Archisearch Talks_Photographer's Eye | Louisa Nikolaidou podcast recap

Η νέα σειρά podcasts των Archisearch Talks, που διοργανώνει το Archisearch.gr έχει τίτλο “Photographer’s Eye” και είναι αφιερωμένη στην Αρχιτεκτονική Φωτογραφία. Σε αυτήν τη σειρά κορυφαίοι φωτογράφοι, συζητούν με το Βασίλη Μπαρτζώκα και μοιράζονται στιγμές από για την καριέρα τους και την πορεία τους. 

 Καλεσμένη της Τετάρτης ήταν η Λουίζα Νικολαΐδου. Η Λουίζα κατάγεται από την Κύπρο και ζει στην Αθήνα. Έχει σπουδάσει Μαθηματικά και Information Systems στην Αγγλία και εργαζόταν σαν σύμβουλος επιχειρήσεων για 10 χρόνια. Το 2005 έκανε στροφή στην καριέρα της και έγινε Φωτογράφος με εξειδίκευση στην Αρχιτεκτονική Φωτογραφία. Αρχικά η Λουίζα έγινε γνωστή από τη φωτογραφική της δουλειά στις εξοχικές κατοικίες. Οι φωτογραφίες της έχουν γίνει εξώφυλλα βιβλίων διεθνών εκδοτικών οίκων όπως teNeues Luxury Houses – Holiday Escapes και Mediterranean Living και έχουν δημοσιευτεί σε περιοδικά όπως Architectural Digest, Travel + Leisure, Maison De Campagne, How to spend it των Financial Times. Σήμερα, είναι μια από τις κορυφαίες φωτογράφους στο χώρο της αρχιτεκτονικής φωτογραφίας.

Για τα απαραίτητα εφόδια, προκειμένου να αρχίσει κανείς να εργάζεται σα φωτογράφος, αναφέρει πως: «Το καλό μάτι και το πάθος είναι πολύ σημαντικά, όπως και οι σπουδές στη φωτογραφία, που σου δίνουν θεμέλια και γνώσεις. Σημαντικό είναι να εξελίξεις τη θεωρητική γνώση, με πρακτική εμπειρία, δουλεύοντας κοντά σε άλλους φωτογράφους».

Η επαγγελματική της εμπειρία στο χώρο του project management τη βοήθησε να προσαρμοστεί γρήγορα ως επαγγελματίας φωτογράφος: «Μπορούσα να επικοινωνήσω με τους πελάτες. Καταλάβαινα τι ήθελαν και γνώριζα πώς να τους το παρέχω».

Η ίδια θεωρεί πως η φωτογραφία είναι σημαντική για την ανάδειξη του έργου ενός αρχιτέκτονα: «Νομίζω ότι κάθε αρχιτέκτονας το γνωρίζει. Είναι βασικός τρόπος να παραμείνει το έργο αποτυπωμένο στη συγκεκριμένη χρονική στιγμή και να αναδειχθεί. Έχοντας σαν άξονα την αλήθεια παρουσιάζω ένα έργο με τον καλύτερο δυνατό τρόπο».

Οι βασικές παράμετροι για μια επιτυχημένη φωτογράφιση είναι: «Το ανθρώπινο στοιχείο, το ακριβές brief, η επικοινωνία με τον πελάτη. Πριν φωτογραφίσω, μελετάω τις υπάρχουσες φωτογραφίες ή τα renders, τον προσανατολισμό. Όταν φτάσω στο σημείο, μπαίνω στο mood του χώρου, βλέπω το φως, την πορεία του ήλιου, τις αντανακλάσεις. Έπειτα ξεκινάει το styling. Στόχος είναι να βγει ένα state of the art αποτέλεσμα».

Για την αλλαγή στις διαδικασίες του επαγγέλματος αλλά και για το μέλλον στη συνθήκη του Covid-19 υπογραμμίζει: «Ο τομέας του τουρισμού έχει πληγεί. Η αρχιτεκτονική φωτογραφία στον τομέα του hospitality επίσης. Η δική μου δουλειά δεν έχει μειωθεί. Χτίζονται νέα έργα, που πρέπει να προωθηθούν, άρα να φωτογραφηθούν. Η ομάδα μου κι εγώ, το 2017 ιδρύσαμε τη virtually.gr, ήμασταν οι πρώτοι στην Ελλάδα που παρέχουμε υπηρεσίες virtual tour. Στην εποχή Covid που ζούμε, η υπηρεσία είχε αυξημένη ζήτηση. Νομίζω ότι αυτό θα συνεχιστεί, σαν new era στην αρχιτεκτονική απεικόνιση».

Θεωρεί πως η εξέλιξη της τεχνολογίας έχει συμβάλει στην εξέλιξη της αρχιτεκτονικής φωτογραφίας: «Ας πάρουμε για παράδειγμα το drown. Το 2015, ξεκίνησα να το χρησιμοποιώ, ανοίχτηκε ένα νέο perspective. 5 χρόνια αργότερα, οι drown φωτογραφίες είναι απαραίτητο στοιχείο στην αρχιτεκτονική φωτογραφία».

Η ίδια, στα 32 της, αποφάσισε να κάνει στροφή στην καριέρα της και να στρεφεί στη φωτογραφία: «Στην αρχή η προσέγγισή μου ήταν περισσότερο business παρά creative. Γυρνώντας από τη Νέα Υόρκη, με βάση την προηγούμενη επαγγελματική εμπειρία μου, πέρασα ένα μήνα κάνοντας business plan για το πώς θα κινηθώ. Έχτισα σιγά σιγά ένα portfolio, αφιέρωσα χρόνο στο τι παρουσιάζω σε κάθε πελάτη. Τελικά λίγα χρησιμοποίησα από αυτό το πλάνο, αλλά με βοήθησε να ξεκαθαρίσω το πώς προσεγγίζω τα επόμενά μου βήματα».

Το portfolio είναι πολύ σημαντικό για το επάγγελμα: «Πρέπει να περιέχει φωτογραφίες που δείχνουν το στυλ της δουλειάς σου και την ταυτότητά σου, να ενημερώνεται συχνά, και να προσαρμόζεται ανάλογα με τον πελάτη».

Η ίδια αποκτά δύναμη και κίνητρο από: «Τις μικρές νίκες. Ξεκίνησα το 2005. Το 2006 κέρδισα την τρίτη θέση σε ένα διαγωνισμό του National Geographic. Το 2008 μια φωτογραφία μου έγινε εξώφυλλο σε βιβλίο διεθνούς εκδοτικού οίκου. Στην πορεία μου υπήρχαν τέτοια «μαξιλαράκια». Αυτές οι νίκες σε κάνουν να θέλεις να γίνεις καλύτερος, να προχωράς, σου δίνουν επιβεβαίωση».

Η ίδια, προσπαθεί να παραμένει δημιουργική και γεμάτη όρεξη και να ανανεώνεται επαγγελματικά: «Τα ταξίδια, μου αρέσει να γνωρίζω νέους πολιτισμούς, τοπία, κόσμο. Φορτίζω τις μπαταρίες μου. Νιώθω ελεύθερη να παίξω με το φακό, να τραβάω τις δικές μου φωτογραφίες. Πολλές φορές με το κινητό. Κομμάτι του detox μου είναι να μην κουβαλάω τόσα κιλά στην πλάτη μου».

Ακούστε ολόκληρη τη συνέντευξη της Λουίζας Νικολαΐδου εδώ


Μπορείτε να βρείτε όλη τη σειρά podcast με τίτλο “Photographer’s Eye” στα πλαίσια του Archisearch Talks, εδώ


RELATED ARTICLES