Το “Disrupt Athens” είναι η πρώτη Ελληνική έκδοση του Διεθνούς “Disrupt Symposium”, το οποίο έχει ιδρύσει η Sara Kolata. Μια διοργάνωση από τους Design Ambassador, το ARCHISEARCH.gr & τη Sara Kolata. Το “Disrupt” είναι μία πρώτη απόπειρα συζήτησης για το Business και την Αρχιτεκτονική, ένα κομμάτι που απασχολεί και τα νέα γραφεία, αλλά και τα γραφεία που μεγαλώνουν και αναπτύσσονται και έχουν να αλλάξουν πολλά πράγματα στην δομή τους, προκειμένου να ανταποκριθούν καλύτερα σε νέα, περισσότερα και καλύτερα έργα.
Το δεύτερο πάνελ του συμποσίου ασχολήθηκε με το θέμα της Απασχόλησης Αρχιτεκτόνων και συγκεκριμένα το στάδιο των προσλήψεων αλλά και την διατήρηση του εργατικού δυναικού των εταιρειών με τους ομιλητές να καλούνται να τοποθετηθούν σε ερωτήματα που αφορούν τη σημασία του Employer Branding αλλά και τα κίνητρα που επιδιώκουν. Πώς προσλαμβάνει ένα γραφείο σύμφωνα με την κουλτούρα του; Πώς να κρατάτε τους ανθρώπους με κίνητρο; Πώς να δημιουργήσετε ηγέτες δεσμευμένους να παραμείνουν;
Το πάνελ απαρτίζεται από τους Αριστείδη Ντάλλα (AD Architects), Μαρίας Παπαφίγκου (OOAK Architecture) & Σωτήρη Τσέργα (Block722). Τη συζήτηση συντονίζουν οι Sara Kolata, Ιδρύτρια του Disrupt Symposium Athens και η Δανάη Μακρή Επικεφαλής Περιεχομένου της Design Ambassador & Archisearch.gr.
Διαδικασία Πρόσληψης
Αριστείδης Ντάλας, AD Architects
Κάθε γραφείο θα πρέπει πρώτα από όλα να σκεφτεί το χαρακτήρα που θα θέλει να έχει το ίδιο το γραφείο, ώστε να έχει συγκεκριμένους στόχους στη συζήτηση που κάνει κατά τη συνέντευξη με τον κάθε υποψήφιο και να ξέρει τι είναι ακριβώς αυτό που ψάχνει και ζητάει. Εμείς, στο δικό μας γραφείο έχουμε κάποιους άτυπους κανόνες, που επαναλαμβάνουμε κάθε φορά στη συνέντευξη. Το πρώτο λοιπόν είναι ο χαρακτήρας. Το δεύτερο είναι το πάθος για την αρχιτεκτονική. Το τρίτο είναι να είναι καλός αρχιτέκτονας.
Σωτήρης Τσέργας, Block722
Ποια είναι η διαδικασία που ορίζει το γραφείο; Καταρχάς γράφουμε τα κριτήρια και τις δεξιότητες που αρμόζουν σε κάθε υποψήφιο για τις ανάγκες του γραφείου, για τη θέση που πρέπει να αιτηθεί. Μετά δίπλα γράφουμε τα social skills που πρέπει να συνάδουν με τις βασικές αρχές, τις αξίες και την κουλτούρα του γραφείου μας, διαβάζουμε όλα τα βιογραφικά προσεκτικά, βλέπουμε ποιοι είναι οι υποψήφιοι που μπορούν να πληρούν αυτές τις προϋποθέσεις, και ξεκινάμε μία διαδικασία συνεντεύξεων.
Μαρία Παπαφίγκου, OOAK Architecture
“you hire for personality, not for skills”
Mετά από αυτά τα χρόνια στη διδασκαλία ξέρω ότι αρχιτεκτονική με κίνητρο και θέληση, είναι κάτι που μαθαίνεται και που με ενέργεια μέσα στο γραφείο μπορεί κάποιος να εξελιχθεί. Οπότε η προσωπικότητα και οι ίδιες αξίες, το ήθος, οι αρχές και το κατά πόσο ταιριάζει στο όραμα κανείς είναι πολύ σημαντικά. Και είναι και πολύ σημαντικό για την ομάδα που ήδη υπάρχει, γιατί είναι δική μας ευθύνη να φέρουμε ανθρώπους που ταιριάζουν. Νομίζω ότι για όλους υπάρχει το σωστό περιβάλλον, οπότε είναι δική μας ευθύνη σαν οδηγοί να έχουμε μία ομάδα που λειτουργεί σωστά και με όσο το δυνατόν πιο ομαλό τρόπο.
Motivation
Αριστείδης Ντάλας, AD Architects
Λειτουργούμε σαν μία πολύ μεγάλη ομάδα, μία συμμορία που αντί να κάνει γκράφιτι στους τοίχους, ρίχνει μπετά στα οικόπεδα.
Πώς κρατάς λοιπόν τους ανθρώπους motivated; Θεωρώ ότι είμαστε σε μία εποχή και σε μία χώρα που είναι αρκετά υποτιμημένο το επάγγελμα του αρχιτέκτονα. Θα έπρεπε να είναι πολύ μεγαλύτερα για όλους όσους δουλεύουν σε ένα τόσο δημιουργικό και τόσο απαιτητικό επάγγελμα. Οπότε αρχικά να ξεκινήσω ότι είναι σημαντικό ο εργοδότης να κρατάει τουλάχιστον τα βασικά. Δεν αρκεί να υποσχεθείς σε κάποιον ότι θα του δώσεις παραπάνω χρήματα ή παραπάνω ευθύνες, αν δεν δείχνεις ότι σέβεσαι την προσπάθειά του, τη δουλειά του και ότι εκτός από αρχιτέκτονας και εργαζόμενος είναι και άνθρωπος.
Σωτήρης Τσέργας, Block722
Προσπαθούμε να δείξουμε την ευγνωμοσύνη.
Θέλουμε να δημιουργήσουμε το αίσθημα του ανήκειν, δηλαδή προσπαθούμε να τους κάνουμε να νιώσουν ότι είναι το δικό τους έργο, ο δικός τους πελάτης. Πρέπει να καταλάβουν την αγωνία και το άγχος του πελάτη και την ίδια στιγμή πρέπει να καρπωθούν και την ικανοποίηση του πελάτη όταν αυτή έρχεται στο τέλος.
Μαρία Παπαφίγκου, OOAK Architecture
Το κίνητρο για εμάς είναι ο διάλογος.
Πιστεύω ότι η προσωπική εξέλιξη και η δική μας εξέλιξη είναι κίνητρο για να μπορέσει κανείς και να παραμείνει στην ομάδα αλλά και να θέλει να δουλέψει, για να καταλήξουμε να κάνουμε έργα πολλές μεγάλης κλίμακας και πολύ μεγάλου προϋπολογισμού, αλλά αποτελούμενα από λίγα άτομα.
Ηγετική Ομάδα
Μαρία Παπαφίγκου, OOAK Architecture
Εμείς έχουμε υιοθετήσει κάτι που έρχεται από το χώρο των δικηγορικών γραφείων, που λέγεται, naked in, naked out. Πιστεύουμε πάρα πολύ στο ότι το κίνητρο είναι όταν κάποιος είναι μέλος ενός γραφείου μιας ομάδας και μιας εταιρείας, το κίνητρο είναι η αμοιβή και η ανταμοιβή του κέρδους ή του μερίσματος που μπορεί να έχει σαν profitability στο διάστημα που είναι στην εταιρεία. Και ειδικά στο εξωτερικό που τα γραφεία εδώ και χρόνια είναι μεγάλα, βλέπουμε ότι φεύγοντας σημαντικά ονόματα ή ιδρυτές, ξαφνικά η αξία ενός γραφείου παύει να είναι η ίδια. Γιατί η αρχιτεκτονική είναι οι partners, είναι αυτοί που μας αντιπροσωπεύουν, είναι οι διαπροσωπικές σχέσεις ακόμα και σε μεγαλύτερα γραφεία.
Σωτήρης Τσέργας, Block722
Είναι πολύ σημαντικό να έχεις την αυτογνωσία και την ωριμότητα να καταλάβεις ότι είσαι δυνατός. Έχει πάρα πολύ μεγάλη σημασία να ασχολείσαι με αυτά που σου αρέσει να ασχολείσαι κι ο άλλος να ασχολείται με αυτά που του αρέσει να ασχολείται και κάπως έτσι είναι υπάρξει και μία ισορροπία και μία αποτελεσματικότητα στα καθημερινά μας tasks.
Αριστείδης Ντάλας, AD Architects
Θεωρώ ότι κάθε άνθρωπος σε όποια δουλειά και να είναι για να νιώθει καλά θα πρέπει να τον φανταστούμε σαν ένα τραπέζι που έχει τέσσερα πόδια.
Και για να μπορεί να στέκεται θα πρέπει να στέκεται καλά και στα τέσσερα πόδια του να είναι όλα γερά. Το ένα είναι το να πηγαίνω το πρωί στη δουλειά μου και να συνεργάζομαι με ανθρώπους που μου αρέσει να συνεργάζομαι καλά μαζί τους. Το δεύτερο πόδι είναι να μου αρέσει η δουλειά που κάνω. Αυτό που κάνω δηλαδή είναι κάτι που με εκφράζει. Το τρίτο είναι να μπορώ να αισθάνομαι ότι αμείβομαι σωστά για το χρόνο που δίνω. Και το τέταρτο είναι ότι έχω και τον ελεύθερο χρόνο, που είναι πάρα πολύ σημαντικό. Δεν είμαι δηλαδή εκεί και μόνο δουλεύω. Έχω και τις υπόλοιπες ανάγκες μου. Στη συνέχεια για να έχω το motivation για να δώσω το κάτι παραπάνω και να γίνω ηγέτης στο γραφείο και με αυτό τον τρόπο να αναπτυχθούν ηγέτες σε κάθε χώρο, έχει πολύ μεγάλη σημασία να βλέπω ότι μαθαίνω πράγματα, ότι εξελίσσομαι.
Seniority και Επόμενο Βήμα
Μαρία Παπαφίγκου, OOAK Architecture
Το seniority κερδίζεται με την ενέργεια που δίνει κανείς σε ένα γραφείο.
Δεν έχει άμεση σχέση με τα χρόνια που έχει δουλέψει κανείς. Αυτό που θέλω να πω εγώ σε σχέση με το seniority, είναι αυτή η πρόκληση που έχει αυτός ο ρόλος σε σχέση με το μισό κομμάτι που είναι administrative. Είναι δηλαδή η διαχείριση ενός έργου, οργανώνω μία ομάδα και διαχειρίζομαι το χρονοδιάγραμμα το μπάτζετ και όλο το διαδικαστικό κομμάτι. Και το άλλο κομμάτι είναι το δημιουργικό. Το design leadership και το design responsible.
Σωτήρης Τσέργας, Block722
Το seniority εμείς προφανώς το χρειαζόμαστε. Είμαστε μία πολύ μεγάλη ομάδα και είναι δεδομένο ότι οι μεγάλες ομάδες χρειάζονται senior ανθρώπους. Έχουμε δημιουργήσει ένα γκρουπ με τους senior ανθρώπους.
Έχουμε κοινούς στόχους.Χαράζουμε τη στρατηγική του γραφείου, συζητάμε μαζί για το mission και το vision του γραφείου μας.
Αριστείδης Ντάλας, AD Architects
Mοντέλα του πώς να διοικεί κάνεις μία ομάδα ή του πώς να τη συντονίζει πώς να μανατζάρει τις δεξιότητες του κάθε ανθρώπου στην ομάδα, υπάρχουν πολλά. Το σημαντικό είναι ο καθένας και το κάθε γραφείο να το κάνει με το δικό του προσωπικό τρόπο. Να το κάνει με τρόπο που να μπορεί να κοιτάζει τον κάθε άνθρωπο στην ομάδα του και να καταλαβαίνει ποια είναι τα καλά και τα κακά του σημεία. Να ξέρει πώς να τον εξελίξει, να ξέρει τι είναι αυτό που θέλει ο καθένας να εξελιχθεί, να μπορείς να το διακρίνεις και να τον βοηθήσεις να το πάρει. Και στη συνέχεια να μπορείς να το βάλεις στην κατάλληλη θέση έτσι ώστε να κάνει την πιο καλή δουλειά. Χωρίς να είναι στατικό αυτό το μοντέλο αλλά να είναι ένα δυναμικό μοντέλο γιατί πάντα υπάρχει ευκαιρία ώστε ο καθένας να εξελιχθεί η να αλλάξει θέση ή να παίξει ανάλογα με τις ανάγκες του παιχνιδιού σε μία διαφορετική θέση. Εμείς το κάνουμε έτσι.
READ ALSO: COMMUNITY HALL in Bussy-sur-Moudon by emixi architects