Τι είδαμε στην έκθεση Un-natural Mat(t)erial – (Unnatural Natural Material and Matter) | Κέντρο Αρχιτεκτονικής Μεσογείου (CAM) στα Χανιά

Ολοκληρώθηκε στις 18 Ιουλίου, η έκθεση Un-natural Mat(t)erial – (Unnatural Natural Material and Matter) που έλαβε χώρα στο Κέντρο Αρχιτεκτονικής Μεσογείου (CΑΜ) με πρωτοβουλία του αρχιτέκτονα Ανδρέα Θεοδωρίδη PhD (Assistant Professor NYIT) και την υποστήριξη της Design Ambassador (Production Sponsor), του Archisearch (Media Partner) και του Δήµου Χανίων.

PHOTO: PETROS PATTAKOS – CIMELIO TEAM

Η έκθεση Un-natural Mat(t)erIal επανεξέτασε τις καθιερωµένες απόψεις σχετικά µε την αρχιτεκτονική, την ύλη και την υλικότητα, αμφισβητώντας τη διάκριση µεταξύ «φυσικών» και «τεχνητών» υλικών. Παραδοσιακά υλικά όπως το ξύλο και η πέτρα θεωρούνται φυσικά, ενώ τα πλαστικά και τα συνθετικά υλικά θεωρούνται τεχνητά.

H έκθεση επιχείρησε να αναδείξει ότι όλες οι πρωταρχικές ύλες για αυτά τα αρχιτεκτονικά υλικά και όχι µόνο, προέρχονται από τον πλανήτη µας και είναι ουσιαστικά φυσικής προέλευσης.

Μέσω των εκθεμάτων-εγκαταστάσεων προτάθηκε µια πιο λεπτοµερής προσέγγιση, όπου η κατηγοριοποίηση των υλικών εξαρτάται από παράγοντες όπως η κατανάλωση ενέργειας για την εξόρυξη, η ενσωµατωµένη ενέργεια και το ανθρακικό αποτύπωµα, οι ιδιότητες του κύκλου ζωής, οι εκποµπές κατά την παραγωγή και την εφαρµογή, και άλλες συναφείς μεταβλητές .

PHOTO: PETROS PATTAKOS – CIMELIO TEAM

Τα εκθέµατα και η εικαστική εγκατάσταση της έκθεσης αφορούσαν σε τρεις θεµατικές ενότητες: The Basketry section, The Periodic table materiality section και The invincible matter section.

PHOTO: PETROS PATTAKOS – CIMELIO TEAM

The Basketry section

Αυτή η ενότητα επικεντρώθηκε στην έννοια των υλικών και των μεθοδολογιών που συνδέονται κανονικά με τη φυσική προέλευση, όπως η ξυλεία, το άχυρο ή το μπαμπού και χρησιμοποιούνται συνήθως στην καλαθοπλεκτική. Σε αντίθεση με τη δημοφιλή πεποίθηση, οι νεότερες εξελίξεις στην υλικότητα και την ψηφιακή κατασκευή, όπως η χρήση τρισδιάστατων εκτυπωτών και η ρομποτική ύφανση υλικών όπως ο πηλός, τα σύνθετα υλικά με βάση τη γη και οι ίνες άνθρακα, θα μπορούσαν να αμφισβητήσουν τη συμβατική αντίληψη για το τι συνιστά “φυσικό” υλικό και τις διαδικασίες κατασκευής.

LOLA BEN-ALON | 3D PRINTED MUD-FIBER VESSELS

Μέσα από τη διερεύνηση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων της χρήσης αυτών των υλικών, τονίζοντας πτυχές όπως οι πρακτικές καλλιέργειας, η εξάντληση των πόρων και η παραγωγή αποβλήτων και με την ενσωμάτωση καινοτόμων τεχνικών όπως η τρισδιάστατη εκτύπωση και η ρομποτική ύφανση παράλληλα με τις παραδοσιακές πρακτικές, τονίστηκε ο προβληματισμός σχετικά με την εξελισσόμενη φύση της υλικότητας και της χειροτεχνίας στην αρχιτεκτονική. 

PHOTO: PETROS PATTAKOS – CIMELIO TEAM

The Periodic table materiality section

Σε αυτή τη θεματική διερευνήθηκε, μέσω των εκθεμάτων και των ερευνητικών ενδιαφερόντων των συμμετεχόντων αρχιτεκτόνων, η μεγάλη ποικιλία υλικών που είναι διαθέσιμα για χρήση στην αρχιτεκτονική, ξεπερνώντας την παραδοσιακή διάκριση μεταξύ φυσικών και συνθετικών. Παρουσιάστηκε ένα ποικίλο φάσμα υλικών, που περιλάμβανε τόσο παραδοσιακά φυσικά υλικά όσο και συνθετικές ενώσεις, οργανωμένα σύμφωνα με τις περιβαλλοντικές τους επιδόσεις και προερχόμενα από έναν εναλλακτικό περιοδικό πίνακα.

ATHINA PAPADOPOULOU, MARIO MEDINA VILELA, CHRISTIAN PONGRATZ | REGROUND MATTER

Κάθε υλικό προτείνεται να υποβάλλεται σε αξιολόγηση με βάση διάφορες μετρήσεις, όπως ο ενσωματωμένος άνθρακας, η ενέργεια εξόρυξης, οι επιδόσεις και το περιβαλλοντικό κόστος συντήρησης, οι βαθμολογίες εκπομπών ατμοσφαιρικής ρύπανσης και η ικανότητα βελτίωσης των συνθηκών φωτισμού για τη βελτίωση της ποιότητας του περιβάλλοντος σε εσωτερικούς χώρους. Αυτή η ολοκληρωμένη προσέγγιση για την επιλογή υλικών αποσκοπεί στην ενθάρρυνση μιας πιο αυστηρής εξέτασης των περιβαλλοντικών επιπτώσεων και της βιωσιμότητας στον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό και την κατασκευή.

PHOTO: PETROS PATTAKOS – CIMELIO TEAM
EZIO BLASETTI | COMPUTATIONAL COMPOSITES
PHOTO: PETROS PATTAKOS – CIMELIO TEAM

The invincible matter section

Σε αυτή την ενότητα έργων παρουσιάστηκαν οι συχνά παραγνωρισμένες, αλλά σημαντικές πτυχές της υλικότητας και του σχεδιασμού στην αρχιτεκτονική που επηρεάζουν την ανθρώπινη ευημερία. Μέσα από την εξέταση των θεραπευτικών ιδιοτήτων του φυσικού και του τεχνητού φωτός, παρουσιάστηκε το πώς οι συνθήκες φωτισμού μπορούν να επηρεάσουν τη διάθεση, την παραγωγικότητα και τους κιρκάδιους ρυθμούς, και φάνηκε το πως οι αρνητικές επιπτώσεις του κακοσχεδιασμένου τεχνητού φωτισμού επηρεάζουν την υγεία των ματιών και τα πρότυπα ύπνου.

YAEL EREL & AVNER BEN NATAN | PROJECTING LIGHT-SCAPES
PHOTO: PETROS PATTAKOS – CIMELIO TEAM
THOMAS DOXIADIS | ENTANGLED KINGDOMS

Εξετάζοντας διεξοδικά τις εκπομπές ατμοσφαιρικής ρύπανσης που σχετίζονται με τα υλικά καθ’ όλη τη διάρκεια του κύκλου ζωής τους, από την εξόρυξη έως την απόρριψη, τονίστηκε η σημασία του μετριασμού τους, όπως οι πτητικές οργανικές ενώσεις και τα αέρια του θερμοκηπίου, μέσω της χρήσης υλικών χαμηλών εκπομπών και βελτιστοποιημένων διαδικασιών κατασκευής. Μια πληθώρα άλλων αόρατων παραγόντων που περιλαμβάνουν την ποιότητα του εσωτερικού αέρα, τη θερμική άνεση, την ακουστική απόδοση και την ενσωματωμένη ενέργεια, κατέδειξαν τη διασύνδεσή τους με το δομημένο περιβάλλον και τις βαθιές επιπτώσεις τους στην υγεία και την ευημερία των ενοίκων.

ANDREAS THEODORIDIS | PARTICLES VACUUM CUBE

Η έκθεση είχε ιδιαίτερη προσέλευση και ενδιαφέρον για το κοινό της πόλης των Χανίων και κατά τη διάρκειά της πραγµατοποιήθηκε ένα σύνολο δράσεων:  Ξεναγήσεις από τον υπεύθυνο αρχιτέκτονα και επιμελητή Ανδρέα Θεοδωρίδη PhD σε συνεργασία µε το Σύλλογο Αρχιτεκτόνων Χανίων, οµιλίες από τους συµµετέχοντες τη βραδιά των εγκαινίων και συντονισµό από την αρχιτέκτονα Λυδία Καλλιπολίτη (Director of the MS in Advanced Architectural Design program and Associate Professor with tenure at Columbia University Columbia GSAPP) και εργαστήριο αρχιτεκτονικής για παιδιά με θεματική “Υλικότητες και επανάχρηση” με την αρχιτέκτονα Πέννυ Χωραφά. 

PHOTO: PETROS PATTAKOS – CIMELIO TEAM
PHOTO: PETROS PATTAKOS – CIMELIO TEAM
PHOTO: PETROS PATTAKOS – CIMELIO TEAM

 Η έκθεση έχει προγραµµατιστεί να συνεχίσει το ταξίδι και την µετεξέλιξή της σε Αθήνα και Νέα Υόρκη.

PHOTO: PETROS PATTAKOS – CIMELIO TEAM

Συμμετέχοντες:

Lola Ben-Alon – Columbia GSAPP : Engineer, Assistant Professor at Columbia GSAPP, director of Natural Materials Lab and the Building Tech curriculum 

Ezio Blasetti – UPenn : Architect,  Senior Lecturer University of Pennsylvania, MsAAD Columbia University, founder of algorithmicdesign.net, co-founded maeta design

Thomas Doxiadis – Doxiadis+ : Architect, Landscape Architect ASLA B.A. MArch, MLA Harvard University

Yael Erel Architect, educator, light artist and co-founder of lightexture Co-Director of the MArch Program and Assistant Professor at Rensselaer Polytechnic Institute

Avner Ben Natan : Lighting designer and co-founder of lightexture

Athina Papadopoulou – NYIT : Assistant Professor of Architecture, Health, and Design NYIT, and co-director ReMEDiaLab

Christian Pongratz – NYIT, MSHD Director, Professor, and co-director ReMEDiaLab

Mario Medina Vilela – Visiting Assistant Professor, NYIT School of Architecture and Design at New York Institute of Technology

Andreas Theodoridis : Assistant Professor NYIT (New York Institute of Technology) & Practicing architect-engineer, environmental technologist 

Facts & Credits / Στοιχεία έργου

Τίτλος έκθεσης Un-natural Mat(t)erial – (Unnatural Natural Material and Matter)
Τοποθεσία Κέντρο Αρχιτεκτονικής Μεσογείου (CAM), Χανιά
Επιμελητής Έκθεσης  Ανδρέας Θεοδωρίδης PhD (Assistant Professor NYIT, architect-engineer, environmental technologist)
Αρχιτεκτονική Επιτροπή CAM Λευτέρης Βεργεράκης, Βαλίνα Γεροπάντα, Ανδρέας Θεοδωρίδης, Γιώργος Καλλιγέρης, Ζαχαρίας Πιστόπουλος, Δημήτρης Τσακαλάκης
Υπεύθυνη συντονισμού παραγωγής CAM Πέννυ Χωραφά, Architect – Engineer MSarch
Χορηγοί παραγωγής Design Ambassador , VETA – (More than a metal manufacturer)
Χορηγός επικοινωνίας Archisearch
Χορηγός εστίασης Maiami Restaurant, Manousakis Winery
Αιγίδα Δήμος Χανίων
Σχεδιασμός έκθεσης και γραφιστική επιμέλεια P-SO – Στέργιος Γαλλίκας, Ανδρέας Θεοδωρίδης
Σχεδιασμός ιστότοπου έκθεσης Marios Karaboulas – Net22
Φωτογραφία
Petros Pattakos – Cimelio Team
Kείμενο
Ανδρέας Θεοδωρίδης, Πέννυ Χωραφά


RELATED ARTICLES