Εικόνες του νέου σταθμού του υπεραστικού ΚΤΕΛ Αχαϊας

Στις αρχές του 2020 αναμένεται να αποπερατωθεί το έργου του νέου σύγχρονου σταθμού για τα υπεραστικά ΚΤΕΛ στην Πάτρα, που θα εκσυγχρονίσει τις υποδομές του ΚΤΕΛ.

Ο νέος σταθμός του υπεραστικού ΚΤΕΛ Αχαϊας τοποθετείται στους πρώην Μύλους Αγίου Γεωργίου, στον Άγιο Διονύσιο της Πάτρας και θα περιλαμβάνει και εμπορικό κέντρο, αξιοποιώντας μέρος των χώρων με εμπορικές χρήσεις, καταστήματα και καφέ. Επιπλέον, με τη γειτνίαση του σιδηροδρομικού σταθμού του Αγ. Διονυσίου θα δημιουργηθεί ένας συγκοινωνιακός κόμβος, με σκοπό να βελτιώσει την καθημερινότητα κατοίκων και επισκεπτών της πόλης. Στόχος είναι ο νέος σταθμός να αποτελέσει σημείο αναφοράς για την πόλη. 

Η επέμβαση ενεργοποιεί ένα σημαντικό σημείο ιστορικής μνήμης του βιομηχανικού παρελθόντος της πόλης και αναμένεται να αναβαθμίσει σημαντικά την περιοχή. 

Οι μύλοι του Αγ. Γεωργίου αποτελούν ένα από τα εγκαταλειμμένα εργοστάσια της πόλης, απομεινάρι του ένδοξου βιομηχανικού παρελθόντος της πόλης.
Η εταιρεία Μύλοι Αγίου Γεωργίου ΑΕ ιδρύθηκε το 1926. Το 1936 κυριάρχησε στην διεθνή σκηνή στον κλάδο της, ενώ η παραγωγική δραστηριότητα της επιχείρησης ανερχόταν σε 1600 σάκους των 60 κιλών ανά οκτάωρο και η δυνατότητα αποθήκευσης στα σιλό στους 5000 τόνους. Ωστόσο, ξαφνικά η εταιρεία διέκοψε την δράση της στην Πάτρα και από τότε το κτίριο εγκαταλείφτηκε και πέρασε στην ιδιοκτησία του Υπεραστικού ΚΤΕΛ.

Η νικητήρια πρόταση της εταιρίας Θέμελης ΑΕ, η οποία προκρίθηκε στον ανοιχτό διαγωνισμό που προκήρυξε η εταιρεία ΚΤΕΛ νομού Αχαΐας ΑΕ, αντιμετωπίζει με σεβασμό τα κτήρια των πρώην Μύλων Αγ. Γεωργίου – το πενταώροφο και εν μέρει εξαώροφο οικοδόμημα στη γωνία Όθωνος Αμαλίας και Άστιγγος, το κτίριο του υδατόπυργου και τα σιλό αποθήκευσης στην οδό Σανταρόζα – τα οποία θα φιλοξενούν εκδοτήρια, αναψυκτήρια, αίθουσες παραλαβής δεμάτων, αποθήκες και γραφεία της διοίκησης των ΚΤΕΛ.
Στο πλαϊνό οικόπεδο, τοποθετείται μεταλλικό στέγαστρο για τη στάση των λεωφορείων.
 
Το έργο θα αντικαταστήσει τον υφιστάμενο σταθμό των ΚΤΕΛ, που ιδρύθηκε το 1975 και σήμερα κρίνεται ως ανεπαρκής και δύσχρηστος. Το κόστος του έργου του νέου σταθμού ανέρχεται στα 9,3 εκατ. ευρώ.

RELATED ARTICLES