Η Βελγική Πρεσβεία στην Αθήνα στεγάζεται στα τρία χαμηλότερα επίπεδα μιας αριστοκρατικής πολυκατοικίας, που κτίστηκε στα τέλη της δεκαετίας του 1960. Η μελέτη ανακαίνισης αποσκοπεί στη δημιουργία μιας ‘βιτρίνας’ [‘Storefront’] για το Βέλγιο στο κέντρο της Αθήνας.
Η νέα όψη είναι ανοικτή, διάφανη, διαδραστική και βεβαίως πληροί τις αυστηρές προδιαγραφές ασφάλειας. Πίσω από το πλήρους ύψους, διάφανο δομικό υαλοστάσιο και το ανοξείδωτο ανακλινόμενο προστατευτικό πέτασμα, πανέλα φωτιζόμενα με LED διαπραγματεύονται τη μετάβαση ανάμεσα στο εξωτερικό και το εσωτερικό. Εκτός των ωρών λειτουργίας, η φωτισμένη όψη θα σηματοδοτεί την παρουσία της Πρεσβείας και θα ‘πλημμυρίζει’ τη στοά της οδού Σέκερη με τα χρώματα του Βελγίου.
Η προτεινόμενη οργάνωση του εσωτερικού, στόχο έχει τη δημιουργία ενός φιλόξενου, ανοικτού, σαφώς οριοθετημένου δημοσίου χώρου, που θα φιλοξενεί ευέλικτα διαφορετικές εκδηλώσεις και χρήσεις. Τα βασικά στοιχεία του προτεινόμενου σχήματος είναι: ο ‘προθάλαμος’ που προβλέπεται ως πολύ-προγραμματικός δημόσιος χώρος, το ‘γκρι κιβώτιο’ ως κατώφλι, που εμπεριέχει τον χώρο υποδοχής και τον διάδρομο ασφαλείας, καθώς και ο χώρος του κλιμακοστασίου.
Τα υλικά -των οποίων ο κατάλογος είναι σκόπιμα περιορισμένος- επελέγησαν για την ποιότητα, αντοχή, επιδόσεις και κομψότητα: Λευκό μάρμαρο Διονύσου για το δάπεδο ως αναφορά στο προϋπάρχον. Γκρι πανέλα ‘Eternit’ για τον χώρο υποδοχής και τον διάδρομο ασφαλείας για την καθαρότητα, ελαφρότητα, διαθεσιμότητα και εύκολη συναρμολόγηση. Διάφανα αλεξίσφαιρα υαλοστάσια για λόγους ασφάλειας και ανοξείδωτα τελειώματα για τα σιδηρικά για την κομψότητα, αντοχή και υλική έκφραση.
READ ALSO: Dasoupoli High School, Λευκωσία - CY. Τρίτο βραβείο σε Πανευρωπαϊκό αρχιτεκτονικό διαγωνισμό, 2010