1ο Βραβείο για τη Φοιτήτρια του ΑΠΘ Δανάη Τουρσόγλου-Παπαλεξανδρίδου στον Διεθνή Διαγωνισμό "Unbuilt Visions 2016"

Το πρώτο Βραβείο (Grand Prize) στον Διεθνή Διαγωνισμό “Unbuilt Visions 2016” που πραγματοποιήθηκε στη Νέα Υόρκη, στις 23/3/2017, κέρδισε η φοιτήτρια του Τμήματος Αρχιτεκτόνων του ΑΠΘ, Δανάη Τουρσόγλου-Παπαλεξανδρίδου για τη διπλωματική της εργασία, με τίτλο «Αφηγηματικές Μεταβάσεις».

Η διπλωματική εργασία εκπονήθηκε, το 2016, στο Τμήμα Αρχιτεκτόνων του ΑΠΘ, υπό την επίβλεψη της Καθηγήτριας Αρχιτεκτονικής του ΑΠΘ, Μαρίας Βογιατζάκη. Ο Διεθνής Διαγωνισμός διοργανώθηκε από τον Οργανισμό «D3 space» που ιδρύθηκε το 2008, με στόχο να εγείρει αρχιτεκτονικό διάλογο εκτός γεωγραφικών, ιδεολογικών ορίων και εξειδικεύσεων και να προωθεί νέες οπτικές στη σύγχρονη τέχνη, την αρχιτεκτονική και τον σχεδιασμό προσφέροντας ευκαιρίες ανάδειξης αλλά και υλικό για ανερχόμενους καλλιτέχνες, αρχιτέκτονες, σχεδιαστές κ.α.

ΑΠΘ, Δανάη Τουρσόγλου-Παπαλεξανδρίδου, διάκριση, αρχιτέκτονας, αρχιτεκτονική, φοιτήτρια, βραβείο, διπλωματική, εργασία
ΜΕ ΣΚΟΠΟ ΤΗ ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΗ ΤΩΝ ΜΕΤΑΒΑΤΙΚΩΝ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΜΕΛΕΤΗΘΗΚΕ Η ΣΤΑΘΜΗ ΤΟΥ
ΠΟΤΑΜΟΥ ΕΝΤΟΣ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΩΝ ΣΤΙΓΜΙΟΤΥΠΩΝ ΑΠΟ ΜΑΡΤΥΡΙΕΣ ΚΑΙ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ ΑΡΧΕΙΑ, ΟΙ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΕΙΣ
ΤΩΝ ΠΛΗΘΥΣΜΩΝ ΣΕ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΕΣ ΧΡΟΝΙΚΕΣ ΣΤΙΓΜΕΣ ΚΑΙ Η ΜΕΤΑΒΟΛΕΣ ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΤΟ ΦΥΣΙΚΟ ΚΑΙ
ΤΕΧΝΗΤΟ ΤΟΠΙΟ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ.

Θέτοντας ως σημείο εκκίνησης τη μετανάστευση, η εργασία προτείνει ότι «υπάρχοντας σε συμπάθεια (συν-πάθεια) με την ανθρώπινη δραστηριότητα και τις μεταβολές των φυσικών και τεχνητών στοιχείων, θα μπορούσε να προκύψει ένα νέο είδος εδάφους, ατέρμονα μεταλλασσόμενου. Η διαφυγή προς μία γη ικανή να λειτουργήσει υποστηρικτικά σε κάθε είδους δραστηριότητας είναι ικανή να συμβάλει στην απελευθέρωση από κάθε ορισμένο όριο. Ως περιοχή επιλέχθηκε αυτή μεταξύ της Ορεστιάδας και του ποταμού Έβρου. Ο ποταμός Έβρος αναλύεται ως στοιχείο που είτε διαχωρίζει είτε συνδέει την Ελλάδα με την Τουρκία.

ΑΠΘ, Δανάη Τουρσόγλου-Παπαλεξανδρίδου, διάκριση, αρχιτέκτονας, αρχιτεκτονική, φοιτήτρια, βραβείο, διπλωματική, εργασία
ΜΕ ΤΗ ΜΕΤΑΒΟΛΗ ΤΗΣ ΣΤΑΘΜΗΣ ΤΟΥ ΠΟΤΑΜΟΥ ΚΑΙ ΤΑ ΦΕΡΟΝΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΟ ΣΥΝΟΡΟ ΜΕΤΑΤΟΠΙΖΕΤΑΙ.
ΣΥΝΕΠΩΣ, ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΠΟΥ Η ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΑΝΑΔΥΕΤΑΙ Η ΚΑΤΑΛΗΓΕΙ ΕΝΤΟΣ ΤΟΥ ΥΓΡΟΥ
ΣΤΟΙΧΕΙΟΥ ΟΤΑΝ ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ ΕΙΝΑΙ ΒΑΤΟ, ΣΤΑΔΙΑΚΑ ΑΝΥΨΩΝΕΤΑΙ ΚΑΙ ΤΕΙΝΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΕΙ ΤΗ
ΣΥΝΟΡΙΟΓΡΑΜΜΗ ΣΕ ΑΝΑΜΟΝΗ ΕΝΟΣ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΟΥ ΣΤΟΙΧΕΙΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΛΛΗ ΟΧΘΗ. ΠΑΡΑΛΛΗΛΑ, ΣΤΗΝ
ΕΠΑΦΗ ΤΗΣ ΜΕ ΤΗΝ ΠΟΛΗ, Η ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΖΕΙ ΠΑΡΑΣΙΤΙΚΑ ΤΟ ΔΟΜΗΜΕΝΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ
ΚΑΛΩΝΤΑΣ ΤΟΥΣ ΚΑΤΟΙΚΟΥΣ ΝΑ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΟΥΝ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ.

Η διπλωματική εργασία στηρίχθηκε στο υπόβαθρο που δημιουργήθηκε από τη θεωρητική έρευνα της φοιτήτριας στην ερευνητική της εργασία ‘ROBO[ECO]LOGY: Συναθροίσεις μιας Αναδυόμενης Οικολογίας’. Στο θεωρητικό αυτό έργο τέθηκαν ερωτήματα και έγιναν φιλοσοφικές αναζητήσεις πάνω στον αντίκτυπο της τεχνολογικής εξέλιξης στην αρχιτεκτονική, απομακρύνοντας τον από τη μοναδική χρήση του στη δημιουργία καινοτόμων μορφών και κατασκευών, προς την επαύξηση της ύλης και υφιστάμενων φυσικών και κοινωνικών δομών. Αμφισβητήθηκαν παράλληλα τα τεχνητά όρια μεταξύ ανθρώπινου και μη-ανθρώπινου, φυσικού και τεχνητού, σταθερού και νομαδικού».

ΑΠΘ, Δανάη Τουρσόγλου-Παπαλεξανδρίδου, διάκριση, αρχιτέκτονας, αρχιτεκτονική, φοιτήτρια, βραβείο, διπλωματική, εργασία
Η ΧΡΟΝΙΚΗ ΜΕΤΑΒΟΛΗ ΑΝΤΙΚΑΤΟΠΤΡΙΖΕΤΑΙ ΣΤΙΣ ΦΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΥΛΙΚΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΣΤΗ ΜΙΚΡΟΔΟΜΗ ΤΗΣ. ΤΟ
ΦΥΣΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΕΝΙΣΧΥΕΤΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΔΟΜΗΣΕΙ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΚΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΑΡΞΗ ΤΟΥ ΥΓΡΟΥ ΣΤΟΙΧΕΙΟ ΑΝΑΓΕΝΝΑ
ΤΟΥΣ ΜΥΚΗΤΕΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΟΠΟΙΟΥΣ ΠΡΟΗΛΘΕ ΚΑΙ ΕΠΟΙΚΙΖΕΤΑΙ ΤΟΠΙΚΑ ΜΕ ΑΥΤΟΥΣ. ΣΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ
ΠΡΟΚΑΛΕΙΤΑΙ ΣΤΑΔΙΑΚΗ ΜΕΤΑΒΟΛΗ ΤΗΣ ΣΥΣΤΑΣΗΣ ΤΟΥ ΕΩΣ ΟΤΟΥ ΝΑ ΒΙΟΔΙΑΣΠΑΣΤΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΠΑΨΕΙ ΝΑ
ΥΠΑΡΧΕΙ.

Η φοιτήτρια του Τμήματος Αρχιτεκτόνων του ΑΠΘ, Δανάη Τουρσόγλου – Παπαλεξανδρίδου αναφέρει ότι «Επικαλούμενοι τη νέα θεώρηση των πραγμάτων, θα παρατηρούσαμε ότι η αρχιτεκτονική καλείται πλέον να υπερβεί και αυτή τα όριά της και να διερευνήσει, να πειραματιστεί και να λάβει ενεργό θέση στο αναδυόμενο αποτέλεσμα των συναθροίσεων.

Οι μεταβολές που προκαλούνται τόσο σε υλικά συστήματα όσο και άυλα όπως ο πολιτισμός, η συνείδηση, οι κοινωνίες, με τη σειρά τους αποτελούν υποκείμενο εξωτερικών σχέσεων. Για να αντιληφθούμε την εποχή μας, καθίσταται αναγκαίο να αντιληφθούμε αυτή την πολυπλοκότητα, και αυτό που διαχωρίζει αυτή τη στιγμή της πολυπλοκότητας, που δεν είναι η αλλαγή αυτή καθεαυτή αλλά η επιτάχυνση και η τάξη της αλλαγής».

Η διακριθείσα εργασία παρουσιάστηκε σε Διεθνές Συνέδριο στη Λουμπλιάνα της Σλοβενίας, μέσω της πλατφόρμας «Future Architecture» και θα εκτεθεί στο Σαράγιεβο στο πλαίσιο του Διεθνούς Συνεδρίου «Days of Architecture 2017» που θα πραγματοποιηθεί στις 5-13/5/2017.
Περισσότερες πληροφορίες για τον διαγωνισμό: www.d3space.org/unbuiltvisions


RELATED ARTICLES