Κατοικία ΕΙ σχεδιασμένη από τους do:gma
Ιδιοσυγκρασιακή οικιστική μονάδα, πιστά προσκολλημένη στη συμπεριφορά των χρηστών της
Η Κατοικία ΕΙ είναι ένα διαμέρισμα τριών υπνοδωματίων το οποίο κτίστηκε στην οροφή ενός ισόγειου φροντιστηρίου.
Το υφιστάμενο κτήριο κρίθηκε ακατάλληλο να δεχτεί το φορτίο μίας επέκτασης στην οροφή του, επομένως, προκειμένου να είναι εφικτή η προσθήκη ορόφου, απαιτήθηκε στατική και αντισεισμική αναβάθμιση. Αυτή είχε ως αποτέλεσμα τόσο τη διεύρυνση της διατομής των υποστυλωμάτων, όσο και τον ελεγχόμενο τρόπο διανομής των φορτίων, επομένως και της διάταξης των δομικών στοιχείων του ορόφου. Κατά συνέπεια, ο σχεδιασμός διανέμει τις χρήσεις περιμετρικά των στατικών στοιχείων, μέσα σε καθορισμένη περίμετρο πεδίου.
Για την καταγραφή των διαχρονικών και μεμονωμένων συμπεριφορών της πελάτιδας στις προτεινόμενες κατόψεις ακολουθήθηκε μία λεπτομερής, αλλά και διασκεδαστική μεθοδολογία. Η παραγωγή (κινούμενα σχέδια, σχέδια, σκίτσα, εικαστικές και προφορικές περιγραφές) δημιουργούσε εικασίες οι οποίες παρουσιάζονταν στην πελάτη περιοδικά, και η ανατροφοδότηση ενσωματωνόταν στον επόμενο κύκλο παραγωγής.
Σταδιακά, η εικασία έδωσε τη θέση της στη σχεδιαστική απαίτηση, ενώ διαμόρφωσε την χωρική και λειτουργική συνθήκη: ροή στον χώρο και τις συνθήκες στη δημόσια ζώνη, και προσωπικός χώρος και χρόνος στην ιδιωτική ζώνη. Με αυτή τη μεθοδολογία, η σχεδιαστική ομάδα ενημερώθηκε για συμπεριφορές της πελάτισσας οι οποίες θα ήταν δύσκολο να εντοπιστούν κατά τη διάρκεια της κανονικής σχέσης μεταξύ πελάτη και αρχιτέκτονα.
Η διάθεση των ζωνών χρήσης σε συνδυασμό με τον επιθυμητό προσανατολισμό παρατάσσει τον καλυμμένο Νοτιοδυτικό εξώστη σε παράλληλη, κατοπτρική, χρηστική συνθήκη με τον εσωτερικό χώρο: εκατέρωθεν των αναδιπλούμενων κουφωμάτων βρίσκονται το καθιστικό και το καθιστικό εξωτερικού χώρου, ενώ χωροθετείται η τραπεζαρία και η τραπεζαρία εξωτερικού χώρου.
Η είσοδος στο διαμέρισμα επιτυγχάνεται από τη Βόρεια πλευρά του κατοπτρικού άξονα, ενώ στην αντιδιαστολή του οργανώνεται η κουζίνα, η οποία απομονώνεται οπτικά από τον υπόλοιπο χώρο κατά το δοκούν, αφού οι αναδιπλούμενες πόρτες κλείνουν έξω μόνο το κούφωμα του πάγκου.
Οι πίνακες ελέγχου τοποθετούνται απέναντι από το αποχωρητήριο επισκεπτών, στο πέρασμα προς την ιδιωτική ζώνη. Το τελευταίο επιτυγχάνεται διαμέσου μίας αναδιπλούμενης θύρας που οδηγεί στο διάδρομο, ο οποίος περιβάλλεται από βαθύ αποθηκευτικό χώρο κατά μήκος της μίας πλευράς του, θύρες υπνοδωματίων στην απέναντι πλευρά, το κοινό λουτρό στο βάθος του και το υπνοδωμάτιο με λουτρό στην άκρη του.
Σκοπός της υλικότητας στο έργο είναι να δημιουργήσει ένα μεστό και συνεκτικό περιβάλλον, βαθιά συνδεδεμένο με την τυπολογική σημειολογία του οικιστικού διαμερίσματος.
Εφαρμόζεται κοινή κεραμική πλάκα σε όλο το εμβαδόν του δαπέδου για να σηματοδοτήσει την ενοποίηση των χώρων, ενώ το ίδιο υλικό εφαρμόζεται και στις κατακόρυφες επιφάνειες, είτε ως βάση συνεπίπεδη με το τελείωμα του τοίχου, είτε ως επένδυση μέχρι το επιθυμητό ύψος, ενώ μία συμπληρωματική κεραμική πλάκα συμπληρώνει καθ’ ύψος όπου η επένδυση φτάνει μέχρι την οροφή.
Η κυκλικής διατομής ψηφίδα στους τοίχους της κουζίνας καθορίζει την ατμόσφαιρα στο πλέον δημιουργικό κομμάτι της κατοικίας.
Δίπλα και απέναντι, σε όλες τις οριζόντιες επιφάνειες και στην επένδυση της εστίας, τοποθετείται πορσελάνη λευκού χρώματος με γκρι υφή και θαμπό τελείωμα, ώστε να διατηρήσουν οι χρήστες το δικαίωμα της δικής τους προσθήκης χρώματος (μόνιμης, ή και προσωρινής), αλλά και για να είναι δυνατή η επιθυμητή αντανάκλαση του φωτός.
Η αρχιτεκτονική του εσωτερικού χώρου διαμορφώνεται και από τα δύο υλικά που έχουν επιλεγεί για τις ξυλουργικές εργασίες: τις πλάκες από αντικολλητά ξυλόφυλλα σημύδας με χρωματισμένο βερνίκι και τις προχρωματισμένες σε μαύρο και γκρίζο χρώμα ινόπλακες μέτριας πυκνότητας.
Συνολικά, η ατμόσφαιρα του εσωτερικού του διαμερίσματος ενθαρρύνει την οπτική και λειτουργική αποδοτικότητα, όσο διατηρεί το στοιχείο της έκπληξης και του παιχνιδιού.
Η Κατοικία ΕΙ σχεδιάστηκε για να φιλοξενήσει τη συμπεριφορά των χρηστών της στο σύνολο και τη λεπτομέρειά της. Λειτουργεί ως μία απόλυτα προσωποποιημένη οικιστική μονάδα, ενώ αποτελείται από αλληλουχία απλών χειρονομιών οι οποίες επιτελούν μοναδικό σκοπό λόγω της δομής, ή του συνδυασμού τους.
Μολονότι αρκετές από τις ιδιομορφίες που σχεδιάζονται εμφανίζονται ως συμβατικές εφαρμογές, οι λεπτομέρεια της κατασκευής τους σε κάποιες περιπτώσεις, και το απόλυτο της επίλυσης σε κάποιες άλλες προκρίνουν διαφορετική εξέλιξη.
Αυτός είναι και ο τρόπος με τον οποίο η κατοικία μοιάζει στην πελάτιδα, την ίδια στιγμή που αποτελεί και την αιτία για την οποία η πελάτιδα δεν θα χρειαστεί να συνθηκολογήσει με το διαμορφωμένο χώρο.
________________________________________________________
Credits & Details
Όνομα Έργου: Κατοικία ΕΙ
Αρχιτέκτονας: do:gma (Κωνσταντίνα Βοσκαρίδου – Αρχιτέκτονας Έργου, Κωνσταντίνα Χαραλάμπους, Ορέστης Παυλίδης, Στέλιος Μακρίδης – Τεχνικός Σύμβουλος, Γεώργιος Μακρίδης – Επικεφαλής Αρχιτέκτονας)
Πολιτικός Μηχανικός: Μίλτος Βοσκαρίδης
Μηχανολόγος Μηχανικός: Κ. Καραντώνης Σύμβουλοι
Μηχανικοί/ Ηλεκτρολόγος Μηχανικός: Κ. Καραντώνης Σύμβουλοι Μηχανικοί
Εργολάβος (Φάση Α): El Sayed Constructions Ltd
Εργολάβος (Φάση Β): Α & Μ Χριστοδούλου Εργοληπτική Εταιρεία
Ξυλουργικές Εργασίες: Άνδρος & Σάββας
Illustrations: Έλενα Πηλλακούρη
Φωτογράφιση: Μαρία Ευθυμίου, Creative Photo Room
READ ALSO: Europe 40 under 40®Awards | Open call for Entries