MAΡΙΑ ΓΙΑΝΝΑΚΑΚΗ / ΑΙΘΟΥΣΑ ΤΕΧΝΗΣ ΤΕΧΝΟΧΩΡΟΣ

Η αίθουσα τέχνης Τεχνοχώρος παρουσιάζει την καινούργια δουλειά της Μαρίας Γιαννακάκη. Τρία χρόνια μετά από την τελευταία της ατομική έκθεση στην Αθήνα εκθέτει τον Μάρτιο τη νέα σειρά έργων της με βασικό θεματολογικό άξονα τα “ερωτικά”.
 
Στα έργα της η καλλιτέχνης χρησιμοποιεί μετάξι και ρυζόχαρτο, κινεζική μελάνη, ακουαρέλες, παστέλ, ξυλομπογιές και σφραγίδες. Από την Κινέζικη ζωγραφική και καλλιγραφία που σπούδασε στην Κίνα για δύο χρόνια, έχει διατηρήσει τα υλικά, την πινελιά, την ισορροπία ανάμεσα στο κενό και το μαύρο, και το δισδιάστατο χώρο. Το θέμα της, έχει ως επίκεντρο την ανθρώπινη φιγούρα με εικόνες που μας θυμίζουν σε ορισμένες περιπτώσεις Paul Gauguin ή Marc Chagall.

Η Μαρία Γιαννακάκη λέει:
“Στην καινούργια σειρά με πινάκες που παρουσιάζω στην αίθουσα τέχνης “Τεχνοχώρος“ πρωταγωνιστούν εραστές που αγκαλιάζονται πίσω από θάμνους, δέντρα, σε λίμνες με θεατές τον πιστό σκύλο, πορτραίτα κοριτσιών με κινέζικα καπέλα, συντροφιά με κατοικίδια.
 
Σταθερή μου αγάπη και αναφορά στο συγκεκριμένο και το ρεαλιστικό, χωρίς αυτό να καταλήγει στην εξιστόρηση.
Με ενθουσιάζει πολύ περισσότερο ο υπαινιγμός, παρά η αφήγηση. Σε αυτόν τον άξονα που χαράζει την δομή της ζωγραφικής μου ,έχει παίξει σημαντικό ρόλο ο όρος «κενό μη κενό» “κοng bai” της κινεζικής ζωγραφικής και καλλιγραφίας. Η δυναμική σχέση δηλαδή κενού μη κενού στον χώρο.
Επιδιώκω παραδείγματος χάρη στα πορτραίτα των κοριτσιών η των παιδιών να αποκαλύπτεται η φύση των πρόσωπων τους και αυτό να γίνεται με τρόπο ξαφνικό, ελεύθερο και απροσδόκητο.”

Γεννήθηκε στον Πειραιά. Σπούδασε ζωγραφική από το 1977 ως το 1982 στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών με δάσκαλο τον Π. Τέτση. Από το 1980 έως το 1982 φοίτησε στο φροντιστήριο ψηφιδωτού της Α.Σ.Κ.Τ. με δάσκαλο τον Γ. Κολέφα. Το 1983 πήγε με υποτροφία για μεταπτυχιακές σπουδές στην Κίνα, όπου μελέτησε τεχνικές της παραδοσιακής κινεζικής ζωγραφικής.
 
Έχει παρουσιάσει τη δουλειά της σε παραπάνω από 20 ατομικές και πληθώρα ομαδικών εκθέσεων στην Ελλάδα, την Κίνα, τη Γερμανία, το Βέλγιο, την Ινδία, την Ιταλία, το Λουξεμβούργο, τη Σουηδία και τις ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένων και των εκθέσεων International Ink and Wash Painting Exhibition, στο Πεκίνο (1988), την 8η Triennale στο Νέο Δελχί στην Ινδία (1994), την Art Athina στην Αθήνα, την Riparte Fair, στη Ρώμη (1996), την MiArt στο Μιλάνο (2003) καθώς και την Ιnternational Biennale στο Πεκίνο (2005).
Archisearch - 19701970
Archisearch - 19661966

RELATED ARTICLES

Χθόνιο Φως. Πως η Κεραμική Τέχνη συνομιλεί με το σήμερα | Έκθεση με έναυσμα το έργο της Μαίρης Χατζηνικολή