Η επιτυχημένη σειρά podcasts Archisearch Talks, που διοργανώνει το Archisearch.gr, έφτασε στο Νο 4 των Charts του Spotify, αναδεικνύοντας σημαντικές πτυχές της σύγχρονης αρχιτεκτονικής στην Ελλάδα. Η νέα σειρά των Archisearch Talks έχει τίτλο “Women in Architecture”, και εντάσσεται στο πλαίσιο της ενότητας Women in Architecture, η οποία ξεκίνησε το 2020 από το Archisearch.gr και την Design Ambassador. Για το έτος του 2021 τα Ηνωμένα Έθνη έχουν θέσει ως πυλώνα το θέμα “Women in leadership”, με στόχο τη διαμόρφωση ενός ισότιμου μέλλοντος στην μετά covid περίοδο. Σε αυτήν τη σειρά γυναίκες Αρχιτέκτονες, συζητούν με το Βασίλη Μπαρτζώκα και μοιράζονται στιγμές από για την καριέρα τους και την πορεία τους.
Στο ενδέκατο επεισόδιο καλεσμένη ήταν η Μαρία Τσαυτάρη, αρχιτέκτων. Γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη, όπου ολοκλήρωσε το πρώτο πτυχίο της αρχιτεκτονικής το 2007, στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, καθώς και με σπουδές ενός έτους στο πανεπιστήμιο της Villette στο Παρίσι. Συνέχισε με μεταπτυχιακές σπουδές στην Νέα Υόρκη, στο Pratt Institute, όπου παρέμεινε και δούλεψε σε αρχιτεκτονικά γραφεία. Επιστρέφοντας στην Ελλάδα και τη Θεσσαλονίκη, εντάχθηκε στην ομάδα της Urban Soul Project, το 2012, όπου από το 2014 είναι partner και design Director της ομάδας. Η Urban Soul Project ιδρύθηκε από τον Τάσο Γεωργαντζή και Κώστα Φλώρο το 2009, έχει έδρα τη Θεσσαλονίκη, και γραφεία σε Αθήνα και Λονδίνο, και αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα αρχιτεκτονικά γραφεία στην Ελλάδα. Στο δυναμικό της έχει περισσότερους από 45 εξειδικευμένους επαγγελματίες διαφόρων ειδικοτήτων και προσφέρει υπηρεσίες αρχιτεκτονικής, εσωτερικής διακόσμησης, οικοδομικών αδειών και εγκρίσεων για ξενοδοχεία, γραφεία, εμπορικά και οικιστικά έργα στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Μερικά απο τα σημαντικά έργα που έχει αναλάβει το γραφείο είναι τα γραφεία της PRODEA στο κέντρο της Αθήνας, το πρώτο Foodie Hotel στον κόσμο, ERGON HOUSE και άλλα. Έργα των USP έχουν πιστοποιηθεί με GOLD LEED καθώς και το πρώτο GOLD WELL CERTIFICATION στην Ελλάδα και έχουν βραβευτεί με Ελληνικά και Διεθνή Βραβεία όπως τα German Design Awards, τα International Hotel and Property Awards, Best of the Year Interior Design Magazine Awards.
Σχετικά με το Women in architecture και το γυναικείο leadership στην αρχιτεκτονική αναφέρει: “Είναι ένα δύσκολο θέμα, γιατί πραγματικά δεν θα έπρεπε να υπάρχει, καθώς δεν θα έπρεπε να υπάρχουν διακρίσεις και να χρειάζεται να το συζητάμε. Στο γραφείο προσπαθούμε να μην υπάρχει μια πυραμίδα όπου όλες οι αποφάσεις καταλήγουν σε ένα άτομο. Προσπαθούμε να μοιράζουμε ρόλους και να είμαστε όλοι υπεύθυνοι και να βελτιωνόμαστε μαζί, να έχουμε μια δεμένη ομάδα.”
Για τις συνθήκες στο επάγγελμα για τις γυναίκες συναδέλφους αναφέρει: “Τα τελευταία χρόνια βλέπω πολλές γυναίκες που μπαίνουν με πολύ κέφι και δημιουργία στο επάγγελμα, αλλά δυστυχώς δεν ηγούνται γυναίκες στην πλειοψηφία των αρχιτεκτονικών γραφείων.”
“Οι γυναίκες αρχιτέκτονες δουλεύουν πολύ σε μικρή κλίμακα, σε μικρές ομάδες, και δεν ξεκινούν συχνά ένα μεγάλο γραφείο. Το μεγάλο γραφείο έχει να κάνει αρκετά με το κομμάτι του business, και δυστυχως στις γυναικες δεν καλλιεργείται από την κοινωνία η φιλοδοξία να ηγηθούν μιας τέτοιας ομάδας.”
Υπάρχει κάποια διαφορά στη σχέση του υποψήφιου πελάτη με έναν άνδρα ή μια γυναίκα αρχιτέκτονα; “Η επικοινωνία με τον πελάτη έχει να κάνει με τη χημεία σας και το πως θα διαχειριστείς τη μεταξύ σας σχέση, και όχι με το φύλο.”
Σχετικά με το κίνημα #metoo αναφέρει: “Νομίζω ότι αποτελεί έκφραση της εξουσίας, κυρίως από τη μεριά των ανδρών, που αποτυπώνεται με λάθος τρόπο, επιβάλλεται στους άλλους και προσπαθεί να πάρει περισσότερα από αυτά που πρέπει. Μέσω των social media κυρίως δημιουργείται ένα σύστημα bottom up και ένα κίνημα το οποίο συσπειρώνεται και διεκδικεί, και αυτό μας προστατεύει όλες.”
Ακούστε το podcast με την Μαρία Τσαυτάρη εδώ:
Μπορείτε να ακούσετε όλα τα Podcasts της σειράς Archisearch Talks εδώ και εδώ
READ ALSO: Archisearch Talks_Women in Architecture | Katerina Apostolou Podcast Recap