Με έναν τίτλο υπό μορφή ερωτήματος «Αν τα design ξενοδοχεία αναβιώνουν τις Ελληνικές περιουσίες» το Wallpaper διαπιστώνει με άρθρο που δημοσιεύτηκε πριν λίγες μέρες, ότι παρά την κρίση που παρατάθηκε με τον κορονοιό ένα «κύμα» από design ξενοδοχεία βάζουν τη χώρα μας στον χάρτη.
-κείμενο από τον δημιουργό
H άφιξη αυτών των ξενοδοχείων όπου το design είναι η κυρίαρχη δύναμη που καθοδηγεί την κατασκευή τους, αποτελεί βαρόμετρο για την επανεμφάνιση στη χώρα περιουσιών που θέλουν να επενδύσουν στον υψηλού επιπέδου τουρισμό. Παρά την παγκόσμια κρίση του κορονοιού η χώρα είδε την εμφάνιση καινούργιων ξενοδοχειακών μονάδων.
Στην Αθήνα αυτό συνέβη σε προσφάτως ανακαινισμένα κτίρια όπως το Α77 Suites By Andronis και το Monsieur Didot που και τα δύο στηρίζονται σε θεμέλια κτιρίων που κτίστηκαν τον 19ο αιώνα. Δεν θα μπορούσαμε να μην αναφέρουμε το 38 δωματίων Perianth hotel του οποίου το 1930’ς κάδρο μεταφέρθηκε στη σημερινή εποχή χάρη στην παρέμβαση του k-studio.
To πιο πρόσφατο απόκτημα της Αθηναικής «συλλογής» design ξενοδοχείων είναι το Modernist, όπου ακολούθησε στο Κολωνάκι την κομψή και έξυπνη στιλιστικά πορεία που ξεκίνησε δύο χρόνια πριν στη Θεσσαλονίκη. To ξενοδοχείο σχεδιάστηκε από τους Θεσσαλονικείς FORMrelated οι οποίοι τονίζουν στο Wallpaper «Τα χαρακτηριστικά στοιχεία των υπάρχοντων κτιρίων είναι μια έμπνευση για εμάς κι αυτό αποτελεί το κοινό στοιχείο στο κόνσεπτ των δύο ξενοδοχείων».
Αλλά ας κάνουμε μια μικρή μετακίνηση. Από τη Θεσσαλονίκη προς τη Χαλκιδική. Εκεί βρίσκεται το Ekies All Sense Resort με καινούργιο λόμπι, δέκα νέες σουίτες και πέντε ανακαινισμένα δωμάτια.
Η ιδιοκτήτρια, Αλεξάνδρα Ευσταθιάδου σε συνεργασία με τους Αθηναίους αρχιτέκτονες Agarch+ και τη Fytron landscape designs δημιούργησαν ένα χώρο εμπνευσμένο από την πλούσια πνευματική παράδοση της περιοχής. Πηγή έμπνευσης τους η ασκητική ηρεμία των εντυπωσιακών, ομολογουμένως, μοναστηριών του Αγίου Όρους.
«Τα πιο σημαντικά στοιχεία του design του ήταν το μάρμαρο, ο χαλκός και το ξύλο σε μια παλέτα γήινων χρωμάτων» εξηγεί η σχεδιαστική ομάδα του ξενοδοχείου.
Το νέο σχεδιαστικό «στολίδι» της Δυτικής Ελλάδας είναι το Dexamenes Seaside Hotel το οποίο βρίσκεται σε ένα παλιό εργοστάσιο κρασιού δίπλα στην παραλία Κουρούτα, κοντά στην Αμαλιάδα. Το συγκεκριμένο ξενοδοχείο αποτελεί σχεδιαστική δημιουργία του αρχιτεκτονικού γραφείου k-studio για το οποίο κέρδισαν το πρώτο Architizer βραβείο. Αυτό συνέβη το Καλοκαίρι, αρχές Αυγούστου.
Το K-Studio με έδρα την Αθήνα, πραγματοποίησε μια λεπτή αλλά οριστική παρέμβαση που συμπληρώνει και δεν διαγράφει τη βιομηχανική αισθητική του χώρου. Έχοντας τυλίξει το κτίριο σε ένα ηλιόλουστο θόλο από κόντρα πλακέ και κόβοντας ευρύχωρα ανοίγματα παραθύρων στις δεξαμενές κρασιού, με αποτέλεσμα οι δέκα σουίτες που στη συνέχεια δημιουργήθηκαν να πλημμυρίσουν με φως, το αρχιτεκτονικό γραφείο αποκατέστησε προσεκτικά τους εσωτερικούς χώρους, διατηρώντας την υπάρχουσα υφή και την πατίνα όπου ήταν δυνατόν, βασιζόμενο σε γενναίες δόσεις γυαλιού σε μπάνια και τοίχους και μινιμαλιστική, διακριτική επίπλωση για να αποπνέει τελικά κομψότητα και στιλ.
Πυρετώδης ήταν και η δραστηριότητα του Αθηναικού αρχιτεκτονικού γραφείου Block 722 στη Ζάκυνθο. Καταρχήν το Olea All Suite hotel το οποίο έχει πισίνα 4000τ.μ. που απλώνεται μπροστά στα 93 δωμάτια του ξενοδοχείου αλλά και με ένα άλλο «σχεδιαστικό κειμήλιο» για την εγχώρια αρχιτεκτονική της φιλοξενίας το Zante Mare Suites.
Και τα δύο μένουν πιστά στη φιλοσοφία του γραφείου που τα σχεδίασε: απλές γεωμετρικοί όγκοι, καθαρές γραμμές και υψηλής ποιότητας φυσικά υλικά.
Την ίδια στιγμή, στη Σαντορίνη το k-studio έδρασε συμπληρώνοντας το μεγαλείο της φυσικής ομορφιάς του γκρεμού της καλδέρας, σχεδιάζοντας τη Vora που μοιάζει να αιωρείται πάνω από τη θάλασσα ατενίζοντας το ηφαίστειο.
Περιλαμβάνει μονάχα τρεις βίλες κάνοντας τις διακοπές όσο πιο exclusive γίνονται, υπογραμμίζοντας την αφαιρετική κυκλαδίτικη αισθητική και στελεχώνοντας με έπιπλα που δημιουργήθηκαν αποκλειστικά για τον συγκεκριμένο χώρο και όλο αυτό βυθισμένο σε μια «καθησυχαστική» παλέτα γκρι και μπεζ που συμπληρώνεται από σκούρο καφέ ξύλο και το οποίο ολοκληρώνεται από μία ιδιωτική πισίνα.
Σαντορίνη όμως δεν είναι μόνο η καλδέρα. Αλλά και η παραλία του Περίβολου, με τις 12 σουίτες του Istoria σχεδιασμένες από το Αθηναικό γραφείο Design Laboratorium, που σχεδίασε και το Parilio στην Πάρο με 33 σουίτες σε υπάρχον κτίριο με καθαρές κυκλαδίτικες γραμμές.
Για το τέλος αφήνουμε το Soho house της Μυκόνου. Σε ένα σύμπλεγμα από λευκά, κυκλαδίτικα κτίρια, σκαρφαλωμένα σε ένα βραχώδες τμήμα της ακτογραμμής, το κατάλυμα περιέχει μια πισίνα που ενισχύεται από βεράντα, ένα υπαίθριο γυμναστήριο, εστιατόριο, χώρους lounge και 45 δωμάτια ντυμένα με μια μποέμ παλέτα πολυθρόνων, ψάθινα αμπαζούρ και γήινους τόνους. Να λοιπόν που δεν είναι μόνο ο Θεός που κάνει θαύματα σε αυτή τη χώρα!
Facts & Credits
Κείμενο: Thanasis Diamantopoulos
Αναδημοσίευση από: Wallpaper
READ ALSO: Floor Addition and Renovation of Existing Neoclassical Residence | Anastasia G. Filippeou Architecture&Design