– Διαβάστε παρακάτω την ανασκόπηση της συζήτησης από την Κωνσταντίνα Περιβολάρη
Σε συνέχεια αυτών των σκέψεων, η Σοφία Βυζοβίτη, επίκουρη καθηγήτρια Αρχιτεκτονικού Σχεδιασμού στο τμήμα της Αρχιτεκτονικής στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, επισήμανε ότι η συνθήκη της πανδημίας πρέπει να συζητηθεί παράλληλα με τη συνθήκη της κλιματικής αλλαγής και ότι οι πόλεις πρέπει να θωρακιστούν σε επερχόμενες πολυδιάστατες καταστροφές. Εξέφρασε όμως και τον προβληματισμό της ως προς την όξυνση των κοινωνικών ανισοτήτων η οποία οδηγεί σε μια πλήρη στεγανοποίηση του χώρου και στην παγίωση των μέτρων κοινωνικής απόστασης. Εξαιτίας αυτού, θεωρεί σημαντικό να ξανασκεφτούμε την τοπικότητα της μικρής εμβέλειας, δηλαδή μαζί με το “Μένουμε Σπίτι” να σκεφτούμε και το “Μένουμε Γειτονιά” και πως μπορούν να επινοηθούν και υποστηριχθούν τρόποι συνύπαρξης στους δημόσιους χώρους.
Τις σκέψεις της εξέφρασε και η Μαριάνθη Τατάρη, Senior Architect/Associate Director στο UNStudio, η οποία συμφώνησε με το μεγάλο εύρος των λύσεων και τη σημαντική συμβολή της τεχνολογίας σε αυτές, ενώ παράλληλα επισήμανε ότι «οι προτάσεις που θα είναι πιο δυνατές είναι αυτές που θα βάζουν την ανθρώπινη φύση στο κέντρο, που σχεδιάζουν για όλους τους ανθρώπους και για όλες τις αισθήσεις». Βέβαια, δεν παρέλειψε να σχολιάσει την σημαντικότητα της δουλειάς των σχεδιαστών αυτήν την περίοδο, η οποία είναι να σκεφτεί το επόμενο στάδιο και πάνω από όλα να βρει πρακτικές λύσεις.
Το κοινό που παρακολούθησε το πρώτο διαδικτυακό event της κοινότητας Ladies, Wine & Design Athens, έδειξε μεγάλο ενδιαφέρον, συμμετέχοντας ενεργά στη συζήτηση μέσω ερωτήσεων, τις οποίες με περίσσια χαρά απάντησαν οι ομιλήτριες στο τέλος. Ύστερα από μια εποικοδομητική συζήτηση κατέληξαν στο συμπέρασμα πως δεν υπάρχουν συγκεκριμένες λύσεις. Οι άνθρωποι που ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν στο διαγωνισμό πρέπει να συμπεριλάβουν στις προτάσεις τους, κοινωνικούς, πολιτικούς, περιβαλλοντικούς παράγοντες και σίγουρα θα παίξει σημαντικό ρόλο η καινοτομία, η προσαρμοστικότητα και η οικονομία. Σκοπός του διαγωνισμού είναι να ανοίξει έναν διάλογο και να δημιουργήσει μία δεξαμενή σκέψης, αναζητώντας ιδέες για το μέλλον.
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη διαδικασία συμμετοχής μπορείτε να δείτε εδώ.
Μπορείτε να παρακολουθήσετε την συζήτηση εδώ.
READ ALSO: CYCLUS_VILLA HOTEL IN AFRICA | TENSE ARCHITECTURE NETWORK