Οι κόποι αποδίδουν καρπούς. Αυτό φαίνεται να ισχύει για το αεροδρόμιο “Μακεδονία” της Θεσσαλονίκης που μετά από τέσσερα χρόνια μελετών και εντατικών εργασιών, παραδόθηκε ανακαινισμένο τον Φεβρουάριο του 2021, εκσυγχρονισμένο και διπλάσιο σε μέγεθος. Ένα έργο όπου τα συστήματα αλουμινίου φέρουν την ισχυρή “υπογραφή”, ALUMINCO.
– Από τον Θανάση Διαμαντόπουλο
Δεν ισχύει μόνο με το κακό αλλά και με το καλό. Ενός καλού, λοιπόν και στην περίπτωση του αεροδρομίου “Μακεδονία” είναι η ανακαίνιση και προσθήκη καινούργιων χώρων, μύρια έπονται. Το ντόμινο των θετικών επιπτώσεων συμπληρώνεται με τις αποφάσεις των αεροπορικών εταιρειών να αναβαθμίσουν το αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης στο χάρτη των πτήσεων τους.
“Η ουσία βρίσκεται στα επιχειρηματικά πλάνα των αεροπορικών εταιρειών, που θα εκτιμήσουν και θα αξιοποιήσουν την αναβάθμισή του αερολιμένος σε πολλαπλά επίπεδα και θα εντάξουν τη Θεσσαλονίκη ως προορισμό στα προγράμματά τους, όπως ήδη είχε αρχίσει να συμβαίνει (πριν την πανδημία)” ανέφερε ο κ.Ζοπουνίδης ερευνητής του αεροπορικού κλάδου στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, που τόνισε πως οι προοπτικές που διανοίγονται για τον αερολιμένα της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης της χώρας για το 2022 είναι ευνοϊκές, εφόσον και οι συνθήκες που διαμορφώνονται από την πανδημία το επιτρέψουν.
Το “σήμα κατατεθέν” του “λίφτινγκ” που έγινε στο αεροδρόμιο “Μακεδονία” είναι η εξωτερική όψη, εμβαδού 31.000 τ.μ. Ο αρχιτεκτονικός σχεδιασμός προσφέρει μία νέα εικόνα, δημιουργώντας μια ευχάριστη ταξιδιωτική εμπειρία σε εκατομμύρια επιβάτες κάθε χρόνο. H φιλοδοξία των Γερμανών επενδυτών της Fraport ήταν ο νέος τερματικός σταθμός του αεροδρομίου «Μακεδονία» να έχει μια αρχιτεκτονική ταυτότητα που να σηματοδοτεί τον εκμοντερνισμό του και το πέρασμα του στο σήμερα.
Οι όψεις του αεροσταθμού χαρακτηρίζονται από τον ρομβοειδή κάναβο του υαλοπετάσματος, ειδικά μελετημένο ώστε να αποτρέπει την είσοδο της ηλιακής ακτινοβολίας και συγχρόνως να επιτρέπει την ορατότητα και τη θέα από τον εσωτερικό χώρο προς τα έξω. Έτσι ο χώρος παραμένει φωτεινός χωρίς να υπεθερμένεται το Καλοκαίρι ή να “τυφλώνει” το φως του ήλιου.
Tην αρχιτεκτονική μελέτη του έργου ανέλαβε το γραφείο Bobotis+Bobotis. Ο Λουκάς Μπομπότης στη συνέντευξη μας, είπε εκ μέρους του γραφείου αναφερόμενος στην ιδιαίτερη όψη του αεροσταθμού: “ Το ρομβοειδές υαλοπέτασμα που σχεδιάσαμε για τις όψεις, απαιτούσε ανταπόκριση σε μια σειρά ποιοτικών προδιαγραφών. Η ηχοαπομείωση και το βάρος του υαλοπίνακα (380kg/ υαλοπίνακα), αποτελούσαν δύο από τις κομβικές παραμέτρους, που ο σχεδιασμός της διατομής του πλαισίου, έπρεπε να λάβει υπ΄ όψιν του. Στα πλαίσια αυτά, υπήρξε συνεργασία του γραφείου μας με τρείς εταιρείες κατασκευής ειδικών διατομών αλουμινίου, ώστε να επιτευχθεί η καλύτερη λύση. Έτσι σχεδιάστηκαν τρεις ειδικές διατομές από τις αντίστοιχες εταιρείες, που πέραν των ποιοτικών τους χαρακτηριστικών, έπρεπε να ανταποκρίνονται και στις διαστάσεις που είχαμε προκαθορίσει στην αρχιτεκτονική μας μελέτη. Μετά την εξέταση των τριών προτάσεων, προκρίθηκε η διατομή της Aluminco, ως η καταλληλότερη.”
Και διευκρίνισε συνεχίζοντας: “Όπως αναφέρθηκε, το ρομβοειδές υαλοπέτασμα, αποτελεί ένα από τα πλέον διακριτά στοιχεία του κελύφους, που χαρακτηρίζουν την ταυτότητα του αεροδρομίου. Ο συνολικός σχεδιασμός, λειτουργικός και αισθητικός του κάθε έργου που σχεδιάζουμε, αποτελεί καθ΄ ολοκληρίαν αντικείμενο της μελέτης μας. Προφανώς, ο σχεδιασμός του υαλοπετάσματος, ενός τόσο σημαντικού στοιχείου, δεν θα μπορούσε παρά να είναι δική μας ιδέα και επιλογή”. Η ιδέα του αρχιτεκτονικού γραφείου και η ανάγκη δημιουργίας λύσεων από πλευράς της Aluminco, οδήγησαν σε μια ακόμη κατασκευαστική καινοτομία.
Με τα κοινά υαλοπετάσματα να μην μπορούν να καλύψουν τις απαιτήσεις του έργου, το ειδικό σύστημα πρόσοψης ALUMINCO SKG120 συνεργάστηκε εξαιρετικά καλά με τον προτεινόμενο υαλοπίνακα μεγάλων διαστάσεων, πάχους και βάρους, απαντώντας εμφατικά στις προκλήσεις, σχεδιασμού και επιδόσεών, του έργου.
Ειδικότερα, η ομάδα μελέτης και σχεδιασμού ανέπτυξε μια πρωτοποριακή λύση, βασισμένη στην καινοτομία αιχμής και ευελιξία σχεδιασμού των συστημάτων πρόσοψης της εταιρείας, αντιμετωπίζοντας με εξαιρετική επιτυχία το όραμα των αρχιτεκτόνων για ρομβοειδή υαλοπετάσματα σε σχέση με τα συνηθισμένα υαλοπετάσματα που έχουν ορθοκανονική διάταξη και κάθετη τοποθέτηση. Επίσης, οι υψηλές-άνευ προηγουμένου- απαιτήσεις σε ηχομόνωση έως 52 dB, επιτεύχθηκαν στο μέγιστο, ώστε να συνάδουν με τις σύγχρονες προδιάγραφες των αεροδρομίων αλλά και να υπηρετούν τον βασικό στόχο του συνολικού πρότζεκτ της Fraport, που είναι η ποιοτική αναβάθμιση της ταξιδιωτικής εμπειρίας για τους επιβάτες.
A challenge is born
“Κάθε έργο που μας ανατίθεται, ανεξαρτήτου μεγέθους και συνθετότητας, αποτελεί για μας μια νέα πρόκληση. Μια πρόκληση, που αποτελεί κίνητρο για τη εξέλιξη της αρχιτεκτονικής. Το αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης, αποτέλεσε μια από τις ενδιαφέρουσες προκλήσεις, δεδομένου ότι, αποτελεί το δεύτερο σε μέγεθος αεροδρόμιο της χώρας, μετά το Ελ. Βενιζέλος, στο οποίο επίσης έχουμε ανασχεδιάσει σχεδόν το σύνολο των εσωτερικών χώρων”. Μας είπε ο Λουκάς Μπομπότης και συμπλήρωσε: “Η εξέλιξη της αρχιτεκτονικής μας είναι άμεσα συνδεδεμένη με την συνεχώς εμπλουτιζόμενη γνώση, που συσσωρεύεται στα πλαίσια της γενικότερης παιδείας, που αποτελεί και το κύριο υπόβαθρο για οποιονδήποτε σχεδιασμό. Το συγκεκριμένο έργο, προφανώς αντιπροσωπεύει την σύγχρονη εποχή που διανύουμε και την οποία οφείλουμε να συνδιαμορφώσουμε”.
Δεν είναι τυχαίο που το αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης κέρδισε το χρυσό μετάλλιο στα “Aluminium for architecture awards” το 2021. Το νέο αεροδρόμιο Θεσσαλονίκης αποτελεί ένα έργο με θετική επίδραση όχι μόνο στην ευρύτερη περιοχή της Μακεδονίας αλλά σε ολόκληρη τη χώρα. Η σχεδιαστική καινοτομία των αρχιτεκτόνων Λουκάς και Θεοφάνης Μπομπότης αποτυπώθηκε εξαιρετικά με την παραγωγή ενός tailor made υαλοπετάσματος. Το ειδικό σύστημα ALUMINCO SKG120 που σχεδίασε η εταιρία, ήταν το μοναδικό σύστημα πρόσοψης που έδωσε τις καλύτερες δυνατές λύσεις στο “όραμα” του γραφείου Bobotis + Bobotis Architects για το αεροδρόμιο, ενώ ανταποκρίνεται στα σύγχρονα λειτουργικά στάνταρντ σχεδιασμού αεροδρομίων αλλά και στις απαιτητικές τεχνικές προδιαγραφές που έθεσαν εξ αρχής Fraport Greece και Intrakat.
READ ALSO: ArchitectScripta designed the new OnyxFLY luxury apartment building.