The Architect Show 2022_Fast forward : Ποιο θα είναι το πρόσωπο της αρχιτεκτονικής το 2050;
Η τέταρτη διοργάνωση “Architect show 2022” θα πραγματοποιεί το Σαββατοκύριακο 10&11 Δεκεμβρίου στο Metropolitan Expo και αναμένεται να αποτελέσει μία ανάσα δημιουργικότητας και ανταλλαγής γνώσεων και ιδεών. Το creative direction και η επιμέλεια περιεχομένου της διοργάνωσης ανήκει στην Design Ambassador και το Archisearch.
Κάντε τώρα εγγραφή στο tAS 4, εδώ!
Ο κόσμος λατρεύει τις αναλύσεις και προβλέψεις για το 2050. Η χρονιά αποκτά σχεδόν τοτεμική σημασία. Τι θα συμβεί στον πλανήτη μας, πώς θα είναι η ζωή μας, τι δουλειές θα έχουμε, που θα ζούμε, τι θα τρώμε;
Επιστήμονες αλλά και απλοί χρήστες του διαδικτύου επιχειρούν να δώσουν απαντήσεις για τις διαφορετικές πόλεις και χώρες του πλανήτη, στο Earth 2050 από την Kaspersky. Εν τω μεταξύ, η έρευνα The World in 2050 της PWC προβλέπει ότι με οδηγό την τεχνολογία, οι αναδυόμενες αγορές θα μπορούσαν να αναπτυχθούν περίπου δύο φορές πιο γρήγορα από τις προηγμένες οικονομίες, με αποτέλεσμα έξι από τις επτά μεγαλύτερες οικονομίες στον κόσμο να είναι πλέον αναδυόμενες. Ανάλογα, το The Global Buildings Performance Network υποστηρίζει ότι οι ανεπτυγμένες χώρες θα πρέπει να εστιάσουν τις προσπάθειές τους στη μετασκευή, ενώ οι αναπτυσσόμενες στις νέες κατασκευές και στον περιορισμό της κατά κεφαλήν οικιστικής επιφάνειας, ζητώντας άμεση δράση από τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής για το καλό του πλανήτη. Κατά την UNESCO και το Futures of education, για έναν βιώσιμο πλανήτη είναι απαραίτητο η τριτοβάθμια εκπαίδευση να διέπεται από κοινωνική δικαιοσύνη, να είναι πραγματική για όλους, οικονομικά προσιτή και υψηλής ποιότητας – πρακτική και βιωματική ώστε να περιλαμβάνει ακαδημαϊκές και πολιτιστικές εμπειρίες.
Τα σενάρια, οι αναλύσεις και τα politics καλπάζουν στη φαντασία και τις δράσεις των διεθνών κέντρων λήψης αποφάσεων. Στη Ελλάδα, όσο οδεύουμε προς τον κόσμο που θα κληροδοτήσουμε στην επόμενη γενιά, παρακολουθούμε τις εξελίξεις και προβληματιζόμαστε για τη δική μας θέση.
Το The Architect Show 2022_Fast forward δεν θα είναι ένα φουτουριστικό think tank αλλά ένας χώρος που θα συζητηθεί η πραγματικότητα και οι οπτικές για το μέλλον μιας αρχιτεκτονικής που θα μπορεί να μεγιστοποιήσει την προσφορά της στους ανθρώπους.
Το Σάββατo 10 Δεκεμβρίου στο επίκεντρο βρίσκονται τα βήματα προς την επόμενη μέρα σε ποικίλους τομείς της που απασχολούν την αρχιτεκτονική. Η βιωσιμότητα και τα υλικά της, η τεχνολογία και η διάδραση με το σπίτι που αποκτά τη δική του προσωπικότητα, το place branding και οι διαδικασίες πριν τον σχεδιασμό της κατοικίας και του ξενοδοχείου, οι επενδύσεις και το value engineering, ο δημόσιος χώρος μέσα από την αντιπαραβολή ελληνικών και ξένων πόλεων είναι ορισμένα από τα ζητήματα που θα συζητηθούν.
Την Κυριακή 11 Δεκεμβρίου θα συνεχιστεί η συζήτηση για το ελληνικό καλοκαίρι και την ανάπτυξη του ελληνικού τουρισμού. Η διαφύλαξη και εξέλιξη της τοπικής κουλτούρας εξετάζεται στο πλαίσιο της παγκοσμιοποίησης και του κινητηρίου μοχλού της ελληνικής οικονομίας.
ΚΥΡΙΑΚΗ 11 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ
“Artificiel. Η επιδερμίδα της Πόλης.”, 12:00-12:10
Ο βιομηχανικός σχεδιαστής Γιάννης Γκίκας ανοίγει την δεύτερη μέρα του tAS4 με μια ομιλία για την επιδερμίδα της πόλης. Με σπουδές στην Επιστήμη Υπολογιστών, ο Γκίκας αναζητά, σταθερά, τη λειτουργικότητα, εφόσον θεωρεί το σχεδιασμό μια διαδικασία ικανοποίησης υλικών και άυλων αναγκών, εξερευνώντας, ταυτόχρονα, προκλητικές αναγνώσεις της σχεδιαστικής αφήγησης.
The Ellinikon Case, 12:10-12:25
O δικηγόρος και σύμβουλος επενδύσεων Marcel Cremer – Cremer Law συνομιλεί με τον Αλέξανδρο Μουλά – Εμπορικό Διευθυντή της Lamda Development για το επενδυτικό έργο ‘The Ellinikon’, μια νέα «πόλη μέσα στην πόλη», πλήρως ενσωματωμένη στην ευρύτερη περιοχή των Αθηνών, με χιλιάδες μόνιμους κατοίκους. Έπειτα από εντατικές προσπάθειες για την αξιοποίηση του χώρου του πρώην Διεθνούς Αεροδρομίου του Ελληνικού και με ένα ξεκάθαρο, τολμηρό αλλά και υλοποιήσιμο όραμα, το The Ellinikon γίνεται πραγματικότητα. Ένας νέος προορισμός δημιουργείται με σκοπό να αποτελέσει το νέο σημείο αναφοράς ως προς την ποιότητα ζωής, την αειφορία και την οικονομική ανάπτυξη – ένα σύνολο με πολλαπλάσια αξία από τα επιμέρους στοιχεία που το απαρτίζουν. Ένα τοπόσημο. Μια όαση πρασίνου. Ένα πολλά υποσχόμενο μέλλον για όλους.
EΛΛΗΝΙΚΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ: ΠΑΡΟΝ ΚΑΙ ΜΕΛΛΟΝ, 12:30
Το ελληνικό καλοκαίρι. Μια συζήτηση που μόλις ξεκίνησε, έχοντας ωστόσο ιδιαίτερη ένταση, έρχεται στο tAS4. Πώς αναπτύσσεται ο τουρισμός στην Ελλάδα σήμερα; Απειλεί η κατακόρυφη αύξηση του τουριστικού ρεύματος τον θερινό βίο ως στοιχείο της ελληνικής κουλτούρας; Ποιό είναι το ιδανικό μοντέλο ανάπτυξης;
Επιμέλεια – Συντονισμός – Παρουσίαση: Στάθης Καλύβας – Καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης, Οξφόρδη.
Πάνελ 1 _ Ελληνικό καλοκαίρι: Τουρισμός και οικονομία, 12:30-13:15
Ομιλητές
-Θοδωρής Γεωργακοπουλος Διευθυντής Περιεχομένου, ΔιαΝΕΟσις
-Ιωάννα Δρέττα, Διευθύνουσα Σύμβουλος, Marketing Greece
-Ιάσων Τσάκωνας Eπιχειρηματίας, Ιδρυτής OLIAROS
-Nίκος Καραφλός, Ιδρυτής Dexamenes Seaside Hotel
Πάνελ 2 _ Ελληνικό καλοκαίρι: Ταυτότητα και κοινωνία, 13:20 – 14:05
Ομιλητές
-Αρίστος Δοξιάδης, Οικονομολόγος-Επενδυτής
–Μυρτώ Κιούρτη, Αρχιτέκτων
-Παναγής Παναγιωτόπουλος, Αν. Καθηγητής Κοινωνιολογίας ΕΚΠΑ
–Άγγελος Ρέντουλας, Δημοσιογράφος, Αρχισυντάκτης του Γαστρονόμου και των γαστρονομικών εκδόσεων της Καθημερινής.
Πάνελ 3 _ Greek Summer: An insider/outsider perspective, 14:10-14:45
Ομιλητές
-Amber Charmei, Συγγραφέας
-Nick Romeo, Δημοσιογράφος New Yorker
-Sofka Zinovief, Συγγραφέας
Leisure Architecture: τι προηγείται του σχεδιασμού; | 14:50 – 15:25 (Πάνελ Α)
Στη συζήτηση γύρω από την αρχιτεκτονική του τουρισμού και την παραθεριστική κατοικία κυριαρχεί ο προβληματισμός γύρω από τα στοιχεία ταυτότητας που θέλουμε να διατηρήσουμε. Μέσα από ποιές διαδικασίες ορίζονται; Πως καθορίζεται το place branding; Ποια έρευνα κάνει ο αρχιτέκτονας και κατά πόσο αντιλαμβάνεται την αναγκαιότητά της ο πελάτης;
Ομιλητές
-Κωνσταντίνος Καραμπατάκης K-STUDIO
-Ρία Βογιατζή, ELASTIC ARCHITECTS
-Σωτήρης Ανυφαντής, A2 ARCHITECTS
-Μαρίνα Φιλιππίδη, AMK ARCHITECTS
-Ασπασία Τάκα, TAKA+PARTNERS
Συντονίζει η Δανάη Μακρή.
Leisure Architecture: τι προηγείται του σχεδιασμού; | 15:30-16:05 (Πάνελ Β)
Στη συζήτηση γύρω από την αρχιτεκτονική του τουρισμού και την παραθεριστική κατοικία κυριαρχεί ο προβληματισμός γύρω από τα στοιχεία ταυτότητας που θέλουμε να διατηρήσουμε. Μέσα από ποιές διαδικασίες ορίζονται; Πως καθορίζεται το place branding; Ποια έρευνα κάνει ο αρχιτέκτονας και κατά πόσο αντιλαμβάνεται την αναγκαιότητά της ο πελάτης;
-Aude Mazelin, Mykonos Architects
-Βαγγέλης Στυλιανίδης, Vaggelis Stylianidis Architects
-Eιρήνη Γιωτοπούλου, DNE Architects
-Σωτήρης Τσέργας, BLOCK 722
-Κατερίνα Αποστόλου, AKA – APOSTOLOU – COLAKIS ARCHITECTS
Συντονίζει η Δανάη Μακρή.
GLOBAL DESIGN TRENDS IN 20 MINUTES, 16:10-16:30
Keynote by Sandro Marini. Art Director MUSA Communication & Arpa Industriale . Με υπόβαθρο στα πεδία της επικοινωνίας, του σχεδιασμού καταστημάτων, του μάρκετινγκ και της καλλιτεχνικής διεύθυνσης, ο Sandro Marini χρειάζεται μόλις 20 λεπτά για να μοιραστεί με το κοινό του tAS4 τον παγκόσμιο χάρτη των σχεδιαστικών τάσεων της εποχής μας.
Μεγάλα έργα. Lessons learned, 16:35-17:10
Τα μεγάλα έργα στην Αθήνα βρίσκονται σε φάση υλοποίησης και τα γραφεία που ασχολούνται με αυτά μοιράζονται την σπάνια εμπειρία τους. Ποιες διαδικασίες ακολουθούν εσωτερικά για να ανταποκριθούν; Πως κερδίζουμε το στοίχημα με το χρόνο; Τι μπορούμε να βελτιώσουμε;
Ομιλητές
-Θάνος Αθανασόπουλος, AETER
-Θωμάς Αμαργιανός, Principal Betaplan
-Μαρία Δέδα, Founder Deda Architects
-Σταύρος Γυφτόπουλος, Associate Architect TOMBAZIS ARCHITECTS
-Γιώργος Τσολάκης, Τsolakis Architects
Συντονίζει η Δανάη Μακρή.
Τhe Business of architecture, 17:15-17:30
Επικεφαλής της εταιρείας Precise International, o Operational Efficiency & Productivity expert Δημήτρης Μανωλάς, σε μια δεκάλεπτη ομιλία, με τίτλο “Things they do not teach you at the School of Architecture”, αποκαλύπτει τις επιχειρηματικές συμβουλές που εξασφαλίζουν μέγιστη αποδοτικότητα και παραγωγικότητα. Την ομιλία θα διαδεχθεί πεντάλεπτο Q&A.
Communication & Architecture, 17:30-17:45
Σε μια δεκάλεπτη παρουσίαση, ο Στέργιος Γαλίκας, συνιδρυτής του Post Spectacular Office, μιλάει για την επικοινωνία του αρχιτεκτονικού έργου, για τη δύναμη της αφήγησης ως εργαλείο σχεδιασμού και τη δημιουργική σύνθεση που προκύπτει από το συγκερασμό αρχιτεκτονικής και γραφιστικής τέχνης. Την ομιλία θα διαδεχθεί πεντάλεπτο Q&A.
Η αρχιτεκτονική του μαζί: συμπερίληψη, επανάχρηση, συμμετοχή, 17:50 – 18:25
Η αρχιτεκτονική ως κοινωνική επιστήμη στο πρώτο μισό του 21ου αιώνα. Τι είναι ο συμπεριληπτικός σχεδιασμός (inclusive design), ο συμμετοχικός σχεδιασμός (participatory design) και ο σχεδιασμός από τα κάτω (bottom-up design); Ο εκδημοκρατισμός του τρόπου που σχεδιάζουμε – και κατά συνέπεια βιώνουμε – το μέσα και το έξω, το ιδιωτικό και το δημόσιο, το κτήριο και την πόλη βρίσκεται στο επίκεντρο της συζήτησης με στόχο μια καλύτερη ποιότητα ζωής για όλ@.
Ομιλητές
-Νατάσσα Δουρίδα, MSc Προστασία Μνημείων και initiator του Communitism project στο Μεταξουργείο.
-Άννα Βόκαλη & Γεωργίνα Μπούσια, that studio.
-Αλέξανδρος Αγγελόπουλος, CEO Aldemar Resorts.
Συντονίζει η αρχιτέκτονας & placemaker Αλεξάνδρα Τηλιγάδη.
Closing Remarks by DANAI MAKRI, 18:25-18:30
Κάντε τώρα εγγραφή στο tAS 4, εδώ!
READ ALSO: "Places we live - places we love": η αρχιτέκτονας Ξένια Μαστοράκη εξηγεί τι είναι το placemaking και γιατί οι πόλεις μας το έχουν ανάγκη.