Ο δρόμος πρόσβασης στην κατοικία αυτή καθώς και η επιλογή να κολλήσει το κτίσμα από τη μία του πλευρά στο όριο με τον γείτονα, είχαν σαν συνέπεια τη διαμόρφωση μιας αρκετά κλειστής εξωτερικής όψης.
Η όψη προς τον δρόμο πράγματι περιέχει ελάχιστα ανοίγματα που ορίζουν και τη βασική τριμερή διάταξη της: το ισόγειο διαμορφώνεται ως μια λευκή βάση πάνω από την οποία ο πρώτος όροφος διαφοροποιείται με τη ξύλινη επένδυση του και ο δεύτερος όροφος με το γκρίζο του χρώμα. Η λευκή βάση ερμητικά κλειστή στον εισερχόμενο, ανοίγεται πλαγίως σε όλο το μήκος της, προς την πισίνα. Η πρόσβαση γίνεται μέσω μιας ραμπόσκαλας στην άκρη της πρόσοψης, σε επαφή με τη γειτονική πολυκατοικία. Στη λευκή «βάση» τοποθετούνται σε ανοικτή διάταξη το καθιστικό, η τραπεζαρία και η κουζίνα.
Το κλιμακοστάσιο και ο ανελκυστήρας της κατοικίας διατάσσονται προς την τυφλή μεσοτοιχία και με τέτοιο τρόπο ώστε το κλιμακοστάσιο να έχει φωτισμό από την πίσω, βορεινή αυλή της κατοικίας. Η κουζίνα και το καθιστικό διαχωρίζονται από ένα ψηλό έπιπλο (με ντουλάπια της κουζίνας) που δεν ακουμπά στο ταβάνι, διατηρώντας τη συνέχεια του χώρου.
Πέρα από αυτή τη διαφοροποίηση των χώρων, η ενιαία τζαμαρία καθιστικού και κουζίνας προς την πισίνα παραμένει ένα ισχυρό ενοποιητικό στοιχείο στο ισόγειο. Το άνοιγμα αυτό καθώς και η τοποθέτηση της γραμμικής πισίνας οφείλονται στη μεγάλη απόσταση της γειτονικής πολυκατοικίας –ο κήπος με την πισίνα της κατοικίας ενοποιείται οπτικά (πάνω από τη μάνδρα) με έναν ακόμα μεγαλύτερο κήπο της απέναντι πολυκατοικίας, μια απόσταση που επιτρέπει τον πρωινό ήλιο να εισχωρεί βαθιά στην κατοικία. Εξίσου μεγάλη αυλή διαθέτει και η κατοικία που συνορεύει στο βορινό άκρο του οικοπέδου –οι δύο αυτές (συνεχόμενες σε κάτοψη) πλευρές κάνουν ακόμα πιο ευχάριστη την παραμονή γύρω από την πισίνα.
Στον πρώτο όροφο τοποθετούνται δύο παιδικά υπνοδωμάτια και ένα λουτρό –η πλάγια υποχώρηση τους από τη λευκή βάση διευκολύνει την ανάγνωση της κατοικίας ως «μονώροφης» από αυτόν που κολυμπά στην πισίνα. Στον όροφο των παιδικών υπνοδωματίων ένα μικρό χολ πίσω από τον ανελκυστήρα εκφράζεται με ένα τετράγωνο παράθυρο στην όψη προς τον δρόμο, άνοιγμα που διακόπτει την ξύλινη επένδυση.
Στον δεύτερο όροφο το κυρίως υπνοδωμάτιο με τον ημιυπαίθριο χώρο του να είναι στραμμένος προς την πίσω, βορεινή αυλή, επιχειρεί άλλη μια στροφή στον προσανατολισμό των ανοιγμάτων (σε σχέση με τα ανοίγματα των παιδικών υπνοδωματίων), ώστε να αποφευχθεί η «επάλληλη» εμφάνιση τους στην ίδια όψη.
Στον τελευταίο αυτόν όροφο το περίγραμμα της κατοικίας προς τον δρόμο επανέρχεται στην περασιά της λευκής βάσης και, στη συνέχεια του βεστιαρίου, διαθέτει ένα πλάγιο κατακόρυφο άνοιγμα που αποτρέπει τη μετωπική οπτική από τον δρόμο προς τον όροφο αυτό.
Αρχιτεκτονική μελέτη: MPLUSM ARCHITECTS: Μαρίτα Νικολούτσου και Μέμος Φιλιππίδης
Η/Μ μελέτη: Βαγγέλης Μήτσης
Στατική μελέτη: Ιωάννης Κανατσούλης
Κείμενο: Μέμος Φιλιππίδης
Φωτογράφηση: ® Erieta Attali
Η/Μ μελέτη: Βαγγέλης Μήτσης
Στατική μελέτη: Ιωάννης Κανατσούλης
Κείμενο: Μέμος Φιλιππίδης
Φωτογράφηση: ® Erieta Attali
READ ALSO: HOUSE IN OTAKE / SUPPOSE DESIGN OFFICE