Διεθνής αρχιτεκτονικός διαγωνισμός για το σπίτι γραμμάτων και τεχνών στο Λίβανο –Βηρυτός. (Υπουργείο Πολιτισμού Λιβάνου – Διεθνής Ένωση Αρχιτεκτόνων UIA). Ζητούμενο του διαγωνισμού ήταν ο σχεδιασμός ενός κτηρίου πολιτισμού που θα στεγάσει την καλλιτεχνική έκφραση και θα ενθαρρύνει την επικοινωνία μεταξύ δημιουργών και του κοινού τους. Περιλαμβάνει συνεδριακό κέντρο, λυρική σκηνή, κέντρο κινηματογράφου, βιβλιοθήκη, εργαστήρια τεχνών και εκπαίδευσης, εκθεσιακούς χώρους, αναψυχή κ.α. συνολικής ωφέλιμης επιφανείας 15200 μ2.
Αστικό κύτταρο
Το κτήριο επικοινωνεί –συνδέεται με τη πόλη μέσα από ένα εσωτερικό αίθριο. Το αίθριο επιχειρεί να οργανώσει γύρω του την πολιτιστική ζωή της πόλης ενώ ανοίγεται προς το περιβάλλον με δική του οπτική. Είναι ένας ‘κλειστός’ δημόσιος δρόμος.
Αρχική ιδέα ήταν να οργανωθούν οι λειτουργικές ενότητες σε ζώνες –τοίχους που πλέκονται σε μια χειρονομία να αγκαλιάσουν και να προστατεύσουν το πολιτιστικό πυρήνα –αίθριο. Μια συνεχή ελικοειδή κίνηση γύρω από το αίθριο συνδέει τις λειτουργικές ενότητες. Τρεις λωρίδες του κελύφους διαμορφώνουν ποικίλες σχέσεις ανοικτού και κλειστού, από τη πλήρη απομόνωση μέχρι ανοικτούς ημι-υπαιθρίους χώρους που στρέφονται πότε στη πόλη και πότε στην εσωτερική πλατεία. Το κτήριο σαν ζωντανός οργανισμός εκμεταλλεύεται τα στοιχεία του περιβάλλοντος του. Η σχέση ανοικτού –κλειστού καθορίζεται από κατακόρυφες σχισμές –ανοίγματα στους τοίχους που λειτουργούν ως ‘φίλτρα’. Τα άκρα τους διακόπτονται και στρέφονται προς το εσωτερικό αφήνοντας τη πόλη να εισχωρήσει στο κτήριο.
(388 συμμετοχές –δεύτερος έπαινος)
ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΕΣ: Σπύρος Κακάβας, Δημήτρης Γιαννίσης, Ελένη Κλωνιζάκη
Συνεργάτες αρχιτέκτονες: Κωστάντη Σταματάκη, Γεωργία Νικολακοπούλου.
Γιαννίσης Δημήτρης
Αρχιτέκτων Μηχανικός Ε.Μ.Π. (1990). Master of Technological Design, TU Delft (1993), βοηθός καθηγητή (ΑΙΟ) στην ερευνητική ομάδα DKS (Design Knowledge Systems). Επίκουρος Καθηγητής του Τμήματος Αρχιτεκτόνων Πανεπιστημίου Πατρών όπου διδάσκει από το 1999. Έχει διδάξει αρχιτεκτονικό σχεδιασμό, οικοδομική και ηλεκτρονική σχεδίαση (ΤΕΙ Πειραιά, δημόσια ΙΕΚ). Μελέτησε και σχεδίασε κατοικίες, γραφεία, διαμορφώσεις υπαιθρίων και εσωτερικών χώρων κατοικιών και καταστημάτων. Έχει λάβει μέρος καιδιακριθεί σε αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς. Έργα του έχουν δημοσιευτεί σε έγκυρα αρχιτεκτονικά περιοδικά. Διατηρεί αρχιτεκτονικό γραφείο από το 1990.
Σπύρος Κακάβας
Αρχιτέκτων Μηχανικός, ΕΜΠ(1990). South Bank University(1991). Πτυχίο γλυπτικής ΑΣΚΤ(2000). Μεταπτυχιακό στον περιβαλλοντικό σχεδιασμό κτιρίων και πόλεων Ε.Α.Π. (Msc ).
Συμμετοχή στην 10η biennale της Βενετίας(2006). Από το 1993 διατηρεί αρχιτεκτονικό γραφείο με την Αρχιτέκτονα Ελένη Κλωνιζάκη. Μελετά και κατασκευάζει ποικιλία έργων, ιδιωτικά και δημόσια. Έχει δημοσιεύσει και εκθέσει έργα στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Συμμετέχει σε πανελλήνιους και διεθνείς αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς με βραβεία και διακρίσεις.
Ελένη Κλωνιζάκη
Αρχιτέκτων Μηχανικός,ΕΜΠ(1991).Απο το 1993 διατηρεί αρχιτεκτονικό γραφείο με τον Αρχιτέκτονα Σπύρο Κακάβα μελετά και κατασκευάζει ποικιλία έργων, ιδιωτικά και δημόσια. Έχει δημοσιεύσει και εκθέσει έργα στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Συμμετέχει σε πανελλήνιους και διεθνείς αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς με βραβεία και διακρίσεις.
READ ALSO: Ο Κύβος ερρίφθη…