Σε κάθε ορόσημο της εποχής μας, φανερώνονται τα κύματα των αλλαγών, που ορίζουν την εξέλιξη. Στην Design Ambassador και το Archisearch.gr, από την εποχή της πανδημίας, θελήσαμε να προσεγγίσουμε κάθε αλλαγή ως δυνατότητα εξέλιξης. Ακολουθώντας το παράδειγμα της φύσης, προσαρμοστήκαμε: αποφασίσαμε να διερευνούμε τις συνδέσεις ανάμεσα στα φαινόμενα, τα γεγονότα και τις πληροφορίες για να παράξουμε νόημα. Μάθαμε να εντάσσουμε το νόημα υπό το πρίσμα ενός ευρύτερου όλου. Κι έπειτα μάθαμε να εμπιστευόμαστε τα συμπεράσματά μας και να απελευθερώνουμε τη δημιουργικότητά μας.
Αυτό το μοντέλο σκέψης και δράσης γέννησε τον διεθνή διαγωνισμό αρχιτεκτονικών ιδεών “Pandemic Architecture”, το exclusive experiential event “Man on the moon” και νέα concepts γύρω από τα έντυπα. Με το λανσάρισμα των περιοδικών “Archisearch paper edition” και “Moments” εισαγάγαμε τη λογική του συλλεκτικού τεύχους θεμάτων αρχιτεκτονικών βιωμάτων, στιγμών και τάσεων.
Το ειδικό τεύχος «Athens Design Map», τον Απρίλιο του 2021, σε συνεργασία με τη LIFO αποτέλεσε την πρώτη δοκιμή σύνδεσης των ιδεών και της διεθνούς επικαιρότητας με την πραγματικότητα στην Ελλάδα. Μέσα από την προβληματική που διαμορφώνουν τα γεγονότα παγκόσμιας και τοπικής εμβέλειας, επιθυμία μας ήταν να εμπνεύσουμε τη συζήτηση και κατ’ επέκταση περισσότερες δυνατότητες εφαρμογών στο μέλλον. Για πρώτη φορά, θέλαμε οι «τάσεις» να υπαχθούν σε ένα ευρύτερο πλαίσιο νοήματος.
Στο πρώτο τεύχος αυτής της συνεργασίας, το editorial του Βασίλη Μπαρτζώκα ξεκινούσε με αυτή τη φράση «Η εξέλιξη του πολιτισμού, της σκέψης, της περιήγησης και της ψυχαγωγίας φρέναρε απότομα, δίνοντας την ορμή της στην ψηφιοποίηση και στο αναδυόμενο θέμα του “sustainability”. Λίγους μήνες μετά η έννοια του “sustainability”, κυριάρχησε στον παγκόσμιο διάλογο με την απόδοσή της στα ελληνικά ως «αειφορία», «βιωσιμότητα», αλλά και άλλες παραλλαγές από γραφεία και επιστήμονες που έχουν ασχοληθεί επισταμένα με το θέμα, διαμορφώνοντας τη δική τους αντίληψη και δράση πριν γίνει «μόδα» να μιλάμε για αυτό.
Σε αυτή την περίοδο κυκλοφορεί το «Green Issue», δεύτερη έκδοση του «Athens Design Map». Στις σελίδες του θα διαβάσετε μεταξύ άλλων, πώς φτιάχνονται σήμερα πολυκατοικίες που αντί για τσιμέντο χρησιμοποιούν ζωντανά φυτά στη Νέα Υόρκη. Πώς το αειφόρο design για τη NASA μπορεί να σώσει τη γη. Πώς οι «πράσινοι» τοίχοι θα μεταμορφώσουν τα σφραγισμένα κτίρια των περασμένων δεκαετιών. Ποια παραδείγματα αειφορίας δίνει η σύγχρονη κινέζικη αρχιτεκτονική. Πως θα αλλάξει η Αθήνα, σύμφωνα με το όραμα του δημάρχου της.
Διαβάστε το τεύχος, εδώ.
READ ALSO: The Greenary, A House Built Around a Tree | by Carlo Ratti