Μέσω της συνέργειας και της συνεργασίας τους, η KilowArt Platform και το Cut Contemporary Fine Arts Lab, παρουσιάζουν την πρώτη Carbon Tierra Biennale στην πόλη της Πτολεμαΐδας στην Ελλάδα. Η Μπιενάλε οργανώνεται από μια διεθνή διεπιστημονική ερευνητική ομάδα η οποία συνεπικουρείται από επιστημονικούς και καλλιτεχνικούς συμβούλους από την Ελλάδα και το Εξωτερικό.

Οι καλλιτέχνες που συμμετέχουν στην έκθεση είναι οι εξής:

Alfredo Jaar (Χιλή), Alex Scollay (Νέα Ζηλανδία), Βασίλης Ψαρράς (Ελλάδα), Corentin Derbré (Γαλλία), Κωνσταντίνος Ταλιώτης (Κύπρος), Φίλιππος Τσιτσόπουλος (Ελλάδα), Gözde Mimiko Türkkan (Τουρκία), Jevon Chandra (Σιγκαπούρη), Jim Hobbs (ΗΠΑ/ΗΒ), Kalle Brolin (Σουηδία), Κλίτσα Αντωνίου (Κύπρος), Lara Salmon (ΗΠΑ), Maayan Amir (Ισραήλ), Μαρία Τριλλίδου (Κύπρος), Μελίτα Κούτα (Κύπρος), Monika Moteska (Βόρεια Μακεδονία), Narcisa Hirsch (Αργεντινή), Niamh O’Malley (Ιρλανδία), Oliver Ressler (Αυστρία), Oscar Lara (Περού), Ruti Sela (Ισραήλ), Robert Cahen (Γαλλία), Robert Jankuloski (Βόρεια Μακεδονία), Rubén Guzmán (Αργεντινή), Trevor Borg (Μάλτα), Vanessa Dahbour (Παλαιστίνια/ΗΠΑ), Vince Briffa (Μάλτα) and Yanyun Chen (Σιγκαπούρη).

CONSTANTINOS TALIOTIS_(CYPRUS)_BLAST 1
EON_MARIA TRILLIDOU_PRINT-2

Η πόλη της Πτολεμαΐδας και η ιστορική της διαδρομή από το δεύτερο μισό του 20ου αιώνα μέχρι σήμερα, έχει ταυτιστεί με την εξόρυξη άνθρακα και τα ατμοηλεκτρικά εργοστάσια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.

Τα ορυχεία, της περιοχής, μαρτυρούν την μεγαλύτερη εξορυκτική δραστηριότητα της βαλκανικής Χερσονήσου και η φρενήρης βιομηχανική εκμετάλλευση του υπογείου πλούτου είχε ως αποτέλεσμα κοινωνικοοικονομικές και πολιτικές στρεβλώσεις.

Με την βίαιη έλευση της μεταλιγνιτικής περιόδου και σε συνδυασμό με την οικονομική κρίση των τελευταίων δέκα και πλέον ετών, η έννοια της ανάπτυξης στη περιοχή έχει ανανοηματοδοτηθεί ριζικά.

FILIPPOS TSITSOPOULOS _(GREECE)_ WHO WILL MAKE THE HISTORY OF TEARS
FILIPPOS TSITSOPOULOS _(GREECE)_ WHO WILL MAKE THE HISTORY OF TEARS

Ταυτόχρονα το ανεξίτηλο περιβαλλοντικό αποτύπωμα των εξορυκτικών και βιομηχανικών δραστηριοτήτων, με την παράλληλη απουσία αντισταθμιστικών πολιτικών αειφόρου ανάπτυξης, είχαν ως αποτέλεσμα τον εκφυλισμό του τοπίου και την απαξίωση οικολογικών πρακτικών, στον βωμό του κέρδους και της ενεργειακής επάρκειας από την εκμετάλλευσης της γης.

KLITSA ANTONIOU_(CYPRUS)_METALLUM TERRAE NEVER MINE
GÖZDE MIMIKO TÜRKKAN_(TURKEY)_ EARTH FIGHT, VIDEO

Με αφορμή το έργο του ιστορικού τέχνης Herman Bashiron Mendolicchio, Πληγωμένα Τοπία, Εύθραυστές Ισορροπίες και Διαρρηγμένες Συνδέσεις: Τέχνη, Γη και Άνθρωποι (Univ. of Barcelona, 2023) η πρώτη εναρκτήρια Carbon Tierra Biennale στρέφει το βλέμμα της στα πληγωμένα τοπία των βιομηχανικών και μεταβιομηχανικών κοινοτήτων.

Επικεντρώνεται στις καταχρηστικές πρακτικές που έχουν ακολουθηθεί και επιτραπεί και στο πως αυτές διαμορφώνουν και καθορίζουν τη σχέση μας με το αστικό τοπίο και το φυσικό περιβάλλον.

ALEX SCOLLAY (NEW ZEALAND)_ CORENTIN DERBRÉ (FRANCE)_JEVON CHANDRA (SINGAPORE)_YANYUN CHEN (SINGAPORE)_IN TIMES LIKE THESE
JIM HOBBS_(USAUK)_BLACK SUN
KALLE BROLIN_(SWEDEN)_I AM UNQUENCHABLE

Η Carbon Tierra Biennale, εφαρμόζοντας εκτενή, αναδρομική, δημιουργική και συμμετοχική έρευνα στις πρακτικές εξόρυξης και τον αντίκτυπό τους, ενισχύει τη συλλογική μας ταυτότητα και την άυλη πολιτιστική μας κληρονομιά που είναι σε μεγάλο βαθμό ανεξερεύνητη.

Στοχεύει στην ενεργοποίηση και τον εμπλουτισμό της πολιτιστικής και καλλιτεχνικής έρευνας και δημιουργίας πέρα από τα αστικά κέντρα – μητροπόλεις, συμπεριλαμβάνοντας περιφερειακές τοποθεσίες και ενσωματώνοντας το τοπίο της υπαίθρου στο μελλοντικό καλλιτεχνικό γίγνεσθαι. Προωθεί πρωτοβουλίες συμπεριληπτικές για τοπικούς συμμετέχοντες και ενδιαφερόμενους προκειμένου αυτοί να εντοπίσουν συγκεκριμένους χώρους και ενέργειες που προσφέρονται για επανερμηνεία.

Ταυτόχρονα επιχειρεί, μέσα από την οπτική της σύγχρονης τέχνης και του ζωντανού πολιτισμού, να οραματιστεί εκ νέου και να διευρύνει έννοιες όπως αυτές της ανάπτυξης και της κοινωνικής συνοχής εξετάζοντας τη σύγχρονη κοινωνικοοικονομική πραγματικότητα.

LARA SALMON_ (USA)_APLIKI CU
BILL PSARRAS _(GREECE)_TO FACE A SURFACE IS TO SURFACE A FACE
MAAYAN AMIR (ISRAEL) RUTI SELA (ISRAEL)_THERMS AND CONDITIONS

«Ποια είναι αυτή η καταστροφική δύναμη που έχουμε μέσα μας και δεν μας δείχνει τα όρια και τις επιπτώσεις των πράξεων μας; Τι μας εμποδίζει να ενεργούμε με βιώσιμο τρόπο για το μέλλον της Γης και των σημερινών και μελλοντικών κατοίκων της;» (Mendolicchio, 2023).

Η Carbon Tierra Biennale επιδιώκει να θέσει ερωτήματα, να ενεργοποιήσει μια σχέση διεξόδου με το κοινό, τοποθετώντας το σε μία συλλογιστική και κριτική θέση σχετικά με την ‘εκμετάλλευση της γης’ και τις παραπλανητικές αφηγήσεις της προόδου και της οικονομικής ευμάρειας–επαναπροσδιορίζοντας το τίμημα τέτοιων προσδοκιών.

MELITA COUTA_(CYPRUS)_KAPPAKLI
MELITA COUTA_(CYPRUS)_KAPPAKLI

Η Carbon Tierra Biennale επιδιώκει μια διαδραστική και δυναμική σύνδεση μεταξύ της ιστορικής εξορυκτικής κληρονομιάς και της καινοτόμου σύγχρονης τέχνης και καλλιτεχνικής πρακτικής.

Επιπλέον, προωθεί τη δημιουργία συνδέσεων με άλλες εξορυκτικές κοινότητες και το περιβάλλον τους, αναπτύσσοντας ένα παγκόσμιο δίκτυο πολιτιστικών ανταλλαγών και διαλόγου.

MONIKA MOTESKA (N. MACEDONIA)_ ROBERT JANKULOSKI (N. MACEDONIA)_LANDSCAPE EXPERIENCE

«Η τέχνη μπορεί να προτείνει νέα εργαλεία, μπορεί να αλλάξει την αφήγηση και να αναστοχαστεί τις προκλήσεις από διαφορετικές οπτικές γωνίες. Μπορεί ακόμη να καλλιεργήσει κινήματα, ωστόσο η ηγεμονία του συστήματος εκμετάλλευσης στο οποίο ζούμε (αυτό που μπορεί να προκαλέσει τον ανθρώπινο θάνατο και την καταστροφή του πλανήτη) απαιτεί μια ευρύτερη συνειδητοποίηση. Περιτριγυρισμένη από πληγωμένα τοπία, η ανθρωπότητα πρέπει να βρει τον τρόπο να επιτρέψει και να αποδεχτεί ένα λειτουργικό σύστημα συνύπαρξης. Όπως δήλωσε η συγγραφέας Cal Flyn: ‘Αυτός είναι ένας διεφθαρμένος κόσμος, ναι – ένας κόσμος έκπτωτος εδώ και καιρό από μια κατάσταση χάριτος – αλλά είναι επίσης ένας κόσμος που ξέρει πώς να ζει. Έχει μεγάλη ικανότητα για επούλωση, για ανάρρωση, για συγχώρεση – κάποιου είδους – αν μπορούμε μόνο να μάθουμε να το πράττουμε’. Σβήστε το φως. Μην αγγίζετε. Μείνετε σιωπηλοί. Αφήστε τη φύση ήσυχη!» (Mendolicchio, 2023)1.

NARCISA HIRSCH (ARGENTINA)_ROBERT CAHEN (FRANCE)_RUBÉN GUZMÁN (ARGENTINA)_ KOSMOS THE UNCERTAINTY
NIAMH O’ MALLEY_(IRELAND)_QUARRY

Από 27 έως 29 Σεπτεμβρίου η Carbon Tierra Biennale θα περιλαμβάνει Art performances και video art διεθνών καλλιτεχνών.

Την Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου θα πραγματοποιηθεί ημερίδα με ανοιχτή συζήτηση στο εργατικό κέντρο του Δήμου Εδραίας ενώ παράλληλες δράσεις που θα περιλαμβάνουν εκθέσεις και εγκαταστάσεις τοπικών καλλιτεχνών σε κλειστά καταστήματα της πόλης θα εμπλουτίσουν περισσότερο το πρόγραμμα της Biennale.

OLIVER RESSLER_(AUSTRIA)_CARBON AND CAPTIVITY
ROBERT CAHEN_(FRANCE)_VOYAGE D’HIVER
TREVOR BORG_(MALTA)_VINCE BRIFFA_(MALTA)_ TAĦT FUQ

-Όλα τα αποσπάσματα είναι από το Herman Bashiron Mendolicchio, ‘Wounded landscapes, Tense Equilibriums, and Broken Connections: Art, Earth and Humans’, Coolabah, Nr 35, 2023, ISSN 1988-5946. Online journal of the Observatory: Australian and Transnational Studies Centre (OCEAT), University of Barcelona, 2023. Available online at: https://revistes.ub.edu/index.php/coolabah/article/view/46161

Στοιχεία διοργάνωσης
Τίτλος διοργάνωσης CARBON TIERRA BIENΝALE 1 
Τυπολογία Διεθνές πρόγραμμα Video Art και Performance
Τοποθεσία Αγορά Πτολεμαΐδος στις 18:00
Εγκαίνια 27.9.2024 στις 18:00
Ημερομηνίες 27 – 29 Σεπτεμβρίου 2024
Διοργάνωση KilowArt Platform, Cut Contemporary Fine Arts Lab

-Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε στο 0030-6981104436 ή [email protected]

-Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τους χώρους και τις ώρες λειτουργίας και τη συζήτηση στρογγυλής τραπέζης την Κυριακή 29/9/2024 επισκεφθείτε την ιστοσελίδα μας kilowartplatform.gr/

-Με την οικονομική υποστήριξη και υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού της Ελλάδας. Υποστηρίζεται επίσης από την Περιφερειακή Ενότητα Κοζάνης, το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας Δυτικής Μακεδονίας, τον Δήμο Εορδαίας και την Κοινότητα Γαλάτειας. 

Η KilowArt platform δημιουργήθηκε το Φεβρουάριο του 2023 από μια διεπιστημονική ερευνητική ομάδα. Πρόεδρος και καλλιτεχνικός διευθυντής του οργανισμού είναι ο Γιώργος Λάζογλου (Διαδραστικά Πολυμέσα/Διεύθυνση Παραγωγής). Στόχος και όραμα είναι η συνδημιουργία και ανάπτυξη διεθνών πολιτιστικών συνεργειών που θα θέσουν τη βάση για ένα βιώσιμο μέλλον σε βιομηχανικές και μεταβιομηχανικές κοινότητες.

Το Cut Contemporary Fine Arts Lab, δημιουργήθηκε το 2019 από την Κλίτσα Αντωνίου (Εικαστικό/Καθηγήτρια). Είναι μια διεθνής διεπιστημονική ερευνητική ομάδα που εδρεύει και υποστηρίζεται από το Τμήμα Καλών Τεχνών του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου. Στοχεύει στην υποστήριξη των Πειραματικών Καλλιτεχνικών Πρακτικών και της Θεωρητικής Έρευνας στο πλαίσιο των σημερινών τοπικών/παγκόσμιων/glocal γεωπολιτικών και κοινωνικών ζητημάτων.


RELATED ARTICLES