Με την μετατροπή ενός αιθρίου σε μπαταρία-ενέργειας, το “άνοιγμα” της εσωστρεφούς όψης του κτίσματος, την δημιουργία διπλού κελύφους, τις εσωτερικές διαμορφώσεις και τα αυτόνομα κινητά έπιπλα γραφείων η αρχιτεκτονική ομάδα των AKA Architects πέτυχε τον επανασχεδιασμό του κτιρίου του Μιχάλη Σουβατζίδη για την WWF Ελλάς.
Ο οργανισμός WWF Ελλάς επέλεξε ως έδρα του ένα εμβληματικό κτίριο του αρχιτέκτονα Μιχάλη Σουβατζίδη κατασκευής 1992 στη συνοικία της Νεάπολης, προάγοντας την αναζωογόνηση του κέντρου της Αθήνας μέσα από την αποκατάσταση και την ενεργοποίηση των υφισταμένων κτιρίων.
Το κτίριο, ιδιαίτερου αρχιτεκτονικού χαρακτήρα με όψεις από εμφανές μπετόν, χειροποίητες τσιμεντένιες τουβλέτες και επιφάνειες από υαλότουβλα, στέγαζε τους εκθεσιακούς χώρους και τα γραφεία μίας γκαλερί. Η εσωστρεφής μονολιθική πρόσοψη κρύβει ένα δαιδαλώδες εσωτερικό σμιλεμένο σχεδόν εξ ολοκλήρου από σκυρόδεμα.
Στόχος μας να δημιουργήσουμε ένα ελκυστικό και ενεργειακά αποδοτικό περιβάλλον εργασίας προσαρμοσμένο στις λειτουργικές ανάγκες του νέου του ενοίκου.
Η αποστολή μας ήταν σαφής: με σεβασμό στο έργο του αρχιτέκτονα κληθήκαμε να βελτιστοποιήσουμε τις γεωμετρίες, τις ροές, την κυκλοφορία και την προσβασιμότητα σε όλα τα επίπεδα με επιλεκτικές επεμβάσεις στα υφιστάμενα μορφολογικά στοιχεία. Στόχος μας να δημιουργήσουμε ένα ελκυστικό και ενεργειακά αποδοτικό περιβάλλον εργασίας προσαρμοσμένο στις λειτουργικές ανάγκες του νέου του ενοίκου.
Το κέλυφος του κτιρίου επανασχεδιάστηκε για να πληροί του νέους κανονισμούς. Οι τετραώροφες επιφάνειες από υαλότουβλα αντικαταστάθηκαν από επιμήκεις ζώνες στηθαίων και ανοιγόμενων υαλοστασίων τονίζοντας ξανά την αυστηρή γεωμετρία αλλά «ανοίγοντας» το μέχρι τότε εσωστρεφές κτίριο στο εξωτερικό του περιβάλλον.
Μέσω του φαινομένου της καμινάδας (chimney effect) το αίθριο μετατράπηκε σε μια «μπαταρία» φυσικής ενέργειας.
Εσωτερικά, το αίθριο μετατράπηκε σε εξωτερικό χώρο με την αφαίρεση της οροφής του και την προσθήκη περιμετρικών ανοιγόμενων παραθύρων σε όλα τα επίπεδα. Ως αποτέλεσμα μέσω του φαινομένου της καμινάδας (chimney effect) το αίθριο μετατράπηκε σε μια «μπαταρία» φυσικής ενέργειας, επιτρέποντας έμμεσο φωτισμό και αδιάκοπη ροή και ανακύκλωση του αέρα προς όλους τους χώρους.
Στους περιμετρικούς τοίχους δημιουργείται διπλό κέλυφος που περικλείει την νέα θερμομόνωση και τις ηλεκτρομηχανολογικές εγκαταστάσεις.
Τα ειδικά σχεδιασμένα για το έργο τραπέζια γραφείων αποτελούν αυτόνομες κινητές μονάδες με ενσωματωμένες πρίζες. Συνδέονται σε σειρά ενώ το πρώτο συνδέεται με τις πρίζες που βρίσκονται στον πάτο των περιμετρικών ραφιών και τροφοδοτεί όλα τα υπόλοιπα. Η ευελιξία του συστήματος «plug and play» επιτρέπει την δημιουργία ποικίλων διατάξεων.
Οι οροφές από οπλισμένο σκυρόδεμα παρέμειναν άθικτες με τη δημιουργία ενός μεταλλικού καναλιού που φέρει τις καλωδιώσεις επάνω στο οποίο συνδέονται κυκλικά φωτιστικά και ηχοαπορροφητικές επιφάνειες δημιουργώντας ένα άνετο περιβάλλον από άποψη φωτισμού και ακουστικής.
Στοιχεία έργου
Τίτλος WWF Greece Headquarters
Τυπολογία Αρχιτεκτονική, Design
Τοποθεσία Νεάπολη, Αθήνα, Ελλάδα
Επιφάνεια 1765 m2
Κατάσταση Ολοκληρωμένο, 2022
Αρχιτεκτονική μελέτη & Προγραμματισμός έργου AKA Architects
Εσωτερικός σχεδιασμός AKA Architects
Φωτογραφία Vasso Paraschi
Κείμενο από τους δημιουργούς
Δείτε επίσης την κατοικία “Fyrgani holiday house” των AKA Architects, εδώ!
READ ALSO: Το Storyteller - Boutique Hotel στα Μετέωρα του γραφείου BaBatchas Design Studio τιμήθηκε με Έπαινο στα GRAIL AWARDS 2024