Archisearch Talks_Women in Architecture | Katerina Apostolou Podcast Recap

Η επιτυχημένη σειρά podcasts Archisearch Talks, που διοργανώνει το Archisearch.gr, έφτασε στο Νο 4 των Charts του Spotify, αναδεικνύοντας σημαντικές πτυχές της σύγχρονης αρχιτεκτονικής στην Ελλάδα. Η νέα σειρά των Archisearch Talks έχει τίτλο “Women in Architecture”, και εντάσσεται στο πλαίσιο της ενότητας Women in Architecture, η οποία ξεκίνησε το 2020 από το Archisearch.gr και την Design Ambassador. Για το έτος του 2021 τα Ηνωμένα Έθνη έχουν θέσει ως πυλώνα το θέμα “Women in leadership”, με στόχο τη διαμόρφωση ενός ισότιμου μέλλοντος στην μετά covid περίοδο. Σε αυτήν τη σειρά γυναίκες Αρχιτέκτονες, συζητούν με το Βασίλη Μπαρτζώκα και μοιράζονται στιγμές από για την καριέρα τους και την πορεία τους.

Στο δέκατο επεισόδιο, καλεσμένη ήταν η Κατερίνα Αποστόλου. Η Κατερίνα, έχει σπουδάσει αρχιτεκτονική στη Θεσσαλονίκη και στο Παρίσι. Έχει συνεργαστεί επί σειρά ετών ως project και design manager με τον όμιλο ΕΛΛΑΚΤΩΡ, σε έργα όπως, η ανακαίνιση του Hilton Athens, το Navarino Dunes, το Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών. Έχει αναλάβει πλήθος ιδιωτικών και εμπορικών έργων. Το 2013, μαζί με την αρχιτέκτονα Μίννα Κολάκη ίδρυσαν το αρχιτεκτονικό γραφείο ΑΚΑ Apostolou Colakis Architects. Κατευθυντήριες γραμμές της πρακτικής τους είναι η μορφολογική σαφήνεια και λειτουργικότητα, η καθαρότητα των γραμμών, η ευαισθησία στις ιδιότητες των υλικών, η αρτιότητα στην κατασκευή. Στα έργα τους «Ομήρου» και «Καψάλη», συνδυάζουν μορφολογίες του παρελθόντος και νέες φόρμες δημιουργώντας σύγχρονους κλασσικούς χώρους. Τα «48 Urban Garden», «Lollo’s Atene» και η έκθεση «Picasso & Antiquity» στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, έχουν δημοσιευθεί και διακριθεί διεθνώς. Έργα τους σε εξέλιξη είναι μία θημωνιά στη Σίφνο, το κτίριο γραφείων της WWF Ελλάς στην Αθήνα, ένας τούρκικος μαχαλάς με κτίσματα των αρχών του 19ου αι στη Σκόπελο, ο σχεδιασμός αρχαιολογικής έκθεσης για το Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης. Η Κατερίνα συμμετέχει σε οργανώσεις με ενεργό δράση στην προστασία και αναζωογόνηση του Αθηναϊκού αστικού τοπίου.

Η φετινή ημέρα της γυναίκας εντάσσεται στη θεματική “Women in leadership”. Η ίδια θεωρεί πως στην αρχιτεκτονική: «O ρόλος του αρχιτέκτονα είναι παραδοσιακά ο ρόλος του πρωτομάστορα, ενέχει ηγετική και συντονιστική έννοια. Σ’ αυτό το πλαίσιο, δεν είναι πια εξαίρεση οι γυναίκες που διαμορφώνουν τάσεις, είναι πετυχημένες στο ρόλο του transformational leadership».

Στην έως τώρα σταδιοδρομία της, έχει παρατηρήσει πως οι γυναίκες έχουν αρχίσει να μεταβάλλουν τις συνθήκες για τις ίδιες: «Έχουν φέρει τον τρόπο που λειτουργούν επαγγελματικά περισσότερο στα μέτρα τους. Παραμένουν περισσότερο στο επάγγελμα ή επιστρέφουν σε αυτό».

Ο υποψήφιος πελάτης σήμερα, ακούει καλύτερα: «Αυτόν με τον οποίο θα συνεργαστεί καλά και γνωρίζει καλύτερα το θέμα του. Η αρχιτεκτονική είναι πολύπλευρη επιστήμη. Αυτό που θα βγει από το γραφείο μου για έναν πελάτη, περιέχει και τις δικιές μου απόψεις και του πελάτη».

Όσον αφορά την ύπαρξη γυναικείου και ανδρικού mindset, αναφέρει: «Υπάρχει ένα απλοποιητικό σχήμα, με το οποίο περιγράφουμε την κοινωνία μας, όπου η γυναίκα έχει την ευθύνη της εστίας και ο άνδρας προμηθεύει την εστία. Δεν πιστεύω ότι υπάρχει διαφορά στο DNA. Μπορεί, λόγω του ρόλου που έχει κοινωνικά μία γυναίκα, να έχει αναπτύξει μεγαλύτερη ενσυναίσθηση για κάποια πράγματα. Ωστόσο, έχω δει τέτοιες ιδιότητες και στο άλλο φύλο».

Σχετικά με το κίνημα #metoo, σημειώνει: «Πρόκειται για ένα σοβαρό, πολύ μεγάλο θέμα. Βρίσκω εξαιρετικά σημαντικό το ότι έχει ανεγερθεί με μία ιδιαίτερη ένταση τελευταία. Βρίσκω ταυτόχρονα παρεμβατικό και στρεβλωτικό το ρόλο του Τύπου σε αυτό. Είναι ένα ευαίσθητο θέμα που χρειάζεται προσεκτική διαχείριση. Προφανώς δεν πρόκειται για κάτι αποδεκτό».

Το women in architecture, για την ίδια, είναι ένα θέμα που δε θα ξεχώριζε αν δεν της είχε ζητηθεί: «Από θέση και πολύ συνειδητά. Έχω την πεποίθηση ότι όταν διαχωρίζουμε τα φύλα, καμιά φορά, είναι σα να υιοθετούμε την προκατάληψη, χωρίς βεβαίως να υπονοώ ότι παραβλέπουμε το πρόβλημα».

Ακούστε το podcast με την Κατερίνα Αποστόλου εδώ:



Μπορείτε να ακούσετε όλα τα Podcasts της σειράς Archisearch Talks εδώ και εδώ


RELATED ARTICLES