Η πρόταση του νέου Συγκροτήματος κτιρίων Διοίκησης και Κεντρικών Υπηρεσιών της Δ.Ε.Η. στην οικιστική περιοχή του Ν. Φαλήρου σχεδιάζεται ως το νέο πρόσωπο της ΔΕΗ στη σύγχρονη εποχή ερχόμενο σε δημιουργική συνδιαλλαγή με το ιστορικό κέλυφος του ΑΗΣ, μέσα σε ένα αστικό πάρκο αφιερωμένο στις βιώσιμες μορφές ενέργειας.
– κείμενο των δημιουργών
Ο δημόσιος χαρακτήρας του κτιρίου σε συνδυασμό με την ιστορική μνήμη του συγκροτήματος, μας οδήγησαν στο να σκεφτούμε το σύνολο ως δημόσιας προσπέλασης και χρήσης: ο υπαίθριος χώρος, το έδαφος, ενοποιείται και αποτελεί τον καμβά για τη δημιουργία του νέου αστικού πάρκου αναδεικνύοντας το σύνολο του συγκροτήματος.
Η δημιουργία αστικού πάρκου με τόπους που εκφράζουν το χαρακτήρα της ΔΕΗ ως παραγωγού και παρόχου ενέργειας, δημιουργεί ένα πόλο αναψυχής με εκπαιδευτικό χαρακτήρα. Το αστικό πάρκο μέσα από τις θεματικές του αναδεικνύει και υπενθυμίζει τις εναλλακτικές και ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και ευαισθητοποιεί ως προς μια οικολογική συνείδηση. Πιο συγκεκριμένα χωροθετούνται τρεις βασικοί τόποι-κήποι που αναφέρονται στον ήλιο, τον αέρα και το νερό.
Ο «δρόμος του ήλιου» σηματοδοτείται από ένα γραμμικό στέγαστρο που μπορεί να φιλοξενεί εφήμερες εκθέσεις, αγορές και ποικίλες εκδηλώσεις. Φέρει φωτοβολταϊκάπανέλα τα οποία θα τροφοδοτήσουν τις ανάγκες του πάρκου σε ενέργεια.
Η «πλατεία του νερού» σηματοδοτείται από μία μεγάλη αβαθή λίμνη και λειτουργεί σα στοιχείο δροσισμού. Ο αστικός εξοπλισμός εδώ αποτελείται από ανεξάρτητες μεταλλικές καρέκλες, που μπορεί κανείς να διαμορφώσει όπως θέλει και να κάτσει γύρω από τη λίμνη.
Ο «κήπος του αέρα» είναι το μεγάλο αμφιθέατρο που διαμορφώνεται στο Β σημείο του οικοπέδου, με υποβάθμιση του εδάφους και αξιοποιεί τα στάχυα ως ένα φυτό που οπτικοποιεί την αίσθηση του αέρα. Το αμφιθέατρο μπορεί να λειτουργεί και σαν χώρος συνάντησης και παιχνιδιού όταν δεν φιλοξενεί παραστάσεις και εκδηλώσεις.
Ο κύριος όγκος του κτιρίου έρχεται να τοποθετηθεί σε απόσταση από το ανυψωμένο έδαφος, αφήνοντας ένα διαμπερές επίπεδο εισόδου, στη λογική μιας pilotis. Ο όγκος του κτιρίου χωρίζεται σε τρεις ενότητες αντανακλώντας τον τριμερή διαχωρισμό του παλαιού συγκροτήματος, οι οποίες όμως διαφοροποιούνται ογκοπλαστικά μεταξύ τους, με κυλίσεις προς διάφορες κατευθύνσεις. Ο κεντρικός όγκος αποκτά καμπυλόμορφη γεωμετρία ώστε να σημάνει την κεντρική είσοδο. Οι αναλογίες των όγκων είναι ραδινές ώστε να έχουμε ένα ανάλαφρο σύνολο.
Το νέο συγκρότημα γραφείων της ΔΕΗ λειτουργεί ως τοπόσημο και έρχεται με το ύψους του να δηλώσει την παρουσία του στον αστικό ιστό.
Οι όψεις του κτιριακού συγκροτήματος σχεδιάζονται με τη λογική του φίλτρου, μιας επιδερμίδας που επιτρέπει ελεγχόμενες θεάσεις προς τη γειτονιά, ενώ ταυτόχρονα επιτρέπει τη διάχυση του ηλιακού φωτός.
Η αρχιτεκτονική πρόταση δεν περιορίζεται στην ογκοπλασία, αλλά περιλαμβάνει και το εσωτερικό του κτιρίου, απευθυνόμενη στον τελικό αποδέκτη, τον εργαζόμενο και τον επισκέπτη. Επιδιώκεται η δημιουργία ενός περιβάλλοντος που ευνοεί όχι μόνο την παραγωγικότητα, αλλά και την ευζωία του ατόμου, ενώ ενσωματώνει της ηθική της επιχείρησης για διαφάνεια και συνεργατικότητα.
Στοιχεία έργου
1ο βραβείο – ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑΤΟΣ ΚΤΙΡΙΩΝ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΚΕΝΤΡΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΤΗΣ ΔΕΗ Α.Ε. ΣΤΟ Ν. ΦΑΛΗΡΟ ΔΗΜΟΥ ΠΕΙΡΑΙΑ
Αρχιτέκτονες Micromega
Ομάδα Μελέτης: Αλέξανδρος Ζώμας, Μαρία Παπαβασιλείου, Δημήτρης Παπαγεωργίου, Φερενίκη Φωτοπούλου, Γιούλη Σπυροπούλου, Εβελίνα Φαλιάγκα, Νατάσα Δρούγκα, Δήμητρα Χατζηγιάγκου
Φοιτητές Αρχιτεκτονικής: Μαρίνος Σκούρας, Ναυσικά Πίτσου, Άννα Συριανού, Ιάσονας Αμεράνης, Ahmed Hazem
Πολιτικοί Μηχανικοί: Αναστάσιος Μαντζανάς, Φώτης Κονδής
Μηχανολόγοι Μηχανικοί: TETRAS A.E.M.
READ ALSO: IS ARCH AWARDS / OPEN CALL for architecture students