Η διάλεξη αφορά την συγκεκριμένη πρακτική SPIROS IP ARCHITECTURE, όπως αυτή διαμορφώνεται ως αποτέλεσμα της διερεύνησης του πεδίου της αρχιτεκτονικής μέσω ενός δικτύου ποικίλων συνεργασιών. Με την εισαγωγή των ψηφιακών μέσων από τα αρχικά στάδια του σχεδιασμού η αρχιτεκτονική αναδύεται ως αμάλγαμα σκέψεων και διαδικασιών για το χώρο, το πρόγραμμα, την υλικότητα και την κατασκευή, αναθεωρώντας με διαφορετικό τρόπο κάθε φορά τις παγιωμένες αντιλήψεις για τα όρια της αρχιτεκτονικής και για το πώς πρέπει να πραγματώνεται.
Πώς μπορούμε άραγε να κάνουμε αρχιτεκτονική της εποχής μας για την εποχή μας; Αν για το πρόσφατο παρελθόν γνωρίζουμε τι συνιστούσε την αρχιτεκτονική, σήμερα τι ορίζουμε ως αρχιτεκτονική, ποια είναι δηλαδή αυτά τα αρχιτεκτονικά φαντασιακά σχήματα τα οποία εξηγούν καλύτερα το «πραγματικό» της εποχής μας;
Εμείς φτιάχνουμε τα μέσα (εργαλεία) και τα μέσα εμάς. Τα ψηφιακά υπολογιστικά εργαλεία ανοίγουν απίθανες (ως μη-πιθανές) δυνατότητες. Νέες αφηγήσεις διαμορφώνονται μέσω υπολογιστικών εργαλειομηχανών και πυκνών σε πληροφορία ψηφιακών τεχνικών «εικόνων».
Ο Σπύρος ι. Παπαδημητρίου γεννήθηκε στην Θεσσαλονίκη το 1974. Αρχιτέκτονας της σχολής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, 1993 -1999, με μεταπτυχιακές σπουδές Αρχιτεκτονικής και Πολεοδομίας στην Architectural Association του Λονδίνου, 2001 -2003 . Είναι Λέκτορας του Τμήματος Αρχιτεκτόνων του ΑΠΘ, 2010, στο οποίο διδάσκει από το 2004. Έχει διδάξει επίσης στην σχολή Αρχιτεκτονικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, 2007-2010, και στην Akto Art & Design, 2006-2010.
Έχει λάβει βραβεία και διακρίσεις σε διεθνείς και εθνικούς διαγωνισμούς και έχει συμμετάσχει σε πολλές εκθέσεις, εκδόσεις και συνέδρια στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Έχει επιμεληθεί την έκθεση «digital topographies» με το ομότιτλο βιβλίο. Από το 1999 εργάζεται ως ανεξάρτητος αρχιτέκτονας συμμετέχοντας σε αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς και αναλαμβάνοντας μελέτες μέσα από ένα δίκτυο ποικίλων συνεργασιών. Το υλοποιημένο έργο της κεντρικής πλατείας «Παραμάνα» του Δήμου Θέρμης έχει προκριθεί στα βραβεία Mies Van Der Rohe, έχει βραβευτεί από τον ΣΑΔΑΣ και το ΕΙΑ. Το 2011 έλαβε το πρώτο βραβείο για Νέους Αρχιτέκτονες από τον Σύλλογο Αρχιτεκτόνων ΣΑΔΑΣ.
READ ALSO: WORKSHOP ΧΩΡΟΣ ΚΑΙ ΨΗΦΙΟΠΟΙΗΣΗ | ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΕΥΑ ΚΕΚΟΥ | IDEA - TOPOS 2012 ΒΟΛΟΣ | 28 & 29 ΜΑΡΤΙΟΥ 2012