text in EN, GR

Στο ντεμπούτο της αρχιτεκτονικής τους σύμπραξης, που ακούει στο όνομα àkra studio, οι αρχιτέκτονες Μαντώ Σαμίου και Δημοσθένης Κούρος, επιχειρούν να δώσουν μορφή στην ‘απόλυτη θερινή εμπειρία’. Με το ξενοδοχείο NOMAS στα Φαλάσαρνα Κισσάμου, στο δυτικό άκρο της Κρήτης, οι αρχιτέκτονες συνδιαλέγονται με τον σπουδαίο Άρη Κωνσταντινίδη για το ελληνικό καλοκαίρι και την αυθεντική κατοίκηση του τοπίου και του τόπου.

-γράφει η Μελίνα Αρβανίτη-Πολλάτου

Διατηρώντας ανέγγιχτο το περιβάλλον φυσικό τοπίο, που αποτελεί μια ωδή στη μεσογειακή χλωρίδα και πανίδα, οι αρχιτέκτονες θέτουν ως άμεση προτεραιότητα του σχεδιασμού, αφενός, την ομαλή ένταξη των κτηριακών όγκων στο παρθένο κρητικό τοπίο και, αφετέρου, τη διασφάλιση ανεμπόδιστης θέας σε βουνό και θάλασσα από το εσωτερικό του καταλύματος. 

Τρεις γραμμικοί όγκοι σχεδιάζονται λιτά, εξολοκλήρου στο επίπεδο του εδάφους, για να φιλοξενήσουν τα δωμάτια των επισκεπτών (4 δωμάτια 100 τ.μ. και 4 δωμάτια 80 τ.μ.), μια βίλα 200 τ.μ., χώρο υποδοχής, εστιατόριο, χώρο εστίασης, δωμάτια προσωπικού και βοηθητικούς / αποθηκευτικούς χώρους.

Το αρχιτεκτονικό λεξιλόγιο του έργου συνδυάζει στοιχεία από την παραδοσιακή αρχιτεκτονική του νησιού με μοντερνιστικές αναφορές: φέρουσες λιθοδομές από τοπική πέτρα, συμπαγή πέτρινα και ξύλινα στοιχεία, ενδημικά φυτά και πατημένο κοκκινόχωμα της περιοχής συνθέτουν το ξενοδοχείο NOMAS σύμφωνα με τις σχεδιαστικές αρχές του πουρισμού και της κατασκευαστικής ειλικρίνειας.

Η συνειδητή γραμμικότητα των κτηριακών όγκων καμπυλώνει στα σημεία για να δημιουργήσει σχέσεις οικειότητας στην αναλογία εσωτερικών, υπαίθριων και ημι-υπαίθριων χώρων που συνδέονται ρυθμικά μεταξύ τους, με μια σειρά μικρών και μεγάλων ανοιγμάτων, που καδράρουν επιλεγμένες θέες του κρητικού τοπίου.

Μελίνα Αρβανίτη-Πολλάτου: Το θεωρητικό και εφαρμοσμένο έργο του Άρη Κωνσταντινίδη οργανώθηκε, καταρχήν, γύρω από τον ορισμό και την ερμηνεία της έννοιας «ελληνικότητα» την οποία απέδιδε ως την ευδαιμονία που προέρχεται μέσα από μια λιτή διαβίωση, με μέτρο, συνυφασμένη με το πνεύμα του τόπου. Στη περίπτωση του ξενοδοχείου NOMAS στα Φαλάσαρνα της Κρήτης πως μεταφράσατε την «ελληνική φιλοξενία» σε χώρο;

àkra studio: Η ευδαιμονία και ο πλούτος προέρχεται μέσα από το ταπεινό, το απέριττο. Ερμηνεύοντας αυτή την πρόταση, μπορούμε να κατανοήσουμε το Κρητικό τοπίο. Μέσα από την ίδια ερμηνεία, προκύπτει ο κύριος στόχος μας: η απόδοση της πολυτέλειας μέσω της λιτότητας με την παράλληλη ενσωμάτωση στο φυσικό περιβάλλον της περιοχής.

Η περιοχή των Φαλασάρνων βρίσκεται στο Δυτικό άκρο της Κρήτης, στη Χερσόνησο της Γραμβούσας. Πρόκειται για μία πιο άγρια και συνάμα άκρως γοητευτική πλευρά του νησιού. Χαρακτηρίζεται από έντονο ανάγλυφο και ιδιαίτερα ισχυρούς ανέμους καθ’όλη τη διάρκεια του έτους. Δυτικά, η εκτενής αμμώδης ακτογραμμή διακόπτεται από αμμόλοφους και βράχια, ενώ ανατολικά η δραματική κορυφογραμμή διακρίνεται από άνυδρα, βραχώδη και καλυμμένα με χαμηλή, θαμνώδη βλάστηση βουνά. Όλα τα παραπάνω συνθέτουν ένα άκρως ασκητικό τοπίο, το οποίο αποτέλεσε την καθοριστική αφορμή της αρχιτεκτονικής σύνθεσης. Η μετουσίωση αυτού του ασκητικού τοπίου σε χώρο, προσδιορίζει την «ελληνικότητα» για την οποία μιλάει ο Άρης Κωνσταντινίδης. Η λιτή διαρρύθμιση, οι καθαρές γεωμετρίες, η συνεχής επαφή – οπτική και φυσική – με τον τόπο, συνθέτουν ένα συγκρότημα στο οποίο συνδυάζεται η έννοια της «ελληνικότητας» με την αίσθηση της «ελληνικής φιλοξενίας».

Η μετάφραση της «ελληνικής φιλοξενίας» σε ένα τουριστικό κατάλυμα σημαίνει να έχεις την αίσθηση ότι «ανήκεις» στο μέρος στο οποίο κατοικείς προσωρινά.

Να είσαι προστατευμένος από το περιβάλλον και παράλληλα μέρος αυτού. Να νιώθεις οικεία και ταυτόχρονα να μπορείς να είσαι σε επαφή με τα φαινόμενα του τόπου. Να μπορείς να κατανοήσεις γρήγορα τον χώρο αλλά την ίδια στιγμή να δημιουργείται η ανάγκη για παρατήρηση, για διευρεύνηση.

ΜΑΠ: Για τον Κωνσταντινίδη, ο βίος εν Ελλάδι είναι κατεξοχήν υπαίθριος με αποτέλεσμα να δίνει μεγάλη σημασία «στην εννόηση της σχέσης ανάμεσα στο υπαίθριο και το κλειστό, ανάμεσα στη φύση, το τοπίο και το ανθρωπογενές αντικείμενο». Πως χειριστήκατε τη σχέση του μέσα με το έξω στο ξενοδοχείοNOMAS; Πως συνδέεται το κρητικό τοπίο με τον περίκλειστο χώρο φιλοξενίας; 

àkra studio: Η σχέση με το φυσικό περιβάλλον, η σύνδεση με το Κρητικό τοπίο, η συνεχής εναλλαγή υπαίθριων, ημι-υπαίθριων και κλειστών χώρων, αποτελούν τις κύριες συνθήκες γύρω από τις οποίες σχεδιάστηκε το ξενοδοχειακό συγκρότημα. Έχοντας υπολογίσει τις τοπικές κλιματολογικές συνθήκες, βασική μας πρόθεση, η άμεση μετάβαση από το μέσα στο έξω και αντίστροφα, η εύκολη πρόσβαση από τους εσωτερικούς χώρους στους ημι-υπαίθριους και από τους ημι-υπαίθριους στους εξωτερικούς, η διαβάθμιση από το φωτεινό προς το σκοτεινό και η πορεία από το κλειστό στο ανοιχτό.

Αυτό το συνεχές παιχνίδι, το ατέρμονο «μπλέξιμο» των χώρων μεταξύ τους, σηματοδότησε την αρχική σχεδιαστική μας ιδέα.

Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην ανάδειξη των θεάσεων, τόσο στη Δύση όσο και στην Ανατολή. Λόγω του μαγευτικού τοπίου, με την ατελείωτη ακτογραμμή, το ηλιοβασίλεμα και την ανεμπόδιστη θέα στη θάλασσα, η λογική επίτασσε να αξιοποιήσουμε πλήρως τις θεάσεις προς τη Δύση. Όπως ήταν προβλεπόμενο, δημιουργήσαμε μεγάλα ανοίγματα στη δυτική όψη του κτιρίου. Παράλληλα, όμως, στην ίδια όψη, προσθέσαμε μικρότερα ανοίγματα προκειμένου να «καδράρουμε» συγκεκριμένες θεάσεις και να δημιουργήσουμε στο χρήστη μία έντονη ανάγκη διερεύνησης. Ταυτόχονα, η πρόθεση μας είναι να δημιουργήσουμε μεγάλα ανοίγματα στην ανατολική πλευρά των κτιρακών όγκων, προκειμένου να αξιοποιήσουμε τη θέα των βουνών που διατρέχουν την περιοχή. Για εμάς, η απόδοση έμφασης προς τις θέασεις των λόφων, των ελαιώνων, των άνυδρων κορυφών, είναι εξαιρετικά σημαντική. Το αποτέλεσμα, επομένως, είναι η διατήρηση τη θέας τόσο ως προς τη θάλασσα, δυτικά, όσο και προς τους λόφους, ανατολικά.

Η συνεχής «εποπτεία» του τοπίου μέσα από επιβλητικά ανοίγματα και από ευμεγέθεις ημι-υπαίθριους χώρους δημιουργεί υποχωρήσεις στη δυτική πλευρά του συγκροτήματος, που κατακερματίζουν την τυπική όψη κτιρίου και προσδίδουν την αίσθηση του βάθους. Συχνά, ο ημιυπαίθριος χώρος συνδέει τα υπνοδωμάτια με τον χώρο του καθιστικού και της κουζίνας. Η θέση του είναι κομβική, αφού αποτελεί το συνδετήριο κρίκο με το μέσα και το έξω.

Έχοντας ως έμπνευση την πρσέγγιση που ακολουθούσε ο Άρης Κωνσταντινίδης περί σχεδιασμού της θερινής κατοικίας, όταν τα μεγάλα κουφώματα ανοίγουν, οι εσωτερικοί χώροι μοιάζουν περισσότερο με ένα ανοιχτό «υπόστεγο».

ΜΑΠ: Ο Άρης Κωνσταντινίδης υπήρξε φανατικός μελετητής του αρχαιοελληνικού κόσμου και της ανώνυμης ελληνικής αρχιτεκτονικής παράδοσης. Από τα παλάτια στη Κνωσσό και τη Φαιστό μέχρι τις αυτοσχέδιες προσφυγικές κατοικίες, που χτίστηκαν στην ελληνική επικράτεια μετά το ‘22, ο Κωνσταντινίδης εντόπιζε τυπολογικές ομοιότητες – την ύπαρξη πρόστυλου ή αυλής – που προέκυψαν, κατά τον ίδιο, από την προσεκτική και ευαίσθητη ανάγνωση του ελληνικού τοπίου. Στο ξενοδοχείο NOMAS συναντάμε αρχιτεκτονικές τυπολογίες ή στοιχεία που προέκυψαν από το τοπικό ιδίωμα της Κρήτης;

àkra studio: Η Κρητική Αρχιτεκτονική περικλείει την πλούσια ιστορία του τόπου. Όντας σταυροδρόμι θαλάσσιων εμπορικών δρόμων και λόγω της στρατηγικής της θέσης, από τα αρχαία μέχρι τα πρώτερα χρόνια, η Κρήτη έχει δεχτεί επιρροές από Φοίνικες, Άραβες, Ενετούς, Οθωμανούς. Εμπεριέχει στοιχεία από την Μινωική εποχή, παράλληλα, συνδυάζει λαϊκά χαρακτηριστικά με Βυζαντινά και Οθωμανικά πρότυπα. Η επαφή μας με το τοπικό ιδίωμα, ξεκινάει από νωρίς, κατά τη διάρκεια της φοίτησής μας στο Πολυτεχνείο της Κρήτης. Η κατανόηση της περιπλοκότητας που εμπεριέχει η Κρητική Αρχιτεκτονική, γίνεται εμπειρικά μέσα από την παρατήρηση και τη βαθιά κατανόηση του παρελθόντος του νησιού. Το «βίωμα» του τόπου καλλιεργείται μέσα μας.

Θα μπορούσαμε να παραθέσουμε ποικίλες τυπολογικές συνδέσεις: η περίκλειστη αυλή που λειτουργεί ως προθάλαμος, η στεγασμένη μπροστινή αυλή που θυμίζει περιστύλιο, ο σάλος και τα δίδυμα δωμάτια, τα μιτάτα με την ανεπίχρηστη λιοθοδομή και την ανεπεξέργαστη φυσική ξυλεία. Μολοταύτα, δεν υπάρχει σαφής πρόθεση διαμόρφωσης μίας τυπολογικής συνάφειας με την Αρχιτεκτονική της Κρήτης, παρά μόνο η ανάγκη δημιουργίας μίας βιωματικής σύνδεσης με το φυσικό περιβάλλον. Η αρχιτεκτονική, εξάλλου, σύμφωνα με τον Άρη Κωνσταντινίδη είναι «γεωγραφική», φυτρώνει στον κάθε τόπο. Για εμάς, ο στόχος είναι να δημιουργήσουμε ένα αρχιτεκτόνημα το οποίο ‘φύεται’ από το έδαφος, ενσωματώνεται και διακρίνεται ανεπαίσθητα στο παρθένο τοπίο.

Επιθυμία μας, η δημιουργία μίας «αληθινής» αρχιτεκτονικής – όπως περιέγραφε τον όρο ο Άρης Κωνσταντινίδης –  και όχι η επιστροφή σε αρχέτυπες αρχιτεκτονικές μορφές μήτε η προσκόλληση σε μόδες και τάσεις. 

ΜΑΠ: Με την μελέτη του ξενοδοχείου NOMAS εγκαινιάσατε το νέο κοινό αρχιτεκτονικό σας πρότζεκτ – το àkra studio. Πως ξεκίνησε η μεταξύ σας συνεργασία και πως θα ορίζατε σήμερα τους στόχους του γραφείου; Ποια είναι η ιστορία πίσω από το όνομα àkra;

àkra studio: Στα αρχαία ελληνικά η λέξη ἄκρα συνδέεται με έννοιες όπως η ακμή – η αιχμή – το άκρο. Γεωγραφικά σημαίνει κορυφή ή προεξοχή. Επιπλέον, η λέξη μπορεί να περιγράψει το απόλυτο άκρο μίας ιδέας και τα όρια που μπορεί να ξεπεράσει.

Παράλληλα, χαρακτηρίζει αντιθετικές έννοιες που συνθέτουν μία δημιουργική πόλωση, η οποία με τη σειρά της μπορεί να τροφοδοτήσει μία νέα εξελικτική ιδέα.

Η συνεργασία μας ξεκινάει από τα πρώτα φοιτητικά χρόνια, όντας σπουδαστές στην Αρχιτεκτονική σχολή του Πολυτεχνείου Κρήτης. Μετά την αποφοίτηση μας συνεχίσαμε να συνεργαζόμαστε περιστασιακά. Με τον καιρό, αυξήθηκε η συχνότητα της συνεργασίας μας, ως αποτέλεσμα, καλλιεργήθηκε η ιδέα σύμπραξης ενός κοινού οράματος μέσα από το στούντιο àkra.

Κοινό μας όραμα, η δημιουργία μίας «αληθινής» Αρχιτεκτονικής, που δεν δελεάζεται από πρόσκαιρες επιταγές. Που περικλείει μέσα της την ουσία, αποποιούμενη το περιττό. Που προκαλεί συναισθήματα, προσαρμόζεται στον εκάστοτε τόπο και δεν επαναλαμβάνεται. Μία Αρχιτεκτονική που διερευνά τη σχέση της ανθρώπινης παρουσίας μέσα στο φυσικό τοπίο ενώ, ταυτόχρονα, εμπνέται από αυτό.

ΤΕΧΝΙΚΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ

-κείμενο από τους αρχιτέκτονες

Στο δυτικό άκρο της Κρήτης, στην περιοχή Φαλάσαρνα Κισσάμου, το ξενοδοχειακό συγκρότημα «Nomas» αναπτύσσεται σε τρεις ισόγειους κτιριακούς όγκους. Τα δύο συγκροτήματα τοποθετούνται συνευθειακά, στην ανατολική πλευρά του οικοπέδου, ενώ ο τρίτος κτιριακός όγκος τοποθετείται στο δυτικό τμήμα του γηπέδου, απέχοντας κατ’ελάχιστο 25 μέτρα από τους δύο ανατολικούς κτιριακούς όγκους. Η τοποθέτηση του τρίτου κτιριακού όγκου στο κάτω δυτικό άκρο του οικοπέδου επελέγη ώστε οι υπόλοιποι κτιριακοί όγκοι να μπορούν να έχουν ανεμπόδιστη θέα προς τη θάλασσα. Η επιλογή της ανάπτυξης του συγκροτήματος σε ισόγειο επίπεδο έγινε προκειμένου να μην αλλοιωθεί ο χαρακτήρας της περιοχής, επιπλέον, προκειμένου να μην παρεμποδίζεται η θέα προς τη θάλασσα στα γειτονικά κτίσματα.

Συνολικά, το κτιριακό συγκρότημα απαρτίζεται από: δίκλινα και τετράκλινα δωμάτια, βίλα, δωμάτια προσωπικού, χώρο υποδοχής, χώρο εστίασης, αποθηκευτικούς, βοηθητικούς και κοινόχρηστους χώρους. Κάθε κτιριακός όγκος αποτελείται από τρεις επιμήκεις ζώνες. Ανατολικά, η ‘πίσω’ αυλή με θέα στο βουνό, δυτικά οι γραμμικές κολυμβητικές δεξαμενές με απεριόριστη θέα στο πέλαγος, ενώ στην ενδιάμεση ζώνη οι κτιριακοί όγκοι διακόπτονται από διαμπερείς, ημι-υπαίθριους χώρους που φιλοξενούν τις κοινόχρηστες λειτουργίες κάθε διαμερίσματος. Μέσω των μεγάλων υαλοστασίων, επιτρέπεται η αξιοποίηση των θεάσεων ανατολικά και δυτικά, διαμορφώνοντας μία αδιάσπαστη οπτική συνέχεια μεταξύ βουνού και θάλασσας.

Η πρόσβαση στο ξενοδοχειακό συγκρότημα επιτυγχάνεται από τη νότια πλευρά του οικοπέδου, ενώ η κυρίως πρόσβαση στα δωμάτια επιτυγχάνεται μέσω του χώρου της υποδοχής (reception). Ο επισκέπτης μπορεί να κινηθεί στις διαδρομές από πατημένο χώμα ανάμεσα στα φυτεμένα τμήματα, ενώ περιμετρικά του οικοπέδου υπάρχει διαδρομή η οποία εξυπηρετεί την κίνηση ηλεκτρικών αυτοκινήτων και ταυτόχρονα λειτουργεί επικουρικά για την τροφοδοσία των δωματίων. Το σύνολο του σχεδιασμού ακολουθεί τα πρότυπα προσβασιμότητας και φιλοξενίας, όπως ορίζονται βάση των οδηγιών σχεδιασμού ‘Σχεδιάζοντας για όλους’.    

Μορφολογικά, έχει διατηρηθεί μία κοινή αισθητική προσέγγιση για το σύνολο του σχεδιασμού. Σε επίπεδο κάτοψης, η επίλυση περιλαμβάνει τη χρήση καμπύλων στοιχείων προκειμένου να μειωθεί το μήκος του εκάστοτε συγκροτήματος και να αυξηθούν οι μεταξύ τους αποστάσεις. Τις καμπύλες διαδέχονται τα τριγωνικά στοιχεία, τα οποία παρ’όλο που αποτελούν συνέχεια του κτιριακού όγκου, ταυτόχρονα, λειτουργούν ως διαχωριστικά τοιχεία για τις κολυμβητικές δεξαμενές. Οι κολυμβητικές δεξαμενές διαφοροποιούνται ογκοπλαστικά από το υπόλοιπο συγκρότημα, παράλληλα όμως, ακολουθούν κοινή σχεδιαστική γραφή. Η εκτόνωση των δωματίων επιτυγχάνεται μέσω των πίσω αυλών από την ανατολική πλευρά και μέσω των υπαίθριων χώρων από τη δυτική πλευρά. 

Η δυτική όψη χαρακτηρίζεται από γραμμικότητα και καθαρότητα σε ογκοπλαστικό επίπεδο. Διατηρείται ένας ρυθμός στην αναλογία συμπαγών, υπαίθριων και ημι-υπαίθριων χώρων, παράλληλα, έχει επιτευχθεί ομοιομορφία στα ανοίγματα. Η ανατολική όψη φέρει, επίσης, λιτές γραμμές που συνδυάζονται με κυβιστικά στοιχεία και ποικιλία υλικών. Ιδιαίτερη έμφαση έχει δοθεί στη σχέση μεταξύ ανοιχτών, κλειστών, υπαίθριων και ημι-υπαίθριων χώρων, καθώς και στη συνεχή μεταξύ τους σύνδεση. Τα διαμπερή ανοίγματα σε κάθε δωμάτιο επιτρέπουν την ταυτόχρονη θέαση θάλασσας και βουνού, ενώ παράλληλα επιτυγχάνεται φυσικός αερισμός και φωτισμός. Βασικό στοιχείο του σχεδιασμού αποτελεί η διατήρηση της ανθρώπινης κλίμακας, ο αρμονικός συνδυασμός υλικών και η μετάφραση της παραδοσιακής Ελληνικής αρχιτεκτονικής μέσα από μία σύγχρονη οπτική. Οι συχνές αναφορές στην παράδοση συναντώνται στις λιτές, καθαρές γραμμές, στη γραμμικότητα των ογκοπλασιών, στο ρυθμό των ανοιγμάτων, στις εσοχές και εξοχές, στα διάτρητα στοιχεία, στη χρωματική παλέτα, στα υλικά, στις υφές, και κυρίως στον τρόπο διαχείρισης της μετάβασης από τους κλειστούς στους ανοιχτούς χώρους. Οι ημι-υπαίθριοι χώροι αποτελούν κύριο στοιχείο της παρούσας μελέτης, έχοντας λάβει υπ’όψιν ότι ο σχεδιασμός αφορά σε καλοκαιρινό θέρετρο, σε μία περιοχή με υψηλές θερμοκρασίες και δυνατούς ανέμους.

Σημαντικό στοιχείο του σχεδιασμού είναι έμφαση στην ειλικρίνεια των υλικών μέσω της διαμόρφωσης της φέρουσας κατασκευής από σκυρόδεμα και πέτρα. Τα κυρίως υλικά που συναντώνται στην παρούσα πρόταση είναι οπλισμένο σκυρόδεμα, λιθοδομή από τοπική πέτρα, φυσικά επιχρίσματα όπου απαιτείται, μασίφ ξύλο, συμπαγή πέτρινα στοιχεία, μάρμαρο και οξειδωμένο μετάλλο (cor-ten). Για τη διατήρηση της εντοπιότητας, οι λιθοδομές των τοίχων και της περίφραξης γίνονται από πέτρες της ευρύτερης περιοχής, η χρωματική παλέτα των υλικών, των μεταλλικών στοιχείων και της απόχρωσης του νερού της κολυμβητικής δεξαμενής προσεγγίζουν τη χρωματική παλέτα που συναντάται στο τοπίο. Τέλος, εξαιρετικής σημασίας είναι η διατήρηση ήπιας διαμόρφωσης του περιβάλλοντος χώρου με σεβασμό στη διατήρηση και ενίσχυση του υπάρχοντος οικοσυστήματος. Η φύτευση του περιβάλλοντος χώρου, έπειτα από γεωπονική μελέτη περιλαμβάνει ενδημικά φυτά της Κρήτης, ενώ στις τοπιακές διαμορφώσεις συναντάται πατημένο κοκκινόχωμα της περιοχής

Κύριος στόχος της παρούσας μελέτης είναι ο σεβασμός του υφιστάμενου περιβάλλοντος, η διατήρηση μίας λιτής συνθετικής ‘γλώσσας’, η ομαλή ένταξη στο παρθένο κρητικό τοπίο, η ανεμπόδιστη θέα σε βουνό και θάλασσα – τελικά, η διαμόρφωση της απόλυτης θερινής εμπειρίας.

Στοιχεία έργου
Τίτλος έργου  NOMAS
Τυπολογία  Ξενοδοχειακή μονάδα, Φιλοξενία
Τοποθεσία  Φαλάσαρνα, Κίσσαμος, Χανιά, Κρήτη
Χρόνος μελέτης  2022
Εμβαδόν οικοπέδου  12.200 m² 
Επιφάνεια  1.800 m² 
Αρχιτεκτονική μελέτη  àkra studio | Μαντώ Σαμίου, Δημοσθένης Κούρος 
Πολιτικός μηχανικός  Μανούσος Τρουλάκης
Μηχανολόγος μηχανικός  Χρήστος Βασιλείου



On the west edge of Creta – where the mountains meet the sea – a new ‘topos’ is born. àkra studio designed Nomas Hotel – a hospitality project with an endless view to the elongated beach of Falasarna.

-text by the architects 

Being inspired by Aris Konstantinidis, strong lines and geometric shapes are incorporated to the arid landscape.

Embracing the local traditional architecture as well as the ancient Greek past, the complex unfolds in three separate, linear, ground level volumes.

These 2acres build volumes consist of four rooms of 100sqm, four rooms of 40sqm, one villa of 200sqm, a reception hall, restaurant and dining area, staff rooms, storages. The main idea derives from the need to provide all rooms with an uninterrupted view of both the mountains and the sea. The linear architectural design is interrupted by large or smaller openings which frame west or east views. This linearity is enhanced though materiality, however – the integration of curves and triangles create a more contemporary feel, while serving a functional purpose. Deliberately left untouched, the surrounding landscape is an ode to the Mediterranean flora.

With emphasis on functionality, local architecture is combined with modernist references –only to create an architectural archetype.

Facts & Credits
Project title  NOMAS
Typology  Hotel, Hospitality 
Location  Falasarna, Kissamos, Crete, Greece
Year of study  2022
Plot area  12.200 m² 
Build area  1.800 m² 
Architecture  àkra studio | Mado Samiou, Demosthenes Kouros
Static Engineer  Manousos Troulakis
Mechanical Engineer  Christos Vasileiou


RELATED ARTICLES