Το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής μαζί με την αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία Citylab διοργανώνουν 3-6 Οκτωβρίου το “ύπνος workshop” αλλά και συμπόσιο 7-9 Οκτωβρίου στο αμφιθέτρο του μουσείου Μπενάκη.
-Δελτίο Τύπου
Το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής και η αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία Citylab σε συνεργασία με το Μορφωτικό Ίδρυμα Δήμου Αθηναίων (Μ.Ι.Δ.Α.), τον Σύλλογο των Αθηναίων, το Πάντειο Πανεπιστήμιο, το CRISiS Lab εργαστήριο στρατηγικού σχεδιασμού και διεπιστημονικής κριτικής του τμήματος αρχιτεκτόνων μηχανικών πανεπιστημίου Ιωαννίνων, το μουσείο ιατρικής Κρήτης της ιατρικής σχολής του πανεπιστημίου Κρήτης, την ΑΜΚΕ Ονειρους και με την υποστήριξη των εκδόσεων Ευρασία, του συνδέσμου επιστημόνων πανεπιστημίων Ιταλίας (ΣΕΠΙ) και του συλλόγου αρχιτεκτόνων διπλωματούχων ανωτάτων σχολών – Πανελλήνια ένωση αρχιτεκτόνων (ΣΑΔΑΣ-ΠΕΑ), οργανώνουν επταήμερο πλέγμα αλληλένδετων δράσεων για την πολιτιστική και κοινωνική σημασία του ύπνου.
CityLab • 2022 • Υπνος workshop
3-6 Οκτωβρίου 2022, Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής
Τετραήμερο διαθεματικό, διεπιστημονικό και διαπανεπιστημιακό εργαστήριο με αντικείμενο τη διατύπωση καινοτόμων προτάσεων χωρικής και χρονικής διαχείρισης του ύπνου.
Συμπόσιο
7-9 Οκτωβρίου 2022, αμφιθέατρο μουσείου Μπενάκη, Πειραιώς 138.
Τριήμερο επιστημονικό Συμπόσιο με διακεκριμένους ομιλητές από τα πεδία της Ιατρικής, της Αρχιτεκτονικής, της Τέχνης, της Κοινωνιολογίας, της Φιλοσοφίας, της Ψυχολογίας, του Αθλητισμού κ.ά. Στα Citylab είθισται να πραγματοποιούνται θεματικά αφιερώματα για σημαντικά πρόσωπα των τεχνών και των επιστημών, τα οποία έχουν συμβάλλει στην προώθηση της θεωρητικής σκέψης, την ανάπτυξη του κριτικού λόγου ή | και την εξέλιξη της αρχιτεκτονικής πράξης στην Ελλάδα. Με ιδιαίτερη χαρά ανακοινώνουμε πως στο φετινό αφιέρωμα θα τιμηθεί ο αρχιτέκτονας Δημήτρης Φιλιππίδης, για το πλούσιο και σημαντικό διδακτικό, συγγραφικό και καλλιτεχνικό έργο του. Το θεματικό αφιέρωμα θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 8 Οκτωβρίου 2022, 19:30 με 21:30.
H είσοδος στο Συμπόσιο είναι ελεύθερη στο κοινό, τηρουμένων των μέτρων προστασίας της δημόσιας υγείας από τον κίνδυνο περαιτέρω διασποράς του κορωνοϊού covid-19.
Θεματική
Στον πυρήνα της πρότασης βρίσκεται ο εντοπισμός | ανάπτυξη των στοιχείων αειφορίας, βιώσιμης ανάπτυξης και ευζωίας που επαναπροσδιορίζουν τη σχέση ύπνου, χώρου και χρόνου στις τέχνες και τις επιστήμες. Σε μια περίοδο, όπου ο καθημερινός φόβος επισκιάζει το μέλλον του πολιτισμού μας και καταρρακώνει ψυχολογικά έναν πλανήτη που πασχίζει να ανασυντάξει τις δυνάμεις του μετά από τη σαρωτική επέλαση της πανδημίας και του πολέμου, ο ύπνος φαίνεται πως ταυτίζεται περισσότερο με την αδράνεια, την απάθεια, τη νάρκωση και την αδυναμία αντίδρασης της κοινωνίας. Αν, ωστόσο, υιοθετήσουμε μια περισσότερο στοχαστική στάση, ξεπερνώντας τον θυμό και την αναστάτωση που προκαλούν τα φαινόμενα των καιρών, ενδεχομένως να καταφέρουμε να εστιάσουμε στη διατύπωση ορισμένων καίριων ερωτημάτων που θα μας βοηθήσουν να προσεγγίσουμε τον ύπνο σφαιρικά, ως έννοια τόσο επίκαιρη όσο και άχρονη, τόσο οικεία και συγχρόνως τόσο άγνωστη.
Είναι ο ύπνος χαμένος χρόνος; Αποτελεί ο ύπνος ένα εργαλείο αποκατάστασης της παραγωγικής δύναμης ή μια αναγκαία απόσταση του ανθρώπου από το φορτίο της κανονικότητας της πραγματικότητας; Πώς βελτιστοποιείται το ενεργειακό αποτύπωμα των ανθρώπινων πράξεων μέσω της ευνοϊκότερης κατανομής του χρόνου του ύπνου και της σχέσης του με την αναπαραγωγή της εργασιακής δύναμης; Ποια είναι η σχέση μεταξύ ύπνου και απραξίας; Επηρεάζει ο χώρος, ο τόπος και το κλίμα τον ύπνο; Έχουν σημασία οι χρόνοι του ύπνου (μεσημέρι-βράδυ); Γιατί τα όνειρα εμφανίζονται μονάχα στον ύπνο; Οι εφιάλτες; Έχει θεραπευτικές ιδιότητες ο ύπνος; Ποιες είναι οι σωματικές απαιτήσεις του ύπνου; Πώς ρυθμίζεται ο ύπνος και η αποδοτικότητά του; Υπάρχει ιδανικός ύπνος;
Πόσο σημαντική είναι η «αρχιτεκτονική του ύπνου» με τη διττή έννοια του όρου;
Ποιος είναι ο ρόλος του ύπνου στη σχέση ανθρώπου-περιβάλλοντος; Πώς επιδρά ο ύπνος στον φιλοσοφικό αναστοχασμό; Ποια είναι η σχέση μεταξύ ύπνου και θρησκείας, ύπνου και πολιτικής, ύπνου και τέχνης; Έχει χωρική διάσταση ο ύπνος; Είναι η σύγχρονη πόλη και η αρχιτεκτονική της φιλικές προς τον ύπνο; Ποια αντικείμενα σχετίζονται με τον ύπνο;
Στο 9ο πανελλήνιο Συμπόσιο – Εργαστήριο Citylab 2022 θα διερευνηθεί η έννοια του ύπνου ως βιολογική ανάγκη, αλλά και ως καταστατική συνθήκη της ατομικής και κοινωνικής καθημερινότητας του σύγχρονου τρόπου ζωής. Στην αφετηρία αυτής της πορείας συναντούμε σχέσεις και γεφυρώσεις που συγκροτούν ελκυστικά πεδία αναζήτησης, όπως ύπνος και ευζωία, ύπνος και αισθήσεις, ύπνος και ίαση, ύπνος και εγρήγορση, ύπνος και φιλοξενία, ύπνος και θάνατος, ύπνος και ασυνείδητο, ύπνος και όνειρο, ύπνος και ψευδαίσθηση, ύπνος και ρυθμός, ύπνος και περιβάλλον, ύπνος και θεραπεία, αϋπνία και αγρύπνια.
Credits & Details
Χώρος διεξαγωγής workshop: Εγκαταστάσεις πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής
Ημερομηνίες διεξαγωγής workshop: 3-6 Οκτωβρίου 2022
Χωρος διεξαγωγής συμποσίου: Μουσείο Μπενάκη (Πειραιώς 138, Αθήνα)
Ημερομηνίες διεξαγωγής συμποσίου: 7-9 Οκτωβρίου 2022
READ ALSO: New Mosque in Preston, competition entry | by Oikonomakis Siampakoulis architects