- To 2006 ξεκίνησε ένα φιλόδοξο project απο τον Γιάννη Αίσωπο και μία ομάδα νέων Αρχιτεκτόνων με την ονομασία ATHENS9. Δυστυχώς η δράση του athens9 έχει σταματήσει αλλά αξίζει να παρουσιάσουμε την ιδέα, την ομάδα αλλά και κάποιες απο τις προτάσεις τους.
- Το athens9 είναι ένα δίκτυο αρχιτεκτόνων που έχει ως στόχο την προώθηση πρωτότυπων ιδεών για την αρχιτεκτονική της σύγχρονης ελληνικής πόλης. Η πρώτη δραστηριότητα του athens9ονομάζεται Athens Update. Εννέα ομάδες αρχιτεκτόνων επεξεργάζονται εννέα προτάσεις για τη σύγχρονη Αθήνα. Η επιλογή, ανάλυση, επεξεργασία και ολοκλήρωση των προτάσεων τίθεται σε όλη την πορεία της στην κριτική του κοινού, το οποίο καλείται μέσα από αυτό το blog όχι απλώς να κρίνει αλλά και να καθοδηγήσει τους αρχιτέκτονες στα σχέδια τους.
Η ομάδα αποτελείται απο τους:
Ανδρέας Αγγελιδάκης
Γιάννης Αίσωπος
Δραγώνας + Χριστοπούλου Αρχιτέκτονες
Λουκοπούλου /Μπερτάκη / Πανηγύρης Αρχιτέκτονες
Μαρίτα Νικολούτσου και Μέμος Φιλιππίδης
buerger – katsota architects
decaARCHITECTURE
doxiadis+
klmf architects
Γιάννης Αίσωπος
Δραγώνας + Χριστοπούλου Αρχιτέκτονες
Λουκοπούλου /Μπερτάκη / Πανηγύρης Αρχιτέκτονες
Μαρίτα Νικολούτσου και Μέμος Φιλιππίδης
buerger – katsota architects
decaARCHITECTURE
doxiadis+
klmf architects
ΕΦΗΜΕΡΟ ΟΡΙΟ
ΙΟΥΛΙΟΣ 2007Η ομάδα επιχειρεί να δώσει μια νέα ερμηνεία στη έννοια του εφήμερου ορίου. Το εφήμερο όριο ως κτιριακός όγκος διαθέτει δύο μέτωπα: Αττική Οδός και Ελαιώνας. Αυτοκινητόδρομος και Φύση. Το Εφήμερο Όριο θα διαθέτει πάντοτε έναν ιδιαίτερο χαρακτήρα ως η διαχωριστική γραμμή μεταξύ αυτοκινητοδρόμου και φύσης ή και της πόλης που θα αναπτυχθεί στο μέλλον. Ως κτίριο θα φιλοξενεί ανθρώπους που μετακινούνται συνεχώς και δεν έχουν μόνιμη βάση και θα συνδυάζει αντιφατικά προγράμματα όπως κατοικίας, κατανάλωσης και ψυχαγωγίας. Βασικός στόχος της ομάδας είναι η ανάμειξη των προγραμμάτων αυτών και η δημιουργία του κατάλληλου χώρου που θα τα φιλοξενήσει. Ο χαρακτήρας των ενοίκων του κτιρίου σε συνδυασμό με τις δραστηριότητες που θα λαμβάνουν χώρα στο Εφήμερο Όριο θα οδηγήσουν στην έκφραση νέων εμπειριών και διαφορετικών μορφών κοινωνικοποίησης. Τα ζητήματα που απασχολούν στην παρούσα φάση την ομάδα είναι η σχέση του κτιρίου με τον αυτοκινητόδρομο και κατ`επέκταση η σχέση του ενοίκου με αυτόν. Ύστερα από εκτενείς σκέψεις η ομάδα τείνει στην ιδέα ότι το κτίριο μπορεί να είναι γραμμικό, ακολουθώντας την ισχυρή χάραξη της Αττικής Οδού και μεγάλου μήκους, έτσι ώστε να γίνεται αντιληπτό σε θεάσεις υψηλής ταχύτητας. Μια πρώτη προσέγγιση είναι να έχει μήκος 500 μέτρα, όποτε με ταχύτητα 120 χλμ/ώρα, η διάρκεια θέασης του είναι 15 δευτερόλεπτα. Συνεπώς το παρόν ζήτημα είναι η επίλυση του μετώπου προς τον αυτοκινητόδρομο. Πως πρέπει να είναι; Συμπαγές; Διαμπερές; Ή κάτι άλλο;
Σύνδεση http://athens9.blogspot.com/search/label/Aesopos.WS
ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΠΟΥ ΑΛΛΑΖΕΙ
ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2006
Μέρες τώρα προσπαθώ να σκεφτώ ποιο θα μπορούσε να είναι το επόμενο βήμα στην σχετικά γραμμική εξέλιξη αυτής της μελέτης. ΟΙ αναλύσεις και οι σκόρπιες σκέψεις αλλά και οι αρκετές πληροφορίες που μάζεψα στα προηγούμενα πόστ, δείχνουν με διάφορους τρόπους πόσο εξαιρετικά πολύπλοκο είναι το θέμα της εκπαίδευσης και πόσο πολύπλοκη αλλά και εφήμερη είναι η σχέση της εκπαίδευσης με τον χώρο στον οποίο λαμβάνει χώρα. Έλαβα και υπόψη μου τα σχόλια του Spanker, αν και δεν είμαι σίγουρος ότι η λύση είναι ένα έπιπλο η ακόμα και ένα κτίριο. Έχω αρκετές ιδέες για το πώς θα μπορούσε να γίνει ένα ενδιαφέρον θρανίο, αλλά μάλλον δεν θα είχε ουδεμία σχέση με την τεχνολογία γιατί το πιο πιθανό είναι το θρανίο του μέλλοντος να είναι τοlaptop των $100, το οποίο το μόνο που θα χρειάζεται θα είναι μερικοί καναπέδες τυπου starbucks, και γιαυτό το δικό μου θρανίο θα μείνει για λίγο ακόμα πίσω από σκέψεις. Ξαναδιαβάζοντας όμως τα προηγούμενα πόστ σκεπτόμουν εδώ και μέρες ότι για να μπορεί ένα σχολείο να μαθαίνει, πρέπει καταρχήν να μπορεί να αλλάζει. Σήμερα ανεβάζω μερικά πολύ απλά σκίτσα στα οποία διάδρομοι γίνονται δωμάτια, μετά μεγαλύτερες αίθουσες μετά ξανά διάδρομοι και μετά ένας συνεχόμενα μεταβατικός χώρος.
Σύνδεση: http://athens9.blogspot.com/2006/12/blog-post_23.html
Γιάννης Αίσωπος, Εφήμερο Όριο
Το σχολείο που αλλάζει. Ανδρέας Αγγελιδάκης.
READ ALSO: Αρχιτεκτονική έκθεση Locus Solus