ATHENS MEETINGS 2022 | Μια πρωτοβουλία του Ιδρύματος Schwarz για την πόλη της Αθήνας

Τo Ίδρυμα Schwarz και η Γεννάδειος Βιβλιοθήκη της Αμερικανικής Σχολής Κλασικών Σπουδών στην Αθήνα διοργωνώνουν τα Athens meetings 2022.
Μία δημόσια συζήτηση με θέμα “Ποιος σχεδιάζει την Αθήνα;” που θα πραγματοποιηθεί στις 23 Φεβρουαρίου 2022, στις 19.00, στο Cotsen Hall.

-Δελτίο τύπου

Σχεδιάζεται η Αθήνα; Τι σχεδιάζεται στην Αθήνα; Ποιες είναι οι προτεραιότητες;
Ποιοι είναι οι διατυπωμένοι στόχοι; Υπάρχει σήμερα «ένα όραμα για την Αθήνα»;

Athens Meetings 2022

Η εκδήλωση αποτελεί την πρώτη μιας σειράς με Έλληνες και ξένους ειδικούς για το ζήτημα της Αθήνας. Πρόκειται για ένα φόρουμ ανταλλαγών απόψεων με ενημερωτικό χαρακτήρα αλλά και με στοιχεία προβληματισμού για το τι σχεδιάζεται και υλοποιείται σήμερα στην Αθήνα. Το ερώτημα είναι αν υπάρχει μια γενικότερη αντίληψη για τις προτεραιότητες, την εικόνα, την οργάνωση και τη λειτουργία της πρωτεύουσας σε, ας πούμε, 10-20 χρόνια από σήμερα. Αν η αντίληψη αυτή συνδέεται με την αξιοποίηση του πρόσφατου Ρυθμιστικού Σχεδίου Αθήνας, και αν προχωρεί η εξειδίκευση του τελευταίου σε επιμέρους μελέτες, συγχρονισμένες με τα νέα δεδομένα που προκύπτουν. Το τελικό ερώτημα έχει διατυπωθεί πολλές φορές στο παρελθόν: υπάρχει μια συνεκτική ιδέα, ένα μεσοπρόθεσμης διάρκειας «όραμα για την Αθήνα» ως πολεοδομική αλλά και οικονομική οντότητα | πρωτεύουσα της Νοτιοανατολικής Μεσογείου; 

Σήμερα η Αθήνα χαρακτηρίζεται από πολύ περιορισμένους χώρους πρασίνου και χαμηλή πυκνότητα δόμησης. Το πολεοδομικό συγκρότημα έχει χαρακτηριστικά διάσπαρτης πόλης, ενώ το Ρυθμιστικό Σχέδιο και οι πιο έγκυρες θεωρητικές προσεγγίσεις, ιδιαίτερα σε ό, τι αφορά τις ευρωπαϊκές πόλεις, υιοθετούν την ιδέα της συμπαγούς (συνεκτικής) πόλης. Παρατηρείται μεγάλη χρήση του ιδιωτικού αυτοκινήτου και χαμηλή ακόμα ανάπτυξη του δικτύου μετρό. Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 2004 εκσυγχρόνισαν τον αστικό χώρο, κυρίως σε ό, τι αφορά τις οδικές συνδέσεις. Ωστόσο, η δεκαετής οικονομική κρίση, από το 2010 και μετά, ανέστειλε σε σοβαρό βαθμό την οικονομική ανάπτυξη και όξυνε τα προβλήματα αστικής ανάπτυξης αλλά και κοινωνικής συνοχής. Ζητήματα, επίσης, όπως η ανάπλαση του κέντρου της πόλης και η ανανέωση του κτιριακού αποθέματος, η διαχείριση και οι νέες χρήσεις του θαλάσσιου μετώπου και βέβαια η δημιουργία της «νέας πόλης» του Ελληνικού και η σχέση της με τον υπάρχοντα πολεοδομικό οργανισμό, μπορούν να είναι καθοριστικά για το μέλλον του πολεοδομικού συγκροτήματος.

Κίνητρο των συναντήσεων Athens Meetings 2022 είναι ο προβληματισμός σήμερα για τη διαχείριση των σύνθετων προβλημάτων της ελληνικής πρωτεύουσας, σε μια περίοδο σημαντικών αλλαγών και μετασχηματισμών της. Τελικός στόχος δεν μπορεί να είναι άλλος από τη βελτίωση της καθημερινότητας και της ποιότητας ζωής στην πόλη, και η ευημερία των πολιτών σε ένα όσο το δυνατό πιο υγιεινό, δημιουργικό και βιώσιμο αστικό περιβάλλον.

(C) ΑΝΔΡΕΑΣ ΓΙΑΚΟΥΜΑΚΑΤΟΣ


Συμμετέχουν:
Γιώργος Λιάλιος, δημοσιογράφος, εφημερίδα «Καθημερινή»
«Ο κατακερματισμός του σχεδιασμού: από την οικονομική κρίση στο Ταμείο Ανάκαμψης»

Κωνσταντίνος Φωτόπουλος, πρόεδρος του ΔΣ Πρωτοβουλίας ΚΑΠΠΑ
«Ο ρόλος της Δημόσιας Περιουσίας στη δημιουργία δημόσιου χώρου»

Ευθύμιος Μπακογιάννης, επίκουρος καθηγητής ΕΜΠ, γενικός γραμματέας Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος ΥΠΕΝ
«Ρυθμιστικό Σχέδιο Αττικής 2030. Στρατηγικές επιλογές για μια ολοκληρωμένη και βιώσιμη ανάπτυξη»

Δημήτρης Πούλιος, αρχιτέκτων-πολεοδόμος, Γραφείο Θύμιος Παπαγιάννης και Συνεργάτες
«Αθήνα, «ατελής» πόλη. Σχεδιασμός και Διακυβέρνηση για μια συνεκτική και ανθεκτική μεσογειακή πρωτεύουσα»

Μάρω Ευαγγελίδου, αρχιτέκτων, πολεοδόμος/χωροτάκτης, πρόεδρος Συμβουλίου Θεσμικού Πλαισίου της Ελληνικής Εταιρείας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού (ΣΘΕΠ/ΕΛΛΕΤ)
«Έλλειμμα διακυβέρνησης στην προώθηση ολοκληρωμένων πολεοδομικών παρεμβάσεων στην Αθήνα»

Κώστας Μπακογιάννης, δήμαρχος Αθηναίων
«Το όραμα μου για την Αθήνα»

Συντονίζει ο Ανδρέας Γιακουμακάτος, καθηγητής Αρχιτεκτονικής στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών

Βρείτε περισσότερες πληροφορίες για τα βιογραφικά των ομιλητών

Η συζήτηση θα γίνει στα ελληνικά με ταυτόχρονη μετάφραση στα αγγλικά.
Θα διανέμονται δελτία προτεραιότητας μία ώρα πριν την έναρξη. Για την είσοδο απαιτείται η επίδειξη έγκυρου πιστοποιητικού εμβολιασμού ή νόσησης (6μηνης ισχύος).
Η συζήτηση θα προβάλλεται ζωντανά στο Youtube στα ελληνικά, με ταυτόχρονη μετάφραση στα αγγλικά και το Facebook

Λεπτομέρειες εκδήλωσης

Ημερομηνία: Τετάρτη 23 Φεβρουαρίου 2022, στις 19:00
Τοποθεσία: Cotsen Hall – Αναπήρων Πολέμου 9, Αθήνα
Οργάνωση: Ίδρυμα Schwarz και Γεννάδειος Βιβλιοθήκη της Αμερικανικής Σχολής Κλασικών Σπουδών στην Αθήνα

Είσοδος Ελεύθερη


RELATED ARTICLES