Η πρώτη προσπάθεια για να ξεδιπλωθεί η πλούσια ιστορία του μαρμάρου είναι το «Man on the Moon», μία μοναδική σειρά events γνωριμίας με το υλικό του μαρμάρου και το χώρο των λατομείων, την οποία σχεδίασε ο Βασίλης Μπαρτζώκας σε επιμέλεια της Design Ambassador και του Archisearch.gr με την στρατηγική συνεργασία της MARMYK ILIOPOULOS. Επαγγελματίες από το χώρο της αρχιτεκτονικής, της κατασκευής, και άλλους επιδραστικούς τομείς, έζησαν δύο ημέρες επισκέψεων και ξεναγήσεων, ενώ συμμετείχαν στην αφήγηση της αρχαίας ιστορίας του ελληνικού μαρμάρου, καταλήγοντας στο σεληνιακό τοπίο των λατομείων. Κεντρικός άξονας, η γνωριμία και η εκπαίδευση πάνω στη βιώσιμη εξόρυξη μαρμάρου, τη λειτουργία και την αποκατάσταση ενός λατομείου, τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του υλικού, καθώς και την αξία του.
Πως μπορεί το μάρμαρο ως εμπορικό βιομηχανικό υλικό να διηγηθεί μία δική του μοναδική ιστορία, πριν μεταμορφωθεί από την ποιητική των αρχιτεκτόνων; Πριν ακόμα περάσουν στη «ζώνη επιρροής» του σχεδιαστή και του τεχνίτη, οι διαφορετικές ποικιλίες μαρμάρων βρίσκονται στους τόπους που τα γεννούν.
Τόπους ελληνικούς, διαποτισμένους από την ιστορία χιλιάδων ετών. Τόπους όπου η διαχρονική εξέλιξη του πολιτισμού και του χαρακτήρα των λαών τους συνδέθηκε με το μάρμαρο και την τέχνη του, αλλά και με περισσότερα τοπικά προϊόντα τα οποία πρωταγωνίστησαν στις ιεροτελεστίες μας. Από το μακρινό παρελθόν στο σήμερα, το μάρμαρο διένυσε μία πλούσια διαδρομή με ποικίλους σταθμούς ως προς τους τόπους στους οποίους εξάγεται, τη μέθοδο παραγωγής του, τον αντίκτυπό του στο περιβάλλον.
Η Παρασκευή, μέρα που σηματοδοτεί την άφιξη και υποδοχή κάθε ομάδας στο Ναύπλιο, έχει το άρωμα του οίνου που ευφραίνει τις καρδιές των ταξιδιωτών. Η περιήγηση ξεκινά από το Κτήμα Σκούρα, όπου λαμβάνει χώρα το «Wine & Marble Pairing», μια μοναδική εμπειρία συνδυασμού γεύσης, υφής και υλικότητας, καθώς και δείπνο στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο του οινοποιείου. Συνδυάστηκαν 5 εκλεκτά κρασιά του οινοποιείου με 10 είδη μαρμάρων ενεργοποιώντας τις 5 αισθήσεις των καλεσμένων γεύση, όσφρηση, όραση, αφή και ακοή, με τους παραγωγούς να μας ταξιδεύουν διαδοχικά από το έδαφος που βγαίνει το μάρμαρο και το κρασί, στην τελική αίσθηση βιώνει ο καταναλωτής του οίνου και του μαρμάρου.
Χρώμα, άγριες ζύμες και η εκρηκτική οξύτητα του Salto συνάντησαν τα λευκά μάρμαρα της ΜΑΡΜΥΚ, «Volakas», «Kasta Arabescato» και «Parnon». Συνεχίσαμε πίνοντας το Viognier Eclectique ένα πολύπλοκο και κομψό κρασί από αμπέλι με πετρώδες έδαφος στις Μυκήνες που σου δίνει την αίσθηση ότι θα διαρκέσει για πάντα – όπως τα μάρμαρα «Karnis» και «Crème Elysse», τα οποία προέρχονται από την περιοχή που έβγαινε το ΜΑΡμαρο ΜΥΚηνών – από το οποίο εμπνεύστηκε το όνομα της η ΜΑΡΜΥΚ. Ακολούθησε το Peplo, ένα πολυεπίπεδο ροζέ κρασί – ταιριαστό με το μάρμαρο «Didimon» – με χαρακτηριστικά layers, αποτελούμενο από 3 ποικιλίες (Αγιωργίτικο, Syrah & Μαυροφίλερο) όσες και το Μάρμαρο «Didima Light / Didima Dark» και «Olympus Grey».
Σειρά είχαν τα κόκκινα και το μοναδικό Grand Cuvee, οι αμπελώνες του οποίου είναι στα 1.040μ στην Νεμέα. Το έδαφος αυτών προσδίδει μεταλλικότητα στο κρασί, όπως η μεταλλικότητα του «ARGOS BLACK», πετρώματος που παράγει η ΜΑΡΜΥΚ στο ίδιο γεωγραφικό μήκος και πλάτος. Το επόμενο κόκκινο ήρθε σπάσει τα σύνορα μεταξύ αρωμάτων, γεύσης, αφής και εικόνας. Το Σύνορο είναι ένα Blend τριών ποικιλιών προερχόμενα από το ίδιο Terroir, ένα κρασί με έντονη φυτικότητα. Έγινε Pairing με 3 ποικιλίες μάρμαρων που παράγονται στο Terroir του Λυγουριού τα: «Corinthian Beige», «Lygourio Light» και «Pocahodas», μάρμαρα με έντονη φυτικότητα αποτελούμενα από μικροαπολιθώματα (κυρίως φύκια), εκπροσωπώντας το πλήρες εύρος του Μεσοζωικού Αιώνα (κάτω – Μέσο και Άνω).
Το τέλος η βραδιάς μας επιφύλασσε ένα γλυκό κλείσιμο δοκιμάζοντας τον ΤΙΤΑΝΑ ένα φυσικό γλυκύ οίνο από την εξαφανισμένη ποικιλία Μαυρόστοιφο, την οποία δούλεψε το ΚΤΗΜΑ ΣΚΟΥΡΑ επί 11 χρόνια να την αναβιώσει και παρουσίασε φέτος. Τιτάνια και υπερδεκαετής ήταν προσπάθεια της ΜΑΡΜΥΚ να ανακαλύψει και να αδειοδοτήσει ένα λατομείο με κοίτασμα Αλαβάστρου – Όνυχα το οποίο παρουσίασε για πρώτη φορά φέτος», εξηγεί ο Πάνος Ηλιόπουλος CEO της ΜΑΡΜΥΚ. H μέρα έκλεισε «μεθυστικά» για τους men and women on the moon, με πολλές υποσχέσεις για το επόμενο πρωινό, που ξεκίνησε νωρίς.
Το πρωί του Σαββάτου, πραγματοποιήθηκε επίσκεψη και ξενάγηση στο Αρχαίο Θέατρο και το Αρχαιολογικό Μουσείο της Επιδαύρου, καθώς και περιήγηση στο Ιερό του Ασκληπιού, στους Ξενώνες, τα Λουτρά, το Τελετουργικό εστιατόριο, το Ωδείο, το Στάδιο, και το Θόλο, όπου οι επισκέπτες έχουν τη δυνατότητα να δουν μάρμαρα της ΜΑΡΜΥΚ, ηλικίας εικοσιτεσσάρων αιώνων.
Η περιήγησή μας κατέληξε στο Άβατον, ενώ η συζήτηση επικεντρώθηκε στη συμβολή του ελληνικού μαρμάρου στην ελληνική ιστορία και τον ελληνικό πολιτισμό.
«Οι Αρχαίοι Έλληνες Αρχιτέκτονες, Εξορύκτες, Λιθοξόοι και Τεχνίτες ήταν οι πρώτοι που χρησιμοποίησαν το μάρμαρο ως υλικό διακόσμησης και όχι ως απλό δομικό υλικό. Το αποτέλεσμα αυτών των έργων και η ποιότητα το Ελληνικού Μαρμάρου οδήγησε στο εμπόριο και στις εξαγωγές αυτού, εδώ και χιλιετίες. Αυτά πλέον αποτελούν κομμάτι του DNA μας», μας εξιστορεί ο Πάνος Ηλιόπουλος.
Τη σκυτάλη πήραν οι ειδικοί για τη διαδικασία παραγωγής και επεξεργασίας μαρμάρου.
Οι υπεύθυνοι της ΜΑΡΜΥΚ εξήγησαν τη διαδικασία με την οποία ο όγκος μαρμάρου μετατρέπεται σε τελικό προϊόν καθώς και πώς, με άξονα το τελικό προϊόν, παραμετροποιείται η γραμμή παραγωγής. Στο πλαίσιο αυτό, παρουσιάστηκαν και οι μέθοδοι που χρησιμοποιεί ένα σύγχρονο εργοστάσιο ώστε να παράγει εξειδικευμένες λύσεις για κάθε πελάτη, και πως τα μέσα της ψηφιακής εποχής ενσωματώνονται στην παραγωγή μαρμάρου.
Οι απλές γεύσεις ελληνικών θαλασσινών σε εστιατόριο δίπλα στη θάλασσα, απολαμβάνοντας το τοπίο και τον όμορφο καιρό, έδωσαν στους παρευρισκόμενους τη δυνατότητα να αφομοιώσουν την εμπειρία, πριν από την αναχώρηση για το Ναύπλιο.
Ξεκούραση απαραίτητη, πριν τη μετάβαση σε ένα πραγματικό σεληνιακό τοπίο, τα λατομεία της ΜΑΡΜΥΚ στην περιοχή των Διδύμων.
Κατά την ατμοσφαιρική δύση του ηλίου, η ομάδα είχε την ευκαιρία να αγγίξει ένα ιζηματογενές πέτρωμα ηλικίας σχεδόν 170 εκατομμυρίων ετών, λίγο πριν εξορυχθεί με σκοπό την χρήση του σε έργα.
Ακούγοντας άριες της Μαρίας Κάλλας, σε ένα σκηνικό που δεν χρειάζεται σκηνογραφία, ακολούθησε η συζήτηση με βασικούς άξονες την υπεύθυνη και βιώσιμη εξόρυξη μαρμάρου για το περιβάλλον, την τοπική κοινωνία και τον πελάτη, καθώς και τον κύκλο ζωής ενός χώρου λατομείων.
Παρουσιάστηκαν οι διαφορετικές επεξεργασίες και υφές του μαρμάρου, οι μέθοδοι συντήρησης του ωστε να διατηρείται αναλλοίωτη η διαχρονική του αξία. Τέλος, με άξονα το βιώσιμο σχεδιασμό η ΜΑΡΜΥΚ παρουσίασε το “The zero waste line”, μία eco-efficiency εφαρμογή που σύντομα θα είναι διαθέσιμη στου πελάτες της.
Το event κατέγαψε με το φακό του ο φωτογράφος Spyros Hound, ενώ τα video σκηνοθέτησε ο Kiril Samarits, με την επιμέλεια της Design Ambassador και του Archisearch.gr. Συμμετείχαν κορυφαία ονόματα απο το χώρο της ελληνικής αρχιτεκτονικής, της κατασκευής και του design όπως Block722 architects, TEMES, 3SK Stylianidis Architects, Kordas Architects, GFRA, η καλλιτέχνις Angeliki Douveri, A team, Petrās Architecture, Delta Architects, Division Architects, Architexture, Whitebox Architects, CTRLZAK art & design studio, ALD Architects και το fashion brand Kimalé. Το event κάλυψε και ο Κιμων Φραγκάκης για το Andro.gr.
Με τα λόγια των συμμετεχόντων
Τάσος Γεωργαντζης
« Μία πρωτόγνωρη εμπειρία για κάθε αρχιτέκτονα»
Αλέξης Βικέλας
«Το μάρμαρο αποτελεί ένα φυσικό διαχρονικό υλικό, γνωστό για την αντοχή, ποικιλομορφία και πολυχρωμία του, ιδιαίτερα ελκυστικό για επενδύσεις, δάπεδο στρώσεις και ποικίλες άλλες αρχιτεκτονικές εφαρμογές, Στη χώρα μας λόγω της φωτεινότητας της ατμόσφαιρας και της έντασης της ηλιακής ακτινοβολίας οι χρωματισμοί του αναδεικνύονται στο έπακρο ενώ λόγω του μεσογειακού μας κλίματος η εφαρμογή του σε εσωτερικούς χώρους παρέχει μια αίσθηση δροσισμού στην αφή η οποία είναι πολύ ευχάριστη . Κατά την επίσκεψη στο εργοστάσιο της ΜΑΡΜΥΚ αναγνωρίσαμε την πληθώρα των διαφορετικών επιλογών που μας παρέχει η εταιρεία τόσο στην επιλογή αλλά και την επεξεργασία του υλικού.»
Στέλλα Πιερή
«Με επισκέψεις σε σχεδόν σκηνογραφικά σεληνιακά τοπία, εκπαίδευση στην παραγωγή, αξιοποίηση και εξαγωγή του Ελληνικού μαρμάρου, αλλά και ένα ταξίδι στον χρόνο της αρχαίας Ελλάδας, το event Man on the Moon αποτέλεσε μια πρωτόγνωρη εμπειρία. Η Design Ambassador μαζί με την Archisearch οργάνωσε ένα πραγματικά δημιουργικό τριήμερο στην Marmyk Iliopoulos φέρνοντας κοντά Έλληνες αρχιτέκτονες και κατασκευαστές με κοινό στόχο την οικειοποίηση του Ελληνικού αυτού πλούτου που λέγεται μάρμαρο»
Μαρίκα Μαυρολέων
«Δεν χρησιμοποιήσαμε σεληνακάτους. Δεν φορέσαμε στολές. Δεν είχε αντίστροφη μέτρηση. Εν τέλει δεν πήγαμε στο φεγγάρι. Κι όμως, η επίσκεψη στο λατομείο των Διδύμων ήταν μια εξώκοσμη εμπειρία. Σούρουπο. Δυνατός αέρας. Η αιθέρια φωνή της Κάλλας. Επάλληλοι όγκοι μαρμάρου σε κάθετες και διαγώνιες τομές κινηματογραφικής κλίμακας. Αριστοτεχνικός φωτισμός. Και κάπου εκεί όλοι εμείς να μετράμε την ελάχιστη υπόστασή μας απέναντι σε γεωλογικούς σχηματισμούς εκατοντάδων εκατομμυρίων χρόνων. Οι πέτρες είναι ζωντανές, απλώς εμείς περνάμε πολύ γρήγορα για να το καταλάβουμε. Η επίσκεψη ήταν το επιστέγασμα ενός γεμάτου διημέρου που μας έφερε σε επαφή με την διαδικασία εξόρυξης και την κουλτούρα της χρήσης του μαρμάρου στην Ελλάδα. Θερμές ευχαριστίες στην ΜΑΡΜΥΚ Ηλιόπουλος, στην Archisearch και την Design Ambassador για την φιλοξενία και την εξαιρετική οργάνωση ενός δύσκολου ταξιδιού.»
Γιώργος Ατσαλάκης
READ ALSO: Real Estate Influencers 2021 | Ενα μοναδικό coffee-table book