Την Τετάρτη 7 Μαΐου 2025 η ημερίδα ΕΣΩ επιστρέφει, για 13η συνεχόμενη χρονιά, στην Αίθουσα Τριάντη του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών. Οι συμμετέχοντες στην ΕΣΩ 2025 «ΑΓΚΑΛΙΑΖΟΝΤΑΣ ΤΟ ΧΑΟΣ ΣΕ ΕΝΑ ΕΞΥΠΝΟ ΚΟΣΜΟ» θα διερευνήσουν το πώς μπορεί η αρχιτεκτονική έρευνα να αξιοποιήσει την τεχνολογία για να αντιμετωπίσει, να αμφισβητήσει ή να αλληλεπιδράσει με ευρύτερα κοινωνικά και περιβαλλοντικά ζητήματα, οδηγώντας τελικά σε θετική αλλαγή στον κόσμο μας. Καθώς πλησιάζει η ημέρα της ΕΣΩ, συγκεντρώνουμε τα 10 facts που αξίζει να γνωρίζεις για την πολυαναμενόμενη ημερίδα.
Κλείστε τώρα τα εισιτήριά σας για το ΕΣΩ 2025, εδώ!
1. Γιατί με αφορά η ημερίδα ΕΣΩ;
Καταρχάς, η κεντρική θεματική του συνεδρίου είναι πιο καίρια από ποτέ: “Αγκαλιάζοντας το χάος σε έναν έξυπνο κόσμο”. Δεν θυμίζει τον κόσμο σήμερα;
Κατά δεύτερον, η ημερίδα δεν αφορά μόνο αρχιτέκτονες ή σχεδιαστές. Ούτε μόνο τους ανθρώπους του real estate και του τουρισμού. Αλλά όλους μας. Όλοι μπορούμε να εμπνευστούμε και να μάθουμε από τις ομιλίες που θα ακούσουμε σχετικά με το χτισμένο περιβάλλον και την αλληλεπίδρασή του με το φυσικό τοπίο.
2. 10 κορυφαίοι ομιλητές, από την Ελλάδα, την Ευρώπη και την Αμερική, καθώς και 3 σημαντικές βραβεύσεις προσωπικοτήτων σε διάρκεια μόλις 4 ωρών!
3. ΕΣΩ 2025: ΑΓΚΑΛΙΑΖΟΝΤΑΣ ΤΟ ΧΑΟΣ ΣΕ ΕΝΑ ΕΞΥΠΝΟ ΚΟΣΜΟ. Με αρχιτεκτονικούς όρους, πως μεταφράζεται αυτό;
Η θεματική “Αγκαλιάζοντας το Χάος σε Έναν Έξυπνο Κόσμο” προωθεί την ιδέα της αξιοποίησης της απρόβλεπτης φύσης, της οργανικής ανάπτυξης και των ευέλικτων αρχιτεκτονικών αρχών σε περιβάλλοντα που ορίζονται όλο και περισσότερο από την αυτοματοποίηση, τα δεδομένα και την ακρίβεια.
Στην αρχιτεκτονική και την πολεοδομία, το χάος δεν σημαίνει τυχαιότητα ή ακαταστασία, αλλά αποδοχή της πολυπλοκότητας, της προσαρμοστικότητας και της καινοτόμου επίλυσης προβλημάτων.
Η σχεδίαση για την αβεβαιότητα δεν σημαίνει την εγκατάλειψη της τάξης ή του σχεδιασμού.
Αντιθέτως, αφορά τη δημιουργία συστημάτων, δομών και χώρων που μπορούν να προσαρμοστούν στις μεταβαλλόμενες συνθήκες, χωρίς να χάνουν τη βασική τους λειτουργικότητα ή την αισθητική τους αξία. Αυτή η προσέγγιση ενθαρρύνει μια στροφή από το σχεδιασμό για μονιμότητα στο σχεδιασμό για ευελιξία, από τις άκαμπτες μορφές στα δυναμικά συστήματα.
Το συνέδριο “Αγκαλιάζοντας το Χάος σε Έναν Έξυπνο Κόσμο” προσφέρει μια μοναδική πλατφόρμα στους επαγγελματίες για να εξερευνήσουν νέες ιδέες, να μάθουν από κορυφαίους ειδικούς και να συνεργαστούν για λύσεις που θα διαμορφώσουν το μέλλον των πόλεών μας.
4. Ποιοι θα είναι οι φετινοί ομιλητές;
- Κατερίνα Καραγιάννη – Αρχιτέκτονας και συν-ιδρύτρια των KKMK Architects
Διαβάστε περισσότερα, εδώ! - Μάρα Παπαβασιλείου – Αρχιτέκτονας και συν-ιδρύτρια των micromega
Διαβάστε περισσότερα, εδώ! - Aude Mazelin – Αρχιτέκτονας και Ιδρύτρια των Mykonos Architects
Διαβάστε περισσότερα, εδώ! - Chris Sharples – Ιδρυτικό μέλος SHoP Architects
Διαβάστε περισσότερα, εδώ!
- Anna Dyson – Hines Professor of Architecture at Yale University
- Beatriz Ramo -Ιδρύτρια και διευθύντρια των STAR Strategies + Architecture
Διαβάστε περισσότερα, εδώ!
- Julian Lipscombe – Διευθυντής των Bennetts Associates
Διαβάστε περισσότερα, εδώ!
- Ήβη Νανοπούλου – Αρχιτέκτονας – Διευθύντρια, TPA Architects
- Δημήτρης Πούλιος – Αρχιτέκτονας – Εταίρος, TPA Architects
Διαβάστε περισσότερα, εδώ!
- Ανδρέας Καραβάνας – Ανώτερος αρχιτέκτονας και επικεφαλής έργου, OMA
5. Ποιοι ομιλητές έρχονται, φέτος, από την Ελλάδα;
Από την Μύκονο έρχεται η Aude Mazelin, ιδρύτρια των Mykonos Architects. Με σπουδές στη Γαλλία και με διεθνή εμπειρία στην αρχιτεκτονική και το σχεδιασμό, η Aude ίδρυσε τους Mykonos Architects με όραμα να παρέχει εξατομικευμένες λύσεις προσαρμοσμένες στον μοναδικό τρόπο ζωής και τις ανάγκες κάθε πελάτη.
Η εταιρεία φημίζεται για την προσοχή της στη λεπτομέρεια, την καινοτόμο χρήση τοπικών υλικών και την έμφαση στη βιωσιμότητα, διασφαλίζοντας ότι κάθε έργο σέβεται την κληρονομιά του νησιού, προσφέροντας ταυτόχρονα σύγχρονη πολυτέλεια.
Από την Αθήνα έρχεται η Μάρα Παπαβασιλείου, συνιδρύτρια του γραφείου micromega. H Mάρα Παπαβασιλείου σπούδασε αρχιτεκτονική στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο στην Αθήνα και στην σχολή ENSAP Belleville στο Παρίσι, ενώ το 2011 πήγε με υποτροφία της Γαλλικής Πρεσβείας στο Παρίσι στο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα «Strategies Territoriales et Urbaines» της Sciences PO. Έχει εργαστεί στην Αθήνα και το Παρίσι σε γραφεία αρχιτεκτονικού ή και πολεοδομικού αντικειμένου. To 2016 ίδρυσε μαζί με τον Αλέξανδρο Ζώμα το γραφείο micromega.
Στο όνομα του γραφείου θέλησαν να εκφράσουν τον τρόπο με τον οποίο οι ίδιοι αντιλαμβάνονται την αρχιτεκτονική: ως ένα πεδίο όπου οι κλίμακες λαμβάνονται ταυτόχρονα υπόψη: από το «mega» επίπεδο της στρατηγικής μέχρι το «micro» επίπεδο της υλικότητας και της ανθρώπινης εμπειρίας.
Από την Αθήνα έρχεται επίσης η Κατερίνα Καραγιάννη, συνιδρύτρια του γραφείου KKMK. H Κατερίνα Καραγιάννη αποφοίτησε από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο το 2007 με δίπλωμα στην Αρχιτεκτονική και στη συνέχεια συνέχισε τις σπουδές της στο Ινστιτούτο Προηγμένης Αρχιτεκτονικής της Καταλονίας, από όπου αποφοίτησε το 2009 με μεταπτυχιακό δίπλωμα στην Αρχιτεκτονική και την Πολεοδομία.
Το 2017 ιδρύει μαζί με τη Μαρίνα Καραμάλη το αρχιτεκτονικό γραφείο ΚΚΜΚ.
Στόχος του γραφείου είναι να παρέχει αξιόλογες αρχιτεκτονικές λύσεις, οι οποίες σχεδιάζονται, αμφισβητούνται και δοκιμάζονται ως σύνολο. Κάθε πτυχή ενός κτιρίου συμβάλλει στη δημιουργία μοναδικών έργων.
H Ήβη Νανοπούλου και ο Δημήτρης Πούλιος, συνέταιροι του γραφείου TPA (Thymio Papayannis & Associates), με έδρα την Αθήνα θα συμμετάσχουν ως ομιλητές στην ημερίδα.
Με περισσότερα από εξήντα χρόνια εμπειρίας, η TPA (Thymio Papayannis & Associates), με έδρα την Αθήνα, είναι μία από τις παλαιότερες και μεγαλύτερες διεπιστημονικές εταιρείες συμβούλων στην Ελλάδα. Η TPA έχει μακρόχρονη παρουσία στην Ελλάδα και την Ανατολική Μεσόγειο, με μελέτες, προγράμματα και παρεμβάσεις στους τομείς του χωροταξικού σχεδιασμού, της περιβαλλοντικής προστασίας, της πολεοδομίας και του περιβάλλοντος, του τοπίου, των έργων ανάπλασης, καθώς και της σύγχρονης αρχιτεκτονικής δημιουργίας και κατασκευής, με έμφαση στις τουριστικές, υγειονομικές και αθλητικές εγκαταστάσεις.
6. Και ποιοι ομιλητές έρχονται φέτος από το εξωτερικό;
Από το Ρότερνταμ της Ολλανδίας έρχεται η Beatriz Ramo, συνιδρύτρια του αρχιτεκτονικού γραφείου STAR strategies + architecture. Η Beatriz Ramo (1979, Ισπανία) αποφοίτησε από την Τεχνική Σχολή Αρχιτεκτονικής της Βαλένθια – ETSAV, στην Ισπανία.
Το 2002 έλαβε υποτροφία για σπουδές στο Technische Universiteit του Eindhoven, μετακομίζοντας στις Κάτω Χώρες, όπου ζει έκτοτε. Κατά τη διάρκεια του 2003 και του 2004 η Beatriz Ramo εργάστηκε στο Γραφείο Μητροπολιτικής Αρχιτεκτονικής – OMA – στο Ρότερνταμ, όπου συμμετείχε – μεταξύ άλλων – στα έργα: CCTV – Κεντρική Τηλεόραση της Κίνας και TVCC – Πολιτιστικό Κέντρο Τηλεόρασης στο Πεκίνο, Wyly Theatre στο Ντάλας, στο διαγωνισμό Mercati Generali στη Ρώμη και στον διεθνή διαγωνισμό για το σιδηροδρομικό masterplan στο Logroño της Ισπανίας.
Από την Νέα Υόρκη έρχεται ο Chris Sharples, ιδρυτικός εταίρος των SHoP Architects, ενός αναγνωρισμένου αρχιτεκτονικού γραφείου γνωστού για την καινοτόμο και τεχνολογικά προσανατολισμένη προσέγγισή του.
Γνωστός για έργα όπως το Barclays Center και το 111 West 57th Street, ο Sharples έχει διαμορφώσει τον αρχιτεκτονικό διάλογο συνδυάζοντας την τεχνολογία αιχμής με τον τολμηρό σχεδιασμό.
Από το Λονδίνο έρχεται ο Julian Lipscombe, διευθυντής του γραφείου Bennetts Associates. Ο Julian Lipscombe βρίσκεται στο επίκεντρο της εξέλιξης της Bennetts Associates κατά τη διάρκεια των 32 ετών που εργάζεται στην εταιρεία.
Το πάθος του Julian είναι η δημιουργία χώρων, η ανθρώπινη αρχιτεκτονική και η επικοινωνία του σχεδιασμού στο ευρύ κοινό.
Από τo Ρότερνταμ της Ολλανδίας έρχεται ο Ανδρέας Καραβάνας, Senior Architect και Επικεφαλής Έργων στο Γραφείο Μητροπολιτικής Αρχιτεκτονικής (OMA) στο Ρότερνταμ, όπου διαχειρίζεται έργα διαφορετικής κλίμακας και πολυπλοκότητας.
7. Γιατί πρέπει να γνωρίσεις και να ακούσεις την Καθηγήτρια Αειφόρου Αρχιτεκτονικού Σχεδιασμού στη Σχολή Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Yale, Anna Dyson;
Η Anna Dyson είναι Hines Professor για τον αειφόρο αρχιτεκτονικό σχεδιασμό στο Πανεπιστήμιο Yale και καθηγήτρια στη Σχολή Περιβάλλοντος του Yale. Στο ερευνητικό της έργο διερωτάται για το πώς η πρακτική, η κουλτούρα και η παιδαγωγική της αρχιτεκτονικής μπορούν να αλλάξουν και να προσαρμοστούν στην σύγχρονη συνθήκη κλιματικής και οικολογική κρίσης.
Είναι η ιδρυτική διευθύντρια του Yale Center for Ecosystems + Architecture (CEA), η δράση του οποίου επικεντρώνεται στην ενσωμάτωση των συστημάτων ενέργειας, νερού και υλικών στον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό.
Η διεπιστημονική ομάδα του κέντρου ερευνά τις αλληλεπιδράσεις ανάμεσα σε φυτά, ζώα και περιβάλλον με σκοπό την ριζοσπαστική αλλαγή, προσαρμογή και μεταμόρφωση των τρόπων με τους οποίους ερμηνεύουμε, νοηματοδοτούμε και σχεδιάζουμε το δομημένο περιβάλλον.
Η Dyson έχει θεσπίσει ένα νέο μοντέλο για την αρχιτεκτονική έρευνα σε επίπεδο διδακτορικού στις Αρχιτεκτονικές Επιστήμες, το οποίο έχει λάβει πολλαπλές διακρίσεις για την παιδαγωγική του αξία, συμπεριλαμβανομένου του βραβείου για το πιο καινοτόμο ακαδημαϊκό πρόγραμμα από τον Association for Computer Aided Design in Architecture (ACADIA), καθώς και του Βραβείου Αριστείας από το United States Green Building Council (USGBC).
Η Dyson διευθύνει προγράμματα ερευνητικού σχεδιασμού (design research) τα οποία έχουν κερδίσει βραβεία από διάφορους φορείς, όπως το National Science Foundation (NSF), το US Department of Energy (DOE), η Environmental Protection Agency (EPA), το United Nations Environment Program (UNEP), το The New York City Dept of Design and Construction (NYC-DDC), οι οργανισμοί NYSERDA, NYSTAR, NEXUS, καθώς και από ιδιωτικούς χορηγούς όπως το Ίδρυμα Bill και Melinda Gates (BMGF), το Ίδρυμα Baruch, το Ίδρυμα του Σαν Φρανσίσκο και άλλους.
Η Anna Dyson, ως συμμετέχουσα σε ημερίδες και συνέδρια έχει μιλήσει για την ανάγκη επανανοηματοδότησης της αρχιτεκτονικής όσο και την ανάγκη ανοίγματος του αρχιτεκτονικού πεδίου σε διεπιστημονικές επαφές και συνέργειες. Το 2001 συνεργάστηκε με το MoMA με ένα οικολογικά ευαίσθητο έργο το οποίο μπλέκει τέχνη, θεωρία και έρευνα με τεχνικές διαδικασίες δημιουργίας.
8. Ποιους θα βραβεύσουν τα φετινά Lifetime Achievement Awards?
Κατά τη διάρκεια του ΕΣΩ 2025, η έβδομη απονομή των Βραβείων Συνολικής Προσφοράς Archisearch θα αναδείξει και θα τιμήσει το έργο και την προσωπικότητα των Μάνου Περράκη (Αρχιτέκτονας), Κώστα Τσόκλη (Καλλιτέχνης) και Ντίνας Βαΐου (Ομότιμη Καθηγήτρια, Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών, ΕΜΠ).
Τα βραβεία θα απονείμει ο Παναγιώτης Πάγκαλος – αρχιτέκτονας (Ph.D), καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής και καθηγητής με σύμβαση (Associated Educational Stuff) στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο.
Η Ντίνα Βαΐου, αρχιτεκτόνισσα, πολεοδόμος, καθηγήτριας, ερευνήτρια, συγγραφέας και δασκάλα, προσεγγίζοντας με ενσυναίσθηση και ιστορικό βάθος την έμφυλη διάσταση συγκρότησης του αστικού τοπίου, συνέδεσε την έννοια του χώρου με την δυναμική έννοια του φύλου στην Ελλάδα και ανέδειξε την αθέατη παρουσία και δράση των γυναικών.
Διαβάστε την συνέντευξη της Ντίνας Βαΐου, εδώ!
Ο αρχιτέκτονας Μάνος Περράκης ειδικεύτηκε στον σχεδιασμό χώρων θεάτρου διαμορφώνοντας τον τρόπο που βλέπουμε θεατρικές παραστάσεις στην Ελλάδα.
Διαβάστε την συνέντευξη του Μάνου Περράκη, εδώ!
Ο εικαστικός Κώστας Τσόκλης ενσωμάτωσε τα διδάγματα και τις τάσεις της ευρωπαϊκής τέχνης στο έργο του και έσπρωξε τα όρια της ζωγραφικής πέρα από το χρώμα, το πινέλο και τον καμβά εισάγωντας την έννοια της ζωντανής ζωγραφικής.
9. Ποιος διοργανώνει την ημερίδα ΕΣΩ;
Η ημερίδα ΕΣΩ πραγματοποιείται, ετήσια, με δημιουργία περιεχομένου από το περιοδικό Archisearch, σε διεύθυνση παραγωγής και καλλιτεχνική επιμέλεια από την Design Ambassador.
10. Που γίνεται η ημερίδα ΕΣΩ και που θα βρω εισιτήρια;
Κλείστε τώρα τα εισιτήριά σας για το ΕΣΩ 2025, εδώ!
Στοιχεία διοργάνωσης
Τίτλος ημερίδας ΕΣΩ 2025 – ΑΓΚΑΛΙΑΖΟΝΤΑΣ ΤΟ ΧΑΟΣ ΣΕ ΕΝΑ ΕΞΥΠΝΟ ΚΟΣΜΟ
Τυπολογία Συνέδριο, Ημερίδα Αρχιτεκτονικής & Σχεδιασμού
Τοποθεσία Αίθουσα Αλεξάνδρα Τριάντη, Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
Ημερομηνία Τετάρτη 7 Μάϊου 2025
Χορηγοί
ΠΛΑΤΙΝΕΝΙΟΣ ΧΟΡΗΓΟΣ ALUMIL
ΧΡΥΣΟΣ ΧΟΡΗΓΟΣ ORAMA MINIMAL FRAMES
ΑΡΓΥΡΟΣ ΧΟΡΗΓΟΣ EUROPA
ΧΑΛΚΙΝΟΣ ΧΟΡΗΓΟΣ INTERBETON
ΕΜERALD SPONSOR ELVIAL
SAPPHIRE SPONSOR VIMAR
DISTINCTIVE SPONSOR HERACLES
ΜΕΓΑΛΟΙ ΧΟΡΗΓΟΙ ISOMAT, NEOKEM, ΜΑRΜOURIS, SATO, GRUPPO CUCINE, SIFAKIS, ΚΥΠΡΙΩΤΗΣ, ΚΕΒΕ, RADOS, SOLOMON, AVE, CRYSTAL CONSTRUCTION, AHI CARRIER, VERTICAL, ARCHITEXTURE, NAFPLIOTIS, ETHIMO, URBI ET ORBI, MOLESKINE, STORMY SA
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΟΙ ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ THE DESIGN AMBASSADOR, STAGE DESIGN OFFICE, EVIN, SCENTLINQ PRO
ΧΟΡΗΓΟΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ & ΚΟΙΝΟΤΙΚΟΙ ΕΤΑΙΡΟΙ ARCHISEARCH, ARCHSTUDIES, ANDRO, FORTUNE GREECE, LIFO, OPEN HOUSE ATHENS, OZON MAGAZINE, THE GREEK FOUNDATION
ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΗΣ ΦΙΛΟΞΕΝΙΑΣ THE MODERNIST
COFFEE BREAK SPONSOR TAF
Δημιουργία Περιεχομένου & Χορηγός Επικοινωνίας Archisearch.gr
Διεύθυνση Παραγωγής & Καλλιτεχνική Επιμέλεια Design Ambassador
Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφθείτε την ανανεωμένη σελίδα του ΕΣΩ, εδώ!
READ ALSO: A House made of Colours: Casa do Castanheiro in Portugal | by Luppa Architects