σημαντικότερα έργα της είναι το Μέγαρο Καρατζά, το συγκρότημα της Εθνικής Ασφαλιστικής (και τα δύο σε συνεργασία με τον, διεθνούς φήμης αρχιτέκτονα, Μario Botta), το νέο κτίριο της Ακαδημίας Αθηνών καθώς και το κτίριο της Ναυτιλιακής εταιρείας Agemar, το οποίο τιμήθηκε με Iconic Design βραβείο, ένω διακρίθηκε και με Platinum LEED. Για το τελευταίο είπε: «Για μένα ήταν ένα πάρα πολύ σημαντικό έργο, γιατί μου δόθηκε η ευκαιρία να πειραματιστώ με καινούριες φόρμες. Σημαντικό για τη θέση, για τον πελάτη και για την εποχή που έγινε, ήταν η εποχή της κρίσης. Μου έδωσε τη δυνατότητα, κατασκευαστικά, να «φρεσκάρω» τη γνώση και την τεχνολογία».

Όσον αφορά την κρίση του κορονοιού και τη νέα διαμόρφωση των χώρων γραφείου σημείωσε: «Νομίζω ότι θα συμβούν αλλαγές, καθώς η απόσταση είναι πολύ σημαντική, που να έχουν σχέση με το landscape των γραφείων, ώστε να μην υπάρχει αυτή η απευθείας επαφή. Οι κοινοί χώροι, που είναι σημαντικοί για τη μη προγραμματισμένη επαφή, βασικό στοιχείο δημιουργικότητας, νομίζω ότι θα είχε πολύ ενδιαφέρον να μεταφερθούν σε open air χώρους».

Έχει γράψει τα βιβλία: Mario Botta – Architectural poetics και το Rena Sakellaridou: Sea Voyage: Photography by Erieta Attali και είναι τακτική καθηγήτρια στο ΑΠΘ. Από την εμπειρία της με τους φοιτητές και τη διδασκαλία υποστηρίζει πως: «η αρχιτεκτονική πια έχει διευρυνθεί πάρα πολύ. Στα χρόνια των σπουδών δεν καταφέρνουμε. δυστυχώς να τους δώσουμε μεγάλη επαφή με την πράξη.» Παρατηρεί επίσης πως: «10 χρόνια πριν τα παιδιά ήταν πιο χαλαρά, έφευγαν σωρηδόν για μεταπτυχιακά, τάρα έχουν έντονη μέσα τους την αίσθηση του χρόνου, θέλουν να τελειώσουν, οργανώνουν τις πρακτικές τους, είναι πιο προσανατολισμένα». Η συμβουλή της προ ένα νέο αρχιτέκτονα είναι: «Κάνε πρακτική, ξεκίνα με οτιδήποτε, να κάνεις τα πάντα. Η αρχιτεκτονική είναι πολλαπλή, δεν υπάρχει ένας δρόμος. Σταδιακά όλα αυτά γίνονται ένα μείγμα, που το εσωτερικεύεις, σε διαπερνά, σε διαποτίζει και σε φτιάχνει σαν αρχιτέκτονα.»

Όσον αφορά τις γυναίκες και την αρχιτεκτονική λέει πως: «η γυναίκα αρχιτέκτων, για να αποδείξει την αξία της, είναι υποχρεωμένη να δουλέψει δεκαπλάσια από τον άντρα. Ο χώρος της αρχιτεκτονικής, μας αρέσει δε μας αρέσει είναι ανδροκρατούμενος. Ενθαρρύνω τα κορίτσια, ενθαρρύνω όλους του φοιτητές που βλέπω ότι έχουν κέφι και μεράκι. Θέλω να βλέπω κι άλλες γυναίκες να μπαίνουν στην αγορά. Χαίρομαι που σταδιακά οι γυναίκες αναγνωριζόμαστε όλο και περισσότερο.»

Ακούστε το podcast με τη Ρένα Σακελλαρίδου εδω


Παύλος Φεραίος

Την Παρασκευή, τα Archisearch Talks φιλοξένησαν τον Παύλο Φεραίο, αρχιτέκτονας που σπούδασε στο ΕΜΠ. Έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στην ΑΑ (Architectural Association) του Λονδίνου. Είναι υποψήφιος διδάκτορας του UCL-Bartlett. Kατέχει τη θέση του senior scientist στο Institute of Experimental Architecture στο Innsbruck της Αυστρίας. Έχει συνεργαστεί ως lead architect και computational designer σε αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς με τους MVRDV. Ως συνέταιρος στο γραφείο Fereos and Associate Architects, έχει κερδίσει πολυάριθμα βραβεία σε αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς. To 2013 ιδρύει με μια πολυάριθμη ομάδα μελών το DeCode Fab Lab, ένα prototyping kai fabrication lab στην Αθήνα, ενώ από το 2019 είναι coordinator στο νέο Master of Science in Computational Design and Digital Fabrication. Τα τελευταία χρόνια η έδρα του είναι η Κύπρος, οπού επίσης διδάσκει.

Senior scientist, μια θέση για ακαδημαϊκούς και αρχιτέκτονες, με τη δυνατότητα να επικεντρώνονται κυρίως στην έρευνα. «Έχουμε 3 ρομποτικούς βραχίονες στο Innsbruck, μπορούμε να θέτουμε ερευνητικά αντικείμενα, τα οποία έχουν ελάχιστο background στην αρχιτεκτονική. Αυτό απελευθερώνει τους φοιτητές, να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν παραδοσιακά υλικά, με καινούριο τρόπο, χρησιμοποιώντας ρομπότ».

Για τη σημασία του localization για ένα ακαδημαϊκό αναφέρει πώς: «Είναι πάρα πολύ σημαντικό, είναι πρόβλημα και challenge ταυτόχρονα».

Παρατηρεί πως υπάρχουν διαφορές μεταξύ των σχολών, πιο συγκεκριμένα: «Το Λονδίνο έδωσε μεγάλη μάχη, ώστε να απελευθερώσει το creativity της αρχιτεκτονικής. Αυτή είναι βασική διαφορά με την Ελλάδα που είναι πιο structurally oriented».

Στην αρχιτεκτονική εκπαίδευση στην Ελλάδα και την Κύπρο θα άλλαζε το αίσθημα της μη ολοκλήρωσης της εκπαίδευσης. Συνεχίζει: «Δεν είχαμε τα μεθοδολογικά εργαλεία για να καταλάβουμε πώς παράγεται μια αρχιτεκτονική στο εξωτερικό. Θα προσπαθούσα να κάνω τις αρχιτεκτονικές σχολές πιο επικεντρωμένες στο innovation και στην έρευνα». Ενώ για τη σύνδεση της αγοράς εργασίας με την εκπαίδευση παρατήρησε πως έγγυται στην ατομική προσπάθεια του καθενός, ενώ στο εξωτερικό υπάρχει σύνδεση γραφείων με το πανεπιστήμιο, οπότε οι φοιτητές συνδέονται ευκολότερα με την αγορά εργασίας.

Για τους νέους αρχιτέκτονες σημειώνει πως: «Οι μεταπτυχιακές σπουδές είναι πολύ σημαντικές για τον αρχιτέκτονα, συγκεκριμενοποιούν το αντικείμενο στο οποίο θα επικεντρωθεί στην καριέρα του». Και στα portfolios τους ψάχνει: «Τα slides τα οποία αποδεικνύουν ότι έχουν την ικανότητα να κάνουν deliver αυτά που περιγράφουν στο portfoliο».

Τέλος, για τη συμβολή της τεχνολογίας στην αρχιτεκτονική, παρατηρεί δύο κατευθύνσεις: «Η τεχνολογία που εφαρμόζεται στην κατασκευή έχει δώσει περισσότερες δυνατότητες στον αρχιτέκτονα. Η εφαρμογή της στο design, έχει απελευθερώσει τη δημιουργικότητα».

Ακούστε το podcast με τον Παύλο Φεραίο εδω

_______________________________

Ένας νέος μεγάλος θεσμός έχει ξεκινήσει στο Archisearch που αφορά στην συμβουλευτική σε θέματα καριέρας για νέους και τελειόφοιτους αρχιτέκτονες και designers, καθώς σε μία περίοδο αναδυόμενης αβεβαιότητας, η δικτύωσή τους με την αγορά και τους καλύτερους εκπροσώπους της, κρίνεται καθοριστική.
Η πρωτοβουλία Archisearch Talks: Advice to Young Architects,  εισαγωγή για τη δράση Archisearch Portfolio Reviews, στα πλαίσια των Archisearch Career Days που έχουν ξεκινήσει, αποτελεί μία σειρά συζητήσεων ανάμεσα σε σημαντικούς αρχιτέκτονες και στο Βασίλη Μπαρτζώκα, ιδρυτή της Design Ambassador και του Archisearch.gr.
Μέσα σε 30’ οι αρχιτέκτονες μιλούν για τα δικά τους βιώματα και εμπειρίες και μοιράζονται συμβουλές επιτυχίας με τους νεότερους. 

Κάθε μέρα λανσάρεται ένα νέο επεισόδιο που μπορείτε να βρείτε εδώ.
Αν δεν έχετε λογαριασμό στο Spotify πατήστε εδώ.


RELATED ARTICLES