Text by the office
⭐️ 100% Hotel Design Awards 2016 – The Winners ⭐️
Βραβεία: Καλύτερο Ξενοδοχείο Πόλης & Καλύτερο Hotel Lighting
Οι Elastic Architects ανέλαβαν την μελέτη επανάχρησης του κτηρίου γραφείων επί της οδού Πατριάρχου Ιωακείμ 36 στο Κολωνάκι, (άλλοτε γνωστό ως «Πολυκατοικία Ζ. Λορεντζάτου», του Αρχιτέκτονα Μ. Λαζαρίδη, κατασκευασμένο το έτος 1935) με σκοπό την μετατροπή του σε ξενοδοχείο. Πρόθεση του αρχιτεκτονικού σχεδιασμού υπήρξε η σηματοδότηση της ταυτότητας του έργου ως ξενοδοχείου, τόσο σε λειτουργικό όσο και σε αισθητικό επίπεδο.
Για τον σκοπό αυτόν, η διαμόρφωση της όψης αποτέλεσε προτεραιότητα. Με σεβασμό στις βασικές αρχές του αρχικού σχεδιασμού του κτιρίου, έγινε μια προσπάθεια ανάδειξης των μεσοπολεμικών στοιχείων του, με ένα σύγχρονο αρχιτεκτονικό λεξιλόγιο, ακολουθώντας ταυτόχρονα τη φιλοσοφία της COCO-MAT για φυσικά και οικολογικά υλικά. Η μορφολογία του υπάρχοντος κελύφους επαναδιατυπώνεται μέσα από μία νέα γραφή, επανεισάγοντας έτσι το κτίριο στον σύγχρονο αστικό ιστό. Για τη συνθετική προσέγγιση της όψης λαμβάνεται υπ’ όψιν η διατήρηση των κυρίαρχων αρχιτεκτονικών γνωρισμάτων, όπως το έρκερ και η μορφολογία των εξωστών, συνυφαίνοντας τα τρία βασικά επίπεδα που κυριαρχούν στο αρχικό κέλυφος.
Το πρώτο επίπεδο στο κέντρο της όψης,αποτελείται από το έρκερ και χαρακτηρίζεται από τα οριζόντια παράθυρα και την σκούρα γκρι, χρωματική του απόδοση. Το επίπεδο αυτό περιγράφεται από ένα δεύτερο που ορίζεται από την εξωτερική παρειά των εξωστών. Συρόμενες, ξύλινες περσίδες αναρτώνται από την πλάκα του εκάστοτε υπάρχοντος εξώστη, ακολουθώντας το περίγραμμά του.
Οι κινητές περσίδες εξυπηρετούν τη σκίαση των δωματίων ορίζοντας το βαθμό ιδιωτικότητάς τους. Αντίστοιχα στο πλαϊνό τμήμα του εξώστη στοιχίζονται σταθερές περσίδες, οι οποίες υπογραμμίζουν την αρχική, καμπύλη μορφή των εξωστών.
Το τρίτο επίπεδο της όψης σηματοδοτείται με ανοικτό γκρι χρωματισμό, δημιουργώντας ένα σκηνικό ανάδειξης των ανωτέρω επιπέδων. Στο προαναφερθέν επίπεδο αντιστοιχεί ο βασικός όγκος του κτιρίου, η στέψη του οποίου ολοκληρώνεται με την κατασκευή ενός πλαισίου, που αναπτύσσεται καθ’ ύψος και σε συνέχεια των πλαϊνών, εφαπτόμενων στα όρια του οικοπέδου, εξωτερικών τοίχων.
Το αποτέλεσμα της πλαισίωσης είναι η δημιουργία νέων αναλογιών στην όψη, με σκοπό την ανάδειξη των ξύλινων περσίδων των εξωστών. Σε ό,τι αφορά στο εσωτερικό του, αποξηλώθηκαν όλες σχεδόν οι εσωτερικές τοιχοποιίες αναδιαμορφώνοντας πλήρως τις κατόψεις. Η κατακόρυφη κίνηση πραγματοποιείται μέσω του κεντρικού κλιμακοστασίου και του ανελκυστήρα που διατηρούνται στην αρχική τους θέση ενώ προστέθηκε δεύτερος ανελκυστήρας για χρήση και εξυπηρέτηση των ΑμΕΑ.
Το ξενοδοχείο διαθέτει 39 δωμάτια, εκ των οποίων 29 είναι δίκλινα, 2 είναι τρίκλινα, 4 είναι μονόκλινα και 4 είναι σουίτες. Στην ισόγεια στάθμη βρίσκεται το lobby του ξενοδοχείου, καθώς και εκθεσιακός χώρος –κατάστημα πώλησης των προϊόντων της εταιρίας COCO-MAT.Η μελέτη της επανάχρησης άρχισε τον Ιούλιο του 2014 και τον Μάιο του 2015 ολοκληρώθηκε η ανακατασκευή του κτιρίου.Κατασκευαστής του έργου ήταν η εταιρία PAVILLEM, την αρχιτεκτονική μελέτη ανέλαβαν οι Elastic Architects, ενώ την διακοσμητική μελέτη η COCOMAT. Κύριοι προμηθευτές ξενοδοχειακού εξοπλισμού ήταν οι: ALMECO, PROLAT, HALO, HOUSE-Ε.Π.Ε., XENEX κ.α. Το κόστος ανήλθε περίπου στα 3εκ. ευρώ.
Μελέτη φωτισμού: L+DG Thomas Gravanis Lighting Architects
Εξωτερικός φωτισμός ανάδειξης
Η όλη στρατηγική του φωτισμού ακολουθεί τη γενικότερη φιλοσοφία του ξενοδοχείου για ήπια αντιμετώπιση με χρήση φωτιστικών νέας τεχνολογίας, χαμηλής κατανάλωσης και με ελάχιστη φωτιστική ρύπανση.Η στρατηγική του εξωτερικού φωτισμού χαρακτηρίζεται από την πρόθεση ανάδειξης των κύριων αρχιτεκτονικών στοιχείων του κτιρίου και συγκεκριμένα τα επάλληλα συρόμενα περσιδωτά πετάσματα πέντε ορόφους του ξενοδοχείου. Με αυτό τον τρόπο τονίζεται διακριτικά ο κτιριακός όγκος και ο αρχιτεκτονικός του χαρακτήρας.
Ο φωτισμός αυτών των στοιχείων επιτυγχάνεται με γραμμικά φωτιστικά χαμηλής κατανάλωσης, εσωτερικά στους εξώστες ώστε να μην αλλοιωθεί καθόλου η κτιριακή όψη από φωτιστικά καθώς και για την ευκολότερη συντήρησή τους. Τα φωτιστικά είναι ενσωματωμένα στην κατασκευή των περσίδων, για να μην εμποδίζουν τους φιλοξενούμενους και διαθέτουν ασύμμετρη δέσμη και αντιθαμβωτικά εξαρτήματα ώστε να μην εισέρχεται φως μέσα στα δωμάτια.
Ο φωτισμός της αυλής του εστιατορίου καθώς και ο γενικότερος εξωτερικός φωτισμός αποσκοπεί στην ανάδειξη αυτών των χώρων ως χώρων ηρεμίας και διακριτικής άνεσης ενώ ταυτόχρονα αποφεύγουμε τη φωτιστική όχληση των όμορων κτιρίων τα οποία έχουν χρήση αμιγώς κατοικίας. Για αυτό το λόγω αποφευχθήκαν φωτιστικά γενικού και διάχυτου φωτισμού και προτιμήθηκαν φωτιστικά ελεγχόμενης δέσμης για έμμεσο φωτισμό των χώρων με την ανάδειξη στοιχείων όπως διακοσμητική βλάστηση και ξύλινες επενδύσεις.
Εσωτερικός φωτισμός –Κοινόχρηστοι χώροι κίνησης, καθιστικού και εστίασης
Η στρατηγική φωτισμού για τους κοινόχρηστους χώρους του ξενοδοχείου συνίσταται από τρία βασικά στοιχεία. Την διακριτικότητα με φωτιστικά που εναρμονίζονται στα αρχιτεκτονικά στοιχεία ή κρύβονται ολοσχερώς, την δραματικότητα με την δημιουργία εντάσεων φωτισμού και την ανάδειξη συγκεκριμένων αρχιτεκτονικών στοιχείων,και τρίτον την ομοιόμορφη αισθητική με την επιλογή φωτιστικών που συμπληρώνουν και τονίζουν την εσωτερική αισθητική των χώρων. Ο φωτισμός των διαδρόμων των ορόφων ακολουθεί τις ιδέες της διακριτικότητας και δραματικότητας που διακατέχουν και το υπόλοιπο ξενοδοχείο.
Ο φωτισμός επιτυγχάνεται με κρυφό φωτισμό στο τελείωμα των ψευδοροφών που τονίζει την γραμμικότητα των διαδρόμων φωτίζοντας τους τοίχους και προσφέρει διακριτικό γενικό φωτισμό. Η λιτή αισθητική συμπληρώνεται και διανθίζεται με χωνευτά σποτ οροφής στενής δέσμης που τονίζουν με έντονη φωτεινότητα τις πόρτες των δωματίων. Επιπρόσθετα, χωνευτά σποτ οροφής τοποθετούνται σε σημεία όπου απαιτείται πρόσθετος φωτισμός. Στα κλιμακοστάσια, ο φωτισμός είναι ενσωματωμένος στο χειρολισθήρα . Σημαντική εξοικονόμηση ενέργειας επιτυγχάνεται με τη χρήση συστημάτων ανίχνευσης κίνησης το οποίο επιτρέπει την αύξηση της στάθμης φωτισμού σε υψηλότερο επίπεδο όταν ανιχνεύει κίνηση.
Εσωτερικός φωτισμός –Δωμάτια
Τα δωμάτια του ξενοδοχείου φωτίζονται με παρόμοια στρατηγική που ακολουθείται και στους κοινόχρηστους χώρους. Έμμεσος φωτισμός ψευδοροφής και ψευδότοιχου προσφέρει διακριτικό φωτισμό που ταιριάζει με την αισθητική της εσωτερικής διακόσμησης τόσο στο υπνοδωμάτιο όσο και στο λουτρό.
Ο φωτισμός συμπληρώνεται με χωνευτά σποτ οροφής λιτής αισθητικής χωρίς πλαίσιο στην είσοδο των δωματίων και ανάλογα φωτιστικά κατάλληλης στεγανότητας στο λουτρό, καθώς επίσης και με απλίκες εκατέρωθεν του κρεβατιού για φωτισμό διαβάσματος και επιπρόσθετα επιτραπέζια και επιδαπέδια φωτιστικά.
Επιπρόσθετος φωτισμός νυχτός επιτυγχάνεται με κρυφούς φωτισμούς κάτω από τα κομοδίνα και με χωνευτές απλίκες σε χαμηλό ύψος στο χώρο του λουτρού.Ιδιαίτερο χαρακτηριστικό των δωματίων είναι κρεμάστρες με το ενσωματωμένο φωτισμό που έχουν ταυτόχρονα ρόλο διακοσμητικό.
READ ALSO: CULTURAL CENTER IN STJØRDAL, NORWAY / REIULF RAMSTAD ARKITEKTER