Archisearch Talks_Photographer's Eye | Vangelis Paterakis podcast recap

Η νέα σειρά podcasts των Archisearch Talks, που διοργανώνει το Archisearch.gr έχει τίτλο “Photographer’s Eye” και είναι αφιερωμένη στην Αρχιτεκτονική Φωτογραφία. Σε αυτήν τη σειρά κορυφαίοι φωτογράφοι, συζητούν με το Βασίλη Μπαρτζώκα και μοιράζονται στιγμές από για την καριέρα τους και την πορεία τους. 

Καλεσμένος του Σαββάτου, ήταν ο Βαγγέλης Πατεράκης, ένας από τους σημαντικότερους φωτογράφους, σε διεθνές επίπεδο. Μερικοί από τους πελάτες τους είναι οι Aman Resorts, Hilton, Sofitel, Radisson Blu, Costa Navarino, Sani Resort. Ξεκίνησε την καριέρα του δουλεύοντας σε περιοδικά Deco, όπως Vogue Hellas, Elle, Maison & Decoration, στις αρχές της δεκαετίας του ’90. Έχει κάνει δύο ατομικές εκθέσεις και έχει συμμετάσχει σε ομαδικές. Η συλλογή «shadows» το 2008 και «shadow life» το 2010, άνοιξαν δρόμο προς μία πιο καλλιτεχνική προσέγγιση. Η δουλειά του έχει δημοσιευτεί σε πολυάριθμα διεθνή περιοδικά όπως Vogue, Architectural Digest Italy, JJ Magazine στην Κίνα, Wish Casa Brazil. O ίδιος αποτέλεσε το εξώφυλλο της Taschen, της έκδοσης Interiors now vol. 1.

Αυτή τη στιγμή βρίσκεται στη φωτογράφιση ενός ξενοδοχείου στη Κύπρο, ενώ βιώνει επαγγελματικά την κατάσταση της πανδημίας: «Περίεργα, αλλά δημιουργικά. Είναι ξενοδοχεία που είχαν χρόνο να ασχοληθούν με την εικόνα τους, να φτιάξουν την προβολή τους για την επόμενη ημέρα. Οπότε, εγώ, ενδεχομένως να είχα λίγο περισσότερη δουλειά και από το ’19».

Υπάρχουν πολλοί φωτογράφοι πλέον με αναγνώριση και σημαντικό έργο. Για τον ίδιο, αυτό που χρειάζεται για να ξεχωρίσει κάποιος είναι: «Η εξειδίκευση. Ως φωτογράφος, έχω περάσει από τη διαφημιστική φωτογραφία, από φωτογραφία φαγητού και βρέθηκα με την αρχιτεκτονική φωτογραφία και τα αντίστοιχα περιοδικά. Αφαίρεσα αυτά που δε μου έκαναν και κράτησα όσα ήθελα».

Θεωρεί πως η φωτογραφία για έναν αρχιτέκτονα, και την ανάδειξη ή την υποτίμηση του έργου του παίζει σημαντικό ρόλο: «Μια φωτογραφία μπορεί να αναδείξει ή να καταστρέψει ένα έργο. Για μένα καλύτερη φωτογραφία είναι αυτή που δείχνει την υπόσχεση με μια δόση αλήθειας».

Για το αν έχει τύχει να φύγει ποτέ από έργο λόγω αισθητικής αρχιτεκτονικής, αναφέρει: «Όταν μου αναθέτουν μία φωτογράφιση, αναζητώ πληροφορίες. Υπάρχουν έργα που δε μ’ αρέσουν. Από τις σπάνιες φορές που έχω δεχτεί να κάνω τη φωτογράφιση, προσπαθώ να το κάνω ωραίο βλέποντάς το μέσα από τα μάτια του πελάτη».

Ξεκίνησε με Deco editions στα Life&Style περιοδικά, για την είσοδό του στο χώρο των ξενοδοχείων αναφέρει: «O ιδιοκτήτης του Rhodos Palace, βλέποντας τις φωτογραφίες μου στα περιοδικά, μου ζήτησε να φωτογραφίσω το ξενοδοχείο, όπως έκανα τη δουλειά για τα περιοδικά. Από εκει και πέρα ασχολήθηκα αποκλειστικά με τα ξενοδοχεία».

Αυτό που μπορεί να απογειώσει τη φωτογράφιση ενός ξενοδοχείου είναι: «Ο τρόπος που παρουσιάζεται ένα ξενοδοχείο. Έχει ανάγκη από δυνατές εικόνες, που να δημιουργεί συναισθήματα, να κάνουν τον επισκέπτη να φαντάζεται και όχι να “διαβάζει”».

Για το ρόλο του styling στη φωτογράφιση, αναφέρει πως: «Στα περιοδικά, η δουλειά που βγάζαμε, ήταν προϊόν συνεργασίας. Ο στυλίστας είναι σημαντικός σε όλες τις φωτογραφίες».

Για τη σχέση μεταξύ αρχιτέκτονα και φωτογράφου σημειώνει: «Πρέπει να υπάρχει χημεία. Από τις καλύτερες συνεργασίες μου, είναι με το Νίκο Βαλσαμάκη. Μου έχει πει σε φωτογράφιση ότι αυτό ήθελε να δείξει και δεν ήξερε πώς να μου το πει. Αυτό με έχει στιγματίσει».

Η σκληρή, ασταμάτητη δουλεία είναι σημαντική για τη φωτογραφική εξέλιξη: «Η φωτογραφία καλλιτεχνική δουλειά. Για μένα, χρειάζεται αποσυμπίεση, παύσεις, να δεις από μακριά κάποια πράγματα. Κάνω συχνά παύσεις. Κάπως έτσι προέκυψε η σειρά “shadows” που η εξέλιξή της έχει πάρει διάφορους δρόμους, όπως μια φωτογραφία που έγινε αφίσα για μία παράσταση του Εθνικού Θεάτρου του Λονδίνου».

Θεωρεί πως η τεχνολογία έχει συμβάλλει στην εξέλιξη της φωτογραφίας: «Για τη δουλειά μου και την αρχιτεκτονική φωτογραφία, με έχει βοηθήσει πολύ. Με έχει πάει παρακάτω».

Αυτό που συμβουλεύει του νέους επαγγελματίες είναι: «Να δουλέψουν, να ενημερώνονται, να αποκτήσουν μία ερωτική σχέση με τη φωτογραφία, για οποιοδήποτε κομμάτι της κι αν πρόκειται».

Ακούστε ολόκληρη τη συνέντευξη του Βαγγέλη Πατεράκη εδώ


Μπορείτε να βρείτε όλη τη σειρά podcast με τίτλο “Photographer’s Eye” στα πλαίσια του Archisearch Talks, εδώ


RELATED ARTICLES