Με αφορμή την πρώτη εμφάνιση του Architecture and Design Film Festival στην Ευρώπη, που θα γίνει επί ελληνικού εδάφους, συγκεκριμένα στο Μουσείο Μπενάκη (κτίριο Πειραιώς) και είναι αποτέλεσμα της συνέργειας μεταξύ του Archisearch.gr και της Demand, μιλήσαμε με το Δημήτρη Αντωνάκο, διευθύνοντα Σύμβουλο της Διοργανώτριας Εταιρείας Demand και ιδρυτή του θεσμού 100% Hotel Show.
Τι είναι το ADFF – Το Architecture & Design Film Festival είναι μια γιορτή, που αναδεικνύει την έμπνευση και τη δημιουργικότητα που χαρακτηρίζουν την αρχιτεκτονική και το design. Με καλά επιμελημένη επιλογή ταινιών, οι οποίες συνοδεύονται από πάνελ συζητήσεων, παράλληλα events και παρουσιάσεις, το ADFF απευθύνεται σε όλους όσους αγαπούν την αρχιτεκτονική και το design, δίνοντάς τους τη δυνατότητα να συνδυάσουν διασκέδαση, δικτύωση και εκπαίδευση. Ενδιαφέρουσες προβολές, σημαντικά πρόσωπα που συμμετέχουν στα πάνελ και μια σειρά από εκδηλώσεις σε Νέα Υόρκη, Λος Άντζελες και Σικάγο, αποτελούν τα μέχρι τώρα χαρακτηριστικά του ADFF, κατατάσσοντάς το σε ένα από τα κορυφαία θεματικά film festivals.
Το ADFF: ATHENS 2018 θα πραγματοποιηθεί στο Μουσείο Μπενάκη | Κτίριο Πειραιώς (Πειραιώς 138 & Ανδρονίκου, 118 54 Αθήνα). Το Μουσείο Μπενάκη εδώ και χρόνια πρωταγωνιστεί στην πρωτεύουσα στηρίζοντας ανελλιπώς τονπολιτισμό. Παρουσιάζει το έργο σημαντικών προσωπικοτήτων της ελληνικής καιδιεθνούς καλλιτεχνικής σκηνής, διοργανώνει και φιλοξενεί κάποια από τα πιοπετυχημένα δρώμενα της πόλης και γενικότερα της χώρας.
Το Architecture and Design Film Festival (ADFF) διοργανώνεται ήδη με επιτυχία εδώ και 10 χρόνια στη Νέα Υόρκη και από τότε αναπτύσσεται σε διάφορες πόλεις όλου του κόσμου.
Πώς αποφασίσατε να φέρετε το ARCHITECTURE & DESIGN FILM FESTIVAL στην Αθήνα;
Ως εταιρεία, έχουμε τα τελευταία 15 χρόνια αναπτύξει με τις διάφορες δράσεις μας έναν συστηματικό διάλογο με τον κόσμο της αρχιτεκτονικής και του design. Οργανώνουμε από το 2009 το Design Lab Show, το μεγαλύτερο εγχώριο design festival, ενώ για αρκετά χρόνια εκδίδαμε το περιοδικό Material και είχαμε παράλληλα διοργανώσει και την έκθεση Material- σε όλες αυτές τις δράσεις, ο Αρχιτέκτονας και ο Designer ήταν και είναι στο επίκεντρο.
Όπως είναι φυσικό, φρόντιζα όλα αυτά τα χρόνια να ενημερώνομαι για διεθνείς τάσεις, εκθέσεις, φεστιβάλ κοκ που απευθύνονταν στο παραπάνω κοινό- και το Architecture and Design Film Festival (ADFF) ήταν ένα απ’ αυτά που είχα σημειώσει με (πολύ) θετικό πρόσημο. Έτσι, όταν ο Βασίλης Μπαρτζώκας μου παρουσίασε την ιδέα της μεταφοράς του ADFF στην Ελλάδα, η ανταπόκρισή μου ήταν άμεση και ενθουσιώδης!
“Θεωρώ πως το ADFF: ATHENS είναι μια υψηλού επιπέδου γιορτή για την αρχιτεκτονική και το design, όμως, η εμπλοκή και του κινηματογράφου το αναγάγει σε κάτι πολύ περισσότερο από αυτό!”
Σκεφτείτε: Ο κινηματογράφος είναι η αποκαλούμενη και έβδομη τέχνη, δίπλα στη γλυπτική, τη ζωγραφική, το χορό, την αρχιτεκτονική, τη μουσική και τη λογοτεχνία. Δηλαδή, στο Architecture and Design Film Festival, έχουμε την ενεργό συμμετοχή δυο από τις επτά σημαντικότερες τέχνες- δεν μιλάμε απλά για φεστιβάλ, αλλά για ένα υψηλού επιπέδου πολιτιστικό γεγονός!
Το γεγονός μάλιστα ότι μιλάμε για την πρώτη εμφάνιση του ADFF στην Ευρώπη, έκανε τον ενθουσιασμό μου ακόμη μεγαλύτερο! Σαν εταιρεία, με τις διάφορες διοργανώσεις μας, επιδιώκουμε να «αποκηρύσσουμε» τη μιζέρια που έχει κυριαρχήσει τα τελευταία χρόνια στην ελληνική κοινωνία, και να αναδεικνύουμε τη δημιουργικότητα, την υψηλή αισθητική και το premium επίπεδο- το ότι η Ελλάδα, και συγκεκριμένα η Αθήνα είναι ο πρώτος Ευρωπαϊκός σταθμός για το Architecture and Design Film Festival, είναι θαυμάσιο και αξίζει να τονιστεί!
Το Architecture and Design Film Festival (ADFF) στην Αθήνα είναι αποτέλεσμα της συνέργειας μεταξύ του Archisearch.gr και της Demand.
Ο θεσμός του 100% Hotel Show που διοργανώνει κάθε χρόνο η Demand αποτελεί την πιο πετυχημένη έκθεση τουρισμού στην Ελλάδα, ενώ παράλληλα δημιουργεί δράσεις όπως τα Hotel Design Awards, τα οποία πραγματοποιούνται με τη στρατηγική συνεργασία και επιμέλεια του Archisearch και της Design Ambassador.
Πότε ξεκίνησε το 100% Hotel Show, πως προέκυψε η ιδέα και πως έχει εξελιχθεί από την πρώτη του μέρα μέχρι σήμερα;
Κατ’ αρχάς, ευχαριστώ για τον χαρακτηρισμό του 100% Hotel Show ως «την πιο πετυχημένη έκθεση τουρισμού στην Ελλάδα», είναι ιδιαίτερα τιμητικό για μας!
Το 100% Hotel Show ξεκίνησε το 2014 και έως τώρα «μετρά» 5 διοργανώσεις (το 2015 έγινε 2 φορές, Φεβρουάριο και Νοέμβριο). Η ιδέα της δημιουργίας του, προέκυψε όταν εντοπίσαμε την ανάγκη να καλυφθούν σημαντικά, υφιστάμενα κενά στον χώρο των εκθέσεων τουρισμού. Έτσι, το 100% Hotel Show εστίασε πρώτα απ’ όλα (όπως δείχνει και ο τίτλος του) στο να είναι μια έκθεση 100% εξειδικευμένη στον τομέα της Ξενοδοχίας και της Φιλοξενίας. Παράλληλα, με δεδομένη την πεποίθησή μας πως το ελληνικό τουριστικό προϊόν είναι ένα προϊόν εγγενώς, από τη φύση του, luxury και έτσι πρέπει να «συμπεριφέρεται», το 100% Hotel Show στοχεύει στη συστηματική καταγραφή και ανάδειξη υψηλού επιπέδου προϊόντων και υπηρεσιών, σε ένα premium περιβάλλον- στόχος η προσέλκυση επιχειρηματιών που ανταποκρίνονται σε luxury χαρακτηριστικά, αλλά και η εκπαίδευση άλλων που θα μπορούσαν να ανταποκριθούν σε αυτά.
Χρόνο με το χρόνο, το 100% Hotel Show «χτίζεται»- και έχει επιπλέον περιθώρια προόδου και ανάπτυξης. Ξεκίνησε από μια έκθεση των 50 περίπου εκθετών και των 4.000 επισκεπτών και έφτασε στη διοργάνωση του 2017 τους 180 περίπου εκθέτες και τους 25.000 επισκέπτες! Ωστόσο, η μεγάλη πρόοδός του είναι στα ποιοτικά του χαρακτηριστικά: οι σημαντικότερες τουριστικές επιχειρήσεις, τα καλύτερα αρχιτεκτονικά γραφεία και οι πλέον ποιοτικοί επαγγελματίες του τουριστικού κλάδου το υποστηρίζουν, ενώ οι παράλληλες δράσεις του έχουν υψηλό επίπεδο αποδοχής- φανταστείτε ότι ένα από τα workshops της διοργάνωσης του 2017 επαναλήφθηκε τρεις φορές λόγω over booking, γεμίζοντας ασφυκτικά κάθε φορά μια αίθουσα χωρητικότητας 300 ατόμων, ενώ επίσης over booked ήταν κάθε ένα από τα υπόλοιπα 11 workshops που έλαβαν χώρα!
Παράλληλα, μια σειρά από επιπρόσθετες δράσεις του 100% Hotel Show, όπως ο θεσμός των “Hotel Design Awards”, με τη στρατηγική συνεργασία και επιμέλεια του Archisearch και της Design Ambassador, το “100% Hotel Workshops Tour”, η διεθνής καμπάνια εξωστρέφειας “Greeks Teach Hospitality”, το “100% Hotel Blog”, το “100% Hotel Products Directory” κοκ, εξασφαλίζουν πως δεν μιλάμε απλά για μια έκθεση που διεξάγεται μια φορά τον χρόνο, αλλά για μια διαρκή πλατφόρμα διεργασιών και ώσμωσης, με ορίζοντα την ανάπτυξη του ελληνικού τουριστικού προϊόντος.
Πιστεύετε στην ανάπτυξη ενός συστηματικού διαλόγου του ελληνικού κοινού με την Αρχιτεκτονική και το Design μέσα από το 100% Hotel Show και το Architecture and Design Film Festival Athens;
Σε ό,τι αφορά το 100% Hotel Show, από την πρώτη στιγμή δώσαμε μεγάλη έμφαση στον ρόλο της Αρχιτεκτονικής και του Design, αναδεικνύοντάς τα όχι απλώς σαν ένα μέσο για την επίτευξη καλής αισθητικής στις υποδομές των Τουριστικών Μονάδων, αλλά επιπρόσθετα και σαν ένα κομβικό εργαλείο πώλησης! Άλλωστε, αυτόν τον στόχο εξυπηρέτησαν, από την πρώτη στιγμή της ύπαρξής τους, τα “Hotel Design Awards” που διοργανώνονται από την DEMAND και το 100% Hotel Show. Θεωρούμε λοιπόν πως η ανάπτυξη ενός συστηματικού διαλόγου ανάμεσα στους επιχειρηματίες του Τουρισμού και την Αρχιτεκτονική και το Design, δεν είναι απλώς σημαντική- είναι απαραίτητη! Οι ξενοδόχοι χρειάζεται να αντιληφθούν πόσο σημαντικοί εν δυνάμει συνεργάτες τους είναι οι Αρχιτέκτονες, ενώ από την άλλη είναι σίγουρο πως οι Αρχιτέκτονες και οι Designers, μέσα από την επαγγελματική τους τριβή με τον τουριστικό κλάδο, μπορούν να κάνουν σημαντικά updates της σχεδιαστικής τους ματιάς- άλλωστε, το μεγαλύτερο ποσοστό από κατασκευές, ανακαινίσεις κλπ., αφορά πλέον τουριστικές υποδομές.
Το Architecture and Design Film Festival, μπορεί να διαδραματίσει έναν περισσότερο διευρυμένο ρόλο στην ανάπτυξη του συστηματικού διαλόγου του ελληνικού κοινού με την Αρχιτεκτονική και το Design.
Το ADFF έχει τη δυνατότητα να κάνει περισσότερο οικεία την Αρχιτεκτονική και το Design σε ένα ευρύτερο κοινό, αναδεικνύοντας την έμπνευση και τη δημιουργικότητα που τα χαρακτηρίζουν.
Το Architecture and Design Film Festival, με μια συναρπαστική επιλογή ταινιών μεγάλου και μικρού μήκους και ντοκιμαντέρ, ξεδιπλώνει στο κοινό το πώς οι αρχιτέκτονες και οι designers σκέφτονται, δουλεύουν και δημιουργούν (όχι απλώς σε μια φαντασιακή σφαίρα αλλά) στην πραγματική ζωή. Άρα, ενώ υπογραμμίζει το υψηλό επίπεδο έμπνευσης και δημιουργίας που χαρακτηρίζει την Αρχιτεκτονική, την ίδια στιγμή φέρνει σε επαφή τον δημιουργό με το εν δυνάμει κοινό του, εκπαιδεύοντας παράλληλα το τελευταίο. Πραγματικά, ένας πολύ γόνιμος διάλογος!
Οι ταινίες που θα παρακολουθήσουμε στο Architecture and Design Film Festival αναδεικνύουν οραματιστές δημιουργούς, την εμπνευσμένη διαδικασία του σχεδιασμού, περιβαλλοντικά ζητήματα και τα λαμπρά αντικείμενα design που βλέπουμε και χρησιμοποιούμε κάθε μέρα.
Ποιο είναι για εσάς το συνδετικό στοιχείο των δύο μορφών τέχνης, της αρχιτεκτονικής και του κινηματογράφου; Πώς μπορεί η αμφίδρομη σχέση τους να επαναδιατυπώσει απαντήσεις και οράματα στα ζητήματα της αρχιτεκτονικής και του κινηματογράφου αντίστοιχα;
Αναζητώντας ένα συνδετικό στοιχείο ανάμεσα στην αρχιτεκτονική και τον κινηματογράφο (αν και δεν είμαι αρχιτέκτονας, αλλά απλώς κάποιος που για πολλά χρόνια προσεγγίζει με αγάπη και τις δυο αυτές τέχνες), θα έλεγα ότι αυτό είναι ο χώρος: η αρχιτεκτονική τον σχεδιάζει, τον συνθέτει ή παρεμβαίνει για να τον τροποποιήσει/ επαναδημιουργήσει, ενώ ο κινηματογράφος τον αποτυπώνει αναπαριστώντας τον, μεταφέροντας τον θεατή σε μια εικονική πραγματικότητα.
Με βάση το ανωτέρω συνδετικό στοιχείο (τον χώρο), αλλά και την καταλυτική δύναμη της εικόνας που χαρακτηρίζει τον κινηματογράφο, θεωρώ πως η αναπαράσταση του χώρου στην οθόνη ασκεί επίδραση τόσο στον τρόπο που ο αρχιτέκτονας οραματίζεται τη δουλειά του, όσο και στον τρόπο που αυτή η δουλειά (η αρχιτεκτονική σχεδίαση) γίνεται οικείο, και άρα αντιληπτό, βίωμα του θεατή.
Ο θεατής- αρχιτέκτονας έχει τη δυνατότητα να «δει» το αρχιτεκτόνημα με το βλέμμα του μέσου χρήστη του, ενώ από την άλλη ο θεατής- μη αρχιτέκτονας έχει την ευκαιρία να κατανοήσει καλύτερα τη χωρική προσέγγιση του αρχιτέκτονα.
Σε ό,τι αφορά τον κινηματογράφο, είναι δεδομένο πως η αρχιτεκτονική (ως η τέχνη σύνθεσης ή ανασύνθεσης του χώρου) είναι η «πρώτη ύλη» για τη δημιουργία της ταινίας, καθώς αποτελεί το σκηνικό της. Άρα, μπορεί να αναδειχθεί περαιτέρω ο καθοριστικός, γενεσιουργός της ρόλος, σε σχέση με τα υπόλοιπα δομικά χαρακτηριστικά μιας ταινίας.
Πείτε μας λίγα λόγια για τις δράσεις που θα πραγματοποιηθούν στο πλαίσια του ARCHITECTURE & DESIGN FILM FESTIVAL, συμπληρωματικά των προβολών των ταινιών.
Το πρόγραμμα περιλαμβάνει discussion panels που θα ακολουθούν τις περισσότερες προβολές, με αρχιτέκτονες και σχεδιαστές, κινηματογραφιστές, δημιουργούς των ταινιών κοκ. Παράλληλα, στοχεύουμε στο να υπάρχει μια σειρά από ελληνικές παραγωγές ανάλογης θεματικής, προκειμένου να αναδειχθεί και η εγχώρια δημιουργία στον τομέα αυτό.
Σημαντικά ονόματα της ελληνικής, αλλά και της διεθνούς δημιουργικής σκηνής θα συμμετέχουν στα discussion panels.
Πολύ σημαντική είναι, επίσης, η υποστήριξη του Ελληνικού Ινστιτούτου Αρχιτεκτονικής στο ADFF: ATHENS, το οποίο, με την εξειδικευμένη τεχνογνωσία του θα συμβάλλει καθοριστικά στην τελική διαμόρφωση των παράλληλων δράσεων.
Σε τι κοινό απευθύνεται το φεστιβάλ;
Το ADFF απευθύνεται σε όλους όσους αγαπούν την Αρχιτεκτονική και το Design, δίνοντάς τους τη δυνατότητα να συνδυάσουν ψυχαγωγία, networking και εκπαίδευση.
Το ADFF: ATHENS θα αποτελέσει σημείο συνάντησης και ανταλλαγής απόψεων για τους επαγγελματίες του χώρου, πηγή γνώσης και γνωριμιών για επαγγελματίες στην αρχή της καριέρας τους, πηγή έμπνευσης για τους δημιουργούς, πόλο έλξης για τους φοιτητές και τους λάτρεις της Αρχιτεκτονικής και του Design.
Υπάρχει κάποια ταινία που εσείς ανυπομονείτε να παρακολουθήστε σε λίγες ημέρες στο ARCHITECTURE & DESIGN FILM FESTIVAL στην Αθήνα;
Δυο από τις αγαπημένες μου ταινίες του φεστιβάλ είναι το ‘Strange and Familiar: Architecture on Fogo Island’ και το ‘The Human Scale’.
Το ‘Strange and Familiar: Architecture on Fogo Island’ είναι η ταινία πρεμιέρας του ADFF:Athens και παρουσιάζει την ιδέα μιας κατοίκου ενός μικρού νησιού στη Νέα Ζωή στον Καναδά, να κατασκευάσει ένα ξενοδοχείο τόσο ιδιαίτερο όσο το νησί και τα κτίρια του.
Η ταινία αυτή έχει καταπληκτικές εικόνες, πανέμορφα πράσινα τοπία και υπέροχη σκηνοθεσία. Περιγράφει τη κατασκευή του απόλυτα εναρμονισμένου με το τοπίο ξενοδοχείου με τη βοήθεια όλων των κατοίκων του νησιού και των γύρω περιοχών. Από τα χαλιά κάθε δωματίου μέχρι τις καρέκλες του εστιατορίου! Όλα κατασκευασμένα από τα χέρια των ντόπιων και σχεδιασμένα από ταλαντούχους designers ανά τον κόσμο. Η αίσθηση της οικουμενικής συνείδησης και της ομαδικότητας σε συνδυασμό με τη πληρότητα που νιώθει κανείς στο τέλος της ταινίας, καθιστούν τη ταινία αυτή, μια από τις αγαπημένες μου.
Το ‘The Human Scale’ από την άλλη, αμφισβητεί τις υποθέσεις μας για νεωτερισμούς, διερευνώντας τι συμβαίνει όταν βάζουμε τους ανθρώπους στο κέντρο των εξισώσεών μας.
Πάρκα, χώροι πράσινου, ποδηλατόδρομοι, πλατείες, δημόσιοι χώροι. Πόσο διαφορετική είναι η ζωή ενός ανθρώπου με βάση τη ποιότητα και όχι τη ποσότητα; Πόσα γκρίζα κτίρια πραγματικά χρειαζόμαστε; Μια ταινία που πραγματικά σε κάνει να βλέπεις τη ζωή από άλλη σκοπιά.
Το ‘The Human Scale’ περιγράφει τον πολεοδομικό σχεδιασμό τεσσάρων πόλεων με βάση όμως αυτή τη φορά όχι τα αυτοκίνητα, τα κτίρια και τις μεγάλες λεωφόρους αλλά με βάση των άνθρωπο.
Το ADFF: ATHENS 2018 θα πραγματοποιηθεί το τριήμερο 27 έως 29 Απριλίου του 2018, και συμπληρωματικά των προβολών των ταινιών, θα συμπεριλαμβάνει:
›Πάνελ με εκπροσώπους της αρχιτεκτονικής και του design
›Συζητήσεις γύρω από τη θεματολογία των ταινιών
›Q&A με τους δημιουργούς των ταινιών
›Δρώμενα και πάρτι που θα δώσουν την ευκαιρία για δικτύωση καιδιεύρυνση γνωριμιών και γνώσεων.
Προμηθευτείτε το εισιτήριό σας εδώ!
Δείτε αναλυτικά το πρόγραμμα των ταινιών εδώ!
Δείτε όλα τα άρθρα σχετικά με το Architecture and Design Film Festival εδώ!
READ ALSO: AT +1650M: Designing for Vasilitsa Ski Center, Grevena / Thesis by Pantelis Dimopoulos