Ψηφιακά αστικά αφηγήματα / Ενα πρωτοπόρο διεπιστημονικό δρώμενο, που περιλαμβάνει ένα εργαστήριο και συμπόσιο / Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών.

Καλλιτέχνης Μartin Rieser

Εργαστήριο σε μέσα δι’ εντοπισμού στις 13 Απριλίου
Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών αμφιθέατρο/δωμάτια Βας. Κωνσταντίνου 48 Αθήνα

Ο Βρετανός καλλιτέχνης Μartin Rieser έχει αναπτύξει ένα συλλογικό καλλιτεχνικό έργο που χρησιμοποιεί τεχνολογίες εντοπισμού σε μία τοποθεσία στο κέντρο της Αθήνας στο Κεραμεικό/Γκάζι.Το έργο του συνδυάζει διαδραστικά στοιχεία κινητή ψηφιακή τεχνολογία και αναπαριστά τμήμα της μακροπρόθεσμης συλλογικής εικαστικής –τεχνολογικής πρακτικής του.Η προηγούμενη συλλογική δουλειά του αυτού του είδους στην Αθήνα μπορεί να βρεθεί
http://empedia.info/maps/41 και έχει παρουσιαστεί στο ΕΜΣΤ μέχρι και τις 25 Μαρτίου 2011.

Κινηματογραφημένες ιστορίες στο γενικότερο θέμα της μετατόπισης στη περιοχή Γκάζι/Κεραμεικός μπορεί να προβληθεί σε κινητά τηλέφωνα στους δρόμους όπου έχουν κινηματογραφηθεί.

Συμμετέχοντες του εργαστηρίου που έχουν έρθει από διάφορα σημεία της Ελλάδας δημιουργησαν μία σειρά από κινηματογραφικά πλάνα βασισμένα σε εμπειρίες τόπου και κοινοτήτων στην κεντρική Αθήνα. Κινηματογραφήθηκαν στην περιοχή κατά την διάρκεια της δημόσιας εμπλοκής του εργαστηρίου.

Το εργαστήριο παρείχε μια μοναδική εξερεύνηση δυνατοτήτων τοποθεσίας για δημόσιες εξιστορήσεις και διασκέδασης. Συμμετέχοντες μπορούσαν να εξερευνήσουν εργαλεία λογισμικού σύγχρονης τεχνολογίας και μεθόδους παραγωγής νέων μέσων. Το έργο τοποθεσίας σε εσωτερικούς αστικούς δρόμους, χαρτογραφημένες προσωπικές ιστορίες με την χρήση του λογισμικού Empedia http://empedia.info/maps/41 για την καταραφή «μονοπατιών» που διασχίστηκαν, όπου το μέσο είναι ενεργοποιημένο με GPS ή QR codes και παρουσιάζονται σε διάφορες τοποθεσίες στον δρόμο στα κινητά των περαστικών.
 
Το Digital media and City Symposium θα πραγματοποιηθεί στο EIE, 15 Απριλίου στην Αθήνα.
Συντονίστρια: Εύα Κέκου
Έταιροι: British Council (κύριος)/ A.I.T
Τόπος: Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών, Βασιλέως Κωνσταντίνου 48: Αμφιθέατρο
 
Ο Μάρκος Νόβακ είναι ο κύριος ομιλητής. Θα υπάρξουν ομιλίες από τον Βρετανό καλλιτέχνη Martin Rieser και Εύα Κέκου την επιμελήτρια στο «Ψηφιακά Αστικά Αφηγήματα». Προσκεκλημένοι ομιλητές για την τέχνη, επιστήμη και τεχνολογία θα δώσουν επίσης ομιλίες για συγκεκριμένα projects που συνδέονται με τα νέα Ψηφιακά Αστικά Αφηγήματα βασισμένα στην τεχνολογία και διεπιστημονικές συνεργασίες. Το δεύτερο μέρος του συμποσίου θα αρχίσει με τον Αλέξανδρο Ψυχούλη, καθηγητής στο τμήμα Αρχιτεκτονικής, του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και γνωστό καλλιτέχνη νέων μέσων. Ο Roy Ascott θα συμμετέχει μέσω Skype. Άλλοι συμμετέχοντες είναι ο Γιώργος Τζιρτζιλάκης και ο Στέλιος Γιαμαρέλος. Πρακτικά διατίθενται στα Ελληνικά και τα Αγγλικά.
 

RELATED ARTICLES

Χθόνιο Φως. Πως η Κεραμική Τέχνη συνομιλεί με το σήμερα | Έκθεση με έναυσμα το έργο της Μαίρης Χατζηνικολή