Το Portfolio είναι μια από τις πολλαπλές “ταυτότητες” ενός αρχιτέκτονα. Tο Archisearch & η Design Ambassador για τέταρτη συνεχή χρονιά διοργάνωσαν την δράση Αrchisearch Portfolio Reviews, σκοπός της οποίας είναι η υποστήριξη των νέων αρχιτεκτόνων στο ξεκίνημά τους, αλλά και η γνωριμία και επαφή μεταξύ αρχιτεκτόνων διαφορετικών γενεών και βελινεκούς. Η φετινή δράση ολοκληρώθηκε με την συμμετοχή περισσότερων από 90 νέων αρχιτεκτόνων και περισσότερων από 70 διακεκριμένων επαγγελματιών. 

Το portfolio είναι μια συλλογή έργων, μια επιμελημένη παρουσίαση κάποιων σημείων της προσωπικής, ακαδημαϊκής και επαγγελματικής μας πορείας και μια απόδοση των ενδιαφερόντων και των θέσεών μας, αρχιτεκτονικών και μη. 

“Το πιο σημαντικο πράγμα είναι να δείχνεις τη δυνατότητά σου να εξελιχθείς. Μέσα από το κάθε έργο έχεις δείξει ότι μπορείς να μάθεις, να πάρεις τη γνώση και να την πας παρακάτω. Το δεύτερο είναι μία αίσθηση αισθητικής. Αν κάποιος έχει μία καλή κρίση στο τι φαίνεται κατάλληλο και τι όχι. Αισθητική είναι αν κάτι ταιριάζει με κάτι άλλο κι όχι αν είναι όμορφο ή άσχημο.”
Καραμπατάκης Κωνσταντίνος, K-STUDIO

K-STUDIO & MONOGON | MANNA ARCADIA | PHOTO: ANASANTL

“Είναι σημαντικό να μπορεί κάποιος/α  να καταλάβει τι είναι αυτό που θα αναδείξει το project, τι θα τον βοηθήσει να πει την ιστορία του.”
– Παπαφίγκου Μαρία, OOAK Architects

OOAK ARCHITECTS | OLIV

“Είναι πάρα πολύ σημαντικό, μετά από το ύφος, να καταλαβαίνεις ότι ο συγκεκριμένος άνθρωπος, (…) είναι ανοιχτός να μάθει νέα πράγματα και να μοιραστεί τις δυνατότητές του. Δηλαδή ένα portfolio που μπορεί να είναι εξαιρετικό αλλά άκαμπτο (…) συνήθως δεν είναι πολύ ελκυστικό ούτε για επαγγελματική, ούτε για ακαδημαϊκή χρήση.” – Πάνος Δραγώνας

EXHIBITION TOMORROWS-FR: FICTIONS SPÉCULATIVES POUR L’AVENIR MÉDITERRANÉEN

Σε συνέχεια της δράσης, οι συμμετέχοντες/ουσες μοιράζονται με το Archisearch, μερικά από τα σχόλια-tips που τους έδωσαν οι reviewers των Portfolio τους.

Συνέπεια στη δομή, προσαρμογή του υλικού ανάλογα με τον φορέα στο οποίο απευθύνεται ο κάθε υποψήφιος, επιλογή δυνατών εικόνων και επιμέλεια του concept είναι στρατηγικές που βοηθούν στην ορθή παρουσίαση των έργων και της εμπειρίας. Η περιεκτικότητα του portfolio, η αρίθμηση των σελίδων, η σειρά των έργων και οι συνοπτικές περιγραφές βοηθούν στην κατανόηση. 

Η απλοποίηση σύνθετων εννοιών επιτρέπει στους αναγνώστες του portfolio να καλύψουν το ‘κενό’ με τη φαντασία τους. Αντί της προσπάθειας για συμπίεση όλου του έργου σε λίγες σελίδες, είναι σημαντική η ύπαρξη ενός ‘μυστηρίου’. 

“Η Μυρτώ Κιούρτη, αρχιτεκτόνισσα και ιδρύτρια του γραφείου Myrto Kiourti, μου υπενθύμισε πως το portfolio είναι ο τρόπος με τον οποίο συστήνεσαι. Πρωτεύουσα σημασία έχει η δουλειά μας και η παρουσίασή της να μας αντιπροσωπεύει.” σημείωσε συμμετέχουσα της δράσης. 

MYRTO KIOURTI | FLYING_BOX | PHOTO: YIORGOS SFAKIANAKIS

“Θα πρέπει όλο το το portfolio να δένει και να έχει μία σταθερή ροή, να είναι μια καλοσχεδιασμένη παρουσίαση του εαυτού σου.” Μάρα Παπαβασιλείου / ΜΙCROMEGA

MICROMEGA | ΣΥΝΘΕΣΗ ΕΠΙΠΕΔΩΝ – ΑΝΑΚΑΙΝΙΣΗ ΜΟΝΟΚΑΤΟΙΚΙΑΣ ΣΤΗ ΓΛΥΦΑΔΑ | PHOTO: ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΦΑΚΙΑΝΑΚΗΣ

Οπτική ταυτότητα & Γραφιστική 

“Έναντι μιας αναλυτικής παρουσίασης ολόκληρου του έργου, να τονιστεί το πιο εντυπωσιακό και αντιπροσωπευτικό σημείο του.” Γεωργαντζής Τάσος & Τσαυτάρη Μαρία / Urban Soul Project

URBAN SOUL PROJECT | ROOFTOP 360° | PHOTO: VANGELIS PATERAKIS STUDIO

Για έναν νέο αρχιτέκτονα, ο οποίος θα αναζητήσει μια θέση Junior Architect, είναι πολύ σημαντική η ακαδημαϊκή του δουλειά. Ο Δημήτρης Μουστρούφης, αρχιτέκτονας και μέλος του γραφείου Moustroufis Architects, έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στη συνοχή του portfolio, το οποίο θεωρεί ότι πρέπει να αποτελεί ένα ενιαίο και συνεκτικό αισθητικά σύνολο, αντικατοπτρίζοντας τόσο τον χαρακτήρα όσο και τις δεξιότητες του υποψηφίου. 

MOUSTROUFIS ARCHITECTS | NORTH LODGE IN MOUNT PARNASSUS

“Ο Τσιλιάκος Μάριος, αρχιτέκτονας και μέλος των Foster and Partners, μου πρότεινε μέσα για να εμπλουτίσω κάποια project, παρουσιάζοντας περισσότερο τη σχεδιαστική διαδικασία και όχι μόνο το τελικό αποτέλεσμα” σημειώνει συμμετέχοντας. 

FOSTER & PARTNERS | DY PATIL UNIVERSITY CENTRE OF EXCELLENCE

“Ο Βίκτωρ Γκουντάρας, art director και συνιδρυτής των Studio Hervik, μου έδωσε ενδιαφέρουσες συμβουλές όσον αφορά τις διαστάσεις του portfolio για την καλύτερη προσαρμογή του στο κινητό αλλά και στην οθόνη του υπολογιστή.”

HERVIK CALENDAR, 2023

Λόγος και Κείμενο

Κάθε portfolio διακρίνεται για την οπτική του ταυτότητα και τις γραφιστικές επιλογές του. Ωστόσο “ο γραπτός λόγος είναι εξίσου σημαντικός με τα σχέδια”. Η χρήση του κειμένου μπορεί να γίνει με πολλούς διαφορετικούς τρόπους, τόνισε η Λυδία Ξυνογαλά, αρχιτέκτονας και ιδρύτρια του γραφείου ALOS, αλλάζοντας για παράδειγμα μέγεθος ή χρώμα γραμματοσειράς, τονίζοντας σημεία ή φράσεις (πχ με πιο έντονα ή πλάγια γράμματα) και διαφοροποιώντας τον σκοπό του κάθε λεκτικού (πχ τίτλοι, περιγραφές, διαγράμματα). 

ALOS | FUTURE FOSSILS

Η Άννα Βασιλείου, αρχιτέκτονας και μέλος του γραφείου Touloukian Touloukian Inc., επισήμανε πως “είναι πολύ σημαντική η οπτικοποίηση και η ιεράρχηση της πληροφορίας αλλά και η επιλογή των λέξεων έτσι ώστε να φαίνεται ο ενεργητικός μας ρόλος στα project που συμμετέχουμε.” Ταυτόχρονα, η επισήμανση της συνεισφοράς μας σε κάθε ομαδικό έργο βοηθάει τον αναγνώστη του portfolio στην καλύτερη κατανόηση των ενδιαφερόντων και δεξιοτήτων μας. 

TOULOUKIAN TOULOUKIAN INC. | 199 BOYLSTON STREET RESIDENCES

Ωστόσο η λεκτική παρουσίαση των έργων πρέπει να είναι σύντομη και περιεκτική. 

“Όταν μας στέλνουν ένα portfolio σίγουρα ένα πρώτο πράγμα που βλέπουμε είναι το ίδιο το κείμενο, δηλαδή πώς γράφει ο άλλος, πώς αναφέρεται και τι αναφέρει μέσα στο κείμενo.” / Αλέξανδρος Ζώμας , ΜΙCROMEGA

Επιλογή έργων & Περιεχόμενο

Έμφαση επίσης πρέπει να δίνεται στην επιλογή των κατάλληλων έργων και την ιεράρχηση αυτών. Ανάλογα τον φορέα στον οποίο επιλέγει ο καθένας/η καθεμία να απευθυνθεί, η σειρά ή η έκταση παρουσίασης των έργων μπορεί να παραλλάσσεται. Η Μαρία Δέδα, αρχιτέκτων και ιδρύτρια του γραφείου Deda & Architects, μίλησε για την σημασία της εναλλαγής έργων αρχιτεκτονικής και αστικού σχεδιασμού.

DEDA AND ARCHITECTS | THE WINGS – VERANZEROU OFFICE BUILDING | PHOTO: SPYROS HOUND

Από άλλους/άλλες reviewers επισημάνθηκε επίσης πως “χρειάζεται ισορροπία ως προς τις κλίμακες των έργων που παρουσιάζονται σε ένα portfolio προκειμένου να φανεί πως το άτομο έχει γνώση του αρχιτεκτονικού σχεδιασμού σε όλες τις κλίμακες και μεγέθη. Προτάθηκε ακόμη η ταξινόμηση των έργων με κριτήριο την σχεδιαστική προσέγγιση και όχι με χρονολογική σειρά. 

HIBOUX | HOUSE IN MANI

Η ισορροπία μεταξύ θεωρητικών και σχεδιαστικών, ακαδημαϊκών και επαγγελματικών, αρχιτεκτονικών, εικαστικών και καλλιτεχνικών έργων και πειραματισμών μπορεί να μεταφέρει στον αναγνώστη ενός portfolio τις πολλαπλές πλευρές της εμπειρίας και των ενδιαφερόντων του καθενός/της καθεμιάς. 

“Μην διστάσετε ή ντραπείτε να δείξετε και να συζητήσετε συνεργασίες και έργα του παρελθόντος που μπορεί να μην σας ικανοποιούν τώρα. Είναι και αυτά μέρος της πορείας σας.” Θεοδωρόπουλος Δημήτρης / HIBOUX

HIBOUX | HOUSE IN MANI

Η Νατάσα Γούναρη, HR assistant του γραφείου Block 722 Architects, συνομιλώντας με συμμετέχουσα της φετινής δράσης, τόνισε πως θεωρεί σημαντικό, πέρα από την αρχιτεκτονική να παρουσιάζονται και δείγματα από σχέδια (σκίτσα, διαγράμματα) γιατί αναδεικνύουν μια ακόμα πλευρά της προσωπικότητας της υποψήφιας. 

BLOCK 722 ARCHITECTS | MERAVIGLIA PREVEZA SLOW LIVING | PHOTO: SPYROS HOUND

Οι reviewers από την πλευρά τους μοιράστηκαν επίσης μια αποτίμηση της φετινής δράσης. 

“Το Archisearch Portfolio Reviews είναι μια καλά αναπτυγμένη και λαμπρή πρωτοβουλία με θεμελιώδη και απτή συνεισφορά στην ευρύτερη κοινότητα φοιτητών αρχιτεκτονικής, ακαδημαϊκών και επαγγελματιών. Οι νέοι αρχιτέκτονες-συμμετέχοντες έδειξαν μια υψηλής ποιότητας βάση γνώσεων σχεδιασμού και μια πολλά υποσχόμενη δουλειά πλαισιωμένη από τα όνειρα και τις ανησυχίες τους για την αρχιτεκτονική βιομηχανία και τα όριά της.” / Άννα Βασιλείου, αρχιτέκτονας και μέλος του γραφείου Touloukian Touloukian Inc.

TOULOUKIAN TOULOUKIAN INC. | FARNHAM-CONNOLLY STATE PARK PAVILION

Η δράση δίνει ένα ασφαλές πλαίσιο δοκιμής της παρουσίασης του έργου των νεότερων, ανοίγοντας το σε σχολιασμό από τρίτους εκτός της ακαδημαϊκής του μήτρας αλλά και χωρίς να διακυβεύονται άγχη πρόσληψης.

“Ολοκληρώνοντας τις συναντήσεις με τέσσερις νεότερους συναδέλφους, θέλω να ευχαριστήσω για την ευκαιρία αυτής της ανταλλαγής την οποία βλέπω επωφελή και προς τις δυο κατευθύνσεις. Δίνει ένα ασφαλές πλαίσιο δοκιμής της παρουσίασης του έργου των νεότερων, ανοίγοντας το σε σχολιασμό από τρίτους εκτός της ακαδημαϊκής του μήτρας αλλά και χωρίς να διακυβεύονται άγχη πρόσληψης. Από τη δική μου μεριά αντίστοιχα δίνει τη δυνατότητα ανακάλυψης πρωτότυπου έργου, διαλόγου για την αρχιτεκτονική με νεότερα άτομα έξω από τη φούσκα της γενιάς και ενδυναμωτικού μοιράσματος μαζί τους. Στη συγκεκριμένες συναντήσεις συνομίλησα με δυο κορίτσια και δύο αγόρια το καθένα με εξαιρετικά διαφορετική και συγκροτημένη γλώσσα που μου έδωσε υλικό και για τη δική μου εξέλιξη.” / Δημήτρης Θεοδωρόπουλος, αρχιτέκτονας, συνιδρυτής των HIBOUX

HIBOUX | TRAGATA IN KORIANI FARM

“Η γνώμη μου είναι ότι τα Archisearch Portfolio Reviews αποτελούν μία πολύ σημαντική διαδικασία από την οποία οι εκκολαπτόμενοι αρχιτέκτονες αντλούν εξαιρετικό feedback σε σχέση με τη δουλειά τους και το πως παρουσιάζονται στην αγορά. Feedback που προέρχεται από πολύ αξιόλογα άτομα του σύγχρονου αρχιτεκτονικού γίγνεσθαι. Ταυτόχρονα παίρνουν μία ουσιαστική γεύση του πως σκέπτεται ο δυνητικός τους εργοδότης και με ποιο τρόπο σκανάρει τα βιογραφικά και portfolios. Κάτι αντίστοιχο δεν υπήρχε όταν ήμουν εγώ νέος … Θα έκανα τα πάντα για να περιληφθώ στη λίστα των candidates. Μάλιστα θα συμμετείχα σταθερά για τουλάχιστον 3-4 χρόνια μέχρι ότου να ωριμάσει το portfolio μου αρκετά και να έχω μιλήσει με αρκετούς και διαφορετικούς αρχιτέκτονες. / Γιώργος Σίνας, αρχιτέκτονας και ιδρυτής του γραφείου Sinas Architects.

XEROLITHI | SINAS ARCHITECTS | PHOTO: YIORGOS KORDAKIS

Ένας καλά δομημένος και ευανάγνωστος αριθμός πληροφοριών μπορεί πραγματικά να διακρίνει κάποιον ανάμεσα στους υποψηφίους. Να υπάρχουν μικρότερες περιγραφές και βασικές πληροφορίες. Αυτό δεν βοηθά μόνο την πληροφορία να παραμένει στο μυαλό, αλλά δίνει περισσότερες πληροφορίες για τις δεξιότητες του υποψηφίου. 

“Η θετική ανταπόκριση που λαμβάνουν οι νέοι αρχιτέκτονες από αυτήν την ενέργεια αποτελεί πηγή έμπνευσης και ενθάρρυνσης για τη δημιουργική τους ανάπτυξη. Μέσα από αυτές τις συναντήσεις, ενισχύουν την αυτοπεποίθησή τους καθώς και ανοίγουν νέους ορίζοντες. Η δράση αυτή δίνει στους νέους αρχιτέκτονες την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με την αρχιτεκτονική σε περισσότερο επαγγελματικό επίπεδο. (…) Συγκεκριμένα αντιληφθήκαμε την ανάγκη για συνεχή εξέλιξη στα νέα αρχιτεκτονικά ψηφιακά εργαλεία-προγράμματα που βοηθούν στην καλύτερη υλοποίηση και αντίληψη του έργου, στον βιοκλιματικό σχεδιασμό και την κατασκευή με φιλικά προς το περιβάλλον υλικά, στην σημασία του εύστοχου και ευδιάκριτου βιογραφικού/portfolio. Ένας καλά δομημένος και ευανάγνωστος αριθμός πληροφοριών μπορεί πραγματικά να διακρίνει κάποιον ανάμεσα στους υποψηφίους. Να υπάρχουν μικρότερες περιγραφές και βασικές πληροφορίες. Αυτό δεν βοηθά μόνο την πληροφορία να παραμένει στο μυαλό, αλλά δίνει περισσότερες πληροφορίες για τις δεξιότητες του υποψηφίου.” / Νατάσα Γούναρη, HR assistant του γραφείου Block 722 Architects.

BLOCK 722 ARCHITECTS | MERAVIGLIA PREVEZA SLOW LIVING | PHOTO: SPYROS HOUND

Οι δράσεις των Archisearch Portfolio Reviews, εντάσσονται στο πλαίσιο μιας ευρύτερης πρωτοβουλίας του Archisearch.gr και της Design Ambassador, το Archisearch Career Days, για την προβολή του κλάδου της αρχιτεκτονικής και της δυναμικής των νέων αρχιτεκτόνων. Περισσότεροι από 500 συμμετέχοντες δέχθηκαν συμβουλευτική καθοδήγηση σχετικά με το portfolios τους και την επαγγελματική τους πορεία από περισσότερους από συνολικά 90 έμπειρους επαγγελματίες και ακαδημαϊκούς αρχιτέκτονες και καλλιτέχνες. 

Στα πλαίσια των Archisearch Career Days και των Archisearch Portfolio Reviews, ο Βασίλης Μπαρτζώκας, ιδρυτής του Archisearch.gr & της Design Ambassador, φιλοξενεί καταξιωμένους αρχιτέκτονες για να αφηγηθούν τη διαδρομή τους και τις εμπειρίες τους και να προσφέρουν χρήσιμες συμβουλές στους νέους αρχιτέκτονες. Τα Archisearch Talks έχουν ήδη καταφέρει να βρεθούν στην 4η θέση στο ελληνικό τοπ 20 των Podcast Charts του Spotify! Ακούστε τα στο Spotify, στα Google Podcasts, Apple Podcasts και σε άλλες διαθέσιμες πλατφόρμες.  Archisearch Talks Podcasts

Curation and Program Management: The Design Ambassador
Brand Identity created: Cursor Design Studio


RELATED ARTICLES