Η λειτουργική οργάνωση του κτηρίου είναι απλή και εύληπτη τόσο για τους μόνιμους χρήστες όσο και για τους επισκέπτες.
Η είσοδος διαμορφώνεται με την υποχώρηση του όγκου του κτιρίου πίσω απο την επιτρεπόμενη οικοδομική γραμμή στο επίπεδο του ισογείου, επί της οδού Αρχ. Κυπριανού, ετσι ώστε να δημιουργηθεί ένα νέο πλάτωμα – σύνδεση με τον υπαίθριο χώρο του δημαρχείου.
Από την οδό Αρχ. Κυπριανού, διαμορφώνεται επίσης ξεχωριστή είσοδος πρός την αίθουσα συνεδριάσεων η οποία φιλοξενείται στο μεσοπάτωμα του υπογείου, έτσι ώστε να λειτουργεί και ανεξάρτητα απο το υπόλοιπο κτήριο.
Οι γραφειακοί χώροι και οι χώροι αρχείων οργανώνονται κατά μήκος ενός κεντρικού διαδρόμου που εκτείνεται κατά μήκος του κτηρίου. Στον άξονα αυτό, δημιουργούνται δύο χώροι με διπλό ύψος στο ισόγειο(κλειστός χώρος-ισόγειο/1ος) και στον όροφο(υπαίθριος χώρος εκτόνωσης-2ος/3ος) που συγκεντρώνουν την κυκλοφορία του εκάστοτε ορόφου. Τα αίθρια αυτά ενοποιούν οπτικά χώρους και λειτουργίες που βρίσκονται σε διαφορετικές στάθμες. Ταυτόχρονα, η αρχιτεκτονική αυτή χειρονομία αποκαλύπτει την εσωτερική κυκλοφορία του κτηρίου στην πόλη, δημιουργώντας στιγμιαίες οπτικές φυγές. Μεταξύ 2ου και 3ου ορόφου, στο σημείο που δημιουργείται η στενωπός στον όγκο του κτηρίου, η πόλη αποκαλύπτεται στιγμιαία στον χρήστη ενώ περπατά στον εσωτερικό του. Εκατέρωθεν του “λαιμού” που δημιουργείται, διαμορφώνονται μικροί υπαίθριοι χώροι εκτόνωσης οι οποίοι λειτουργούν ως μια “ανάσα” για το ιδιαίτερα συμπτηγμένο κτηριολογικό πρόγραμμα.
Πέρα απο το πλάσιμο του όγκου για την προβολή της εισόδου και της αίθουσας συνεδριάσεων, δημιουργούνται επιπλέον παραμορφώσεις για την δημιουργία ημιυπαίθριων και υπαίθριων χώρων εκτόνωσης των γραφείων, οι οποίοι φυτεύονται για την δημιουργία μικροκλίματος δροσισμού.
Σχετικά με τον βιοκλιματικό σχεδιασμό του κτιρίου, προνοήθηκε ο διαμπερής αερισμός με τον συνδυασμό κλειστών και υπαίθριων χώρων και την επιλογή του υλικού επικάλυψης των όψεων του κτηρίου .Υιοθετήσαμε ένα παθητικό ενεργειακό σύστημα μηδενικών θερμικών κερδών, μια επιδερμίδα απο διάτρητα φύλλα αλουμινίου, η οποία τοποθετείται σε απόσταση απο τα υαλοστάσια για τον σκιασμό και δροσισμό με την κυκλοφορία φυσικού αέρα.
Ομάδα Μελέτης:
Σίμος Βαμβακίδης, αρχιτέκτονας ε.μ.π.,
Αντώνης Τζώρτζης, Taulant Tozaj, φοιτητές αρχιτεκτονικής ε.μ.π.
Συνεργάτης: Ελένη Παττίχη,αρχιτέκτονας ε.μ.π.
READ ALSO: INTERNATIONAL DESIGN IDEAS COMPETITION FOR LIANTANG/HEUNG YUEN WAI BOUNDARY CONTROL POINT PASSENGER TERMINAL BUILDING 2011 / AETER ARCHITECTS