ATHENS MEETINGS 2022_Ποιος σχεδιάζει την Αθήνα; | Όσα συνέβησαν

Το Archisearch.gr παρεβρέθηκε στην πρώτη δημόσια συζήτηση με θέμα “Ποιος σχεδιαζει την Αθήνα;”, στο πλαίσιο των Athens meetings 2022 που συνδιοργανωνουν τo Ίδρυμα Schwarz και η Γεννάδειος Βιβλιοθήκη της Αμερικανικής Σχολής Κλασικών Σπουδών στην Αθήνα
Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στις 23 Φεβρουαρίου 2022, στο Cotsen Hall της Γενναδείου Βιβλιοθήκης. 
Με τα εξής κεντρικά ερωτήματα: Σχεδιάζεται η Αθήνα; Τι σχεδιάζεται στην Αθήνα; Ποιες είναι οι προτεραιότητες; Ποιοι είναι οι διατυπωμένοι στόχοι; Υπάρχει σήμερα «ένα όραμα για την Αθήνα»; τη συζήτηση συντονιζε ο Ανδρέας Γιακουμακάτος.

Την εκδήλωση άνοιξε και καλωσόρισε η Μαρία Γεωργοπούλου, διευθύντρια της Γενναδείου Βιβλιοθήκης. Στη συνέχεια, το λόγο πήρε ο συντονιστής, Ανδρέας Γιακουμακάτος, καθηγητής Αρχιτεκτονικής στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών, ο οποίος μίλησε για την Αθήνα, ως μία πόλη με εξαιρετική προοπτική, όπου συμβαίνουν πολλά αλλά συζητούνται λίγο.

© ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΙΧΑΛΑΚΗΣ_SCHWARZ FOUNDATION

Φωτογραφία: Ανδρέας Γιακουμακάτος, καθηγητής Αρχιτεκτονικής στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών

Ενώ αναφέρει πως η συζήτηση είναι σημαντική, καθώς δίνεται η δυνατότητα αποκάλυψης του προγράμματος και οράματος πίσω από όσα συμβαίνουν. Έτσι, στη δημόσια αυτή συζήτηση, δόθηκε εύλογα ο τίτλος “Ποιος σχεδιάζει την Αθήνα;” 

Ακολούθησε η ομιλία του Γιώργου Λιάλιου, δημοσιογράφου της εφημερίδας “Καθημερινή”, η οποία κινούνταν γύρω από τη θεματική: “Ο κατακερματισμός του σχεδιασμού: από την οικονομική κρίση στο Ταμείο Ανάκαμψης“. Ο ίδιος, αναφερόμενος αρχικά στο παράδειγμα του Ολυμπιακού χωριού, το μεγαλύτερο σε έκταση, μέγεθος και προϋπολογισμό οικιστικό πρόγραμμα μετά τη μεταπολίτευση.

© ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΙΧΑΛΑΚΗΣ_SCHWARZ FOUNDATION

Φωτογραφία: Γιώργος Λιάλιος, δημοσιογράφος της εφημερίδας “Καθημερινή”

Η πραγματοποίηση αντίστοιχων έργων ενδεχομένως και να παρέκκλιναν ως ένα βαθμό από την υπάρχουσα νομοθεσία ή είχαν ανάγκη τη δημιουργία νέων νομοθεσιών, στις οποίες αναφέρθηκε εκτενώς. Μίλησε επίσης και για το θέμα των βραχυχρόνιας ενοικίασης σε σχέση με τη νομοθεσία, την εξέλιξη του τουρισμού αλλά και την επίπτωση στις κατοικίες. Ενώ έθιξε και το θέμα των αναπλάσεων, των διαγωνισμών και της – σε ορισμένες περιπτώσεις- ελλιπούς διαφάνειας. 

Το Γιώργο Λιάλιο διαδέχτηκε ο Κωνσταντίνος Φωτόπουλος, πρόεδρος του ΔΣ Πρωτοβουλίας ΚΑΠΠΑ, ο οποίος μίλησε για το “ρόλο της Δημόσιας Περιουσίας στη δημιουργία δημόσιου χώρου”.

© ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΙΧΑΛΑΚΗΣ_SCHWARZ FOUNDATION

Φωτογραφία: Κωνσταντίνος Φωτόπουλος, πρόεδρος του ΔΣ Πρωτοβουλίας ΚΑΠΠΑ

Αναφέρθηκε στην ανάγκη αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας, για τη δημιουργία κοινόχρηστων χώρων πρασίνου. Ενώ διαπίστωσε την έλλειψη τέτοιων χώρων στην Αττική. Στη συνέχεια παρουσίασε τη μελέτη που έχει πραγματοποιήσει για τα πάρκα γειτονιάς, υπογραμμίζοντας τη σημασία τους.

Στη συνέχεια ο Ευθύμιος Μπακογιάννης, επίκουρος καθηγητής ΕΜΠ, γενικός γραμματέας Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος ΥΠΕΝ, αναφέρθηκε στο “Ρυθμιστικό Σχέδιο Αττικής 2030. Στρατηγικές επιλογές για μια ολοκληρωμένη και βιώσιμη ανάπτυξη”.

© ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΙΧΑΛΑΚΗΣ_SCHWARZ FOUNDATION

Φωτογραφία: Ευθύμιος Μπακογιάννης, επίκουρος καθηγητής ΕΜΠ, γενικός γραμματέας Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος ΥΠΕΝ

Τονίζει πως ανάλογα με την κλίμακα, ο σχεδιασμός απευθύνεται σε διαφορετικές ειδικότητες και πολιτικούς φορείς. Ενώ σημειώνει και αυτός πως η πολιτική της κατοικίας, έχει αλλάξει τα τελευταία χρόνια, με την υπενοικίαση και τις πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης, που σαν αποτέλεσμα είχαν την αύξηση των ενοικίων και την αδυναμία των κατοίκων να ανταπεξέλθουν οικονομικά. Μίλησε δηλαδή για ένα νέου τύπου gentrification.

Έπειτα ο Δημήτρης Πούλιος, αρχιτέκτων-πολεοδόμος, μέλος του γραφείου “Θύμιος Παπαγιάννης και Συνεργάτες” εστίασε στο θέμα: “Αθήνα, «ατελής» πόλη. Σχεδιασμός και Διακυβέρνηση για μια συνεκτική και ανθεκτική μεσογειακή πρωτεύουσα”. Ανέφερε πως ο σχεδιασμός της Αθήνας είναι ένα διεπιστημονικό ζήτημα, και είναι σημαντικό να προσεγγίζεται ως τέτοιο.

© ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΙΧΑΛΑΚΗΣ_SCHWARZ FOUNDATION

Φωτογραφία: Δημήτρης Πούλιος, αρχιτέκτων-πολεοδόμος, μέλος του γραφείου “Θύμιος Παπαγιάννης και Συνεργάτες”

Σημείωσε πως βιώσιμη πόλη πρέπει να είναι μια δίκαιη πόλη, ενώ σήμερα οι ανισότητες εντός της είναι μεγάλες. Υπογράμμισε επίσης πως είναι σημαντικό να υπάρξει ένα σύστημα που θα εστιάζει στη συμμετοχή και τη διαφάνεια σε σχέση με τις σχεδιαστικές διαδικασίες. Τέλος ανέφερε πως η πανδημία οδήγησε τους πολίτες στην ιδιοποίηση και διεκδίκηση του δημόσιου χώρου, αφού ήταν η μόνη διέξοδος.

Επόμενη ομιλήτρια ήταν η Μάρω Ευαγγελίδου, αρχιτέκτων, πολεοδόμος-χωροτάκτης, πρόεδρος Συμβουλίου Θεσμικού Πλαισίου της Ελληνικής Εταιρείας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού (ΣΘΕΠ/ΕΛΛΕΤ). Η εισήγησή της κινήθηκε γύρω από το θέμα: «Έλλειμμα διακυβέρνησης στην προώθηση ολοκληρωμένων πολεοδομικών παρεμβάσεων στην Αθήνα». Υπογράμμισε πως τα αναπτυξιακά προγράμματα είναι πολυτομεακά και πολυταμειακά.

© ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΙΧΑΛΑΚΗΣ_SCHWARZ FOUNDATION

Φωτογραφία: Μάρω Ευαγγελίδου, αρχιτέκτων, πολεοδόμος-χωροτάκτης, πρόεδρος Συμβουλίου Θεσμικού Πλαισίου της Ελληνικής Εταιρείας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού (ΣΘΕΠ/ΕΛΛΕΤ)

Ανέφερε επίσης πως είναι απαραίτητο να γνωρίζει το κοινό, το ευρύτερο όραμα και σχέδιο της πολιτείας, προκειμένου να υπάρχει διαφάνεια αλλα και σύμπνοια. Τέλος μίλησε για μία πρόταση κυκλοφοριακή πρόταση στο Μετς, με μία διπλάτυνση των πεζοδρομίων που σκοπό έχει την ένταξη των δενδροστοιχιών των πεζοδρομίων στο πλέγμα πρασίνου της πόλης, αλλά και την άνετη κίνηση των πεζών.

Τελευταίος ομιλητής ήταν ο Κώστας Μπακογιάννης, δήμαρχος Αθηναίων, ο οποίος μίλησε για «το όραμα του για την Αθήνα». Ανέφερε πως η στιγμή της Αθήνας έφτασε, μετά από μία πολύ δύσκολη περίοδο. Θεωρεί πολύ σημαντική την ύπαρξη ενός σχεδίου, που θα ξεπερνάει τη μία θητεία ή τον ένα δήμαρχο, με στόχο την ένωση προς όφελος την πόλης. Το οποίο σχέδιο, οφείλει ταυτόχρονα να είναι ρεαλιστικό και εφικτό.

© ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΙΧΑΛΑΚΗΣ_SCHWARZ FOUNDATION

Φωτογραφία: Κώστας Μπακογιάννης, δήμαρχος Αθηναίων

Παρατήρησε επίσης πως η Αθήνα είναι μία απο τις πιο μελετημένες Ευρωπαϊκές πόλεις, με τα λιγότερα υλοποιημένα έργα. Σημείωσε πως ο Δήμος Αθήναιων έχει ένα σχέδιο που κινείται γύρω από τρεις άξονες: Την απελευθέρωση και αναδιανομή του δημόσιου χώρου, τη βιώσιμη κινητικότητα και την ανάπτυξη μικτών χρήσεων στις γειτονιές της πόλης. 

© ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΙΧΑΛΑΚΗΣ_SCHWARZ FOUNDATION

Φωτογραφία: Κώστας Μπακογιάννης, Δημήτρης Λιάλιος

© ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΙΧΑΛΑΚΗΣ_SCHWARZ FOUNDATION

Φωτογραφία: Μάρω Ευαγγελίδου, Δημήτρης Πούλιος, Κωνσταντίνος Φωτόπουλος

Έπειτα από τις τοποθετήσεις, οι ομιλητές δέχθηκαν ερωτήσεις από το κοινό και ξεκίνησε μία εποικοδομητική συζήτηση.

Μπορείτε να παρακολουθήσετε ολόκληρη την εκδήλωση εδώ


RELATED ARTICLES