Τι είναι το “Hygge”; Πώς το γραφείο Pieris Architects καταφέρνει να αφομοιώσει δημιουργικά στοιχεία της Δανέζικης κουλτούρας στην αρχιτεκτονική της ατμόσφαιρας;  Λίγο πριν τo Sense Architecture Workshop σε επιμέλεια Archisearch.gr  και Design Ambassador, που θα πραγματοποιηθεί στις 19 Νοεμβρίου, στα πλαίσια του 100% Hotel Show, η Δρ. Στέλλα Πιερή από το γραφείο Pieris Architects μας εξηγεί τις προτεραιότητες που θέτει το γραφείο, τη σημασία της οικολογικής διάστασης στο έργο τους καθώς και της ατμόσφαιρας στο σχεδιασμό μιας ολοκληρωμένης ξενοδοχειακής εμπειρίας για το σύγχρονο επισκέπτη!

Το Sense Architecture Workshop  θα συντονίσει και θα παρουσιάσει η Δημοσιογράφος και Σύμβουλος Επικοινωνίας και Περιεχομένου του Archisearch.gr και της Design Ambassador Δανάη Μακρή.

Stella Pieri, Pieris Architects, Sense Architecture Workshop, 2018, hotel show
DR. STELLA PIERI

Οι Pieris Architects θέτουν ως προτεραιότητα στο σχεδιασμό τους την οικολογική διάσταση του έργου. Στην περίπτωση του hoteling συγκεκριμένα πως επηρεάζει ο οικολογικός προσανατολισμός την χωρική εμπειρία του επισκέπτη; 
Ο σύγχρονος ταξιδιώτης διαφέρει πολύ από τον ταξιδιώτη των προηγούμενων χρονών είναι πολυταξιδεμένος, διαθέτει μεγαλύτερη οικολογική ευαισθησία και είναι απαιτητικός ως προς οτιδήποτε αφορά την υγεία και το περιβάλλον.  Η οικολογική κατεύθυνση των ξενοδοχείων δεν πρέπει μόνο να περιορίζεται στην επιλογή των συστημάτων διαχείρισης ψύξης και θέρμανσης, ο οικολογικος προσανατολισμος του ξενοδοχείου είναι απαραίτητο να γίνεται αντιληπτός από τον επισκέπτη.

Οι πράσινες κατακόρυφες επιφάνειες και τα φυτεμένα δώματα συντελούν στην καλύτερη ένταξη των ξενοδοχείων στο φυσικό τοπίο και στην αισθητική αναβάθμιση του αστικού τοπίου εάν μιλάμε για ξενοδοχεία πόλης. Σε ότι αφορά την ατμόσφαιρα, το πράσινο συντελεί στη χαλάρωση και την ηρεμία, στην εξασφάλιση καλύτερης ευεξίας και ποιότητας ζωής. Η επαφή με τη φύση έχει πάντα θετικά συμπτώματα στην ψυχολογική υγεία και διάθεση του ανθρώπου.

Το 2008, μετά από κλειστό διαγωνισμό, σχεδιάσαμε το πρότυπο Posidonia Energy-zero Resort στο Παλιούρι Χαλκιδικής για λογαριασμό του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού, σε έκταση προστατευόμενη με βάση το πρόγραμμα  Natura 2000 για την ύπαρξη του υποθαλάσσιου φίκους Posidonia Oceanica.

Το έργο Posidonia Energy-zero Resort στο Παλιούρι Χαλκιδικής είναι το πρώτο έργο glamping  (glamorous eco-camping) που σχεδιάστηκε στη χώρα μας.

Βασιζόμενοι σε χαρακτηριστικά του «τόπου» και του υποθαλάσσιου φίκους, έχοντας ως στόχο την αειφορία, εμπνευστήκαμε για τη δημιουργία ενός resort το οποίο αποτελείτο από μικρούς ξύλινους οικίσκους ελαφριάς κατασκευής και οργανικής μορφής, που περιείχαν  δωμάτια και σουίτες και από κεντρικούς πυρήνες που συγκέντρωναν τις κοινόχρηστες λειτουργίες και συνδέονταν μεταξύ τους από ένα οργανικό σύμπλεγμα μονοπατιών και ποδηλατοδρόμων. Στόχος ήταν η δημιουργία ενός πολυτελούς camping μηδενικού ενεργειακού αποτυπώματος, το οποίο προσέφερε τις ανέσεις ενός ξενοδοχείου 5 αστέρων. Οι χώροι του ήταν υπαίθριοι. Υπήρχαν υπαίθριες κουζίνες, ντουζιέρες, καθιστικά και χώροι εστίασης. Η ιδιωτικότητα εξασφαλιζόταν μέσα από τον σχεδιασμό και τη διαμόρφωση του περιβάλλοντος. Σε αυτή την περίπτωση ο οικολογικός προσανατολισμός επηρέασε και καθόρισε απόλυτα την χωρική εμπειρία του επισκέπτη.

Stella Pieri, Pieris Architects, Sense Architecture Workshop, 2018, hotel show
POSIDONIA ECO-RESORT, PALIOURI, CHALIKIDIKIS EOT _GLAMPING



Η αισθητική αποτελεί χαρακτηριστικό στοιχείο ταυτοποίησης, αλλά και διάκρισης κάθε ξενοδοχειακού καταλύματος. Ποια θεωρείτε ότι είναι τα σχεδιαστικά εργαλεία που μετουσιώνουν την αισθητική σε αρχιτεκτονική εμπειρία;
Για εμάς, η αρχιτεκτονική στηρίζεται στις αισθήσεις –σκεφτόμαστε τη μορφή που παίρνει ο χώρος όχι μόνο ως προς τις φυσικές της ιδιότητες, αλλά και ως προς τη δυνατότητα της να διεγείρει όλες τις αισθήσεις του ανθρώπου όραση, αφή, ακοή, όσφρηση και η γεύση.Η μορφή που δίνουμε, επιθυμούμε να προκαλεί την διέγερση των αισθήσεων και να ορίζει μέσω του σχεδιασμού τόσο τις πρακτικές, (μήκος, πλάτος, ύψος) όσο και τις ψυχικές επιπτώσεις του χώρου, δηλαδή την ατμόσφαιρα. Σχεδιάζουμε κτίρια που εμπεριέχουν νόημα, εντάσσονται στο περιβάλλον, σχετίζονται με την φυσική και ανθρώπινη οικολογία, αγκαλιάζουν το φως της ημέρας, αναπνέουν, σέβονται τη φύση και επιδιώκουν να συλλάβουν την άπειρη και δυναμική ουσία χώρου.

Η αισθητική κάθε έργου αποκτά μοναδικότητα και δεν επαναλαμβάνεται, καθώς στόχος μας είναι η  μετάφραση του οράματος κάθε πελάτη μέσα από τη δημιουργία.


Πώς θα περιγράφατε την ιδανική ξενοδοχειακή ατμόσφαιρα για τον σύγχρονο ταξιδιώτη και πως πιστεύετε ότι η αρχιτεκτονική μπορεί να συνεισφέρει σε αυτή;
Η απόλυτη ξενοδοχειακή εμπειρία ταυτίζεται με την “αίσθηση μιας ποιοτικής στιγμής χαλάρωσης και άνεσης, η οποία δημιουργεί ικανοποίηση, πληρότητα και ευεξία πνεύματος & σώματος”, αυτό που οι Δανοί ονομάζουν απλοϊκά ως Hygge.
Η πραγματική πρόκληση στο interior design ενός ξενοδοχείου είναι η δημιουργία της ατμόσφαιρας χαλάρωσης και θαλπωρής ανεξάρτητα από τις οποιεσδήποτε σύγχρονες τάσεις  αρχιτεκτονικής και design για το στυλ της διακόσμησης και το μέγεθος του ξενοδοχείου.

Οι επισκέπτες και πελάτες του ξενοδοχείου βρίσκονται σε ένα χώρο όπου δεν έχουν προσωπικές αναφορές ή άλλα στοιχεία συναισθηματικής συσχέτισης. Ο σχεδιασμός του χώρου καλείται να τους αποπνεύσει το αίσθημα του «οικείου», αλλά και του «ιδεατού» (=αυτού που υπάρχει μόνο ως ιδέα μέσα στο μυαλό μας) παρέχοντας μεγαλύτερη πολυτέλεια, άνεση και φροντίδα.

OLON WELLNESS RETREAT DIMITSANA, SPA2

Η απόλυτη ξενοδοχειακή εμπειρία ταυτίζεται με την “αίσθηση μιας ποιοτικής στιγμής χαλάρωσης και άνεσης, η οποία δημιουργεί ικανοποίηση, πληρότητα και ευεξία πνεύματος & σώματος”, αυτό που οι Δανοί ονομάζουν απλοϊκά ως Hygge .

YOGA RETREAT & SHORT STAY APARTMENTS, NICOSIA_GREEN ROOF

Το Hygge απαιτεί συνέπεια. Μια ολιστική αντιμετώπιση η οποία δίνει στο brand name αυτοπεποίθηση, στο story-telling, την αφήγηση δηλαδή του αρχιτέκτονα και κατ’ επέκταση του ξενοδόχου περισσότερη πειθώ και κάνει τον πελάτη να αισθάνεται ασφάλεια ότι όλα είναι καλώς φροντισμένα, σχεδιασμένα και μελετημένα από ένα mastermind με γνώση και εξειδίκευση.

Σχεδιάζουμε έργα σε διαφορετικές περιοχές του κόσμου τα οποία απευθύνονται σε ένα πολυπολιτισμικό κοινό και μεταφράζουμε το Hygge σε κάθε περίπτωση διαφορετικά μέσα από  στοιχεία που είναι άμεσα συνδεδεμένα με την ταυτότητα και την κουλτούρα του τόπου. Δημιουργούμε καταλύματα που προσφέρουν μοναδικές εμπειρίες συνδεδεμένες  με συγκεκριμένους ταξιδιωτικούς προορισμούς και περιοχές.

__________________________________________

Η Δρ. Στέλλα Πιερή σπούδασε Αρχιτεκτονική στην Αγγλία (University of Sheffield) και έχει Διδακτορικό τίτλο σπουδών από το ΕΜΠ με αντικείμενο τον αειφόρο σχεδιασμό κτιρίων και ειδικότερα ξενοδοχειακών καταλυμάτων ελάχιστης ενεργειακής κατανάλωσης και μηδενικών ρύπων διοξειδίου του άνθρακα. ‘Έχει διδάξει θέματα αρχιτεκτονικού και βιοκλιματικού σχεδιασμού στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και σε προγράμματα του  Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστήμιου Αθηνών. Το 2004 μαζί με τον Πιέρο Πιερή, ο οποίος αποφοίτησε από τη Bartlett (University College of London) υποψήφιος για τα RIBA presidents medals ίδρυσαν το γραφείο Pieris.Architects. Το γραφείο έχει έδρα στην Αθήνα και στο Λονδίνο και έχει βραβευτεί σε διεθνείς διαγωνισμούς Αρχιτεκτονικής σε Ελλάδα, Αμερική, Ιταλία, Κύπρο και Ταιβάν.  Οι Pieris.Architects αναδεικνύουν πάντα την οικολογική και κοινωνική διάσταση κάθε έργου ως προτεραιότητα, σχεδιάζοντας αειφόρα κτίρια που εμπεριέχουν νόημα, εντάσσονται στο περιβάλλον, συνδιαλέγονται με την φυσική και ανθρώπινη οικολογία, αγκαλιάζουν το φως της ημέρας και διερευνούν την άπειρη αισθητηριακή δυναμική του χώρου.  

‘Έχουν μεγάλη εμπειρία στο σχεδιασμό κατοικιών και μεγάλης κλίμακας έργων διαφορετικών προγραμμάτων. Η έμφαση που δίνεται στη λεπτομέρεια κατασκευής αναδεικνύεται μέσα από ένα πλούσιο χαρτοφυλάκιο έργων για σημαντικούς πελάτες και οργανισμούς Kema international lmt & Bank of Cyprus, εοτ,  abudaΝΤia, cocomat, Hellenic Seaplanes, CYTA. ‘Έργο τους έχει δημοσιευθεί εκτενώς σε ελληνικά και διεθνή περιοδικά αρχιτεκτονικής και design και έχει εκτεθεί σε ΗΠΑ, Ταιβάν, Ιταλία και Ελλάδα.  

Ο γνωστός ακαδημαϊκός Sir Peter Cook από το 2004 τους έχει κατατάξει στους πιο αξιομνημόνευτους αρχιτέκτονες που θα συναντούσαμε στη γενιά τους, ενώ ο καθηγητής Αρχιτεκτονικής και Πολεοδομίας στο U.C.L, Colin Fournier αναφερόμενος στα έργα τους σημειώνει το 2009: «Είναι συναρπαστικό να παρατηρεί κανείς, πώς δύο ταλαντούχοι νέοι αρχιτέκτονες, κατάφεραν … να επιτύχουν μια ριζική μετάλλαξη στην αρχιτεκτονική. Η οικολογική ευαισθησία που διέπει τα έργα τους, πηγάζει από μια σειρά ριζοσπαστικών ερευνών που ξεκίνησαν όταν ήταν ακόμη φοιτητές, πολύ πριν γίνει της μόδας να μιλάμε για πράσινη ανάπτυξη. Τα έργα τους έχουν διεθνή σημασία και είναι ένα σύμπτωμα μιας πολύ θετικής μετάλλαξης της σύγχρονης αρχιτεκτονικής, μια παραδειγματική στροφή στην επαγγελματική πρακτική».

Agenda
Ημερομηνία   19 Νοεμβρίου
Επιμέλεια Workshop  Archisearch.gr
Για κρατήσεις θέσεων εδώ.

 Δείτε επίσης εδώ ένα παλαιότερο έργο του γραφείου, μία κατοικία στη Σαντορίνη!

__________________________________________________________________

Dr. Stella Pieri  studied Architecture in the UK at the University of Sheffield and holds a Doctorate degree from the National Technical University of Athens in the field of sustainable building design. She specializes in the design of hotels with minimum energy-consumption and low carbon pollutants. Stella has taught architectural and bioclimatic design at the National Technical University of Athens and for the zero-spaces program of the National and Kapodistrian University of Athens.

Pieros Pieris studied Architecture at Oxford School of University and at the Bartlett, University College of London where he was nominated for the RIBA presidents medals.   

In 2004, along with Piero Pieris, they founded Pieris.Architects. The office is based in Athens and London and has distinguished itself in several international architecture competitions in Greece, America, Italy, Cyprus and Taiwan. Pieris.Architects produce ecologically and socially responsible architecture demonstrating excellence in design and unique aesthetics. They design sustainable buildings that encompass meaning, merge into the environment, relate to natural and human ecology and seek to capture the infinitely and dynamic sensual essence of space.

Their practice has extensive experience in the design and delivery of residential and large-scale projects. They take a rigorous approach to detailing, demonstrated by their rich portfolio of projects for important clients and organizations KΕΜΑ international lmt, Bank of Cyprus, εοτ, abudhabia, cocomat, Hellenic Seaplanes. Their studio work has been extensively published in the national and international press and has been exhibited internationally.

In 2004, the architect and academic Sir Peter Cook characterised them as “the most professionally memorable designers either now or over time”, while a few years later, professor of Architecture and Urban Planning at U.C.L stated: “It is fascinating to observe how two young talented architects who managed to combine the experience of their father, are achieving a radical mutation in the practice of architecture. Their ecological sensitivity that informs their design springs from a series of investigations when they were still students, long before it became fashionable to talk about sustainability. For them, environmental sophistication is part of the air that they breathe and is only part of the relevance and delight of their architecture. They take it for granted and do not have to boast about it. They go far beyond the usual limitations of architectural discourse; their projects are playful, witty and very sensual. They are poetic and they have style and above all, they are aesthetically delightful. Their work has international significance and is a very positive symptom of a paradigmatic shift in professional practice.”


RELATED ARTICLES