Η αφήγηση της ιστορίας του συγκεκριμένου κτιρίου μας οδηγεί πίσω στον 19ο αιώνα. Mετά την πτώση του Ναπολέοντα το 1815, ο θείος του και καρδινάλιος Fesch, αρχιεπίσκοπος της Λυών αναγκάζεται να φύγει από τη Γαλλία και να αποσυρθεί στη Ρώμη. Στη θέση του, ο επίσκοπος Gaston de Pins διαχειρίζεται τη μητρόπολη στο όνομά του. Ο ίδιος, το 1824 προσκάλεσε πέντε αδελφές καλόγριες από τη Μονή του Αγίου Ιωσήφ να επισκεφτούν το χωριό Quillats στην περιοχή Castelnau de Brassac και να ιδρύσουν την Μονή της Oulias (Couvent d’ Oulias) κατασκευάζοντας το κτίριο που διατηρείται μέχρι σήμερα. H Μονή θα λειτουργήσει αρχικά σαν οικοτροφείο και σχολείο θηλέων.
Ο φέρων οργανισμός του κτιρίου είναι από λιθοδομή και ο φέρων οργανισμός της στέγης είναι από ξύλινα ζευκτά. Βασικό στοιχείο της αξίας του συνόλου είναι ο περιβάλλων χώρος καθώς και ο κήπος του κτίσματος με ιδιαίτερα ενδημικά είδη της πλούσιας χλωρίδας. Σε αυτόν περιλαμβάνεται και το επίσης διατηρητέο παρεκκλήσι με το όνομα: Notre Dame de L’immaculee Conception dite la Retonde D’ Oulias.
Η συνολική προσπάθεια αποκατάστασης, έχει γίνει προκειμένου το πέτρινο κέλυφος να αποκτήσει, στο μέγιστο δυνατό βαθμό, στατική επάρκεια και για το σκοπό αυτό έγινε προσεκτική επέμβαση, όπου απαιτήθηκε από την στατική μελέτη. Η τελευταία, λαμβάνοντας υπ’ όψιν τον ιδιαίτερο χαρακτήρα του κτιρίου, έχει αποσκοπήσει στην αποκατάσταση – ενίσχυση του φέροντος οργανισμού του, ώστε να μπορεί να παραλάβει με ασφάλεια τα αυξημένα φορτία που προκύπτουν από την νέα χρήση του κτιρίου (ξενοδοχείο+διαμερίσματα με κουζίνες και μπάνια) σε συνδυασμό με τους αυστηρούς ισχύοντες κανονισμούς .
Σε επίπεδο εσωτερικού σχεδιασμού είναι χαρακτηριστική η μετατροπή του χώρου της κεντρικής εκκλησίας της Μονής σε εστιατόριο. Δόθηκε έμφαση στην προσπάθεια επανάχρησης υλικών που είτε συλλέχθηκαν από τον ιδιοκτήτη (φωτιστικά σώματα, έππλα κ.α.) είτε έχοντας αποξηλωθεί από το κτίριο παρέμεναν αποθηκευμένα. Έτσι, ξύλινα δάπεδα μασίφ ξυλείας και σώματα καλοριφέρ θα επαναχρησιμοποιηθούν στις ίδιες ή σε νέες θέσεις.
Η όλη επέμβαση στηρίχθηκε κατά πολύ στην παραπάνω λογική του περιορισμού της χρήσης νέων πρώτων υλών (όσο αυτό είναι δυνατό) τόσο για μορφολογικούς όσο και για διαχειριστικούς και οικονομικούς λόγους. Υπήρξε δηλαδή κατά την διάρκεια εκπόνησης της μελέτης η λογική της ‘αποσυναρμολόγησης’ και μια οργανωμένη διαχείριση των υλικών προς απόρριψη αλλά και αυτών προς επαναχρησιμοποίηση σε μια γενικότερη περιβαλλοντική λογική σχεδιασμού.
Συμμετοχή στο διαγωνισμό στην κατηγορία: Ειδικό βραβείο για μη υλοποιημένο έργο
Έργο: Couvent D’Oulias Hotel – (Αποκατάσταση Διατηρητέου Κτιρίου & Επανασχεδιασμός Εσωτερικών και Εξωτερικών Χώρων)
Ιδιοκτήτης: Lifestyle publishing SA
Περιοχή: Brassac – France
Αρχιτεκτονική μελέτη: Studionoh (Δημήτρης Παύλου, Τάσος Κοσμάς)
Ομάδα μελέτης: Νάνσυ Αντωνίου, Κατερίνα Ορφανουδάκη, Άγγελος Ανδρέου, Μάχη Ανδρέου
Στατική μελέτη: Στέφανος Αναστασόπουλος
Μηχανολογική μελέτη: Τάσος Στάθης
FF&E consulting: BOX Architects (Sonia Savurdic, Kώστας Τσερεγκούνης)
Project Management / Greece :Παναγιώτης Αυγερινός
Χρόνος μελέτης: 2014-2015
READ ALSO: HEX-HABITAT: A MODULAR INTEGRATED BUILDING SYSTEM ADAPTED TO COMMUNAL BUILDING PRACTICES