'Ο κόσμος της φιλοξενίας είναι ένας κόσμος χωρίς σύνορα': όλα όσα έγιναν στη πρώτη διοργάνωση του HOTEL EXPERIENCE το διήμερο 5&6 Οκτωβρίου 2024 στο Ωδείο Αθηνών

Αν έπρεπε να διαλέξουμε μια μόνο φράση για να περιγράψουμε την πρώτη, απόλυτα ατμοσφαιρική και θεατρική, διοργάνωση του Hotel Experience, που έλαβε χώρα το Σαββατοκύριακο 5 & 6 Οκτωβρίου 2024 στο μνημειώδες Ωδείο Αθηνών, αυτή θα ήταν δανεισμένη από τα χείλη της αρχιτέκτονος Μαρίας Βαφειάδη: «Ο κόσμος της φιλοξενίας είναι ένας κόσμος χωρίς σύνορα». 

Αντλώντας έμπνευση από τα εμβληματικά και ετερόκλητα κινηματογραφικά σύμπαντα του Στάνλεϊ Κούμπρικ, του Γουές Άντερσον και του Γουόνγκ Καρ Γουάι, η υπέροχη Εύα Μανιδάκη του flux-office σκηνογράφησε την έκθεση και τον συνεδριακό χώρο μιας διήμερης, εμβυθιστικής, πολυαισθητηριακής και διαθεματικής εμπειρίας για τη σχέση της φιλοξενίας με τον τουρισμό. Αρχιτέκτονες, σχεδιαστές, καλλιτέχνες, ξενοδόχοι, ακαδημαϊκοί, θεσμικοί φορείς, επενδυτές και τεχνοκράτες απ’ όλη την ηπειρωτική και νησιωτική Ελλάδα, την Ευρώπη αλλά και τη Νέα Υόρκη συνομίλησαν για σημαντικά, πολυσηζητημένα, αμφιλεγόμενα, αντικρουόμενα αλλά και αναπάντεχα θέματα γύρω από τη διασύνδεση της τουριστικής βιομηχανίας με την αρχιτεκτονική, την κοινωνία και τον πολιτισμό. 

Υπάρχει στ’ αλήθεια υπερτουρισμός στην Αθήνα και στα ελληνικά νησιά; Κι αν ναι πως τον ορίζουμε και τι ακριβώς είναι; Είναι το ελλαδικό τοπίο προορισμένο για πεντάστερα ξενοδοχεία, πολυτελείς βίλες, ενοικιαζόμενα δωμάτια ή απομονωμένα κελιά; Πως συνδυάζονται όλα αυτά; Είναι το ελληνικό καλοκαίρι ένας χωροχρόνος ατομικός ή συλλογικός; Τι σχέση έχουν έννοιες όπως η ευεξία και η ευημερία με τον τουρισμό; Πάμε διακοπές για να ξεφύγουμε, να παραστρατήσουμε, να ηρεμήσουμε ή να θεραπευτούμε; Πως συνδέονται όλα αυτά και πόσο καλά θέλεις να σε μάθει και να μάθεις τον οικοδεσπότη σου; Τι συμβαίνει με την ανάπλαση της περιοχής που μας αρέσει να αποκαλούμε ‘Αθηναϊκή Ριβιέρα’; Θα καταφέρει η πόλη να κατέβει, τελικά, στη θάλασσα; Ας συζητήσουμε για το τι σημαίνει πόλη, βουνό, νησί και θάλασσα. Καλωσήρθατε στο Hotel Experience, ένα ατμοσφαιρικό σύμπαν φιλοξενίας για όσα μας φέρνουν κοντά.

Το Hotel Experience πραγματοποιήθηκε σε επιμέλεια περιεχομένου από το Archisearch, καλλιτεχνική διεύθυνση και experience design από το γραφείο Flux-Office, creative direction & οργάνωση παραγωγής από τον Βασίλη Μπαρτζώκα της Design Ambassador σε συμπαραγωγή με τον Άρη Μαρινάκη της Architectural Editions. Την εκδήλωση παρουσίασε η Δανάη Μακρή, υπεύθυνη περιεχομένου και επικοινωνίας της Design Ambassador. 

-γράφει η Μελίνα Αρβανίτη-Πολλάτου

   

Σάββατο 5 Οκτωβρίου 2024

Η εναρκτήρια ενότητα της πρώτης μέρας του συνεδρίου, με τίτλο SECTION GREEN, ξεκίνησε με την σύντομη τοποθέτηση του Michael Braungart, συνιδρυτή του Cradle to Cradle® Design Framework, σχετικά με το πως ενσωματώνονται οι αξίες της κυκλικής οικονομίας στον ξενοδοχειακό σχεδιασμό σύμφωνα με την σχεδιαστική φιλοσοφία “Cradle to Cradle” που αποσκοπεί στην ελαχιστοποίηση της περιβαλλοντικής επίδρασης της κατασκευής και στην μεγιστοποίηση του κύκλου ζωής των υλικών. Στη συζήτηση που ακολούθησε ο Michael Braungart, μιλώντας με τους Ιωάννη Σακιώτη, Ιωάννη Παππά και την Δανάη Μακρή, περιέραψε το βιώσιμο ξενοδοχείο της Cradle to Cradle σχεδιαστικής ηθικής ως ένα κτήριο-δέντρο, που φιλτράρει τον αέρα, συμβάλλοντας στη δημιουργία μιας πόλης-δάσους!

Επόμενος ομιλητής στη σκηνή του Hotel Experience, o Leon Avigad, ιδρυτής των Brown Hotels, ο οποίος παρουσίασε την φιλοσοφία της αλυσίδας ξενοδοχείων που βασίζεται, αδιαπραγμάτευτα, στη δημιουργία εμπειριών και αναμνήσεων επενδύοντας σε μια αρχιτεκτονική που καθιστά το εκάστοτε ξενοδοχειακό κτήριο καταλύτη θετικών αλλαγών στη καθημερινότητα της γειτονιάς στην οποία προσγειώνεται. Η αφήγηση, η εξατομίκευση και η ευελιξία αναδεικνύονται βασικά στοιχεία σε μια διαλεκτική σχεδιαστική προσέγγιση που βασίζεται στο δίπολο θέση-αντίθεση για να δημιουργήσει καταστάσεις φιλοξενίας για τον σύγχρονο ταξιδιώτη που επιθυμεί να αναθεωρήσει τον τρόπο που λειτουργούν τα πράγματα. Στη συζήτηση που ακολούθησε, με τίτλο Shifting Paradigms Towards a New Culture of Hospitality, ο Leon Avigad συνάντησε τον Serdar Kutucu, Slow Hospitality Management, στην αναζήτηση μιας νέας ολιστικής κουλτούρας φιλοξενίας που θα συνδυάζει τα μέσα της ψηφιακής επανάστασης, όπως η Τεχνητή Νοημοσύνη, με την αργή φιλοσοφία επιτρέποντας στους ταξιδιώτες να είναι πιο ανοιχτοί, συναισθηματικοί, εκφραστικοί και ενεργοί με το περιβάλλον τους. Νέοι ευφάνταστοι επαγγελματικοί τίτλοι ξεπηδούν σε αυτό το ξενοδοχειακό κόσμο όπου η Ντίβα του Ξενοδοχείου ή ο Διευθυντής Καλοπέρασης βρίσκουν δημιουργικούς τρόπους για να συμπορευτούν με τους επισκέπτες στις προκλήσεις μιας άγνωστης πόλης και μιας αποξενωμένης εποχής. 

Μέσα σε 13 μόλις λεπτά η Δάφνη Μιχαλοπούλου και ο Γιώργος Λαμπίρης περιηγήθηκαν στην ξενοδοχειακή εμπειρία του ‘One and only Kea’, εντός ενός τοπίου απαράμιλλης φυσικής ομορφιάς στη Τζιά, ο σχεδιασμός του οποίου, από τον αρχιτέκτονα John Heah, βασίστηκε σε παραδοσιακά τοπικά υλικά, φόρμες και μοτίβα,  από τον οικισμό της Ιουλίδας, για να δημιουργήσει μια αυθεντική εμπειρία αποσύνδεσης και χαλάρωσης από μάρμαρο και πέτρα. 

 

Ένα από τα πλέον ενδιαφέροντα πάνελ της διοργάνωσης ακολούθησε, αμέσως μετά, φιλοξενώντας συζητήσεις γύρω από την εγχώρια Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά, τον λαϊκό πολιτισμό και την ελληνική παράδοση. Ο ακαδημαϊκός και συντονιστής του δικτύου Βιώσιμες Κυκλάδες, Γιάννης Σπιλάνης, συνάντησε την διευθύντρια του Τμήματος Σύγχρονης Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, Βίλλυ Φωτοπούλου, την αρχιτέκτονα, ιδρυτικό μέλος του γραφείου TPA Architects και πρόεδρο του ιδρύματος medINA, Ήβη Νανοπούλου, και τον δημοσιογράφο και εκπρόσωπο της ομάδας Βιώσιμες Κυκλάδες, Τάσο Τελλόγλου, σε μια συζήτηση για ένα τουριστικό μοντέλο που ενισχύει, χωρίς να αλλοιώνει, την ταυτότητα του κάθε τόπου προάγοντας την βαθιά γνώση και κατανόηση της παράδοσης με έμφαση στην υποστήριξη και ενσωμάτωση της τοπικής κοινότητας και στόχο την ανάπτυξή της. 

“Με αφορμή την παραδοσιακή στέρνα, ας σκεφτούμε νέους τρόπους να κατοικήσουμε το ελληνικό τοπίο βασισμένοι, πάντα, στους παλιούς. Μιλάμε για έναν δημιουργικό εμπλουτισμό της λαϊκής κληρονομιάς με μια σύγχρονη ματιά. Οι νέες κατοικίες στις Κυκλάδες ας διατηρήσουν τα θετικά χαρακτηριστικά της παλιάς καθοικιάς.”, σημείωσε η κα Φωτοπούλου.

Κατά τη διάρκεια του πάνελ, η κυρία Φωτοπούλου παρουσίασε το Εθνικό Ευρετήριο άυλης πολιτισμικής κληρονομιάς Ayla.culture.gr το οποίο λειτουργεί ως μια ανοιχτή πλατφόρμα προς συμπλήρωση και επισκόπηση από το κοινό.

“Ο στόχος είναι διττός: πρώτον, να σταματήσουμε να χτίζουμε στις Κυκλάδες «μικρές Αθήνες» και, δεύτερον, να ενεργοποιηθεί στον τομέα της φιλοξενίας, παράλληλα με τις κεντρικές πρωτοβουλίες, και η συμμετοχή των πολιτών.”, τόνισε ο κος Σπιλάνης.

Η διατήρηση μικρής κλίμακας στη δόμηση, η υποστήριξη της αγροτικής οικονομίας μέσα από τον τουρισμό καθώς και η ενίσχυση της διακριτής ταυτότητας κάθε νησιού και κάθε επιμέρους οικισμού εντός του τέθηκαν ως βασικές προτεραιότητες στο σύμπλεγμα των Κυκλάδων.

“Η σχέση του τοπίου, της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς και της αρχιτεκτονικής καθορίζονται από τη σχέση μας με τη γη”, ανέφερε η Ήβη Νανοπούλου.

Τον λόγο στη σκηνή του Hotel Experience ανέλαβε, στη συνέχεια, η αρχιτέκτονας και ιδρύτρια των Etsi Architects, Ελένη Τσιγαρίδα, η οποία μίλησε, από καρδιάς, για την συμμετοχή του γραφείου στην ανάπλαση και αναζωογόνηση της Ρούγας Βαμβακούς, που ξεκίνησε το 2018, με την υποστήριξη του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος ως πρότυπο ανάπτυξης επαρχιακών οικισμών με στόχο την περιβαλλοντική και κοινωνική βιωσιμότητα στα πλαίσια της αποκέντρωσης και αναβίωσης της ελληνικής επαρχίας, των εγκαταλελειμμένων χωριών και, συγκεκριμένα, της ορεινής υπαίθρου ως μοχλού ανάκαμψης φαινομένων υπερτουρισμού. Η αρχιτέκτονας περιέγραψε την υπερφόρτωση των υποδομών και την εμπορευματοποίηση της κουλτούρας ως τα δυο μεγαλύτερα προβλήματα του υπερτουρισμού στη νησιωτική Ελλάδα τονίζοντας την ανάγκη να δούμε τα νησιά και τα ηπειρωτικά χωριά, όχι ως μεμονωμένες και ασύνδετες οντότητες, αλλά ως δίκτυο τα μέρη του οποίου μπορούν να υποστηρίξουν το ένα το άλλο. 

Στην επόμενη ενότητα της πρώτης μέρας της διοργάνωσης, οι ιδρυτές του γραφείου Double Decker, με έδρα το Λονδίνο, Μελίτα Σκαμνάκη & Wilhelm Finger συνάντησαν τον ιδρυτή των 25Hours Hotels, Christoph Hoffmann, την designer Paola Navone και τον ιδρυτή του Studio Aisslinger, Werner Aisslinger, σε μια συνομιλία που συντόνισε ο συντάκτης του Mix Interior, Harry McKinley, με θέμα την δημιουργική σύμπραξη των οπτικών τεχνών και του interior design στον ξενοδοχειακό σχεδιασμό και, συγκεκριμένα, στην χωρική μετάφραση της εταιρικής ταυτότητας ενός πολυεθνικού ομίλου σε διαφορετικά κτήρια και τοποθεσίες. Η τέχνη, εδώ, μεταφράστηκε ως ο συνδετικός κρίκος ανάμεσα στους επισκέπτες και στο χώρο φιλοξενίας, ως ο αφηγητής της ιστορίας, της φιλοσοφίας και των προθέσεων της ξενοδοχειακής εμπειρίας. 

“Η φιλοξενία πρέπει να ανακαλυφθεί από τον κάθε ταξιδιώτη ξεχωριστά” είπε η Μελίτα Σκαμνάκη υπερθεματίζοντας τη σημασία ύπαρξης μια δυνατής, καινοτόμας, συνεκτικής και ταυτόχρονα πολυεπίπεδης σχεδιαστικής αφήγησης στην ξενοδοχειακή εμπειρία.

Εξαιρετικής σημασίας κρίθηκε από τους ομιλητές η επιμέρους διαφοροποίηση του κάθε κτηρίου ενός ξενοδοχειακού ομίλου μέσα από τη σύνδεσή του με την κουλτούρα της χώρας, της πόλης και του τόπου στον οποίο εδράζεται μέσω του interior design και της εκάστοτε συλλογής τέχνης. Μια ακόμα παράμετρος που υπερθεματίστηκε είναι η σύνδεση των επιμέρους ξενοδοχείων με την τοπική κοινότητα κάθε περιοχής με όχημα τους χώρους εστίασης και αναψυχής τους. Τέλος, η ενσωμάτωση σύγχρονης τεχνολογίας στους χώρους φιλοξενίας μπορεί να τους μετατρέψει σε φουτουριστικους τόπους στη καρδιά του παρόντος. 

“Μένουμε ανοιχτόμυαλοι, ευέλικτοι και δημιουργικοί προσπαθώντας να επανεφευρίσκουμε τους εαυτούς μας στην πάροδο των χρόνων”, σημείωσε ο Christoph Hoffmann συμπυκνώνοντας την εταιρική φιλοσοφία των 25Hours Hotels. 

Επόμενος ομιλητής, ο ιδρυτής και CEO ERGON Foods, Θωμάς Δούζης, ο οποίος πραγματοποίησε μια αναδρομή στην εντυπωσιακή ιστορία του ERGON, ίσως, του μεγαλύτερου ελληνικού οικοσυστήματος γύρω από τη γαστρονομία που, από το 2019, επεκτάθηκε και στον τομέα της φιλοξενίας. Ξεκινώντας το μακρινό 2007 από τον Βορρά και συγκεκριμένα τη Θεσσαλονίκη, το ERGON έκανε τα ελληνικά παραδοσιακά προϊόντα πιο κουλ από ποτέ ταξιδεύοντάς τα εκτός συνόρων από το Λονδίνο και την Κύπρο μέχρι την Μέση Ανατολή: το Άμπου Ντάμπι και την Ντόχα. Εντός συνόρων, το ERGON εισήγαγε, εξαρχής, το κοινό του στη φιλοσοφία της ελληνικής αγοράς ως χώρου κοινωνικοποίησης και συναναστροφής γύρω από την δραστηριότητα του εμπορίου. 

“Το ERGON είναι ένα ζώο υβριδικό, με αυθεντική ελληνική ταυτότητα, που εξελίσσεται διαρκώς γύρω από την φιλοσοφία του πως κάνουμε ανεπανάληπτο το οικείο.”

Οι συστάσεις για τον Τάσο Γεωργαντζή, ιδρυτή και γενικό διευθυντή των USP, φυσικά, περιττεύουν. Εξωστρεφής, αυτοβιογραφικός και πνευματώδης, παρουσίασε, μέσα σε 15 λεπτά, την φιλοσοφία του γραφείου στον σχεδιασμό χώρων φιλοξενίας ποικίλων και διαφορετικών προδιαγραφών. Σεβασμός στο πνεύμα του τόπου, ουσιαστική σύνδεση με την τοπική κοινότητα και ισχυρή σχεδιαστική αφήγηση αποτελούν τους πυλώνες του γραφείου για την δημιουργία μιας μοναδικής ξενοδοχειακής εμπειρίας.

“Για την περίπτωση του ERGON, η ελληνικότητα, που χαρακτηρίζει το brand, μεταφράστηκε σε χώρο όχι τόσο με άμεσες αλλά με έμμεσες αναφορές στον ελληνικό κινηματογράφο και την ελληνική υφαντουργία.”

Στη συνέχεια, η αρχιτέκτονας Ελεάννα Μακρίδου, επικεφαλής του γραφείου Makridis Associates, συνομίλησε με τον Γιώργο Χρήστογλου των Hyper Tria για την δημιουργία του Onoma Hotel στη Θεσσαλονίκη που απευθύνεται σε νέους ταξιδιώτες της Generation Z. Στο Onoma ο χώρος του ξενοδοχείου βιώνεται με την διαμεσολάβηση της έξυπνης σύγχρονης τεχνολογίας παρέχοντας στον επισκέπτη εξατομικευμένες εμπειρίες που, μέσα από τη χρήση του κινητού τηλεφώνου, μπορεί να μοιραστεί στην ψηφιακή σφαίρα των κοινωνικών δικτύων δημιουργώντας το εντελώς δικό του, προσωποποιημένο, και επαυξημένο σύμπαν φιλοξενίας. Σ’ ένα εντελώς εξατομικευμένο και user-generated ξενοδοχείο, χωρίς διακριτά όρια, ο χρήστης ρυθμίζει τον φωτισμό, την θερμοκρασία, την μουσική, με άλλα λόγια, την ατμόσφαιρα του χώρου φιλοξενίας έχοντας τη δυνατότητα να σκηνοθετήσει και να συμμετάσχει σε μια σειρά από συγκεκριμένες θεματικές εμπειρίες: rock studio ή gay room, you choose!

Το ξενοδοχείο, στις μέρες μας, είναι ένας χώρος, αναντίρρητα, πολυθεματικός για την γέννηση του οποίου απαιτείται η συνεργασία πολλών και διαφορετικών ειδικοτήτων. 

Στο επόμενο, εξαιρετικά ενδιαφέρον και σημαντικό, πάνελ της πρώτης ημέρας ο δημοσιογράφος Κωνσταντίνος Δεριζιώτης υποδέχθηκε τον αρχιτέκτονα, ακαδημαϊκό και συνιδρυτή των AREA, Γιώργο Μητρούλια, τον σύμβουλο του Υπουργείου Τουρισμού, Κωνσταντίνο Ζήκο, τον αρχιτέκτονα και ιδρυτή της A&M Group, Μιχαήλ Μαυρολέων, και τον ακαδημαϊκό Ανέστη Γουργιώτη σε μια συζήτηση για το Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο για τον Τουρισμό. Στο επίκεντρο, ο πολυτελής τουρισμός και η εκτός σχεδίου δόμηση, με στόχο την επαφή με την ύπαιθρο, που, σε επίπεδο οικισμού, επιφέρει έλλειψη δημοσίου χώρου και κοινών υποδομών άρα ανεξέλεγκτη σπατάλη πολύτιμων φυσικών πόρων. Το χωροταξικό σχέδιο ορίστηκε ως ο διαμεσολαβητής μεταξύ του κράτους και του ιδιωτικού τομέα. Υπό αυτό το φως, το ταξίδι, από την μεγάλη κλίμακα της χωροταξίας στην μικρή κλίμακα της αρχιτεκτονικής, καλό είναι να πραγματοποιείται με αυτή τη σειρά καθώς είναι αναγκαίο να υπάρχει το θεσμικό πλαίσιο που η αρχιτεκτονική έχει ανάγκη για να πραγματοποιηθεί ελεύθερα και δημιουργικά. 

“Ο χωροταξικός σχεδιασμός στην Ελλάδα αντιμετωπίζει την πρόκληση ότι ενώ οφείλει να είναι οριζόντιος πρέπει, ταυτόχρονα, να διαχειριστεί ένα μεγάλο αριθμό τοπικών ιδιαιτεροτήτων: χρειαζόμαστε τοπικό πολεοδομικό σχεδιασμό.”, σημείωσε ο κος Μητρούλιας.

Υπάρχει συνταγή δημιουργίας μιας αξέχαστης εμπειρίας διαμονής; Ο Κώστας Παναγάκης συντόνισε τη συζήτηση μεταξύ των Γιώργου Φιλιππίδη, της Andronis Group, του Ανδρέα Μαυράκη, από το Odera στην Τήνο, και του Εμμανουήλ Βορδώνη, Προέδρου του θρυλικού ξενοδοχείου Ποσειδώνιον στις Σπέτσες που μετράει, ήδη, μισό αιώνα ζωής. Κοινό σημείο αναφοράς στις τοποθετήσεις των ομιλητών, ο επαναπροσδιορισμός των χαρακτηριστικών της πολυτελείας στο χώρο φιλοξενίας, μιας πολυτέλειας που δεν είναι θορυβώδης ή εκκωφαντική και αποδίδεται μέσω μιας αρχιτεκτονικής γλώσσας κομψής και λιτής. Ανθρωποκεντρικός σχεδιασμός με έμφαση στις παραδόσεις και στον τόπο που αποσκοπεί στη συγκίνηση των επισκεπτών.

Τι δουλειά έχει ένα επισκέψιμο κοτέτσι σ’ ένα πολυτελές ξενοδοχείο; Η αναζήτηση της αυθεντικής αλλά όχι ρουστίκ εμπειρίας στη φιλοξενία.

Μιλώντας για την περίπτωση του ξενοδοχείου Ποσειδώνιον και την ριζική ανανέωση του για να υποδεχθεί τα επόμενα 100 χρόνια λειτουργίας του, ο κύριος Βορδώνης επεσήμανε πως είναι κρίσιμης σημασίας να γίνουν κατανοητά στους επισκέπτες τα εγγενή χαρακτηριστικά του χώρου φιλοξενίας με προτεραιότητα το σχεδιαστικό μέτρο και όχι το κυνήγι της καινοτομίας.

“Το κτήριο του Ποσειδώνιον αλλάζει το πρωτόκολλο επικοινωνίας μεταξύ των ανθρώπων. Η διαπολιτισμική ανταλλαγή μεταξύ Σπετσιωτών και επισκεπτών, από όλο τον κόσμο, με διαμεσολαβητή το ξενοδοχείο ήταν, είναι και παραμένει απόλυτη προτεραιότητά μας.”

15 λεπτά με τον ιδρυτή της XPLAIN, Στέφανο Καράγο, στη συνέχεια, για τον εκδημοκρατισμό της τεχνητής νοημοσύνης ως μέσου κατανόησης των ανθρώπινων τάσεων, προτιμήσεων και συμπεριφορών με στόχο την παραγωγή ακόμα πιο εξατομικευμένων ξενοδοχειακών εμπειριών. 

Οικολογική φιλοξενία και τέχνη, αμέσως μετά, στη σκηνή του Hotel Experience με οικοδεσπότη τον Θάνο Ζακόπουλο, συνιδρυτή του CTRLZAK Studio, και συμμετέχοντες τους Αλεξάνδρα Ευσταθιάδου από Ekies Resort, Βαρβάρα Αυδή, ιδρύτρια των Yades Greek Historic Hotels και Θωμά Δοξιάδη, αρχιτέκτονα και ιδρυτή του Doxiadis+. Αναζητώντας τον ρόλο της σύγχρονης τέχνης στους χώρους φιλοξενίας, οι ομιλητές συμφώνησαν οτι η τέχνη οφείλει να κάνει τον επισκέπτη να αναρωτηθεί, για να μην καταλήξει στείρα διακόσμηση, επισημαίνοντας, παράλληλα, την συμβιωτική σχέση ανθρώπου-φύσης ως καταστατική συνθήκη ψυχικής και σωματικής ευημερίας. Η φιλοξενία ορίστηκε απ’ τους ομιλητές ως οργανικό μέρος του πολιτισμού του κάθε τόπου και ως εκ τούτου άρρηκτα συνδεδεμένη με την φύση.

“Το ξενοδοχείο είναι μέρος της φύσης και όχι η φύση μέρος του ξενοδοχείου. Δεν νοείται φιλοξενία μακριά από το φυσικό περιβάλλον και την τοπική κοινότητα. Οφείλουμε να αναλογιστούμε, σε κάθε νέο σχεδιασμό, την εμπειρία των ντόπιων: τον πόνο του να βλέπεις τον τόπο που αγαπάς ν’ αλλάζει από τον τουρισμό.”

The Four Seasons Formula με τον δημοσιογράφο Γιώργο Λαμπίρη και την αρχιτέκτονα Μαργαρίτα Μπουλάκη που παρουσίασε, βήμα-βήμα, την διαδικασία σχεδιασμού ενός ξενοδοχείου Four Seasons. 

Τη σκυτάλη ανέλαβε η αρχιτέκτονας και ιδρύτρια του MKV Design, Μαρία Βαφειάδη, ο Χρίστος Πασσάς, αρχιτέκτονας και διευθυντής των Zaha Hadid Architects, και η Aurelie Schwend, διευθύντρια interior design στα Marriott International σε μια συνομιλία για την τομή του παγκόσμιου με το τοπικό, τη φιλοξενία ως μηχανή παραγωγής ευδαιμονίας και τις ξενοδοχειακές εμπειρίες που μπορούν να σου αλλάξουν τη ζωή. Αυθεντικότητα στην εμπειρία φιλοξενίας, σχεδιασμός που αντανακλά και ενσωματώνει το πνεύμα του τόπου, συναισθηματική σύνδεση του επισκέπτη με το ξενοδοχείο και η προσωπική ολοκλήρωση ως ο απόλυτος στόχος του μελλοντικού χώρου φιλοξενίας είναι ορισμένες από τις προτάσεις-προβλέψεις των ομιλητών. Το ξενοδοχείο ως μηχανή παραγωγής ευδαιμονίας έχει στόχο να κάνει τον επισκέπτη καλύτερο άνθρωπο. Πως; Ας ενισχύσουμε τις αισθήσεις μέσα από δραστηριότητες που ενισχύουν την ευεξία, προάγουν την πνευματικότητα και αξιομνημόνευτες γαστρονομικές εμπειρίες.

“Το να πηγαίνεις διακοπές δεν πρέπει να είναι σαν να πηγαίνεις αλλού αλλά σαν να επιστρέφεις σπίτι.”

Το τελευταίο ομαδικό πάνελ της πρώτης ημέρας φιλοξένησε τρεις νεαρούς ξενοδόχους που διευθύνουν, με φροντίδα και αγάπη, τρία πολυσυζητημένα και δημοφιλή ξενοδοχειακά έργα. Ο Νίκος Καραφλός, ιδιοκτήτης του Dexamenes Seaside Hotel στην Κουρούτα του νομού Ηλείας, μίλησε για το πως η επανάχρηση παλιών βιομηχανικών κελύφων μπορεί να γίνει πόλος έλξης και αναζωογόνησης μιας ολόκληρης περιοχής. Ο Στρατής Μπατάγιας, ιδιοκτήτης του “Μάννα” στα περίχωρα της Βυτίνας στο νομό Αρκαδίας, μίλησε για το πως ένα πρώην σανατόριο μπορεί να μετατραπεί σε κιβωτό γαλήνης και ηρεμίας ανάμεσα σε έλατα και απόκρημνες κορφές. Και ο Γιάννης Μπελόνιας, ιδιοκτήτης του Vora στη Σαντορίνη στο νησιωτικό σύμπλεγμα των Κυκλάδων, μίλησε για το πως ένα ξενοδοχείο στρέφει το βλέμμα του ταξιδιώτη μέσα, στο νησί που όλα οδηγούν προς τα έξω, προς το απέραντο γαλάζιο. 

Dexamenes, Manna & Vora: στη σκηνή του Hotel Experience, αμέσως μετά, εμφανίστηκε ο αρχιτέκτονας Δημήτρης Καραμπατάκης, συνιδρυτής του γραφείου K-Studio που βρίσκεται πίσω από την δημιουργία αυτών των τριών μοναδικών ξενοδοχειακών εμπειριών. «Εάν αποσυνθέσεις την Ελλάδα, στο τέλος θα δεις να σου απομένουν μια ελιά, ένα αμπέλι κι ένα καράβι. Που σημαίνει, με άλλα τόσα την ξαναφτιάχνεις», έγραψε ο Οδυσσέας Ελύτης. Toso Óso στην ίδια λογική για τον Δημήτρη Καραμπατάκη που όρισε την φύση, τους παραδοσιακούς οικισμούς και την “βαθιά Αθήνα” ως τα βασικά συστατικά μιας εντελώς ιδιότυπης ελληνικής αρχιτεκτονικής κληρονομιάς που δομούν τον γεννετικό κώδικα αυτού που θα αποκαλούσαμε ελληνική φιλοξενία. 

“Ο αρχιτέκτονας του ξενοδοχείου οφείλει να λειτουργεί ως σκηνοθέτης εμπειριών και όχι ως σχεδιαστής κτηρίων.”

Στα επόμενα 8 λεπτά, η αρχιτέκτονας Μυρτώ Κιούρτη αφηγήθηκε ένα αληθινό παραμύθι στο κοινό του Hotel Experience για το πως μια οικογένεια στην Αρχαία Ολυμπία δημιουργεί, εντελώς φυσικά και χωρίς καμία περιττή προσπάθεια, ένα ξενοδοχείο που λειτουργεί ως αυθεντικός πυρήνας ελληνικής φιλοξενίας και πως η ίδια φαντάστηκε, μέσα από αρχαιοελληνικούς μύθους, μια νέα αρχιτεκτονική αφήγηση γι’ αυτό βασισμένη στην ιδέα: ‘το ξενοδοχείο ως πολύ μεγάλο σπίτι’.

Η πρώτη μέρα Hotel Experience ολοκληρώθηκε με την εικοσάλεπτη τοποθέτηση του Kirios Criton και της Ιδανικής Τράπεζας Ιδεών του. Στον απόηχο της μουσικής των U2 κινούμαστε από τη Νέα Υόρκη της δεκαετίας του ’80 στην Ομόνοια του σήμερα μέσα από προσωπικές αναμνήσεις, εμπειρίες και σχέσεις και προορισμό τον ορισμό της έννοιας “art hotel” ως ένα σύμπαν απόλυτα ιδιόρρυθμο, ιδιαίτερο και ιδιοσυγκρασιακό. 

Κυριακή 6 Οκτωβρίου 2024

Η δεύτερη μέρα Hotel Experience ξεκίνησε με πολυαισθητηριακές εμπειρίες φιλοξενίας σε μια συζήτηση, που συντόνισε η Δανάη Μακρή με συμμετέχοντες την αρχιτέκτονα Μαρία Τσαυτάρη των USP, την Έλενα Μηλιδάκη των Block722, τον interior designer Βαγγέλη Μπόνιο, την αρχιτέκτονα Ειρήνη Γιωτοπούλου από DNE Architects, την αρχιτέκτονα Μαρία Παπαφίγκου των Ooak Architects και την Αφροδίτη Μπονάτσου, ιδρύτρια των Stones and Walls. Παρουσιάζοντας πρόσφατα έργα των γραφείων τους, που έχουν σχεδιαστεί για να διεγείρουν τις αισθήσεις, οι ομιλητές περιέγραψαν τους λεπτούς χειρισμούς μιας φαινομενολογικής αρχιτεκτονικής προσέγγισης που στοχεύει, απευθείας, στη συναισθηματική σύνδεση του επισκέπτη με τον χώρο.

Το Ergon bakehouse στην Αθήνα, ένας μικρόκοσμος γύρω από το προζύμι, συναντά την μυσταγωγία του ξενοδοχείου Odera στην μεγαλόσχημη Τήνο που εκφράζεται με μια αρχιτεκτονική γλώσσα απλή και δωρική που δανείζεται μορφές από την πνευματική παράδοση του νησιού. Ένα eco-resort στη Φολέγανδρο επενδύεται με τοπική πέτρα, ξύλο και ψάθα, ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και ενσωματώνεται στη φυσική τοπιογραφία διατηρώντας μικρή κλίμακα και ισόγεια κτίσματα που εξασφαλίζουν την ελάχιστη δυνατή επέμβαση στο τοπίο. Ένα πρώην ελαιουργείο στην Κρήτη μετατρέπεται σε ξενοδοχείο με σημείο αναφοράς τα φουγάρα του πρώην εργοστασίου και κυρίαρχα τα χρώματα και τη μυρωδιά της ελιάς. Μια ακόμα ενδιαφέρουσα αναβίωση, το Fanos Boutique Hotel στην Αθήνα που μεταφέρει, μέσα από τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό, την ιστορία του κτηρίου από το παρελθόν στο παρόν και, τελικά, στο μέλλον. Στη Μύκονο, wabi-sabi σχεδιαστική αισθητική στο Aeonic Suites and Spa Accommodation, από τη μια πλευρά, και συνδυασμός του παραδοσιακού κυκλαδίτικου ιδιώματος με το διεθνές σχεδιαστικό ύφος στο ξενοδοχείο Anades, από την άλλη.

“Πολυτέλεια, σήμερα, στον ξενοδοχειακό σχεδιασμό είναι η αυθεντική επαφή με την φύση.”

Στη πορεία της δεύτερης μέρας του συνεδρίου ακολούθησαν μια σειρά από one to one συνομιλίες μεταξύ ξενοδόχων και των αρχιτεκτόνων που έκαναν το όραμά τους πραγματικότητα. Πρώτη στη σειρά, η δεκαπεντάλεπτη συνομιλία του ιδιοκτήτη του Melian Hotel & Spa στη Μήλο, Ανέστη Ανέστη, με την Χριστίνα Κόντου από το αρχιτεκτονικό γραφείο Block722 Architects που επιμελήθηκε το έργο. Αναπροσδιορίζοντας την έννοια της ελληνικότητας και της ελληνικής φιλοξενίας, η αρχιτεκτονική ομάδα δημιούργησε ένα ξενοδοχείο υψηλών προδιαγραφών, ένα κυκλαδίτικο αρχοντικό, που καλωσορίζει τους ταξιδιώτες με σύγχρονες ανέσεις προσφέροντας, ταυτόχρονα, αυθεντικά κομμάτια της παραδοσιακής φιλοξενίας του χθες. Λευκές γλυπτικές φόρμες, μικρά ανοίγματα, παραδοσιακές τεχνικές δόμησης, αυλές, σοκάκια και φυσικά υλικά συνθέτουν ένα οικείο σκηνικό που στόχο έχει να επιτρέψει στον επισκέπτη να βιώσει την κρυμμένη αθωότητα και ανεμελιά των παιδικών του χρόνων.

“Το ξενοδοχείο πρέπει να συνδεθεί με τον τόπο, ο επισκέπτης με το ξενοδοχείο και, άρα, μέσω αυτού με τον τόπο. Ο αρχιτέκτονας καλείται να σκηνοθετήσει και να ενορχηστρώσει αυτή την ευαίσθητη χορογραφία.”

Στην εικοσάλεπτη συζήτηση, που ακολούθησε, η Δανάη Μακρή συνομίλησε με τον Στάθη Καλύβα για το πως θα κάνουμε τον ελληνικό τουρισμό να δουλέψει, συνολικά, για εμάς μέσα στο παγκόσμιο οικονομικοπολιτικό σύστημα. Ο κος Καλύβας τόνισε πως η Ελλάδα ως προορισμός φιλοξενίας πρέπει να γίνει μια εμπειρία αναντικατάστατη αξιοποιώντας τον συνδυασμό ‘ανθρώπινο δυναμικό-φυσικά τοπία’ ώστε να μεταβεί από την προσέλκυση στη διαλογή επισκεπτών.

“Ο κόσμος της ελληνικής φιλοξενίας πρέπει να αποκτήσει αυτοπεποίθηση και να προχωρήσει, συνειδητά και δυναμικά, στη διαμόρφωση ταξιδιωτών που σέβονται και συμμετέχουν στο πνεύμα του ελληνικού τόπου και τοπίου.”

SPYROS HOUND PHOTOGRAPHY

Hello Future από τον Γιάννη Τσάκαλο, στη συνέχεια, σκιαγραφώντας τις προτιμήσεις των ταξιδιωτών και τα σημαντικά διλλήματα του σήμερα που θα ορίσουν το αύριο στον παγκόσμιο τουρισμό: υπάρχει υπερτουρισμός ή κακοδιαχείριση των τουριστικών ροών; Η εξέλιξη της τεχνολογίας και η παρουσία της τεχνητής νοημοσύνης επεκτείνει το ταξίδι πέρα από τα φυσικά του όρια ενώ το μέλλον της εμπειρίας φιλοξενίας μοιάζει να ορίζεται από την υπέρ-εξατομίκευση. Παραμένοντας στη σκηνή του Hotel Experience, ο κος Τσάκαλος συντόνισε τη συζήτηση μεταξύ τριών σημαντικών γυναικών του ελληνικού τουρισμού: της Αγάπης Σμπώκου, CEO της ξενοδοχειακής εταιρείας Phāea, της Κάλιας Κωνσταντινίδου, συνιδιοκτήτριας της Empiria Group με ξενοδοχεία στη Σαντορίνη, τη Μάνη και την Πάρο και της Έλσας Εξάρχου, ιδιοκτήτριας του 1700 Mikro Papiggo στο επιβλητικό τοπίο της Ηπείρου. 

“Είναι σημαντικό να δούμε τον ξενοδόχο όχι ως επιχειρηματία αλλά ως ο άνθρωπος που δίνει στους ταξιδιώτες την εμπειρία ενός τόπου που αγαπάει όπως και τα καΐκια, τα μποστάνια, τα κοτέτσια, τη γαστρονομία και τη μαγειρική ως αυθεντικές ελληνικές εμπειρίες που διασώζονται από τους χώρους φιλοξενίας. Υπό αυτό το πρίσμα, οι ξενοδόχοι λειτουργούν ως θεματοφύλακες και διασώστες της ελληνικής παράδοσης.”

Όλες οι ομιλήτριες τόνισαν την ανάγκη να δούμε τον τουρισμό κοινωνικά, όχι απλά ως κτήρια-ξενοδοχεία αλλά ως μια σειρά από υπηρεσίες και δραστηριότητες, καθώς και τις υποδομές φιλοξενίας σαν ένα διασυνδεδεμένο δίκτυο για την ανάδειξη του τοπικού πολιτισμού, χρώματος και ιδιώματος κάθε περιοχής και χώρας. 



Seabourn Pursuit: ένα παγοθραυστικό πλοίο ταξιδεύει από την Αρκτική μέχρι την Ανταρκτική και τον Αμαζόνιο. Πως σχεδιάζεται μια τέτοια οριακή εμπειρία φιλοξενίας και τουρισμού; Απαντήσεις δώθηκαν στο πάνελ που συντόνισε ο Harry McKinley με τη σχεδιαστική ομάδα του Seabourn Pursuit: το ιδρυτικό δίδυμο των Double Decker, Wilhelm Finger & Μελίτα Σκαμνάκη, που επιμελήθηκε την συλλογή έργων τέχνης και τον Adam Tihany, ιδρυτή του γραφείου Tihany Design, με έδρα τη Νέα Υόρκη, που ανέλαβε την ανακαίνιση των εσωτερικών χώρων του πλοίου.

Τι γίνεται όταν αφαιρέσεις τη γη, το σταθερό έδαφος, απ’ τη φιλοξενία και προσθέσεις το νερό της θάλασσας, μια κινούμενη ή αλλιώς παλλόμενη γη;

Το πλοίο ως ετεροτοπία, μια περίκλειστη εμπειρία χωρίς άμεση διαφυγή, απαιτεί διεξόδους που προσφέρονται στον επιβάτη-ταξιδιώτη μέσα από την τέχνη, το σχεδιασμό, την αρχιτεκτονική. Πολυεπίπεδοι χώροι, φορτισμένοι με ποικίλες, αξιομνημόνευτες, σχεδιαστικές αφηγήσεις, προάγουν την έκπληξη, την περιέργεια, την ανακάλυψη και την αναζήτηση της γνώσης. 

SPYROS HOUND PHOTOGRAPHY

Μια ενότητα αφιερωμένη στη σχέση της ευεξίας με τον τουρισμό άνοιξε στη σκηνή της δεύτερης συνεδριακής μέρας του Hotel Experience αμέσως μετά. Ο Νίκος Κουρεμένος, αφού έδωσε σε μια σύντομη, δεκάλεπτη ομιλία, τον ορισμό του ‘τουρισμού ευεξίας’ ως το σύνολο των διαφορετικών δραστηριοτήτων που μπορεί να επιλέξει κανείς για να πετύχει την ευημερία, υποδέχθηκε τους Kent Richards, των Six Senses Spas, Andrew Gibson, σύμβουλο για κοινότητες ευεξίας στη φιλοξενία, και Αλέξανδρο Αγγελόπουλο, CEO των Aldemar Hotels. Μέσα από την άρρηκτη σύνδεση του τουρισμού ευεξίας με την επιδίωξη της ευημερίας των ταξιδευτών, οι συμμετέχοντας μίλησαν για υποδομές φιλοξενίας που ενσωματώνουν, ουσιαστικά, τον επισκέπτη στην τοπική κουλτούρα του κάθε τόπου και στα τελετουργικά της με σεβασμό σε όλα όσα έχει να προσφέρει η φύση. Η επανασύνδεση με την παιδικότητα και την ασύνειδη πλευρά της ζωής είναι βασικό κομμάτι της εμπειρίας ευεξίας.

“Συνδέσου ξανά με τον εαυτό σου, τους άλλους και τον κόσμο γύρω σου: η φιλοξενία της ευεξίας αφορά τη δημιουργία μιας ομάδας φροντίδας θέτοντας τον άνθρωπο, επαγγελματία και επισκέπτη, θεραπευτή και θεραπευόμενο στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος και της προσοχής.”

Feeding the Soul και ευεξίας συνέχεια, αμέσως μετά, με τον Γιώργο Λαμπίρη να υποδέχεται επι σκηνής την αρχιτέκτονα Ρία Βογιατζή, ιδρύτρια των Elastic Architects, τον δικηγόρο και επενδυτή Γιάννη Μαρκογιάννη και τον Δημήτρη Δάιο του ξενοδοχειακού ομίλου Daios S.A. Μιλώντας για το έργο των Elastic, που δραστηριοποιούνται στη δημιουργία πολυτελών έργων φιλοξενίας τα τελευταία 20 χρόνια, η κα Βογιατζή περιέγραψε ως βασικό στόχο του γραφείου τον επαναπροσδιορισμό του ‘coolness’, στις μέρες μας, ως την ουσία αυτού που αναζητά ο ταξιδιώτης στον τουρισμό: απόλαυση, ευημερία, υγιεινή ζωή. Εξαιτίας του αρχαιοελληνικού πολιτισμού, η Ελλάδα καθίσταται εξαιρετικά προνομιούχο πεδίο για χώρους φιλοξενίας που εστιάζουν στο πεδίο της ευεξίας. Μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα ανάγνωση του τουρισμού ευεξίας τον προσεγγίζει ως μηχανή παραγωγής χρόνου για τον ταξιδιώτη μέσα από την σχεδιασμένη παροχή δραστηριοτήτων-εμπειριών που στην πραγματική ζωή, εκτός διακοπών, απαιτούν πολύ περισσότερο χρόνο για να πραγματοποιηθούν.

“Η αρχιτεκτονική των χωρών ευεξίας αντανακλά τα σύγχρονα πρότυπα για τον ιδανικό τρόπο ζωής.”

15 λεπτά με τον Ιωάννη Χαραλάμπους της Relia Group, στη συνέχεια, για μια βουτιά στα σπα ως πολυαισθητηριακά καταφύγια ευεξίας που απαιτούν μια φαινομενολογική αρχιτεκτονική προσέγγιση που δίνει σημασία στις ποιότητες του φωτός, της θερμοκρασίας, των υφών και, κυρίαρχα, προτεραιοποιεί την επαφή με τη φύση.

Τι γίνεται με την Αθηναϊκή Ριβιέρα; Σε ένα από τα πιο πολυαναμενόμενα πάνελ της δεύτερης ημέρας του Hotel Experience, ο δημοσιογράφος Κωνσταντίνος Δεριζιώτης συνομίλησε με την CEO της Grivallia, Ναταλία Σράφτη, τον CEO του Domes Resort, Γιώργο Σπανό, και τους αρχιτέκτονες Στάθη Τρυφωνόπουλο της Diarchon, Γιώργο Τσολάκη από Tsolakis Architects και Κωνσταντίνο Χαδιό από Chadios Architects για τα μεγαλόπνοα έργα που βρίσκονται υπό κατασκευή στο παραλιακό μέτωπο της Αθήνας, τον χαρακτήρα τους, τον προσανατολισμό τους και το πως θα ισορροπήσουν τα συμφέροντα, οι επιδιώξεις και οι ανάγκες των πολιτών, των θεσμικών φορέων και των επενδυτών. Στην Ελλάδα δεν είμαστε συνηθισμένοι σε οργανωμένες top-down αναπλάσεις αστικών περιοχών. Στην ασφυχτικά πυκνοκατοικημένη Αθήνα το bottom-up σύστημα ανοικοδόμησης της αντιπαροχής έφερε μικροιδιοκτησίες, μεικτές χρήσεις, αυτορύθμιση και αυτοοργάνωση.

Πως υποδέχεται αυτή η προϋπάρχουσα κοινωνική δομή τους ουρανοξύστες εκεί που κάποτε ήταν το αεροδρόμιο στο Ελληνικό;

Οι αρχιτέκτονες του πάνελ, που δραστηριοποιούνται με αναθέσεις στη περιοχή ανάπλασης, σύστησαν στο κοινό την αθηναϊκή ριβιέρα ως μια γραμμή ή αλλιώς το ενδιάμεσο ανάμεσα στην πόλη και την θάλασσα. Ο επαναπροσδιορισμός αυτής της σχέσης με τη δημιουργία ενεργών περασμάτων για τη δημιουργία μιας φυσικής μετάβασης από το αστικό στο φυσικό περιβάλλον αποτελεί τον μεγαλύτερο στοίχημα για την αξιολόγηση της επιτυχίας της ανάπλασης. Όπως αναρωτήθηκα κι ο κος Τρυφωνόπουλος τι σημαίνει να είναι το οικονομικό κέρδος η πρώτη προτεραιότητα μιας αστικής ανάπλασης τέτοιας βαρύνουσας σημασίας, κομβικής θέσης και μεγέθους;  

Τι σημαίνει να χρειάζεται να πληρώσεις χρηματικό αντίτιμο για να κολυμπήσεις στις κοντινές παραλίες της Αττικής που «ψήνεται» όλο και περισσότερο κάθε καλοκαίρι από εκτενείς καύσωνες; 

Με μια πιο κοντινή ματιά, ο Κωνσταντίνος Χαδιός παρουσίασε το νέο glambing, που σχεδιάζει το γραφείο του, στη θέση του παλιού κάμπινγκ της δεκαετίας του ’70 στο ύψος της Βούλας. Το κοκκινόχωμα της περιοχής συνδυάζεται μ’ ελληνικά μάρμαρα, πέτρα και σκυρόδεμα σ’ ένα χώρο φιλοξενίας με στόχο την επαφή με την φύση και τον εαυτό ως οργανικό κομμάτι της. Πλήθος και ποικιλία αναθέσεων για το γραφείο του Γιώργου Τσολάκη μεταξύ των οποίων συναντάμε το Μουσείο Ενάλιων Αρχαιοτήτων, που θα στεγαστεί στο πρώην βιομηχανικό κτήριο του Σιλό στα όρια του ΟΛΠ, κατοικίες, σχολεία, αθλητικές εγκατάστασεις και άλλα.

“Η αρχιτεκτονική είναι τέχνη και επιστήμη, μαζί, με έντονη την αξία της διαχρονικότητας και γι’ αυτό είναι σημαντικό να υλοποιείται με σεβασμό στο πνεύμα του τόπου και όχι για την ικανοποίηση εφήμερων τρόπων ζωής.”

Όλοι οι ομιλητές έκριναν απαραίτητη τη δημιουργία κεντρικού χωροταξικού σχεδίου για την χώρα και την Αττική, συγκεκριμένα, ώστε να χαρτογραφηθεί η φέρουσα ικανότητα των αναπτυσσόμενων περιοχών. Πως προβλέπουν οι συμμετέχοντες ομιλητές το μέλλον της αθηναϊκής ριβιέρας; Οι αρχιτέκτονες του πάνελ προέβλεψαν το μέλλον της περιοχής αμφίβολο αν δεν παρθούν, άμεσα, δραστικά μέτρα για την καταπολέμηση των κενών στη νομοθεσία και της έλλειψης οργανωμένων επιστημονικών μελετών και ανοιχτών διαβουλεύσεων μεταξύ των επιμέρους εμπλεκομένων μερών: των φορέων του θεσμικού κράτους, των επενδυτών και της κοινωνίας των πολιτών. 

A hotel for Athens, αμέσως μετά, από τον αρχιτέκτονα Κωνσταντίνο Κοσμά, εκ μέρους του γραφείου Potiropoulos+Partners, σε μια δεκαπεντάλεπτη παρουσίαση δύο, τελικά, επερχόμενων έργων φιλοξενίας του γραφείου στην Αθήνα και στις Κυκλάδες. Μια ενδιαφέρουσα γεωμετρική όψη στο ετερόκλητο αστικό μέτωπο της πρωτεύουσας διεγείρει την φαντασία των περαστικών ενώ η αναζήτηση της χαράς της ζωής, μέσα από την περιπλάνηση, στο ανέγγιχτο φυσικό τοπίο των φρύγανων και των ξερολιθιών βρίσκονται στον πυρήνα της σχεδιαστικής φιλοσοφίας των αρχιτεκτόνων σε αυτά τα δύο έργα. 

The Guest-Centric Approach to Hotel Design από τον Στέλιο Κουμαντάκη της SWOT Hospitality Management που περιέγραψε τη σύγχρονη φιλοξενία να ζητάει από την αρχιτεκτονική όχι μόνο την δημιουργία καλαίσθητων χωρών αλλά την δημιουργία καταλυμάτων που ανοίγουν διάλογο με τον επισκέπτη. Ορίζοντας διαφορετικούς ανθρωπότυπους ταξιδιωτών –The Luminary, The Mindful & Fulfilled, The Connector, The Achiever– ο κος Κουμαντάκης τόνισε πως η χαρτογράφηση του κοινού επισκεπτών, στο οποίο στοχεύει ο καθε χώρος φιλοξενίας, οφείλει να είναι η πρώτη μέριμνα στον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό της εκάστοτε κτηριακής δομής.

Συνέχεια ανοιχτών συνομιλιών αρχιτεκτόνων-ξενοδόχων στη σκηνή του Hotel Experience και η Αγάπη Σμπώκου, CEO της Phāea, συναντά την Βάνα Περνάρη αρχιτέκτονα του Cretan Malia Park Hotel στην Κρήτη, μέλος του ξενοδοχειακού ομίλου Phāea. Κατόπιν εκτενών συνομιλιών, η αρχιτέκτονας κατάφερε, με επιτυχία, να μεταφράσει το μότο της Phāea –βιωσιμότητα | καινοτομία | κοινότητα– σε χώρο, επαναπροσδιορίζοντας και ανασυστήνοντας, ταυτόχρονα, την ουσία της κρητικής φιλοξενίας στο σήμερα. Ορίζοντας την φροντίδα ως την πολυτέλεια που επιθυμεί να προσφέρει το Cretan Malia στο κοινό του, η επανασύνδεση με την γη και την καλλιέργειά της τέθηκε στον πυρήνα του νέου σχεδιασμού, σε πολλαπλά επίπεδα, δημιουργώντας ένα ξενοδοχειακό σύμπλεγμα που εκφέρεται ως εκλεπτυσμένο παραδοσιακό κρητικό χωριό. Ενήλικες και παιδιά συνυπάρχουν, αρμονικά, στο χώρο του ξενοδοχείου μέσα από την, ταυτόχρονη, συνύπαρξη πολλών και ποικίλων επιμέρους δρώμενων και δραστηριοτήτων με επίκεντρο την κεντρική υδάτινη πλατεία και σοκάκια γεμάτα κρητικά βότανα. 

Το γραφείο Micromega σχεδιάζει τον καινούργιο χώρο φιλοξενίας του ξενοδοχειακού ομίλου Empiria Group, στη νότια Πάρο, και η Κάλια Κωνσταντινίδου, συνιδιοκτήτρια της Empiria, συνομίλησε με την αρχιτέκτονα Μάρα Παπαβασιλείου, συνιδρύτρια των Micromega. Ενδελεχής έρευνα, για τα ποιοτικά και ποσοτικά χαρακτηριστικά του τοπίου και του τόπου, οδήγησε σε μια αρχιτεκτονική μελέτη που, λαμβάνοντας υπόψιν την πυκνή κλίμακα των οικισμών της Πάρου, διαχέει τον ξενοδοχειακό όγκο στο εύρος του οικοπέδου, αντλώντας, παράλληλα, έμπνευση από τον τρόπο που οργανώνονται τα μοναστηριακά σύνολα του νησιού. Μια κεντρική, υπαίθρια αυλή, στην οποία βλέπουν όλα τα επιμέρους δωμάτια, συμπυκνώνει και συμβολίζει τη δύναμη της κοινής ζωής προσκαλώντας τους ταξιδιώτες να αισθανθούν και να λειτουργήσουν ως μέρος μιας εφήμερης αλλά αληθινής κοινότητας. Επιμέρους υπαίθριοι χώροι, μικρότερης κλίμακας, καταλήγουν στη θάλασσα ανάμεσα από καλάμια και θυμωνιές. 

Αυθεντικότητα, μέσα από ενσωμάτωση στο πνεύμα του τόπου, ορίζει τον γενετικό κώδικα του White Coast Hotel στη Μήλο στην επόμενη one to one συζήτηση μεταξύ του αρχιτέκτονα Γιώργου Τσολάκη, επικεφαλή των Tsolakis Architects, και του Αλέξη Πιπιλή της ιδιοκτήτριας εταιρείας Prodea Investments. Μέσα από διαλεκτική αντίστιξη αναμνήσεων, από το τοπίο της Μήλου και την παραδοσιακή αρχιτεκτονική του νησιού, ο Γιώργος Τσολάκης και η ομάδα του σχεδίασαν ένα ξενοδοχείο πολυτελούς διαβίωσης με στόχο την χωρική μετάφραση της τοπιογραφίας του επικλινούς οικοπέδου και της εμπειρίας της καθημερινής διαβίωσης με γνώμονα την απρόσκοπτη θέα προς τη θάλασσα. 

Επόμενος ομιλητής στη σκηνή του Hotel Experience, ο αντισυμβατικός Βαγγέλης Στυλιανίδης, αρχιτέκτονας και ιδρυτής του γραφείου Stylianidis Architects, σε μια δεκαπεντάλεπτη συζήτηση με τη Δανάη Μακρή για το φαινόμενο του υπερτουρισμού και τις προεκτάσεις του στο ευρύτερο οικιστικό περιβάλλον των τουριστικών προορισμών.

“Είναι σημαντικό να κατανοήσουμε πως το ξενοδοχείο είναι ένα σκηνικό, μια μηχανή παραγωγής ψευδαισθήσεων.”

Ο αρχιτέκτονας, στον ξενοδοχειακό σχεδιασμό, καλείται να λειτουργήσει ως σκηνοθέτης μιας δεδομένης κατασκευασμένης εμπειρίας που έχει ζητηθεί από τον εκάστοτε ιδιοκτήτη-ξενοδόχο που θέτει, κάθε φορά, το σενάριο. Προϋπόθεση για την δημιουργία ενός επιτυχημένου ξενοδοχείου είναι η ύπαρξη ενός συνειδητού και αποφασισμένου ξενοδόχου που θα διασφαλίσει την ισορροπημένη λειτουργία του χώρου φιλοξενίας μεταξύ εμπορικής επιτυχίας και σεβασμού προς την τοπική κοινότητα και κληρονομιά​.

Great Outdoors, στη συνέχεια, σε ένα διαφορετικό πάνελ, που εστίασε στο έξω και όχι στο μέσα, στο φυσικό και όχι στο κατασκευασμένο, στην απόλαυση της εμβύθισης σε αυτό που ήδη υπάρχει, που είναι για πάντα εδώ. Η γενική διευθύντρια του ΣΕΤΕ, Μαρία Γάτσου, συνομίλησε με τον Γιώργο Νάνο και τον Δημήτρη Κόκκορη για τον τουρισμό που βασίζεται στις εξωτερικές δραστηριότητες, κοντά στη φύση, πως αυτές μπορούν να ενισχύσουν μια εμπειρία φιλοξενίας, διεγείροντας τις αισθήσεις, συνδέοντας την με την περιπέτεια και καθιστώντας την, τελικά, αξιομνημόνευτη και αναντικατάστατη.

“Στο βιωματικό τουρισμό ή τουρισμό εμπειρίας, αυτό που έχει σημασία δεν είναι το «που θα μείνω» αλλά το «πως θα ζήσω». Και αυτή είναι μια συνθήκη που έχει τη δύναμη να σου αλλάξει την κοσμοθεωρία.”

Η Δανάη Μακρή συνομιλεί με τον Γιώργο Κορδάκη, αμέσως μετά, για την πορεία του από την φωτογραφία στην καλλιτεχνική διεύθυνση και τον ρόλο της εικόνας στη σύγχρονη φιλοξενία. Το ξενοδοχείο παρουσιάστηκε, εδώ, όχι ως ένας αρχιτεκτονημένος χώρος αλλά ως ένας πολυαισθητηριακός κόσμος με καλά επιμελημένες εμπειρίες που στοχεύουν να γίνουν αναμνήσεις. 

Από ένα συνέδριο για τον κόσμο της ελληνικής φιλοξενίας, δεν θα μπορούσε, φυσικά, να λείψει ένα πάνελ για το πως δημιουργούνται αυθεντικές ελληνικές γαστρονομικές εμπειρίες. Τι θέση έχει η ελληνική κουζίνα στο χώρο της φιλοξενίας και πως ορίζεται στην Ελλάδα αυτό που αποκαλούμε γαστρονομικό τουρισμό; Οι απαντήσεις πολλές και ενδιαφέρουσες στη συζήτηση που συντόνισε ο γενικός διευθυντής της LIFO, Μιχάλης Μιχαήλ, με τον σεφ Μανώλη Παπουτσάκη, ιδιοκτήτη του Pharaoh στα Εξάρχεια, τον σεφ Άρη Βεζενέ και τον Νίκο Δαδίτσιο, γενικό διευθυντή του Panas Group Hospitality.

Οι γαστρονομικές εμπειρίες δημιουργούνται μεταφράζοντας τον τόπο σε τροφή μέσω των αισθητηριακών οργάνων του σώματος του επισκέπτη.

Την αυλαία της δεύτερης και τελευταίας μέρας του Hotel Experience έκλεισε ένα, αμιγώς, αρχιτεκτονικό πάνελ αναζητώντας την κλίμακα της απόλαυσης σε μια συζήτηση, που συντόνισε η Δανάη Μακρή, μεταξύ των Ουρανία Πικραμένου από Deplot Architects, Σωτήρη Ανυφαντή από A2 Architects, Aude Mazelin από Mykonos Architects, Μαρίνα Καραμαλή από KKMK Architects, Αλεξάνδρα Δαλιάνη από Creative Architects και Τατιάνα Κούπα από Delta Architects. Ξεδιπλώνοντας σχεδιαστικές ιστορίες πίσω από τουριστικές βίλες στις Κυκλάδες, αναψυκτήρια στο κέντρο της Αθήνας και παραδοσιακές κατοικιές σε ορεινά χωριά, οι αρχιτέκτονες προσέγγισαν τις διαφορετικές κλίμακες, υφές και ποιότητες της ελληνικής φιλοξενίας που, σε ορισμένες περιπτώσεις, έχουν αρχίσει να γίνονται εξαγώγιμα υλικά.

Το Hotel Experience ολοκληρώθηκε, στο Ωδείο Αθηνών, αφήνοντας πλούσια τροφή για σκέψη και κινηματογραφικές εντυπώσεις. Ως ένας κόσμος χωρίς σύνορα, ο κόσμος της σύγχρονης φιλοξενίας χρειάζεται κοσμοπολίτες τολμηρούς, καλλιεργημένους, άτομα με συνείδηση, προσανατολισμό και ήθος που θα υπερβούν, αποφασιστικά, την αντίληψη του τουρισμού ως προϊόντος και θα σταθούν, ουσιαστικά, υπέρ των αιτημάτων της σύγχρονης κοινωνίας για συμπερίληψη, δημοκρατία, δικαιοσύνη.

Περίπτερα εκθετών

Στοιχεία διοργάνωσης
Τίτλος  HOTEL EXPERIENCE
Τυπολογία  Συνέδριο, Έκθεση
Τοποθεσία  Ωδείο Αθηνών
Ημερομηνία  Σάββατο 5 & Κυριακή 6 Οκτωβρίου 2024
Εxperience Design & Art Direction  Flux Office / Εύα Μανιδάκη & Θανάσης Δεμίρης
Επιμέλεια περιεχομένου  Archisearch
Διεύθυνση Παραγωγής & Καλλιτεχνική επιμέλεια  Βασίλης Μπαρτζώκας / Design Ambassador
Συμπαραγωγή & Εμπορική Διεύθυνση  Άρης Μαρινάκης / Architectural Editions
Φωτογραφία  Αφροδίτη Χουλάκη για την Design Ambassador

Χορηγοί
Grand Sponsor  EVINIntzoglou | Λύσεις Οπτικής Επικοινωνίας
Gold Sponsor  CUBALUX, Marina Sfakianaki Design Materials
Platinum Sponsor  design library by Kalotaranis, Bratti | Hotel Signage
Community Sponsor  travelworks
Experience Sponsor  CENT::LINQ | Επαγγελματικές Λύσεις Αρωματισμού
Hospitality Sponsors  Brown Hotels, Grand Hyatt Athens, Hotel Grande Bretagne Athens, Athens Capital Hotel
Media Sponsors  Archisearch, Αθηνέα, Greek Travel Pages, tourismtoday.gr, LIFO, Athens-Macedonian News Agency, Huffpost Greece, money-tourism.gr, Travel Daily News, Fortune Greece

Το Hotel Experience πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα του ΣΕΤΕ, της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων και του Υπουργείου Τουρισμού.


RELATED ARTICLES