Την Τετάρτη 22 Νοεμβρίου, στο Ωδείο Αθηνών (στην αίθουσα “Άρης Γαρουφαλής”) θα παρουσιαστεί το βιβλίο της διεθνώς καταξιωμένης αρχιτέκτονα Σουζάνας Αντωνακάκη “Αρχιτεκτονική Ποιητική | Κείμενα 1959-2019”, των Πανεπιστημιακών Εκδόσεων Κρήτης, σε επιστημονική επιμέλεια του αρχιτέκτονα Στέλιου Γιαμαρέλου.
-Δελτίο Τύπου
Η Μαρία Σουζάνα Κολοκυθά-Αντωνακάκη (1935–2020) είναι η πιο γνωστή Ελληνίδα αρχιτέκτονας της γενιάς της, εντός και εκτός των συνόρων της χώρας μας. Η ενεργή παρουσία της στην αρχιτεκτονική σκηνή για έξι δεκαετίες, από την ολοκλήρωση των σπουδών της στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο το 1959 μέχρι το τέλος της ζωής της το 2020, είναι από μόνη της εντυπωσιακή. Μολαταύτα, τα περισσότερα κείμενα από τις δημόσιες ομιλίες και διαλέξεις των έξι αυτών δεκαετιών της σταδιοδρομίας της παρέμεναν έως σήμερα αδημοσίευτα ή δυσεύρετα.
Ισορροπώντας ανάμεσα στις αναφορές της στους κόσμους της φιλοσοφίας και των καλών τεχνών, η Αντωνακάκη αποτελούσε η ίδια την ενσάρκωση της βαθιάς της πεποίθησης ότι η αρχιτεκτονική αποτελεί πολιτισμικό αγαθό.
Τα κείμενά της αναπτύσσονται γύρω από ζητήματα όπως: η ποιητική σύλληψη του κτισμένου περιβάλλοντος της καθημερινότητάς μας, η σημασία των ορίων, της κίνησης και των μεταβάσεων στην αρχιτεκτονική, η χρήση του χρώματος στην αρχιτεκτονική και στην πόλη, η θεατρικότητα και η κατοίκηση, οι σχέσεις χρόνου και χώρου στην αρχιτεκτονική, ο διάκοσμος και η ποιητική διάσταση των αντικειμένων της καθημερινής ζωής, η αρχιτεκτονική της πολυκατοικίας και η συσχέτιση της ελληνικής πόλης με τον τόπο και το φυσικό περιβάλλον. Γράφοντας ανοιχτόκαρδα για την τέχνη της, με τη χαρακτηριστική της ευρυμάθεια και ευαισθησία, η Αντωνακάκη προσφέρει στο αναγνωστικό κοινό τα κλειδιά που του χρειάζονται για να μάθει να κοιτάζει με οξύτερο, κριτικό βλέμμα το χώρο όπου ζει και κινείται καθημερινά.
Η Σουζάνα Αντωνακάκη (1935–2020), αρχιτέκτων σε μόνιμη συνεργασία με τον Δημήτρη Αντωνακάκη, ήταν ιδρυτικό μέλος του Εργαστηρίου 66. Το κοινό τους έργο απέσπασε πολυάριθμες βραβεύσεις σε αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς και δημοσιεύτηκε επανειλημμένα σε σημαντικές εκδόσεις διεθνών ιστορικών της αρχιτεκτονικής. Διετέλεσε μέλος του ΔΣ του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Διπλωματούχων Ανωτάτων Σχολών (ΣΑΔΑΣ, 1971–1972), πρόεδρος του Τμήματος Αρχιτεκτόνων του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΤΕΕ, 1980–1984), μέλος της Εθνικής Γραμματείας της Διεθνούς Ένωσης Αρχιτεκτόνων (UIA, 1982–2002) και αντεπιστέλλον μέλος της Γαλλικής Ακαδημίας Αρχιτεκτονικής (Académie d’Architecture, 1995–2020). Στη διάρκεια της σταδιοδρομίας της δίδαξε σε πανεπιστημιακά σεμινάρια και έδωσε πολυάριθμες διαλέξεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.
Εισαγωγικοί χαιρετισμοί
Στέλιος Γιαμαρέλος, αρχιτέκτων,
αναπληρωτής καθηγητής, The Bartlett School of Architecture, UCL
Δημήτρης Αντωνακάκης, αρχιτέκτων
Εισαγωγικός χαιρετισμός
και συντονισμός συζήτησης
Μπούκη Μπαμπάλου-Νουκάκη, αρχιτέκτων,ομότιμη καθηγήτρια, Σχολή Αρχιτεκτόνων ΕΜΠ
Στην εκδήλωση θα μιλήσουν οι
Ντίνα Βαΐου, ομότιμη καθηγήτρια ΕΜΠ,
Τομέας Πολεοδομίας και Χωροταξίας, Σχολή Αρχιτεκτόνων ΕΜΠ
Ίρις Λυκουριώτη, αρχιτέκτων, αναπληρώτρια καθηγήτρια,
Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών,
Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας
Ανθή Ροζή, αρχιτέκτων,
αρθρογράφος στο περιοδικό Yusra
Στη διάρκεια της βραδιάς, θα ακουστούν μουσικές συνθέσεις από τον Ζαχαρία Ilias Sauloup, διπλωματούχο πιανίστα του Conservatoire Supérieur de Strasbourg.
Περισσότερα για το βιβλίο εδώ
READ ALSO: The Wave, τo νέο "πράσινο" κτίριο γραφείων στη Λ. Συγγρού με την υπογραφή των συστημάτων Skyline της ALUMINCO